На што се палат тинејџерите? Цеца, Лукас, Џогани, Миле и компанија

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Генерално овој жанр на музика има лоши песни и не го сакам, но има и по некој песни што се добри и ги слушам по малце, особено кога ќе пивнеме со другарите.

Јас си слушам романски, и шо?

Вирусот кој го произведе Србија уште од 90тите сеуште ги труе младите тинејџери, додека пак родителите нивни созреваа и слушаа рокенрол сега нивните деца слушаат музика која се нарекува Турбофолк и ги труе младите.
Да, турбофолкот, труе, труе исто како психоделичната музика што ги труела оние хипицине кои дувале, мавале ЛСД и лапале печурки на таква музика. Турбофолкот покренува ново, контроверзно движење. Музиката е виновна за таквото однесување на младите, исто како што била и тогаш.
Млади сеуште неиживеани кои бегаат од реалноста, слушаат турбофолк музика каде што се пее за спонзоруши, секс, пари итн.
Уште еден полн погодок. тоа е турбофолкот, така ќе го пронајдеш. Не дека на чартот на најслушана музика насекаде низ светот ако отвориш, ќе најдеш за истиве ствари песна во топ 3. Најверојатно и за тоа е турбофолкот крив.
Доколку разгледаме подобро ќе видиме дека децата се колатерална штета, повеќето родители кои јас лично кои ме опкружуваат слушаат таква музика и едноставно тоа во повеќето случаеви преоѓа на децата нивни. Низ Македонија штом дојде некоја ,,Ѕвезда" од Србија клубовите полни, децата пијат ли пијат алхолхол, и тогаш од родителите следува западот ги уништи. Доколку некогаш сте го поставиле прашањето зошто многу ретко се носат вистински музички имиња во Македонија одговорот би бил а кој би дошол на малку публика? кога сите одат на Лепа и компанија.
On fire! Во Македонија се собираат овие имиња. Да, само што, доволно е еднаш да пуштиш ДМ Сат кога пуштаат маркетинг за настапите на ѕвездите од естрадата, и да видиш како уствари секој изведувач константно прави турнеи, застапувајќи ги Србија, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Босна, Австрија и Германија, ама НЕ и Македонија! Ама кој да види? Македонија е најнезастапена земја на овие простори во поглед на турбофолкот. Едвај доаѓа еден месечно во државата некој таков изведувач, и одма чим дојде, се рипа против него, како демек ако дојде одма по лош пат ќе тргнат децата. Во овие земји неспоредливо повеќе се слуша турбофолк отколку кај нас, и пак тие земји се неспоредливо поразвиени од нас. Пак нашата држава и нашиот народ е над сите други, во истиот фазон како "да, да, американците се глупи", а не гледаат ние кај сме?
Моабетот е, што е тоа што тинејџерите ги привлекува да слушаат музика која не спаѓа во никаков жанр на музика, музика која е како некој вид вирус кој ги заразува децата да слушаат ,,музика" која според мене ги уништува тинејџерите, барем тоа е моето мислење. Како тоа би можело да се спречи? Што ги тера децата да слушаат таква музика? Дали вие на вашето дете би му дозволиле да слуша таква музика?
Да одговорам првин на првото, после ќе се вратам на последното. Би му дозволил (duh), али не би го ни терал да го слуша тоа. Секој човек има право да слуша што сака. Тој што вели дека со закон треба да се забрани некоја музика, одма го препознавам како дете, или ко што НИ се обрати на НАС, неизживеани тинејџери, или пак неизживеан 40-годишен типац кој не направил ништо во животот, па сега турбофолкот му е модерна верзија на она што го глеаме у Американскине филмови, кај што има mean old guy down the street, кој им вика на децата: Kids, stop playing on my lawn!

Скај, океј типче си, али сеа ја претера. Ако детето твое секој ден си доаѓа пијано, излага со сомнително друштво, и ги прави работите кои никој родител не ги сака, а притоа слуша и турбофолк, ти, според ова, вината ќе ја препишеш на музиката, кога уствари ќе биде случај на bad parenting. Турбофолкот не е виновен за ништо. Ќе се земам себе за пример и ќе споделам дел од приватниот живот за да пробам да го тргнам тој стереотип дека ако слушаш турбофолк, автоматски си типац со рамбовка и златен ланец кој иде у теретана и се пука со протеини и креатини.

Слушам турбофолк веќе 4 и кусур години, и за некоја недела ќе имам 20 години. Не идам по теретани, не се понашам ко сељак, пијам колку што пие секој од мојата генерација, колку што пиел секој пред мојата генерација, и колку што пиеле во генерацијата на моите родители. Кога ќе дојде некој од тие "ѕвезди", секогаш сакам да одам, али и покрај тоа што имам бајаги пријатели, не можам да соберам тројца кои го слушаат истото и да отидам (ете толку е развиен турбофолкот помеѓу младите). Имам сериозни планови за иднината, веќе сум оформен како личност, и годинава аплицирам за стипендија на факултет. Зошто тогаш, кажи ми, јас, како што за разлика од оние тинејџери што слушаат турбофолк само у кафана и дискотека, а јас 24/7 сум со ДМ Сат укључено у позадина, зошто јас не се пронаоѓам ни во еден од описите кои сите ги даваат за класичен "сељак" што слуша турбофолк? Зашто има бетер од мене, зашто такви какви што ги опиша се пронаоѓаат и во оние кои не слушаат турбофолк? Одговорот ти е измеѓу се она што го напишав досега.

И посебна порака за крај... луѓе... дај олабавете. Вкусот, ко што рече Турви погоре, се дискутира. Меѓутоа вкусот не можеш да го променуваш со сила, да сметаш дека некој е глуп што слуша таква музика и да не го цениш како личност пошто слуша тоа. Не можеш да дадеш таква генерализација дека тој што слуша турбофолк по дефолт е сељак, пошто тоа е исто како да речеш дека некој што слуша рап е криминалец, ако слуша реге е наркоман, ако слуша death метал е психопат и не знам веќе што ли не. Јас на прсти можам да ги набројам оние кои ги познавам а стварно слушаат турбофолк, додека пак оние што константно го серат турбофолкот ги има на секој чекор. Немојте да бидете ко оние што го пратат трендот на ФБ, како на пример кога се крши лепче за Бадник, двајца ќе пишат "ми се падна паричката", а за нив двајца, 200 души ќе пишат "ај ако не сеа сите да пишеме кај кој се паднала паричката". Кога ќе погледнеш, иста е споредбата. Остајте ги луѓето да си слушаат што сакаат, се додека уживаат у тоа. Ниедна музика нема да те претвори у ништо покварено, освен ако веќе не си покварен и ја слушаш таа музика пошто ти одговара за стилот. Единствено за што може да дискутираме, е зошто уживаме во таа музика, а дали треба или не треба да се слуша, е нешто што апсолутно не може да се дискутира од проста причина што секој сака различни работи, па не можеш да го убедуваш дека е погрешно што слуша таква музика. Ипак... музика е бе човече... музика. Нешто за релаксирање, уживање, нешто што тебе ти го прави животот поубав кога е со тебе.

Последно уредено од модератор:
Сите овие као Скај што им се лоши од турбофолк на `Плава циганко` паѓаат у делириум, главни се у кафана!

true story. (y)

Моментот пејат за секс и спонзоруши ми го фати окото. Целата светска поп музика денес се сведува на тоа. Ријана, Бијонсе особено во последно време и целиот модерен комерцијален хип-хоп во последниве 5 години се врти само околу голи жени, секс, пари, дрога, пиштоли и слично, а и тоа е нешто што не можеш да го одбегнеш.

Точно е дека се шири и дека само тие се гости и прават концерти тука, ама дека само турбофолкот влијае на младината, тоа мало морген. :)

Преслушај ја песната Rude Boy на Ријана, Partition на Beyonce, Blurred Lines од Robin Thicke. Ова се првите што ми паднаа на ум, иначе имаш уште мал милион вакви што излегуваат секојдневно.

тоа ти е светски турбофолк ова кај нас е балкански

Во које срање сакате ставете ги овие песни али закон се.

Последно уредено од модератор:
И сега ако има странцки песни шо не ги бива, тогаш турбофолкот е ок ? А за палење на времето не ни ти треба музика или други помагала.

Ако ви смета, можете едноставно да го игнорирате. Постојат звучни изолации, антифони и ред други опции за успешно да се „филтрира“
Најубаво кај овој вид на „музика“ ми е неговата дефиниција.

"Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime."

Скај, океј типче си, али сеа ја претера. Ако детето твое секој ден си доаѓа пијано, излага со сомнително друштво, и ги прави работите кои никој родител не ги сака, а притоа слуша и турбофолк, ти, според ова, вината ќе ја препишеш на музиката, кога уствари ќе биде случај на bad parenting. Како оној клошарон што пиша дека ланци ќе му редел на детето и ќе му се обраќал со "сељак", што јасно ми дава до знаење дека спаѓа во овие малце погоре што ги набројав.
Јас не сум ти крив ако дома имаш икона од Цеца наместо од богородица, ниту имам нешто против тоа. Слободно слушај си што сакаш. Само нема потреба да се вреѓаме, клошар ова-она... Ако сакам ќе му купам и розева рамбовка со амблем од змеј напред, да му одговара на жолта кондура, а тоа тебе не треба воопшто да те засега.

дете почнува да слуша турбо фолк уште од самото раѓање кога го носат дома. Детето расте во куќа/стан кај што родителите слушаат турбо фолк и гледаат турски монотоно-синхронизирани серии. Што вика Рамбо Амадеус у една негова изјава на фејсбук:
Ali primitivan homo sapiens mrzi tišinu, on se i veseli i tuguje praveći buku, valjda zato što ne može da podnese unutarnje glasove koji se pojavljuju u tišini.
Onaj ko ništa ni o čemu ne zna, umjesto prijatnih unutarnjih glasova iz dubine organizma osjeća kako mu zjapi provalija nepoznatog, koja je očigledno toliko neprijatna da mora konstantno da je zatrpava bukom..
A sada citat legenndarnog Zorana Radmilovića, malo parafraziran jer ga nisam čuo iz prve ruke, pa se potrudih da mi bude jasan.
"Kad je neko glup, proizvodi jednak socijalni efekat kao i kad je mrtav. On ništa ne primječuje, samo drugi pate oko njega. "

И кога во детето е засадена турбофолкерска семка, низ времето само си расне и се разгранува на балкански турбо фолк, па светски турбофолк.

Една реченица од постот на Рики е избришаа поради содржење на навреда ,,Клошар".

Воздржете се од директни навреди и дискутирајте во границите на дозволеното :)
Да не се казнуваме, пошто не сме деца мали нели.

Продолжете...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom