Резервни наставници за време на штрајк

• Креатор на темата Креатор на темата Bori_se
  • Време на започнување Време на започнување
Нема јас што да коментирам и несакам да бидам замешан во политиканство. Само ќе пренсеам дека во Германија штрајк на државната администрација е ЗАКОНСКИ забранет.

27.2.2014 Urteil des Bundesverwaltungsgerichts: Kein Streikrecht für beamtete Lehrer
Nunmehr hat das Bundesverwaltungsgericht in Leipzig endgültig entschiedenen, dass beamtete Lehrer nicht streiken dürfen. Die tarifbeschäftigten Kolleginnen und Kollegen dürfen das aber (Az. BVerwG 2 C 1.13).
http://www.tresselt.de/lehrerstreik.htm

Со други зборови учителите кои имат договор за трајно вработување несмеат да штајкуват. Исто е и со полицијата на пример и останата администрација. Зборот е дека и штрајкот е законски дефиниран. Неможе секоја будала како ќе му текне да излезе и да штрајкува.

@leandra и покрај тоа што реков дека нема да ти реплицирам, сепак одлучив да те испочитувам, што никако незначи дека мојот став за невлегување во дискусии со твојот профил е променет.

Како може инвестициски бум да не е политиканство, а замена на професори за штрајк да е политиканство? Според кои параметри ти џони го мериш политиканството? Според тоа колкава е можноста да се исплукаат или не? Засрами се, засрами се до кое дно си пропаднат. Ич немораш со мене да разговараш и онака органски не поднесувам вмровци, алергична сум. Али нема да има тема во иднина каде нема да те цитирам, од проста причина што ги прескокнуваш, а несакам да те оставам така во слепило да не ги видиш.

Во врска со твојот линк, оддамна ти реков да не се вплеткуваш во теми од кои избираш реченици и ги пласираш на форумов како тоа во Германија е исто како во Македонија. Така беше и со даноците, а сега ме тераш и за учителите во Германија да учам и истражувам.
Така блиц читајќи го сакав да те прашам дали ова важи низ цела Германија низ сите републики? Како се делат професорите во Германија и дали си убеден дека они немаат правна алатка да протестираат и според тоа што ги спореди со македонците дали имаат германците замена? Исто така не би било фер да ги споредиш, а да не ги оставиш примањата на тамошните и нашите професори во нето примања се разбира?

Како може инвестициски бум да не е политиканство, а замена на професори за штрајк да е политиканство? Според кои параметри ти џони го мериш политиканството? Според тоа колкава е можноста да се исплукаат или не? Засрами се, засрами се до кое дно си пропаднат. Ич немораш со мене да разговараш и онака органски не поднесувам вмровци, алергична сум. Али нема да има тема во иднина каде нема да те цитирам, од проста причина што ги прескокнуваш, а несакам да те оставам така во слепило да не ги видиш.

Во врска со твојот линк, оддамна ти реков да не се вплеткуваш во теми од кои избираш реченици и ги пласираш на форумов како тоа во Германија е исто како во Македонија. Така беше и со даноците, а сега ме тераш и за учителите во Германија да учам и истражувам.
Така блиц читајќи го сакав да те прашам дали ова важи низ цела Германија низ сите републики? Како се делат професорите во Германија и дали си убеден дека они немаат правна алатка да протестираат и според тоа што ги спореди со македонците дали имаат германците замена? Исто така не би било фер да ги споредиш, а да не ги оставиш примањата на тамошните и нашите професори во нето примања се разбира?
Исто и условите за работа. Македонските наставници/професори трпат срања од поголемиот дел на деца од типот на „ако не ми ставиш Х, ќе те кажам на мама/тато“. Германските пази да не трпат.

Исто и условите за работа. Македонските наставници/професори трпат срања од поголемиот дел на деца од типот на „ако не ми ставиш Х, ќе те кажам на мама/тато“. Германските пази да не трпат.

Имаше една емисија каде лоши деца под казна ги праќаат во „Тунгузија“ под казна, да видат што имаат, а како се понашаат. Во еден од тие серијали дали знаете дека ги пратија децата во Македонија?
http://forum.kajgana.com/threads/Ма...сериал-„die-strengsten-eltern-der-welt.61248/
Иако генерално сум против цела државна администрација на Македонија, а наставниците се дел од таа екипа и тие што се примени и денес сакаат штрајк добро знаеме како се примени да не се правиме нели на Тошо, сепак укинувањето право на штрајк со фактичка замена е против уставните права на секој човек и неговото загарантирано право на протест.

Али и се онака е у курац заминато така да човек не е паметен што да рече повеќе.

Мислам дека за џабе се бунат...Во Багдад професорите земаат по 100 евра плата и можи да ги киднапираат секој ден.

Море, море робовски менталитет.

Да факеру менталитетот е ќути има и полошо. Али од народот си патиме.

Како не рековме еднаш: "Абе знаеш имало и подобро од ова"?

Многу сакам, знам.

Тоа у тој систем јок. Кога човек во друг систем ќе поживее, ќе сфати дека правата кои му следуваат во сопствената држава треба да ги искористи оти он е држава. За жал нашата земја е далеку и од систем и од стандард ама и од народ.

Вашата вест ќе помине нечујно, ќе климнат тројца со глава, двајца ќе пишат три статуси на фб, четворица на Кајгана и некој друг форум и ни лук јал и ни лук мирисал. Жалосно е што таков народ како нашиот го сместија во еден таков ќорсокак џонковци и монковци памет да му продаваат оти е зависен за 200 евра под секое човечко достоинство. Нивните да ги прашате како живеат?

Ама од ќути има и полошо нема светла иднина, освен пат под нога.

Oва се фотографии од штрајкови на учители во Англија и САД:
Teachers-strike-008.jpg

article-2009296-0107122E00000578-796_468x328.jpg

120910104334-moe-teachers-strike-story-top.jpg

Во нашиов случај власта со штрајкбрехери сака да го спречи штрајкот
Не можам да ги разберам тие што имаат разбирање за ваква постапка на власта
Таквите ги прашувам: Which side are you on
https://www.youtube.com/watch?v=5iAIM02kv0g

Вашата вест ќе помине нечујно, ќе климнат тројца со глава, двајца ќе пишат три статуси на фб, четворица на Кајгана и некој друг форум и ни лук јал и ни лук мирисал. Жалосно е што таков народ како нашиот го сместија во еден таков ќорсокак џонковци и монковци памет да му продаваат оти е зависен за 200 евра под секое човечко достоинство. .
Народот сам се смести ќорсокак уште многу одамна кога Југослација не им чинела затоа што ракијата не можеле да ја продадёт скапо како виски. Денес се е како што треба. Сите работи што денес се случуваат ми се чини дека се последица, А причината треба да ја бараме наназад.веројатно во воспитанието. Меѓучовечките односи се толку нарушени, а вредностите толку искривени што ништо не е чудно.

Народот сам се смести ќорсокак уште многу одамна кога Југослација не им чинела затоа што ракијата не можеле да ја продадёт скапо како виски. Денес се е како што треба. Сите работи што денес се случуваат ми се чини дека се последица, А причината треба да ја бараме наназад.веројатно во воспитанието. Меѓучовечките односи се толку нарушени, а вредностите толку искривени што ништо не е чудно.
Можеби денешните деца ги учат да лижат петици. Да го вртат газот таму каде што дува ветрот. Али тоа воопшто не е чудно, ако нивниот татко или мајка за една фотеља лижел петаги. Знаеш круша под круша паѓа.
Да причината треба да ја бараме наназад, фамилијарна гимнастика.

Кои вредности? Какви вредности? Па човек и сопствениот гз ќе го продаде за добра државна позиција. Нема никакви вредности, ретки се луѓето со образ и свое јас. Не ги обвинувам, знам најчесто од какви побуди тоа го прават. Жално и трагично. Ама до тоа дереџе стасавме. Еј Урко магистер стана, Латас доктор на науки ние за вредности ќе збориме тури пепел.

Туку на темава, синдикатот да го запалите со се оние што ве водат. Сите до еден како глувци на центар да горат. Тогаш ќе се тргне на подобро.
Ах да и сојуз на стопански комори, јас ќе ви позајмам запалка.

Нема јас што да коментирам и несакам да бидам замешан во политиканство. Само ќе пренсеам дека во Германија штрајк на државната администрација е ЗАКОНСКИ забранет.

27.2.2014 Urteil des Bundesverwaltungsgerichts: Kein Streikrecht für beamtete Lehrer
Nunmehr hat das Bundesverwaltungsgericht in Leipzig endgültig entschiedenen, dass beamtete Lehrer nicht streiken dürfen. Die tarifbeschäftigten Kolleginnen und Kollegen dürfen das aber (Az. BVerwG 2 C 1.13).
http://www.tresselt.de/lehrerstreik.htm

Со други зборови учителите кои имат договор за трајно вработување несмеат да штајкуват. Исто е и со полицијата на пример и останата администрација. Зборот е дека и штрајкот е законски дефиниран. Неможе секоја будала како ќе му текне да излезе и да штрајкува.

@leandra и покрај тоа што реков дека нема да ти реплицирам, сепак одлучив да те испочитувам, што никако незначи дека мојот став за невлегување во дискусии со твојот профил е променет.
Баш штрајкот е уставно загарантирано право.
И не, нема врска дека полицијата, администрацијата, просветните работници, војниците, лекарите... не може да штрајкуваат туку заради природата на нивната професија штрајкувањето е регулирано во други закони, а не во ЗРО...

Имаше една емисија каде лоши деца под казна ги праќаат во „Тунгузија“ под казна, да видат што имаат, а како се понашаат. Во еден од тие серијали дали знаете дека ги пратија децата во Македонија?
http://forum.kajgana.com/threads/Македонија-во-германскиот-сериал-„die-strengsten-eltern-der-welt.61248/
Бев во Германија кога го даваа ова. :facepalm:
Без разлика шо ова ми изгледа ептен од типот на 'мењам жену', 'прељубници' и сличните, сликата што ја дава оваа епизода за нашата држава е :гомце:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom