Стрипови

• Креатор на темата Креатор на темата rorschach6
  • Време на започнување Време на започнување
Од септември, за прв пат на македонски јазик, излезе "Драгонеро", најновиот фантази стрип од Бонели. Тематиката на стрипот е епски битки, магија, интриги итнПрегледај го приврзокот 105775 . Дејството се случува во Кралството Ерондар, во кое живеат најразлични раси како луѓе, орки, виленици, волшебници, змејови. Жанровски стрипот е близок со Толкиновите приказни и "Игра на тронови", веруваме ќе се согласите и повеќе од актуелна тематика. Наша препорака. :)
Пак јас да ве прашам. Можда сум ве прашал еднаш ама ај пак

Планирате нешто да пуштите во продажба низ трафикиве што нема да е од итаљаниве Бонели ?

Po trafiki tesko, distributerive ni se katastrofa, a inaku se gleda deka nikogas ne si bil u Bunker... osven Bonelli, imas eden kup makedonski stripovi, no i site drugi sto postojat, manga, dc, marvel, francuski, samo prasaj ke ti ponudat sto e najdobro. Imas duri i alternativni stripovi, ili undeground ako si ljubitel na toj zanr.

Po trafiki tesko, distributerive ni se katastrofa, a inaku se gleda deka nikogas ne si bil u Bunker... osven Bonelli, imas eden kup makedonski stripovi, no i site drugi sto postojat, manga, dc, marvel, francuski, samo prasaj ke ti ponudat sto e najdobro. Imas duri i alternativni stripovi, ili undeground ako si ljubitel na toj zanr.

Знам за Бункер плус го имам оној македонски форум за стрипови посетувано неколку пати и паметам еден од Тетово го замолив да ми донесе еден број од списанието што го печатеа едно време Синдром само во Скопје и сеуште тоа го чувам.

Друго јас немам моментално време да идам од Тетово до Скопје заради 2-3 стрипа. Да знаев англиски ќе читав повеќе на интерет но англискиот ми е како кинески, добро не дека нема да разберам некој збор но 99 посто нема да ја разберам приказната.

Како мал сум читал стриопови и тогаш некако ми станаа интересни но не сум некој колекционер нити сакам да бидам затоа што тоа за мене е скапа работа. Би сакал нешто интересно онака да прочитам па макар и тоа било на интернет но да е српско/хрватско или македонско. Имам дома неколку Бонели стрипчиња купени од трафики пред некоја година што се продаваа, еднаш се читани и ете седат во шкафче фаќаат прашини безвезе.

Имам 3 или можда се 4 броја Талични Том, неколку броја македонски изданија на Алан форд,Загор во крш квалитет и по еден број од некој српски и хрватски изданија на Бонели. Од тогаш натаму баталив со стрипови читање.

Имам неколку стрипа на Српско издание и неколку Дилан Дог изданија, и некоку Марти Мистерија. Командант Марк штета што го нема на Македонски. Би купувал ама мислам дека ке изгледа глупо за скоро 23 годишен маж...

... Би купувал ама мислам дека ке изгледа глупо за скоро 23 годишен маж...
купување стрипови - глупо за 23 годишен маж?

Жал ми е. Стварно ми е жал за тебе.

купување стрипови - глупо за 23 годишен маж?

Жал ми е. Стварно ми е жал за тебе.
јас имам 22 години и имам преку 160 стрипови :) дилан дог највеќе, после тоа следува нешто од загор, nathan never и другите се од фибра и графички романи од др. издавачки куќи, имам двајца пријатели кои се 30+ и имаат големи колекции на стрипови, со тек на време уште растат, мислам дека не е глупо. :)

За вакво хоби покрај љубовта и желбата си бара и пари. Еднаш два пати да отидеш во книжара со стрипови исто како дете кога ќе го однесеш во голема продавница на квалитетни фирма играчки па на се ќе се водушевува и ќе сака многу работи да изнакупите.
Ако си затрескан т.е навлезен доста во стрип културата тоа си повлекува покрај стрип книги и фигурици, постери, маички со стрип ликови и многу друго. Има стрипови од ефтино до поскапо па тоа што е поскапо секогаш е поинтересно за читање, за колекционерство па пари се трошат како алва.

Би купувал ама мислам дека ке изгледа глупо за скоро 23 годишен маж...
Јас имам 33, па редовно си купувам и си читам. Зошто глупо?[DOUBLEPOST=1532365688][/DOUBLEPOST]И BTW, @Донев , и оваа тема е дупла. Има трета, со преку 10 страници во Уметност, литература, јазик - https://forum.kajgana.com/threads/Стрипови.5778/

Имам неколку стрипа на Српско издание и неколку Дилан Дог изданија, и некоку Марти Мистерија. Командант Марк штета што го нема на Македонски. Би купувал ама мислам дека ке изгледа глупо за скоро 23 годишен маж...
Стрипот не треба да се обезвреднува ко нешто што е плитко и за деца. Истото се дешава и со видео игри. Тоа е пошто уште е мала свесноста за стрипови ко уметничка форма, како и за тејблтоп игри, видео игри итн. Нема нишо погрешно у тоа „23 годишен маж“, да купуе стрипови. Има фаци што се 60 и јаче, се стрип артисти, колекционери на стрипови и тристо други чуда. Замисли да идеш да купуеш книга. Ќе изглеа глупо? Епа исто толку глупо би изгледало ако купуеш стрип.

Стрипови не се само „Алан Форд“, „Дилан Дог“, „Нинџа“ и „Загор“ (иако нема нишо погрешно било кој да ги чита, без разлика на возраста). Али еве чисто колку да си даеш шанса да ја смениш таа перспектива - пробај побарај нешто за Моебиус, Енки Билал, Филип Друлие, Хуго Прат, Ерже и слични ликови и/или читај ствари ко „Transmetropolitan“ и „Maus“, и пиши ми, дали би изглеало глупо за некој 23 годишен, да купуе и чита такви ствари.
На крај краева, дури и да си у околина кајшто се осудува купување на стрипови ко нешто „незрело“, ич да не ти чуе. Ако ти е мерак, купувај си - на крај краева, тие се за тебе, не за другите околу тебе.

Стрипот не треба да се обезвреднува ко нешто што е плитко и за деца. Истото се дешава и со видео игри. Тоа е пошто уште е мала свесноста за стрипови ко уметничка форма, како и за тејблтоп игри, видео игри итн. Нема нишо погрешно у тоа „23 годишен маж“, да купуе стрипови. Има фаци што се 60 и јаче, се стрип артисти, колекционери на стрипови и тристо други чуда. Замисли да идеш да купуеш книга. Ќе изглеа глупо? Епа исто толку глупо би изгледало ако купуеш стрип.

Стрипови не се само „Алан Форд“, „Дилан Дог“, „Нинџа“ и „Загор“ (иако нема нишо погрешно било кој да ги чита, без разлика на возраста). Али еве чисто колку да си даеш шанса да ја смениш таа перспектива - пробај побарај нешто за Моебиус, Енки Билал, Филип Друлие, Хуго Прат, Ерже и слични ликови и/или читај ствари ко „Transmetropolitan“ и „Maus“, и пиши ми, дали би изглеало глупо за некој 23 годишен, да купуе и чита такви ствари.
На крај краева, дури и да си у околина кајшто се осудува купување на стрипови ко нешто „незрело“, ич да не ти чуе. Ако ти е мерак, купувај си - на крај краева, тие се за тебе, не за другите околу тебе.
Маус е одличен, тажен, ама одличен сепак, истото важи и за тоа што го имам прочитано од Прат, Индијанско лето и Корто Малтезе. Последниот пат кога бев во Бункер го купив Starlight од Горан Парлов дека сакам СФ, маестрален!

Пред некој месец го видов ова списание во една трафика во Тетово и уште си стои таму никој го нема купено
http://www.ohridmagazine.com/blog-s...es-imaat-i-ohrigjanite-trajanovski-i-kocevski

Се мислев дали да го купам ама моментално не ми се даваат пари за работи што знам еднаш ќе ги прочитам и после ќе стојат во шкафче или на полицата со книги. Да сум колекционер и повеќе навлезен во стрип културата ќе го купев со задоволство.

Туку што бидна со она Синдром списаниено, ? Постои ли сеуште ?

Тој период кога јас се зафилмав со стриповите го почнаа тоа Синдром списание, секој ден го посетував мак стрип форумот и таму се договорив да ми донесе еден од членовите на тој форум примерок од списанието прв број, но дури после некој месец се договоривме да ми го даде се најдовме во мојот град. По тоа купив уште некој стрипчиња во трафика но полека полека ми спласна тоа филмање бидејќи сфатив дека е зараза, бара доста трошење пари, во мојот град нема каде да се купи стрип освен ако начекаш еден убав сончев ден стрип на трафика, немам кола нити возачка моментално а и живци за да возам до Скопје за стрипови па така баталив.

Маус е одличен, тажен, ама одличен сепак, истото важи и за тоа што го имам прочитано од Прат, Индијанско лето и Корто Малтезе. Последниот пат кога бев во Бункер го купив Starlight од Горан Парлов дека сакам СФ, маестрален!
Еј, „Starlight“ e закон. Нема нешо што сум читал од Имиџ Комикс, а да не ми се свиѓало.

Пред некој месец го видов ова списание во една трафика во Тетово и уште си стои таму никој го нема купено
http://www.ohridmagazine.com/blog-s...es-imaat-i-ohrigjanite-trajanovski-i-kocevski

Се мислев дали да го купам ама моментално не ми се даваат пари за работи што знам еднаш ќе ги прочитам и после ќе стојат во шкафче или на полицата со книги. Да сум колекционер и повеќе навлезен во стрип културата ќе го купев со задоволство.

Туку што бидна со она Синдром списаниено, ? Постои ли сеуште ?

Тој период кога јас се зафилмав со стриповите го почнаа тоа Синдром списание, секој ден го посетував мак стрип форумот и таму се договорив да ми донесе еден од членовите на тој форум примерок од списанието прв број, но дури после некој месец се договоривме да ми го даде се најдовме во мојот град. По тоа купив уште некој стрипчиња во трафика но полека полека ми спласна тоа филмање бидејќи сфатив дека е зараза, бара доста трошење пари, во мојот град нема каде да се купи стрип освен ако начекаш еден убав сончев ден стрип на трафика, немам кола нити возачка моментално а и живци за да возам до Скопје за стрипови па така баталив.
Искрено, Деветка не ми беше ништо посебно, ама нема да загуби човек многу ако го купи и го остави на полица да виси. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom