Христијанска адвентистичка црква

• Креатор на темата Креатор на темата KaiTekk
  • Време на започнување Време на започнување
Вака јас да ви објаснам Мартин Лутер е реформатор на Католичка црква и се спротиставил на Католицизмот и напишал 95 грешки кој ги прават и се има сретнато очи во очи со Чаволот и бил напаган му рекол воа згреши ноа и ти христијанин но Мартин Лутер му рекол напиши на Хамер се што сум згрешил и Христовата крв се ќе избрише.
И да ви кажам ниедна црква па и Адвентистичка не е нововерска оти не учи ништо ново ако има нешто ново кажете да ги опоменеме.
И да Адвентисти значи Чекатели што не е нешто ново

Според толкувањата на дел од современите светогорски монаси и современите богослови, адвентистите и јеховините сведоци, спаѓаат во категоријата христијански конфесии кои многу повеќе наликувата на старозаветни отколку новозавенти заедници. Која е логиката да се слави саботата, кога таа веќе е заменета со неделата? Која е логиката од форсирање Стар Завет коха Христос го воведе Новиот и спроед него (Новиот) треба да се раководиме?
Подетални анализи и споредби за современите христијански конфесии, можете да најдете во книгата „Црквата и сектите„ од Лазар Милин, кој важи за авторитет од таа област од православната апологетика.
Адвентистите го обожаваат истиот Бог како и ти..својата надеж и живот после смртта ја засновуваат врз животот, смртта воскресението и повторното враќање на спасителот Исус..и целокупното верување го темелат на Светото писмо..
Разликата е во детали кои ги има како кај нив така и во црквата на која ти припаѓаш...Тие ја форсираат сабота..за која велиш дека е од стариот завет...а го користиш кандилото, темјанот маслото и кадењето како старозаветни.Нели треба да се раководиме според Новиот Завет?!
Вака јас да ви објаснам Мартин Лутер е реформатор на Католичка црква и се спротиставил на Католицизмот и напишал 95 грешки кој ги прават и се има сретнато очи во очи со Чаволот и бил напаган му рекол воа згреши ноа и ти христијанин но Мартин Лутер му рекол напиши на Хамер се што сум згрешил и Христовата крв се ќе избрише.
И да ви кажам ниедна црква па и Адвентистичка не е нововерска оти не учи ништо ново ако има нешто ново кажете да ги опоменеме.
Адвентисти доаѓа од adventus што значи доаѓање, а не чекање..ама тука некаде си..

Адвентистите го обожаваат истиот Бог како и ти..својата надеж и живот после смртта ја засновуваат врз животот, смртта воскресението и повторното враќање на спасителот Исус..и целокупното верување го темелат на Светото писмо..
Разликата е во детали кои ги има како кај нив така и во црквата на која ти припаѓаш...Тие ја форсираат сабота..за која велиш дека е од стариот завет...а го користиш кандилото, темјанот маслото и кадењето како старозаветни.Нели треба да се раководиме според Новиот Завет?!

Адвентисти доаѓа од adventus што значи доаѓање, а не чекање..ама тука некаде си..
Саботата е Седми ден од стариот завет има многу стихови во Новиот завет каде што се кажува сабота и многу каде што пишува дека не сме под законот туку под благодата.
Јас не верувам во светци зошто Бог вцели така не верувам во молење на Бог за мртвите кандило и темјан никако.
Зошто Бог вели такачитај го новиот завет и ако најдеш да пишува дека Исус вели да се прави ова кажи ми
Адвентистите се Црква и се темелат на Библијата.
Сепак имаме слични мислења за нејзе , но јас ја посетува скоро 4 години и имам познавања за нејзе.

„Пазете се,да не ве излаже некој;зашто мнозина ќе дојдат во Мое име,говорејќи: „Јас сум Христос!“,и ќе прелажат мнозина.“

„Оти ќе се појават лажни христоси и лажни пророци,и ќе покажат големи знаци и чуда,за да ги прелажат,ако е можно,избраните.Ете,однапред ви кажав.“--Свето Евангелие според Матеја

Се што е надвор од „целината“,Божјо не е,иако се прокламира како такво.......

Тоа се само извадоци од Библијата и е земено тоа сто им се допага а тоа сто не им се допага е отферлено... Се со цел да го погубат народот

Тоа се само извадоци од Библијата и е земено тоа сто им се допага а тоа сто не им се допага е отферлено... Се со цел да го погубат народот

Се ни се допаѓа,а го вадиме она,кое одговара на даденото....Ништо не е отфрлено

А она,всушност,се со цел да го погубат народот,го поддржувам за се она што е надвор од „целината„.....А ти мислиш на?За да не се разбереме погрешно......?

Па нема да учи ново нормално кога зима од старите религии, а Лутер, нели со реформите што ги направи потоа што се случи, да не настана протенстантизмот, или не си слушнал за нешто такво, па за религии кои настанаа од револт кон католичката црква, објасни од кој век сте, како настанавте?:toe:

Тоа што Го иповедаат Христа, може да испадне дека повеќе не прави различни отколку слични.
Да, велам дека сабоата е од Стариот Завет и тоа само посебе се подразбира.
Ка(н)дилото е од Стариот Завет, точно. Но, и христијанската вера не е категорија која е настаната „од ново„, туку се надоврзува на тогаш постоечкиот јудеизам. Одтаму, Црквата има сличности со јудејското свештеничко однесување и практикување, како што е кадилото. Темјанот го донесоа тројцата мудреци од Исток, кои дојдоа да му се поклонат на Младенецот па затоа Црквата и го користи за своите богослужби.
Да, треба да се раководиме по Новиот Завет. Но, саботата е старозаветна а во Новиот Завет, седмиот ден, денот за одмор, е поместен од старозаветната сабота во новозаветната недела. Но. тоа е веќе друга тема.

Тоа што Го иповедаат Христа, може да испадне дека повеќе не прави различни отколку слични.
Ка(н)дилото е од Стариот Завет, точно. Но, и христијанската вера не е категорија која е настаната „од ново„, туку се надоврзува на тогаш постоечкиот јудеизам. Одтаму, Црквата има сличности со јудејското свештеничко однесување и практикување, како што е кадилото. Темјанот го донесоа тројцата мудреци од Исток, кои дојдоа да му се поклонат на Младенецот па затоа Црквата и го користи за своите богослужби.
Да, треба да се раководиме по Новиот Завет. Но, саботата е старозаветна а во Новиот Завет, седмиот ден, денот за одмор, е поместен од старозаветната сабота во новозаветната недела. Но. тоа е веќе друга тема.
Матеј 5/17 прочитај па кажи дали саботата е поместена

Нормално е да се користи темјанот, кандилото, но тоа е бидејки новиот завет а дополнување на стариот и е со цел да го дополни а не да го укине. Тоа го направил Бог бидејки лугето не биле спремни да го примат целосно учењето за Бога и затоа прво им го дал стариот завет во кој се содрзат Десетте Бозји заповеди, а во новиот се двете најголеми христијански заповеди

Како не е нова кога таа се одделува од мајката црква и се нарекува црква и се собираат во некои деловни објекти, а не во црквите

Матеј 5/17 прочитај па кажи дали саботата е поместена

„Немојте да мислите дека дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам„.
Матеј, 5.17.

КАДЕ е тука спомената неделата?

„Немојте да мислите дека дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам„.
Матеј, 5.17.

КАДЕ е тука спомената неделата?
Мислам дека сака да каже дека ништо нема да биде изменето(во продолжение на 18 ), па така ни Неделата да биде заменета со Сабота. Едно време имаше добра дискусија за ова отворена од Членот..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom