Прашања до Сатанистите

• Креатор на темата Креатор на темата Aleksandar Nevski
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека Окултизмот е еден вид Сатанизам?

• Да

Гласови: 23 35,9%
  • Не

Гласови: 26 40,6%
  • Незнам

Гласови: 16 25,0%

• Вкупно гласачи
    64
Дискутирано е, и не се сеќам дека слушнав одговор...а ова е друга тема. Како и да е, твое е да одговориш зошто и Исус и Луцифер се нарекуваат исто.

До сега, неколку членови се обиделе да ми ја префрлат вината мене, барајќи одговор за нешта кои не сум ги напишал.

Ти велиш, цитирам:

„....Како и да е, твое е да одговориш зошто и Исус и Луцифер се нарекуваат исто....„

па пошто ова не е мој став, повели, одговори си самиот...

Не па ти започна да ми даваш некакви одговори.
Затоа може да се каже дека ти (а не јас) имаш некакви познавања. Инаку јас знам само општо. Детално, искрено, не ме интересира и не сум заинтересиран да научам или прочитам повеќе. :)
Повеќе!? :)
Сигурен си дека било што знаеш?
Постои една мудрост која вика дека ако нешто не знаеш(уште пострашно е дека не сакаш да знаеш) не се мешај кај не ти е работа....така и ова.

И после јас лупетам нели?! А робството? Дали и тоа сатанизам? Дали било дозволено секој кардинал или бискуп да си има свој роб (во местата каде истото било застапено)?:)
А аперхејтот?.....
Имаш примери колку сакаш.;)

ne go sudi hristijanstvoto po delata na hristijanite.
sudi gi hristijanite spored hristijanstvoto.

секој треба да си го чисти сопственото стадо и сопствената нива, бидејќи коровот брзо се шири

Повеќе!? :)
Сигурен си дека било што знаеш?
Постои една мудрост која вика дека ако нешто не знаеш(уште пострашно е дека не сакаш да знаеш) не се мешај кај не ти е работа....така и ова.
Да, сатанизмот и демонологијата според мене се 2 теми кои не заслужуваат дискусија, но ако правиме паралели за нечовечкото однесување во минатото или од односот на некоја црква спрема верниците (а тоа не е табу тема) тоа е веќе друго. Но тоа не било застапено само во Христијанството, го има и во Исламот пр. шеријатот.;)

И после јас лупетам нели?! А робството? Дали и тоа сатанизам? Дали било дозволено секој кардинал или бискуп да си има свој роб (во местата каде истото било застапено)?:)
А аперхејтот?.....
Имаш примери колку сакаш.;)
Општа пракса е да се прават забуни со термини, и да се окупираат термини. Ако не си доволно мудар да се движиш во тие води јас не можам да ти помогнам.

Со што ќе го поткрепиш овој став?

Со тоа што анти-христот треба всушност да биде се што е Исус, можеби и подобар. Поделбата е дали истиот веќе бил присутен (историски) или тек треба да се појави :)

Со што ќе го поткрепиш овој став?

The Eleven Satanic Rules of the Earth
by Anton Szandor LaVey
© 1967

1. Do not give opinions or advice unless you are asked.
  2. Do not tell your troubles to others unless you are sure they want to hear them.
  3. When in another’s lair, show him respect or else do not go there.
  4. If a guest in your lair annoys you, treat him cruelly and without mercy.
  5. Do not make sexual advances unless you are given the mating signal.
  6. Do not take that which does not belong to you unless it is a burden to the other person and he cries out to be relieved.
  7. Acknowledge the power of magic if you have employed it successfully to obtain your desires. If you deny the power of magic after having called upon it with success, you will lose all you have obtained.
  8. Do not complain about anything to which you need not subject yourself.
  9. Do not harm little children.
  10. Do not kill non-human animals unless you are attacked or for your food.
  11. When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him.

Не гледам нешто посебно негативно во филозофијата на сатанизмот, ако ги споредувам со другите религии/филозофии, на некој начин и повеќе ми одговара на карактерот (ако бев некој кој се замара и е опседнат со религии и вера во натприродното). Не знам ни зошто би биле толку спротивставени една со друга трите абрахамски религии со оваа, освен што кај сатанизмот се чини не морам да го вртам другиот образ и да изигравам овца за стрижење (или колење), нешто што ужасно ме нервира кај христијанството. Вечити жртви и маченици, и стадо овци водени од овчари (алегорично). Или кај исламот, кој е стагнација пар екселанс. Никаков чекор напред.

Генерално се сложувам.:)
Но дали може да се каже дека и некоја црква пр. римокатоличката употребувала “методи на истребување“ т.е. со појавата на ренесансата започнале да горат “огништата“ прво во Италија, потоа В. Британија, Шпанија.....! Дали и тоа е еден вид сатанизам?

Зависи како гледаш на работите. Според мене, не. Изворниот Сатанизам нема намера да убива луѓе за лични, себични цели, само ако истите луѓе се обидуваат да му наштетат на некој сатанист, каде има право да врати. Ако гледаме дека Ренесансата сакале да направи промени и била закана за Црквата и нејзина пропаст, од тој аспект, можеби - да, ама па од друг па аспект, Сатанизмот не пропагира стагнација, а Ренесансата баш некои и ја припишуваат на "сатанисти". Таа на некој начин ги вади луѓето од Мрачната Доба, официјално. Анти-христот се смета за некој кој треба да донесе нова Ренесанса во светот на пример, нов подем на општеството.

Зошто на некого да му судам?
Само сметам дека не треба да се молчи за злосторствата. Треба и таа слика за Христијанството да се прикаже, но да, тоа не се грешки на православните цркви/а (и православните верници), туку на некоја сосем друга црква.:)[DOUBLEPOST=1401969599][/DOUBLEPOST]
Општа пракса е да се прават забуни со термини, и да се окупираат термини. Ако не си доволно мудар да се движиш во тие води јас не можам да ти помогнам.
Одговор на прашањето?

П.С.Видов.:facepalm: :D

Со тоа што анти-христот треба всушност да биде се што е Исус, можеби и подобар. Поделбата е дали истиот веќе бил присутен (историски) или тек треба да се појави :)

„Можеби„ не е никаков одговор, туку обично „набадање„.
Дали ќе биде пристутен или веќе бил, тоа е повеќе од позната работа, која за Тебе лично, се чини дека е „шпанско село„.

by Anton Szandor LaVey
© 1967

2. Do not tell your troubles to others unless you are sure they want to hear them.
  6. Do not take that which does not belong to you unless it is a burden to the other person and he cries out to be relieved.
  7. Acknowledge the power of magic if you have employed it successfully to obtain your desires. If you deny the power of magic after having called upon it with success, you will lose all you have obtained.
  11. When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him.

Не гледам нешто посебно негативно во филозофијата на сатанизмот, ако ги споредувам со другите религии/филозофии, на некој начин и повеќе ми одговара на карактерот (ако бев некој кој се замара и е опседнат со религии и вера во натприродното). Не знам ни зошто би биле толку спротивставени една со друга трите абрахамски религии со оваа, освен што кај сатанизмот се чини не морам да го вртам другиот образ и да изигравам овца за стрижење (или колење), нешто што ужасно ме нервира кај христијанството. Вечити жртви и маченици, и стадо овци водени од овчари (алегорично). Или кај исламот, кој е стагнација пар екселанс. Никаков чекор напред.

Зависи како гледаш на работите. Според мене, не. Изворниот Сатанизам нема намера да убива луѓе за лични, себични цели, само ако истите луѓе се обидуваат да му наштетат на некој сатанист, каде има право да врати. Ако гледаме дека Ренесансата сакале да направи промени и била закана за Црквата и нејзина пропаст, од тој аспект, можеби - да, ама па од друг па аспект, Сатанизмот не пропагира стагнација, а Ренесансата баш некои и ја припишуваат на "сатанисти". Таа на некој начин ги вади луѓето од Мрачната Доба, официјално. Анти-христот се смета за некој кој треба да донесе нова Ренесанса во светот на пример, нов подем на општеството.
Чекај сега. Па нели деца исчезнувале?!
Рече дека не сакаат да убиваат освен ако таа поединка не сака да им наштети? Децата им наштетуваат?!
Претходно напиша дека тие ги заштитуваат и каква е поврзаноста помеѓу децата што исчезнуваат и сатанистите?

by Anton Szandor LaVey
© 1967

.

Дали забраната, сама по себе, значи и обврска за нејзино почитување?
Изразот „harm" не значи „силување„, така?

И, како гласи таа забрана?...[DOUBLEPOST=1401967604][/DOUBLEPOST]

Тоа значи дека лукавиот е до таа мерка лукав, што успеал некаде да се прикаже и во пинаков облик и име, нали?...

....ме разочара...нели знаеш дека НАЈГОЛЕМОТО ЛУКАСТВО НА ЛУКАВИОТ Е ДА ГО УБЕДИ СВЕТОТ ДЕКА НЕ ПОСТОИ

„Можеби„ не е никаков одговор, туку обично „набадање„.
Дали ќе биде пристутен или веќе бил, тоа е повеќе од позната работа, која за Тебе лично, се чини дека е „шпанско село„.

"Можеби" е сосема релевантен одговор Мики. Се побиваш со самата реченица после неа - ако коментарот "Шпанско село" е споделен од причина што алудирам дека официјалните рамки на хрситијанството можеби обожуваат погрешна фигура која постоела во минатото, и е според тебе позната работа (не знам како можеш со сигурност да збориш за тоа, кога нити јас ни ти не си бил таму, во тоа време), тогаш "можеби" е сосема точен и валиден одговор, дали некој го рекол тоа за Исус, или за Анти-христот. Како можеме да знаеме со сигурност каков ќе биде доколку се појави, хипотетички кажано? Бидејќи не можеме да знаеме, "можеби" е сосема оправдан одговор.

"Можеби" е сосема релевантен одговор Мики. Се побиваш со самата реченица после неа - ако коментарот "Шпанско село" е споделен од причина што алудирам дека официјалните рамки на хрситијанството можеби обожуваат погрешна фигура која постоела во минатото, и е според тебе позната работа (не знам како можеш со сигурност да збориш за тоа, кога нити јас ни ти не си бил таму, во тоа време), тогаш "можеби" е сосема точен и валиден одговор, дали некој го рекол тоа за Исус, или за Анти-христот. Како можеме да знаеме со сигурност каков ќе биде доколку се појави, хипотетички кажано? Бидејќи не можеме да знаеме, "можеби" е сосема оправдан одговор.

Ти , на секое упатено прашање одговараш со точниот израз „можеби„?[DOUBLEPOST=1401970586][/DOUBLEPOST]
....ме разочара...нели знаеш дека НАЈГОЛЕМОТО ЛУКАСТВО НА ЛУКАВИОТ Е ДА ГО УБЕДИ СВЕТОТ ДЕКА НЕ ПОСТОИ

Да, наводното непостоење е негов врвен домет, но ако ја разлисташ човековата историја, ќе видиш дека лукавиот се прикажува и се крие зад миљон ликови, па дури и ликови од богови, сметајќи дека со тоа прикривање ќе ги прелаже луѓето па овие ќе си помислат дека лукавиот навистина не постои.

Плус, Писмото ни сведочи дека лукавиот не им се јави на Адама и Ева со својот лик, туку им се јави посредно, преку змијата...

Не случајно лукавиот е именуван како „лукав„, што доаѓа од изразот „лук/лак„ што значи „заобиколување„; односно, лукавиот никад не се јавува лично, туку во туѓа форма.

Последно уредено:
Чекај сега. Па нели деца исчезнувале?!
Рече дека не сакаат да убиваат освен ако таа поединка не сака да им наштети? Децата им наштетуваат?!
Претходно напиша дека тие ги заштитуваат и каква е поврзаноста помеѓу децата што исчезнуваат и сатанистите?

Па друже, не ме следиш што пишувам. Реков дека злодела се направени во име на сатанизмот, не реков дека се починети од сатанисти кои ја следат изворната доктрина. И Петко и Станко утре може да соберат ромчиња и да ги убијат во ритуал за некој си демон или што знам што и да се нарекуваат сатанисти, но не значи и дека се. Тоа за што зборев се култови и секти.

Дали забраната, сама по себе, значи и обврска за нејзино почитување?
Изразот „harm" не значи „силување„, така?

Можеби сатанистот има повеќе слобода да прави што сака, и да биде фокусиран на доста индивидуални амбиции и да биде себичен итн. - Но не значи дека може да прави, буквално, што сака. барем од тоа јас што го имам читано и дискутирано со луѓе. Така да, без тие 11 правила можеш да си било што, но не и сатанист. Тие ти се водство во животот, патоказ, без кој "застрануваш" од патот на сатанизмот. Без правилата, тогаш имаш појава на култови и секти, како што имаш христијански култови и секти, кои се формирале поради несогласност со законите и правилата на христијанството или делови од таа доктрина/филозофија.

"Harm" е ставено за да не прават посебни правила за различни видови злоставување. Се работи за физичко, психичко и сексуално злоставување. Силувањето според тебе не е еден вид повредување (harming)?

Ти , на секое упатено прашање одговараш со точниот израз „можеби„?

Не, само кога постои шанса да бидам јас или другиот во грешка, или тоа за што збориме да нема една комплетна дефиниција како било или може да биде, како во случајoв :D.

Да, наводното непостоење е негов врвен домет, но ако ја разлисташ човековата историја, ќе видиш дека лукавиот се прикажува и се крие зад миљон ликови, па дури и ликови од богови, сметајќи дека со тоа прикривање ќе ги прелаже луѓето па овие ќе си помислат дека лукавиот навистина не постои.

Кои богови?

До сега, неколку членови се обиделе да ми ја префрлат вината мене, барајќи одговор за нешта кои не сум ги напишал.

Ти велиш, цитирам:

„....Како и да е, твое е да одговориш зошто и Исус и Луцифер се нарекуваат исто....„

па пошто ова не е мој став, повели, одговори си самиот...
Исаија 14:
12. Како падна од небото,+ ти што светиш, сине на зората!

Откровение 22:
16. Јас, Исус, го испратив својот ангел да им го посведочи ова на собранијата. Јас сум коренот+ и потомокот Давидов,+ и сјајната утринска ѕвезда

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom