Види вака. За да дискутираме треба да те разберам. Ми кажуваш приватно работиш ако правилно те разбрав. Искрено немам појма како функционираат приватните школи и не можам за тоа подрачје да кажувам.
Меѓутоа од она што сум го видел како ученик во државните школи каде бев и првенец на генерација сум крајно незадоволен.
Еве овде уште неколку бонус прашања са сите даскали кои се бунат како грк во апс. Нека одговорат на овие прашања чесно и јасно па потоа нека паламудат за права.
-Колку пати сте напишале оценка која е повисока од онаа што ученикот ја заслужува само затоа што има врски?
исто и во државно и приватно на совет директорот им ги поправа така да врските барај ги кај него
-Колку пати сте закаснале на час затоа што во моментот поинтересно ви било да ја допушите цигарата или да оговарате со колешката?
ако закаснам на час можам слободно да не доаѓам веќе
-Колку пати досега сте ги понижувале учениците со погрдни зборови или недај боже со ќотек?
нема теоретска шанса ова да се случи од било кој проф. во последните години со законот за образование
-Колку пати досега сте се иживљавале врз ученик испрашувајки го секој час цела година?
нема - забрането (барем во приватно незнам за државно)
-Колку пати досега сте напишале оценка пониска од онаа што ученикот ја заслужува заради тоа што сте имале замерки према неговите родители или спрема него?
незнам задржавните ама во приватно да му пишам помала оценка 
-Колку пати досега сте му помогнале на сиромав ученик со тоа што сте му рекле да го учи го матерјалот од стар учебник кој е поефтин ,,на старо,, затоа што основите на науката не се менуваат во 1 година?
учебниците се бесплатни и ги дели министерството, е порано кога не беше така се купуваа. сакал да ти направи услуга да учиш од поевтин учебник, што очекуваш да го купи за тебе (ова е едно од прашањата што треба да го адресираш до министер.)
-Дали барате учениците да го разберат материјало или само да ви ги изрецитираат трите страни напамет како стихотворба?
секој со својот метод не се мешам само знам дека јас несмеам така
-Дали знаете кои се новите светски трендови и предизвици на иднината за да можат утре новите едуцирани генерации да се конкурентни на глобалниот пазар на труд?
затоа постојат обуки што треба да им ги обезбеди работодавачот како и во секоја работа (ова исто е едно од прашањата што треба да го адресираш до министер.)
-Дали знаете да препознаете ученик со натпросечни таленти и дали знаете да го насочите како да се истакне на светско ниво во вашата област? Под ова мислам на натпревари.
постои нешто што се вика буџет на школото и ако не е предвидено за твојот предмет плус активности ученикот може и најбрилијантниот ум на планетата да е професорот неможе ништо да направи од свој џеб нема да плаќа (ова е едно од прашањата што треба да го адресираш до министер.)