Видовден – 100 години од почетокот на најголемите војни воопшто!

• Креатор на темата Креатор на темата spiros
  • Време на започнување Време на започнување
.

На денешен ден пред 100 години, на балканот (непоредно после повлечувањето на најголемата антихристијанска империја во европа и непоредно после балканските војни кои се случија во вакумот која го остави таа) се случи убиство на австрискиот принц престолонаследник (Franz Ferdinand) од страна на Гаврило Принцип, во Сараево.

Овие истрели и убиство врз австрискиот принц, важат како неофицијалниот почеток на првата светска војна, во која умреа многу милиони луѓе, паднаа многу цареви и царства, ...

Дали сите овие случки беа случајност или пак се Божанствен принцип, од кој нема бегање, посебно за сите оние коишто се противат на Божјото Слово (Месија)!?

Што значи празникот Св.Видовден за православните? Што значел за славјаните пред да го прифатат Христијанството? Што значи за ними одкако му го вртат грбот на истото? Какво значење има за останатиот свет?

Повелете, ако имате да кажете нешто умно. Aко не, ве молам воздржетесе од учеството на темава.

Поздрав и однапред благодарност до сите

.
Божествен се зошто Владарите на народите се од Бога дадени

Господ нека ни е напомош на обичните смртници

Значи ќе одам офтопик али ова морам да го кажам,кај што е спирос таму е и лет3 и обратно.На овие двајца им е судено да се заедно.:pos:

Последно уредено:
@scary
Не знам дaли знаеш, автор на оваа песна е Захар истиот што компонираше а Лепа Брена
http://sr.wikipedia.org/wiki/Милутин_Поповић_Захар

Инаку самата Битка на Косово не е е со некој историски значај. Всушност ништо историски важно не се случило. Се судриле двете војски, убиени се Мурат и Лазар и двете војски отишле секоја на своја страна
Битката на Марица 1371 е со многу поголем историски значај
тогаш за првпат Османлиите презимиле и трајно се населиле во Европа
Слично е со битката кај Ронселвал, каде што во времето на Карло Големиот, Роланд загинал борејќи се против Арапите
Денес се знае дека не се борел со Арапите туку со Баските
„ ама кој те прашува “, битна е легенда. Сите знаат за Бесниот Орландо. Така е и за Косовската битка - легенда.

знам бе,тој и е бивши муж на госпоџава што пее

... дедо на султанот Сулејман, твојата омилена серија. ...

smilie-gross_304.gif

Некои луѓе живеат тотално во паралелен свет.

.

(y) И притоа не се свестни за тоа. Тоа е најопасното!...:(

A sto bile slavjanite pred da go prifatat hristijanstvoto?

.
Славјанските пагани биле (и останале) обожаватели на свентевит, кој бил врховниот “бог“ на војната, а според одредени автори и врховниот бог воопшто!

.

svantovit2.jpg

Кој се противеше против божјото слово? ....

.

Сите коишто се правеле и прават попаметни од Мудроста БОЖЈА чиста – за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа – и “поради своите способности“ се издигале и издигаат себеси над Евангелието Божје, Кое што е лично Он!

.[DOUBLEPOST=1404011350][/DOUBLEPOST]
Божествен се зошто Владарите на народите се од Бога дадени

Господ нека ни е напомош на обичните смртници

.

Така е!

Владарите се од Бога допуштени и затоа имаат посебна одговорност да не се прават попаметни од БОЖЈИОТ Месија, туку да Му се поклонат и да владеат, како што Тој учеше и практицираше!
.

Зошто се бунат народите, и племињата смислуваат лоши работи?
Се креваат царевите земски, и кнезовите се собираат заедно
против Господа БОГА и Неговиот Помазаник.

Псалм 2

victory-sign-3100571.jpg

Последно уредено:
Wannabe историчари насекаде....
За да имаш војна треба секогаш прво да имаш повод (настан што ќе се случи, во овој пример атентатот) и причина.

Овој пат поводот беше атентатот, но причината е борбата за колониите. Знаете Германија никад не се помири со тоа што немаше колонии и имаше проблем со железото. Како што знаете или не знаете, прво Германија мавна каде што има рудници за железна руда. Кој го контролираше железото тогаш во Европа тој го диктираше текот на војната, потоа втор битен ресурс беше нафтата. А нафтата тогаш ја имало и најдобро организирано се вадела во близина на Сталинград и Каспиското Море.

По мое би рекол битка за ресурси.

Wannabe историчари насекаде....
За да имаш војна треба секогаш прво да имаш повод (настан што ќе се случи, во овој пример атентатот) и причина.

Овој пат поводот беше атентатот, но причината е борбата за колониите. Знаете Германија никад не се помири со тоа што немаше колонии и имаше проблем со железото. Како што знаете или не знаете, прво Германија мавна каде што има рудници за железна руда. Кој го контролираше железото тогаш во Европа тој го диктираше текот на војната, потоа втор битен ресурс беше нафтата. А нафтата тогаш ја имало и најдобро организирано се вадела во близина на Сталинград и Каспиското Море.

По мое би рекол битка за ресурси.

.

Похлепата (со која што повеќе или помалку е инфициран сиот човечки род) е коренот на војните и на неверни/кривоверните царства (системите) човечки, без разлика дали се тоа германски, австроунгарски, руски, србски, османлиски, арабски, американски, ... !

Што мислиш (?), за кое Царство – кое ќе ги сруши сите останати - се зборува во подолуцитираниов стих на Св.Пр. Даниил, неколку стотици години пред раѓањето на Мудроста БОЖЈА чиста во Исуса Христа?

И во деновите на тие царства небесниот Бог ќе подигне Царство кое нема да се разруши никогаш, а тоа Царство нема да биде предадено на друг народ; тоа ќе ги победи и разруши сите царства, а само тоа ќе остане вечно.

(Дан. 2:44)

homepagebanner-jatc.jpg

.
.

Тачно...
Има и таквии кои го разбираат Спиро.
Тогаш, ги молам тие кои го разбираат да ми објаснат што сака да каже во темава, зошто мене ми изгледа ко турли тава: наслов еден, воведен пост за нешто сосема друго, за на крај да почне да прави муабети за трето. Турли тава!

Тогаш, ги молам тие кои го разбираат да ми објаснат што сака да каже во темава, зошто мене ми изгледа ко турли тава: наслов еден, воведен пост за нешто сосема друго, за на крај да почне да прави муабети за трето. Турли тава!
Spiros ti e tiruriru tamu gore. Ima pamet na zlatna ripka (kratkotraen).Pisuva i kon krajot na istata recenica veke zaborava sto pisuva. Isto kako i zlatnata ripka eden krug okolku akvarium i zaborava koja e, kade e, i deka tamu zivee. Vo sekoj slucaj internesno im e epten.

Poprosto Amin!

Последно уредено:

Спиро објаснува нешта кои за тебе се „турли тава„ па штом стекнеш грам духовност, ќе почнеш да разбираш.
По малку...

Спиро објаснува нешта кои за тебе се „турли тава„ па штом стекнеш грам духовност, ќе почнеш да разбираш.
По малку...
А ти демек имаш 1,000000000007 грама духовност? Или ни толку?

Toa shto go pishuva Spiros ne mozhe sekoj da go sfati, zashto pishuva na jazik koj malkumina go sfakjaat! A vo pravo e.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom