Учениците во униформи на училиште

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Да, носевме униформи.
Учев у средно економско, а сите изглеавме ко да учиме у средно хигиеничарско со мантилите кои ги носевме. И поглупа работа од таквиот тип на униформи мислам дека се нема случено, нити пак ќе се случи. Да не напоменувам дека некој си збираше пари со тие "униформи" кои ги плаќавме 1500 ден, а кои реално не вредеа повеќе од 500 ден.

Сум за униформи, чисто да се разбие класната дискриминација меѓу децата!
A шо е со ајфони, смртфони таблети веспи ?
Сега класните разлики се гледаат во секој сегмент не е само во облеката.

Црвено: Може ли да поставиш берем еден линк за ова? Мене ми е да не кажам глупо ако воопшто е така. Или пак станале луѓето лугуши, ...... не знам
Ај сега да ги образложам остантите делови во кои очигледно не се согласувам.

Првиот дел е од две точки. Првата дека според тебе НЕ се малтретираат заради материјалниот статус. ГРЕШКА!!! Од прва рака знам. Првата работа која се цени кај децата е тоа кој што носи. Дали е од Бершка, или пул енд беар, ..... а тек после се гледаат тие социјални особини. Не би сакал да навлагам во детали од мојата интима, али доволно е да кажам дека од сопственото дете го знам тоа. Вториот дел е дека дека нема ништо лошо во таа “типизација“. Едноставно ко на работа да е. Односно се' што спаѓа под “службено“ е ОК да биде подредено на типизација. Ем нема што да му ја мисли што да носи, ем пари се штедат, ем сите уредно изгледаат, а не шарени ко папагали. Јас даркер/металец, а друг ко од Јамајка да дошол. Хаотично ми изгледа тоа.
Сино: Оваа работа треба да биде на тропок на организацијата/фирмата, никако на децата/вработените. Така да, ак офирмата сака да изгледа ефтино, тогаш нека набави битпазарски блузи/патики и сл. Но ако сака да биде репрезентативна, тогаш ќе си го отвори кесето малку повеќе;)
П.С. Само како прмер, кој мислам дека опфаќа се' од претходно, ..... дали кога идеш во бакна/ЕВН/DHL тие луѓе ти изгледаат скоцкано и средено? Или пак во фабрика каде треба да имаш работничка облека? Ем работници, ем фино лепо среднено изгледаат. Ако се работници кои се валкани и сл , но сепак првиот впечаток од страна е дека се е под конец.

http://www.publicschoolreview.com/articles/16

Никогаш во целиов мој живот не сум сретнал случај каде што деца биле задевани за тоа колку скапи/ефтини им се алиштата. Прво, деца во основно не ни знаат колку им кошта облеката со оглед на тоа дека им ја плаќаат родителите. Второ, дури и да знаат, тие бројки нив не им значат многу.
Од друга страна и те како можам да набројам еден тон случаи на деца кои биле bullied поради физички изглед, дткање, наочари итн.
Не знам колку се сменило, али и брат ми е во основно и таков bullying никад не спомнал.
И дури и да се случило тоа што го викаш bullies не бираат како туку кого ќе нападнат. Ако дете има изглед кој зрачи самодоверба
ондак bully-то нема да има муда да му се закачи.
Такви луѓе им се ставаат на жртви кои од старт изгледаат послабо од нив
и излитеноста на блузата нема апсолутно никаква врска со тоа.

Има штетност од носење униформи, затоа што е опресивно а истовремено нема никаква бенефиција во учењето. Од старт им го унаказуваш
духот на индивидуалност и ги впрегнуваш со мислата да бидат како сите други. Не треба да бидат како сите други.
Не треба децата сериски да се произведуваат.
Таквото аболицирање на нивниот идентитет е застарено до степен што станува флагрантна навреда.

Секаде во светот униформите се на трошок на родителите и најчесто се доста скапи,
и за купување и за одржување.

Понатаму, им налагаш стриктен код на облекување кој го воздигнуваш и штитиш со помош на казни.
Каква порака треба да испрати тоа? Дека девојчињата и момчињата мора да се облекуваат на одреден начин апропо нивниот пол инаку ќе бидат казнувани и осудувани?
Со наметнување на униформи, кои мора да бидат скоцкани и чисти секој ден на децата
им го тргаш фокусот од вистинските причини за кои се дојдени на училиште и и им форсираш дополнително грижи за тоа
што носат.

Убаво го начна и ова. Тел во училиште НЕ е потребен
http://www.publicschoolreview.com/articles/16

Никогаш во целиов мој живот не сум сретнал случај каде што деца биле задевани за тоа колку скапи/ефтини им се алиштата. Прво, деца во основно не ни знаат колку им кошта облеката со оглед на тоа дека им ја плаќаат родителите. Второ, дури и да знаат, тие бројки нив не им значат многу.
Од друга страна и те како можам да набројам еден тон случаи на деца кои биле bullied поради физички изглед, дткање, наочари итн.
Не знам колку се сменило, али и брат ми е во основно и таков bullying никад не спомнал.
И дури и да се случило тоа што го викаш bullies не бираат како туку кого ќе нападнат. Ако дете има изглед кој зрачи самодоверба
ондак bully-то нема да има муда да му се закачи.
Такви луѓе им се ставаат на жртви кои од старт изгледаат послабо од нив
и излитеноста на блузата нема апсолутно никаква врска со тоа.

Има штетност од носење униформи, затоа што е опресивно а истовремено нема никаква бенефиција во учењето. Од старт им го унаказуваш
духот на индивидуалност и ги впрегнуваш со мислата да бидат како сите други. Не треба да бидат како сите други.

Не треба децата сериски да се произведуваат.
Таквото аболицирање на нивниот идентитет е застарено до степен што станува флагрантна навреда.

Секаде во светот униформите се на трошок на родителите и најчесто се доста скапи,
и за купување и за одржување.

Понатаму, им налагаш стриктен код на облекување кој го воздигнуваш и штитиш со помош на казни.
Каква порака треба да испрати тоа? Дека девојчињата и момчињата мора да се облекуваат на одреден начин апропо нивниот пол инаку ќе бидат казнувани и осудувани?
Со наметнување на униформи, кои мора да бидат скоцкани и чисти секој ден на децата
им го тргаш фокусот од вистинските причини за кои се дојдени на училиште и и им форсираш дополнително грижи за тоа
што носат.
Фала за линкот.
Очигледно се разликуваме во ставовите. Се ова што го наброја за мене е или неточно или претерување/лигавење.
Децата не знаат за вредноста на парите, но затоа нивните родители многу добро го знаат тоа. И зато им ги полнат главите на децата со такви небитни информации. Затоа јас имав таков проблем кога детето ми беше 3-то одд. Беше исмејувано, а после тоа по долги фрустрации и она го правеше истото на оние кои беа статусно “под“ неа. Во еден момент се борев со фрустрациите, во друг со нејзините малтретирања. Лудница:( Е после тоа сите деца мораа да носат од фирмите кои ги набројав. Грдни пари се изнадавав за да не биде омаловажувана, и не само јас, него сите тие што беа “под“ се поклонија. Џабе јас ко возрасен пробував да и предочам дека гардеробата и гаџетите не го прави човекот, се додека не почна да и влијае на психа. И тогаш, не ми остана ништо друго освен да попуштам, делумно, но сепак поважно ми беше психичкото здравје на детето него парите. Затоа ти реков прееска од прва рака знам како е.
Во црвениот дел мешаш две различни работи, патем да спомнам дека на ми одговори на некои прашања од претходниот пост.
Едно е да знаат дека сите се исти како луѓе (а не мисла да бидат как осите други), а друго е да градат индивидуалност како интелекти. Баш има бенефит носењето униформа, го ослободува мозокот од непотребни размислувања, и му дава можност да се сконцентрира на учењето, пошто нели за учење се дојдени, а не се на модна писта.
Сино: Затоа напоменав дека униформите треба да се искллучиво на трошок на фирмата/институцијата.
Зеленото ти е во конфликт со црвеното, односно со црвеното велиш дека треба да размислуваат што ќе облечат за на училиште, а со зеленото го порекнуваш. Конфузно е
Како и да е, кога ќе пиеме пиво ќе ти ги дообјаснам останатите детали кои не се за на форум. ;)

Се гледаат како не, ама за да се донесе таква одлука треба мн борба! Ај што денес на децата не мојш крајот да му го најдеш, поголем проблем се родителите! Ќе ти дојди родителот и ќе ти речи кој си бе ти да му забрануваш на детето мое?! Исто ко оној примерот, баш имаше една добра илустрација за него, моментално не можам да ја најдам, ама ќе кажам : значи порано било ако добиеш ниски оценки, родителот ќе ти се изнаразвика, можда и едно сукало ќе ти удри, сега кога ќе добиеш ниски оценки, родителот оди со сукало на наставникот, зошто му пишал кец! Тргај навака-натака тука свеста треба не само кај наставниците, психологот, директорот да проработи, треба и кај родителот! А колку е тоа возможно во денешно време, кога сите се кинџурат со ајфони, незнам да кажам! Али исто срање, друго паковање, дали ајфон, дали облека, дали веспа...

Де де, ќе ги брендирале. И чипови ќе им вградуваат на 1ви септември, за засилена контрола. :)

Не се работи за светски заговори колку и да се поинтересни дискусиите на тие теми. Се работи чисто за практично решение, и пак, нема врска со покривање класни разлики. Се применува и во училишта во кои учат само богати деца и во државни училишта во кои учат посиромашни. За Јабанистан зборувам, не за кај нас.

inte3.jpg

IMG_7829.jpg

kings-international-school-manila.jpeg

url

Фала за линкот.
Очигледно се разликуваме во ставовите. Се ова што го наброја за мене е или неточно или претерување/лигавење.
Децата не знаат за вредноста на парите, но затоа нивните родители многу добро го знаат тоа. И зато им ги полнат главите на децата со такви небитни информации. Затоа јас имав таков проблем кога детето ми беше 3-то одд. Беше исмејувано, а после тоа по долги фрустрации и она го правеше истото на оние кои беа статусно “под“ неа. Во еден момент се борев со фрустрациите, во друг со нејзините малтретирања. Лудница:( Е после тоа сите деца мораа да носат од фирмите кои ги набројав. Грдни пари се изнадавав за да не биде омаловажувана, и не само јас, него сите тие што беа “под“ се поклонија. Џабе јас ко возрасен пробував да и предочам дека гардеробата и гаџетите не го прави човекот, се додека не почна да и влијае на психа. И тогаш, не ми остана ништо друго освен да попуштам, делумно, но сепак поважно ми беше психичкото здравје на детето него парите. Затоа ти реков прееска од прва рака знам како е.
Во црвениот дел мешаш две различни работи, патем да спомнам дека на ми одговори на некои прашања од претходниот пост.
Едно е да знаат дека сите се исти како луѓе (а не мисла да бидат как осите други), а друго е да градат индивидуалност како интелекти. Баш има бенефит носењето униформа, го ослободува мозокот од непотребни размислувања, и му дава можност да се сконцентрира на учењето, пошто нели за учење се дојдени, а не се на модна писта.
Сино: Затоа напоменав дека униформите треба да се искллучиво на трошок на фирмата/институцијата.
Зеленото ти е во конфликт со црвеното, односно со црвеното велиш дека треба да размислуваат што ќе облечат за на училиште, а со зеленото го порекнуваш. Конфузно е
Како и да е, кога ќе пиеме пиво ќе ти ги дообјаснам останатите детали кои не се за на форум. ;)

Секој со своите искуства. Јас сум имал едни, твоите деца други, а ти сасвим трети. Поентата е дека за луѓе кои малтретираат аспектот кој е пикиран е небитен, битна е жртвата. Ако детето почне да се облекува во најскапа облека, пак ќе и најдат нешто.
Како кажува "Р", како оди итн итн. Bullies дури идат во екстреми. Ќе те натераат да веруваш во нешто што не е така, ќе преувеличуваат итн.
Така да ова не решава bullying ни малце.
Дури сум бил сведок на луѓе кои задевале личност А поради фактор X, а потоа откако личност А се променила почнале да ја задеваат бидејќи се променила.

Со болдираното едноставно не се слагам. Униформата диктира едначење. Сериско производство. Жално е што училиштата не го почитуваат изразувањето на децата сметајќи дека се тоа е минлива фаза и катастрофално е колку амбиции убило токму тоа наметнување на стриктен колосек.

Синото: Све тоа е океј, али ниедна влада нема на себе да си го наметне тој трошок, посебно не нашата. Прво треба капчиња и шалчиња за спомениците, пошто иде зима и мош ладно ќе им биде.

Нигде не реков дека децата треба да мислат што носат во училиште. Или барем не сум го мислел тоа.[DOUBLEPOST=1409588589][/DOUBLEPOST]

Не е неопходен, али помага. Може да ти се јави детето да ти каже ако оди негде после училиште, ако заборавил нешто дома, ако нема пари за ужинка итн.

abe ubavo toa da se nosi uniforma e ok ali sepak nema da doprinese vo ednakvosta zasto pak nekoi deca ke nosat po 50 den u skolo a nekoj po 500 ili nekoj ke nosat od 500 den patiki a tie dr od po 5000...

Не е неопходен, али помага. Може да ти се јави детето да ти каже ако оди негде после училиште, ако заборавил нешто дома, ако нема пари за ужинка итн.

Секој со своите искуства. Јас сум имал едни, твоите деца други, а ти сасвим трети. Поентата е дека за луѓе кои малтретираат аспектот кој е пикиран е небитен, битна е жртвата. Ако детето почне да се облекува во најскапа облека, пак ќе и најдат нешто.
Како кажува "Р", како оди итн итн. Bullies дури идат во екстреми. Ќе те натераат да веруваш во нешто што не е така, ќе преувеличуваат итн.
Така да ова не решава bullying ни малце.
Дури сум бил сведок на луѓе кои задевале личност А поради фактор X, а потоа откако личност А се променила почнале да ја задеваат бидејќи се променила.

Со болдираното едноставно не се слагам. Униформата диктира едначење. Сериско производство. Жално е што училиштата не го почитуваат изразувањето на децата сметајќи дека се тоа е минлива фаза и катастрофално е колку амбиции убило токму тоа наметнување на стриктен колосек.

Синото: Све тоа е океј, али ниедна влада нема на себе да си го наметне тој трошок, посебно не нашата. Прво треба капчиња и шалчиња за спомениците, пошто иде зима и мош ладно ќе им биде.

Нигде не реков дека децата треба да мислат што носат во училиште. Или барем не сум го мислел тоа.[DOUBLEPOST=1409588589][/DOUBLEPOST]

Мислам дек е ред да ова биде последен риплај, да не труеме темата.
Баш во линкот кој го сподели зборува за тоа дека сенамалило малтретирањето. Контрааргументте беа во сосема друга насока, индивидуализмот и сл. Така да ако веќе збориме си со статистики и научни истражувања, баш тој момент иде во моја корист. Дека се намлува малтертирањето. Не дека ќе го искорени скроз, али е значително намалено.
Полесно ми беше да болдирам, ...... Таа минлива фаза е многу опасна, децата се многу ранливи така да таа минлива фаза може да остави трајни последици.
Сино: И да не го кажа, се подразбира како уште една работа на која треба да мисли и сконцентрира за во училиште. Тотално непотребно. Детето е таму да учи, истражува, експериментира, а не да се чалами каква блуза имало или најнов телефон.[DOUBLEPOST=1409589932][/DOUBLEPOST]
Не е неопходен, али помага.
1. Може да ти се јави детето да ти каже ако оди негде после училиште,
2. ако заборавил нешто дома,
3. ако нема пари за ужинка итн.
1. Може да испланира однапред,
2. Ќе преживее
3. Ќе преживее
Зошто се вакви одговорите? Па ако земеме дека нормално работно време е до16-17ч, тогаш што ако заборавило нешто дома или пари? Нема ваљда да излагаме од работа само да го задоволиме неговиот хир? Следен пат ќе биде повнимателно.
За под 1, секогаш има непредвидливи ситуации, но затоа однапред може да најави (ко божемски) дека можеби ќе иде во гтц или ск со другари/ки

Нека носат униформи не гледам ништо лошо во тоа. Децата од Никола Карев имаат супер униформа. (зимската џемпер, летната маица со кратки со логото на гимназијата).
Само тоа да биде во нормална и достапна цена за секој родител.
Нема врска униформата со еднаквоста. Ќе се изненадите колку децата ги знаат марките на облека, а некои од нив веќе и од мали се носат во тие марки.(секако секој према можностите) Во време на интернет живеат нема што не знаат. Пред извесен период имав обврски на еден факултет, се чудев како некои од студентите со апостолки беа дојдени. Не е ок. Мора да има кодекс, сепак се образовни институции.

Мислам дек е ред да ова биде последен риплај, да не труеме темата.
Баш во линкот кој го сподели зборува за тоа дека сенамалило малтретирањето. Контрааргументте беа во сосема друга насока, индивидуализмот и сл. Така да ако веќе збориме си со статистики и научни истражувања, баш тој момент иде во моја корист. Дека се намлува малтертирањето. Не дека ќе го искорени скроз, али е значително намалено.
Полесно ми беше да болдирам, ...... Таа минлива фаза е многу опасна, децата се многу ранливи така да таа минлива фаза може да остави трајни последици.
Сино: И да не го кажа, се подразбира како уште една работа на која треба да мисли и сконцентрира за во училиште. Тотално непотребно. Детето е таму да учи, истражува, експериментира, а не да се чалами каква блуза имало или најнов телефон.[DOUBLEPOST=1409589932][/DOUBLEPOST]
1. Може да испланира однапред,
2. Ќе преживее
3. Ќе преживее
Зошто се вакви одговорите? Па ако земеме дека нормално работно време е до16-17ч, тогаш што ако заборавило нешто дома или пари? Нема ваљда да излагаме од работа само да го задоволиме неговиот хир? Следен пат ќе биде повнимателно.
За под 1, секогаш има непредвидливи ситуации, но затоа однапред може да најави (ко божемски) дека можеби ќе иде во гтц или ск со другари/ки

Ја не глеам труење.

Не си прочитал добро, во линкот пишува
"Outsiders who do not belong on campus are easily identified, and thus, do not pose a great threat to the students. Additionally, uniforms reduce the prevalence of “cliques” and gangs on school campuses as students are required to only wear specific colors and uniform pieces."
Ова не се однесува на bullies. Bullies се друга категорија на насилство.

Сино: Не можеш да кажеш дека се подразбира ако не сум го кажал. Кога сме веќе кај мислење што треба да се носи,
ќе повторам
Каква порака треба да испрати тоа налагање на некаков код на облекување кој го штитиш со помош на казни и суспензии? Дека девојчињата и момчињата мора да се облекуваат на одреден начин апропо нивниот пол инаку ќе бидат казнувани и осудувани?

Не станува збор за екстремизација. Ја можам да ти набројам илјада и една ситуација во која телефон на дете е корисно. Ако заборавил инхалатор за астма? Ќе преживее? Ако бил истепан? Ако ти треба да го исконтактираш итно? Ако е сведок на инцидент на пат од школо до дома и треба да се повика полиција/пожарна/брза помош?
Еден тон ситуации.
Ти моеш сите да ги отфрлиш како екстреми али не можеш да ја негираш полезноста на телефонот во сите тие ситуации.

Првиот дел е од две точки. Првата дека според тебе НЕ се малтретираат заради материјалниот статус. ГРЕШКА!!! Од прва рака знам. Првата работа која се цени кај децата е тоа кој што носи. Дали е од Бершка, или пул енд беар, ..... а тек после се гледаат тие социјални особини. Не би сакал да навлагам во детали од мојата интима, али доволно е да кажам дека од сопственото дете го знам тоа.
А ако носат униформи ова демек нема да биде. Сето ова паѓа во вода додека едно од децата не каже, како добро сум поминал на одмор во Шпанија или татко ми ми купи нов iPhone.
Продаваш демагогија, но си ја читала само, можеби и ти си носела униформа на времето па немаш креативност да сфатиш дека 1000 работи може да тргнат како што не се замислени само со една отворена уста

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom