Вечни студенти

• Креатор на темата Креатор на темата DBack
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа што се прескокнува многу важен дел од образованието таканаречено пракса. Мислам можеш да бидеј гениј на електро ама без соодветна пракса ќе ги гледаш во рацете тие што знаат да работат. По западот се знае дека после факултет се иде на 2 години интерншип каде учиш како да работиш она што си го избрал. Факултетот како факултет обично дава генерално знаење за струката, додека праксата е клучна кон насочувањето на одредени сегменти од таа струка.

Колку што јас сум информиран, студентите на електро (и други факултети) секоја година треба да исполнат одреден број часови пракса. Ако не се лажам, таа феријална пракса трае месец дена, при која студентите водат дневник на завршени обврски.
Еве, пракса има која студентите кои дипломираат очигледно ја завршуваат. Чуму не ги бива?

Aко не е така, ондак зошто сите фирми се жалат дека 90% од новите вработени шо тазе искочиле од факс се неспособни за работа? Ако си во право, и ако факс завршуваат само тие што учат редовно ондак ова нема да се случува.
Кај мене у фирма на дипломци кои на време завршиле ја им ја довршувам работата пошто се неспособни.

Зашто за к*р не ги бива. Ете, тие неговите од електро ги видов во Семос колку знаат. Тип со просек 9 и кусур, си кажува дека менаџер на некој проект е оној кој го прави проектот. И кога го прашавме, зошто за еден проект се собира цела банда, не знаеше што да одговори. Плус, нели учат програмирање, бази на податоци, мрежи...Епа, повеќе од вклучување на компјутер и евентуално некое макро во word и excel, јас не видов ништо од тоа нивно ГОЛЕМО знаење. Или, случајно се погодија баш таквите? :ROFLMAO:

Колку што јас сум информиран, студентите на електро (и други факултети) секоја година треба да исполнат одреден број часови пракса. Ако не се лажам, таа феријална пракса трае месец дена, при која студентите водат дневник на завршени обврски.
Еве, пракса има која студентите кои дипломираат очигледно ја завршуваат. Чуму не ги бива?
Колку што знам зимаат само потпис повеќето од фирмата и не идат на пракса месец дена.Другариве на другите факултети така земаа,кај нас од 2ра натака има пракса.

Да им вариш кафе и бурек да им носиш не е пракса.

Не се криви студентите што не е квалитетна секаде праксата, компаниите се.

праксата е само еден печат што можам да го добијам на многу места ако сакам, демек сум идел на пракса у таа фирма

се до 6-7 години се толерира, а све што е плус е вечен студент:icon_lol:
Ај нек е заокружено на 7 да не испадне дек сум вечети студент. Јбг покрај работата неам време да положим последните 2 испита :D
Вработиш ли се , факултетот полек полек ти губи приоритет.

јас ке ви кажам:)

ПРВО -.Кога се запишуваш полн си со надеж

ВТОРО -.2-3 година полагаш некој стручен испит и те тепа филмот до небо дека ке успееш

ТРЕТО - 4 година гледаш дека твоите постари другари студенти неможе да најдат работа со диплома и се ладиш максимално

ЧЕТВРТО - Имаш уште некој испит,вежби и дипломската ама Веке си зрела личност гледаш како стојат работите ти требаат пари,а и ти се нуди работа било што прифакаш и убоо ти доаѓа земаш дневница 1000 а некој познајник со диплома стажира у државна болница без пари

ПЕТтО - Земаш замав да го решиш факултетот , ама тамо има еден искомплексиран професор кој му мавале чврги на времето и никако да те пушти

ШЕСТО - Одиш у некоја институцаија и гледаш другар ти од средно што повторувал седи у некоја канцеларија
И си викаш абе ја глуп ли сум ,до кога ке ги финансирам ова дебиливе на факултетот и овие у администрација си наоѓаш работа ГРАГЕВИНА за 1 година си мајстор земаш плата 500 евра и стануваш ВЕЧЕН СТУДЕНТ(y)

Последно уредено:
е добро де ја на машински сум не на Блаже Коневски (y)[DOUBLEPOST=1409770199][/DOUBLEPOST]
Чекаат резултати со месеци, ги бараат професорите под дрво и камен, си ги бараат пријавите што им ги изгубиле на студентски, излегуваат од испит пред да почне бидејќи професорот ги брка зошто им ги немало пријавите, плаќаат казни за незаверени предмети без потписот кој треба да го стави професорот кој го нема со месеци, бесцелно се жалат кај декан и продекан за два-три испити од ист семестар сместени во ист ден и исто време, преполагаат предмети бидејќи пријавите им биле загубени па професорот ја поништил оцената, презапишуваат предмет откако професорот одбива да им даде потпис иако приложиле лекарско оправдување, отпусници од болница и тон други документи за евиденција, бараат материјали од седумнаесет илјади различни извори оти професорите немаат напишано ниту една книга за предметите што ги предаваат додека тие што напишале се полни со обскурни англицизми, творештво со единствена цел да служи како орудие при интелектуално мерење патлаци со студентите на кои всушност треба да им го предадат и објаснат градивото а не само прочитаат од фолиите на проекторот или лап топ-от, и на уште многу други фронтови, фатени во костец со ебаната необорива бирократија на ебаниот државен универзитет, секој нареден ден со волја помала од претходниот бидејќи маката за кур не ни се исплати. Таму сме.[DOUBLEPOST=1409739912][/DOUBLEPOST]А, да. Патем, 99% од тие што завршуваат на време се врскаџии и препишувачи. Доказ? Видете какви простаци ни ја водат државата и/или се нарекуваат себеси интелектуална фела.
Браво царе објасни им на децата
"Или професорот вика на асистентката ибркај 5-6 души гледаш колку е гужва" вистинит настан

Последно уредено:

Сериозен си дека 1 месец на лето ќе ти завршат работа? :ROFLMAO:
Како прво ќе се ебаваш цел месец со аплицирање додека не те викнат на интервју. Имаш слободно време од 10 јуни па до да речеме 20 август доколку има заостанат испит за полагање. Сметај ќе те викнат на интервју накај 10-15 јули. Ќе почнеш со пракса околу 15 јули. Првите денови ќе си како изгубен бидејќи единствен контакт со ментор ќе ти биде доколку ти побара кафе да му свариш или да ископираш нешто, додуша ова се ептен најниски потези, моментално практикуваат да ти дадат книга или скрипта да читаш. Околу 1 август цела компанија иде на одмор. Се враќаат после 15 дена, што значи тебе праксата ти отишла неповрат. Доволно е само менторот твој да оти на одмор и тогаш пак губиш.

Нема заинтересирани фирми што би ти понудиле комплетна обука, барем не за сите струки на електро, освен за програмери соодветна пракса за другите смерови е ептен тешко да најдеш. Има исклучоци секогаш меѓутоа треба да имаш среќа и да го пребараш целиот интернет за огласи или пак да тргнеш од фирма во фирма, сметај фирмите за некои струки можат да се избројат на прсти.

Имаше случај еден мој познаник отиде во фирма за прехранбени производи да бара пракса како техничар за одржување на машините, после интервјуто го примија веќе од наредната недела. Тргнува прв ден на пракса, ментор му ставаат градежен работник со основно школо. Сакаше одржување му дадоа одржување, да фарба лопати и малтеришува однадвор. :pos:
Фирмата е водечка во источна Македонија за тој сектор, па размисли сега колку се сериозни.

Колку што знам зимаат само потпис повеќето од фирмата и не идат на пракса месец дена.Другариве на другите факултети така земаа,кај нас од 2ра натака има пракса.

Да им вариш кафе и бурек да им носиш не е пракса.

Не се криви студентите што не е квалитетна секаде праксата, компаниите се.

праксата е само еден печат што можам да го добијам на многу места ако сакам, демек сум идел на пракса у таа фирма

Сериозен си дека 1 месец на лето ќе ти завршат работа? :ROFLMAO:
Како прво ќе се ебаваш цел месец со аплицирање додека не те викнат на интервју. Имаш слободно време од 10 јуни па до да речеме 20 август доколку има заостанат испит за полагање. Сметај ќе те викнат на интервју накај 10-15 јули. Ќе почнеш со пракса околу 15 јули. Првите денови ќе си како изгубен бидејќи единствен контакт со ментор ќе ти биде доколку ти побара кафе да му свариш или да ископираш нешто, додуша ова се ептен најниски потези, моментално практикуваат да ти дадат книга или скрипта да читаш. Околу 1 август цела компанија иде на одмор. Се враќаат после 15 дена, што значи тебе праксата ти отишла неповрат. Доволно е само менторот твој да оти на одмор и тогаш пак губиш.

Нема заинтересирани фирми што би ти понудиле комплетна обука, барем не за сите струки на електро, освен за програмери соодветна пракса за другите смерови е ептен тешко да најдеш. Има исклучоци секогаш меѓутоа треба да имаш среќа и да го пребараш целиот интернет за огласи или пак да тргнеш од фирма во фирма, сметај фирмите за некои струки можат да се избројат на прсти.

Имаше случај еден мој познаник отиде во фирма за прехранбени производи да бара пракса како техничар за одржување на машините, после интервјуто го примија веќе од наредната недела. Тргнува прв ден на пракса, ментор му ставаат градежен работник со основно школо. Сакаше одржување му дадоа одржување, да фарба лопати и малтеришува однадвор. :pos:
Фирмата е водечка во источна Македонија за тој сектор, па размисли сега колку се сериозни.

Значи, сума сумарум и тие што дипломираат на време се дрва, и тие што не дипломираат на време се дрва. Апропо ова, повторно доаѓаме до мојата прва премиса дека образованието ни е бирократска курварница од која едни излегуваат побрзо од други виа врски и препишување.

Значи, сума сумарум и тие што дипломираат на време се дрва, и тие што не дипломираат на време се дрва. Апропо ова, повторно доаѓаме до мојата прва премиса дека образованието ни е бирократска курварница од која едни излегуваат побрзо од други виа врски и препишување.
Не е точно. Има многу добри студенти, али пишав погоре прескокнуваме цел циклус на потребно т.е. најпотребно образование.
Лошо гледаш на факултетите. Тоа не е место каде што те обучуваат веднаш да почнеш со работа, задачата на факултетите е да ти ги развојат мозочните способности, начинот на размислување, дисциплината, соочување со проблеми за кратки рокови и така натаму. Всушност факултетите се подготовка за практичниот дел, каде што е најважно да го совладаш за да ти биде полесно понатаму.
Ова е нормално за цел свет, за америки, австралии, англии и други развиени држави, само што кај нас се има вродено некоја глупа идеја дека тој што завршил факултет мора да биде експерт за роботика, висока струја, програмирање, менаџирање на проекти и тон други работи. Ех да беше така лесно.:(

Не е точно. Има многу добри студенти, али пишав погоре прескокнуваме цел циклус на потребно т.е. најпотребно образование.
Лошо гледаш на факултетите. Тоа не е место каде што те обучуваат веднаш да почнеш со работа, задачата на факултетите е да ти ги развојат мозочните способности, начинот на размислување, дисциплината, соочување со проблеми за кратки рокови и така натаму. Всушност факултетите се подготовка за практичниот дел, каде што е најважно да го совладаш за да ти биде полесно понатаму.
Ова е нормално за цел свет, за америки, австралии, англии и други развиени држави, само што кај нас се има вродено некоја глупа идеја дека тој што завршил факултет мора да биде експерт за роботика, висока струја, програмирање, менаџирање на проекти и тон други работи. Ех да беше така лесно.:(

Има малку квалитетни студенти. Премалку. Се друго е просек. Дисциплина и начин на размислување се развива во основно училиште. На факултет треба да бидеш оспособен за работа, а не да потрошиш 4 години за нешто што требало да го имаш научено 8 години уназад.

Има малку квалитетни студенти. Премалку. Се друго е просек. Дисциплина и начин на размислување се развива во основно училиште. На факултет треба да бидеш оспособен за работа, а не да потрошиш 4 години за нешто што требало да го имаш научено 8 години уназад.

Ако нема задолжителни вежби (практични) многу тешко дека ќе те оспособе факултетот за реалната работа шо те чека.

Праксите се за смеа т.е. кој како ќе си ја нареде.

Епа сеа викаш дека 50-60% од минативе 5-6 генерации се класични бараби и мрзи.
...што и не е далеку од умот...
Друже мој, сакале ја и ти да признаеме или не, тоа е вистината за жал.
Ама и од една страна не се ни криви тие сироти. Криви се овие мамлазиве што ги излажаа и убедија децава дека секој може да стане човек. И тука се изгуби балансот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom