Христијанска адвентистичка црква

• Креатор на темата Креатор на темата KaiTekk
  • Време на започнување Време на започнување

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Денес ми стигна една книга "Времето и знаците" од некојси Никола Тасевски. Одма идам на интернет Google и првиот резултат ме одведе до оваа страна: http://www.adventisti.org.mk/. Малце пролистав и го видов ова:
Христијанската адвентистичка црква (Црква на адвентистите на седмиот ден) е организирана во 1863 година во Батл Крик, Мичиген, САД. Релативно новиот датум на нејзиното основање не значи дека и верувањата на христијаните-адвентисти се нешто ново. Адвентистичката црква се разликува од останатите христијански цркви, но нејзините верувања се всушност најблиски на верувањата на првите христијани, онака како што во Библијата тоа е забележано.
Низ хронолошкоит осврт на развојот на христијанството, прикажан на шемата погоре и во материјалот кој следи, Ви ја презентираме историската позадина на Адвентистичката црква и нејзината поврзаност со изворното христијанство, онакво какво Исус Христос го проповедал.

Незнам колку некој е запознаен со ваквото христијанско движење бидејќи јас првпат слушам за ова. Ми стигна некаква книга "Времето и знаците" од Никола Тасевски кајшто ја опишува оваа религија. Ама чудно, никаде не го пишуваше името на религијата само во предговорот имаше некои зборови во врска со "апокалипсата" и крајот на светот и поврзаноста на Библијата со овие настани. Ама чудно, праќаат книга од 600 страници сосе CD-rom и тоа бесплатно?? Хм, ова ми изгледа како очаен обид да привлечат нововерници(сега не сум сигурен за овој израз ама мислам дека тие луѓе ги викаат адвентистите). Сега кој колку знае за ова нека каже бидејќи јас не планирам ниту страница обична да почнам да читам од ова.

ама што е целава фора праќаат книги огромни со сите пропратни матријали...и што ако успеат да те преобратат ќе се уништиш себеси ќе станеш верник на некои си сатанистичко движење и цел живот ќе го поминеш верувајќи во секој претстоен ден дека ќе настане крајот на светот?

KaiTekk напиша:
Сега кој колку знае за ова нека каже бидејќи јас не планирам ниту страница обична да почнам да читам од ова.
Најдобар начин да се запознаеш со некое учење,движење или што и да е е да се информираш директ од изворот.Имаш сајт нивни и пролистај,ја незнам што очекуваш ти овде на форум освен етикети нововерци,секташи и сл рекла казала квалификации.
KaiTekk напиша:
..и што ако успеат да те преобратат ќе се уништиш себеси ќе станеш верник на некои си сатанистичко движење и цел живот ќе го поминеш верувајќи во секој претстоен ден дека ќе настане крајот на светот?
Мислам,дај...зашто такви бапски алаш/вериш муабети..?
Крај на светот проповеда Библијата односно секоја Црква(треба да се проповеда и за тоа,меѓудругото),вклучитечно и Православната од проста причина што тоа е дел е Божјото сценарио и неизбежна судбина на планетава вака или онака,само што во Библијата се изнесуваат експлицитно вистинските причини за тоа,што,како зошто и сите важни прашања околу ова.
Јас сум прилично запознает со учењето на Адвентистите,таканаречени "саботари"(поради празнување на Саботата им е додавкава)и не се согласувам со подоста нивни толкувања на делови од Библијата,но тоа не е битно сега.
Ваквиот начин на презентација на своите учења(со бесплатна литература и цдромови) е пракса во западните земји што е позитивно,подобро отколку чукање по врати во секој случај ко некои други,да не ги именувам сега,и мислам дека така и треба да биде,барем еден од начините на презентација.
Бесплатни се,бидејќи се финансирани од самото членство на Црквата,а и многу добро се се организирани на административно ниво.

trilobite напиша:
Најдобар начин да се запознаеш со некое учење,движење или што и да е е да се информираш директ од изворот.Имаш сајт нивни и пролистај,ја незнам што очекуваш ти овде на форум освен етикети нововерци,секташи и сл рекла казала квалификации.
Мислам,дај...зашто такви бапски алаш/вериш муабети..?
Крај на светот проповеда Библијата односно секоја Црква(треба да се проповеда и за тоа,меѓудругото),вклучитечно и Православната од проста причина што тоа е дел е Божјото сценарио и неизбежна судбина на планетава вака или онака,само што во Библијата се изнесуваат експлицитно вистинските причини за тоа,што,како зошто и сите важни прашања околу ова.
Јас сум прилично запознает со учењето на Адвентистите,таканаречени "саботари"(поради празнување на Саботата им е додавкава)и не се согласувам со подоста нивни толкувања на делови од Библијата,но тоа не е битно сега.
Ваквиот начин на презентација на своите учења(со бесплатна литература и цдромови) е пракса во западните земји што е позитивно,подобро отколку чукање по врати во секој случај ко некои други,да не ги именувам сега,и мислам дека така и треба да биде,барем еден од начините на презентација.
Бесплатни се,бидејќи се финансирани од самото членство на Црквата,а и многу добро се се организирани на административно ниво.
а викаш дека ја треба да се замарам со вакви работи на моиве 16 години? Мене ме боли кога ќе настане апокалипса или такви работи да ти кажам право НЕ има црковни лица да се занимаваат со тоа јас ги знам основните работи во Библијата и не планирам да навлегувам во такви работи. Па ако ти се занимаваш или интересираш во такви црковни работи кажи ќе ти ја дадам на тебе книгата.

trilobite напиша:
Update:
Сега баш проверив на сајтот,книгата за која збориш кошта 200 д+ поштарина.http://www.adventisti.org.mk/content/knizarnica.phpшто значи дека ти лично си морал да ја нарачаш или некој твој близок.:sport2:
ама јас не сум ја нарачал ниту никој друг...можно е некој да ја пратил за такви "злобни намери" или слично...

KaiTekk напиша:
а викаш дека ја треба да се замарам со вакви работи на моиве 16 години? Мене ме боли кога ќе настане апокалипса или такви работи да ти кажам право НЕ има црковни лица да се занимаваат со тоа јас ги знам основните работи во Библијата и не планирам да навлегувам во такви работи. Па ако ти се занимаваш или интересираш во такви црковни работи кажи ќе ти ја дадам на тебе книгата.
Фала за понудата,но подари ја на некој друг што можеби го интересира,јас ионака се занимавам постудиозно со тие области.
А ако ко што викаш,доволно ја познаваш Библијата,не сваќам зошто аверзија спрема ваква литература?Библијата не е само за попови и тн.

nikogas ne e na odmet da se procita nesto poveke za bilo koe religisko ucenje.Ovaa ucenje ili ovaa vera ne se novi.Tie go izucuvaat evangelieto uste pred da postoi pravoslaviieto.Zatoa se narekuvaat evangelisti a od niv se dvoat Evangelisticko metodistickoto ucenje i Evangelisticko adventistickoto ucenje.Ne moze da stane zbor deka se novoverci kako sto site pogrdno sakaat da gi narekuvaat site koi ne se pravoslavni vernici.

nikogas ne e na odmet da se procita nesto poveke za bilo koe religisko ucenje.Ovaa ucenje ili ovaa vera ne se novi.Tie go izucuvaat evangelieto uste pred da postoi pravoslaviieto.Zatoa se narekuvaat evangelisti a od niv se dvoat Evangelisticko metodistickoto ucenje i Evangelisticko adventistickoto ucenje.Ne moze da stane zbor deka se novoverci kako sto site pogrdno sakaat da gi narekuvaat site koi ne se pravoslavni vernici.

А да те запрашам, што се случи 1054 год., каде бевте до тогаш или дали ти значи нешто Мартил Лутер, индулгенции, море луге најде на кој ти историја на религија да предаваш:tapp:. Седни отвори си го срецето, доказите на маса и средувај пополенка сам пази да не ти се измешаат религиите да незнаес кој од кој век е или, кој што учи, нововерци еми какви , ај што м имате толку голема историја објасни како настанавте:tapp::pos2::pos2:.

Ве молам само размислете пред да написете нешто, на форумов нема само ретардирани луѓе што пијат нафта.:baeh:

Znam dobro koj bil Martin Luter i forumot e sekoj da go kaze svoeto mislenje.Ne bev so namera na nikogo mojot stav so sila da go naturam.

Кога не би биле нововерци,би биле христијани.Сите цркви кои денес се отцепуваат од христијанството,се новосоздадени цркви,кои не се совпагаат со основата на христијанството.Тој дел се двои од општоприфатената христијанска вера,формира нешто ново,по својот ум,нешто новосоздадено,и е спротивно на христијанството(иако ги има неговите темели за да привлече повеќе луѓе).

Сега кој колку знае за ова нека каже бидејќи јас не планирам ниту страница обична да почнам да читам од ова.

Немој ни да читаш за нешто кое се отцепува од општоприфатеното(освен ако несакаш да станеш член на секта),затоа што само таквите испраќаат материјали за да се прокламираат себеси (тоест верата) како правилна.

I jas bi ti go kazal istoto, da ne se zamaras so vakvi raboti.Bebeto mose vednas da jade meso?Ti prvo nauci go osnovnite raboti od pravoslavnata vera(sigurno si pravoslaven), a za ponatamu ima vreme:toe:

Според толкувањата на дел од современите светогорски монаси и современите богослови, адвентистите и јеховините сведоци, спаѓаат во категоријата христијански конфесии кои многу повеќе наликувата на старозаветни отколку новозавенти заедници. Која е логиката да се слави саботата, кога таа веќе е заменета со неделата? Која е логиката од форсирање Стар Завет коха Христос го воведе Новиот и спроед него (Новиот) треба да се раководиме?
Подетални анализи и споредби за современите христијански конфесии, можете да најдете во книгата „Црквата и сектите„ од Лазар Милин, кој важи за авторитет од таа област од православната апологетика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom