Како треба да изгледа еден детски парк

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Има ли воопшто некој претстава во Македонија како треба да изгледа современ детски парк ?!

Луѓе, па ова го имаше пред 30 години - :rolleyes:
зошто ништо не е променето оттогаш ? Кој е одговорен за ова, па нели е СРАМ за ова да се пишува по весници ? Искрено мене срам ми е што читам , не па......:facepalm:

parktriangla.jpg

Градоначалникот Тони Трајковски заедно со граѓаните од урбаната заедница Триангла, го пуштија во употреба новиот спортско забавен парк.
http://www.skopjeinfo.mk/opstini/1195837162/promoviran-nov-park-za-zitelite-na-naselbata-triangl

61.jpg

http://opstinanovaci.gov.mk/2012/09/07/горно-агларци-доби-ракометно-игралиш/
станува збор за маалски паркови, а тек за гратски забавен парк- да не праиме муабет
земете го за пример паркот Гуливер во Валенсија- во Шпанската провинција
832c1abfe720d5a0728d41091e2387c7-400x300.jpg

2-Golliver.jpg

68625e745f8e.jpg

или крај на крај нешто ко ова- без многу инвестиции но сепак иновативно Garden City Park in Richmond
images

06010-garden-city-July-2-2008-013_resize.jpg

06010-garden-city-July-2-2008-002_resize-1024x767.jpg

IMG_0679.JPG

Си заборавил кај живееш друже. Еве пред изборите и студентскиот дом требаше да го реновираат сега гледам пак постови пошто ништо не се направило.(И најверојатно нема да се направи во блиска иднина)

П.С Парковиве како и се останато ти е од време Југославија со чат пат некоја измена овде онде колку да се каже работиме.

Ој бре КУУЛ, ти бре ништо не го разбираш.
Тоа се антиквитети кои се реставрирани. :tapp: Не смее да се уништи националното богаство. Немој сега ти тука да ми ја расипуваш младината со такви прогресивни идеи кои носат убави работи.
П.С. Луна паркот во Скопје НЕ е променет од 1976година. Можда и од порано, али јас од тогаш памтам. И моите децИ таму ги израснав, тоа бусот и мене ми беше омилен на вртелешката. А тек на ракетите, ЛЕЛЕЕЕЕ, колку високо сме летале. Убавини:love:

Немаме доволно фантазија и креативност за ваков некој детски парк. Не е до финансиите.
Хмммм, сепак мислам дека е до финансиерите, односно дали сакаат да се направи нешто или не. За фантазија имаме одлична младина која бар по мене го има тој сенс, али нема кој да ја искористи (ова искористи звучи лошо, знам).
Не ни мора да има вода, доволни се тие пари што и веќе се вложени, но работата е колку само нешто да се направи, без да се погледне дали тоа “нешто“ ги задоволува потребите и стандардите. Сепак, не е ова средина на 20-ти век.
Да не заборам уште еден детал, ..... не сум приметил ниедно од овие “прекрасни“ игралишта да има сенка и чешма за вода. Ненормално е да се пушти дете во 17ч на пример да си игра. Мора после 18ч. А веќе во 19:30ч се стемнува. А дете ко дете, полно со енергија, нема шанси да ја истроши во само тие 1,5 часа. Или пак да го будиш во 6ч сабајле за да си поигра до 9ч? Кој нормален би го направил тоа?

За финансиерите мислев оти се без фантазија. И за тие кои се надлежни да одобруваат вакви проекти.
Иначе да се согласувам оти има креативни млади луѓе кои имаат добри идеи и замисли. Не се многу но добро е што ги има. Е сега што не се "искористуваат" е друг проблем.

Модерноста на паркот е обратнопропорционална со пополнетоста на џебот на градоначалникот во било која општина кај нас. Затоа - логично е што живееме во 1976 се уште! ;)

Модерноста на паркот е обратнопропорционална со пополнетоста на џебот на градоначалникот во било која општина кај нас. Затоа - логично е што живееме во 1976 се уште! ;)
Не се согласувам
Општините се полни и преполни пари. Одреден процент од ДДВ и сите општински даноци се нивен приход, а имаат и други приходи.
Но општинските лешинари повеќе сакаат парите да ги трошат на зонско и на субвенции за зонашите, одколку да направат нешто за децата.
Еден пајак чини 100 илјади евра. Тие со лесна рака ќе дадат 100 илјади евра за пајак, а за децата не даваат ништо

Не се согласувам

...нешто лошо си прочитал[DOUBLEPOST=1408800484][/DOUBLEPOST]На тема
....кај нас работите се прават колку да бидат направени....и да се покаже дека нешто се изградило за потрошените пари...за креативност и функционалност никој не размислува....а ако преку проектот неможат да се исперат пари или да се стави нешто во џеб.....проектот не се ни разгледува

Не се согласувам
Општините се полни и преполни пари. Одреден процент од ДДВ и сите општински даноци се нивен приход, а имаат и други приходи.
Но општинските лешинари повеќе сакаат парите да ги трошат на зонско и на субвенции за зонашите, одколку да направат нешто за децата.
Еден пајак чини 100 илјади евра. Тие со лесна рака ќе дадат 100 илјади евра за пајак, а за децата не даваат ништо
Не си го разбрал. Он истиот муабет го кажува. Еве и јас не велам да не крадат тие што се на власт ама кај нас ептен немаат осет со полнењето на своите џебови и џебовите на луѓе блиски до нив.

Еве да речеме наместо да украдеа 500 милиони и со 100 - 200 ќе имаа за повеќе од убав живот.

П.С Инаку за состојбата на парковите, патиштата и се останато не се они криви. Очигледно денес е дојдено такво време ако не бараш нема да добиеш и сега поголемото прашање е зошто град - метропола со скоро 1 милион жители од 1976 година немало никаков притисок за возобновување на паркот и сите како него?

Скоро без финансии, од отпадни матријали кои кај нас завршуваат покрај реки и патишта, можат да се направат солидни забавни детски игралишта....но проблемот е ако проектот не кошта, надлежниот и изведувачот неможат да стават неоданочени пари во џеб

На линкот подолу има еден куп идеи како од автомобилски гуми, палети, цевки и други отпадни матријали да се направи забава за деца, и по некој возрасен
http://www.pinterest.com/explore/tire-playground/[DOUBLEPOST=1408810773][/DOUBLEPOST]Втор дел
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=playground

Последно уредено:
И да се направи,ќе се уништи,затоа што не мислиме на добро..овде во Велес се се уништува,зеленило,парк.Убаво е да се направи,но да има некој кој ќе го постават да го чува,да го пази,затоа што има вандали.

Незнам зошто се буните против сегашните љуљашки (детски паркови). На такви исти како сега сме израснале сите ние....... тобоган, љуљашки, клацкалки.
Мене повеќе ми се допаѓаат оние кои ги направиле во Триангла Маџари одколку оние во Америка, Шпанија, Франција....... кои личат на шарена куќа на стравот.
Ние сите сме израснале на ваквите љуљашки, какви такви на нив паѓавме, станувавме, се тепавме, се дружевме......... и ете не израснавме во самостојни личности.
Јас лично сакам и моите деца и моите внуци и моите правнуци итн. да израснат на лулашките на кои јас сум израснал или пак бар слични на оние на кои јас сум израснал.

Затоа јас сум ЗА да продолжи градењето на љуљашки какви до сега се граделе во Македонија, а не да ни носат нешто туѓо, странско и модифицирано:)

Еднаш веќе ги постирав на друга тема...детските игралишта на монструм. http://www.monstrum.dk/
Ги имам видено и на многу добри страни за арт и дизајн, а нели груевци се трудат да се истакнат и да ја презентираат земјата во најдобро светло...со вакви игралишта како сликите на почеток...лол
Кај нас кога се реновира некое детско игралиште се назанчува некој вемеровец да го води проектот, без разлика дали го бива и колку е добар....нема дизајнирање, нема конструкција, нема креативен пристап...се купуваат готови справи и гоелм дел од средствата завршуваат во погрешен џеб :)

И да треба да се има основна култура, тоа што е поставено да не се уништува на сила. каков што имаат навика луѓето тука...значи да се користи правилно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom