Ska Maniac
Бараба
[DOUBLEPOST=1448113625][/DOUBLEPOST]
BTW тој Ромунец
покрај еден куп средновекновни хроничари е признаен од светската наука за веродостоен , а ти битно продужи да им веруваш во твојте ``професори``.
Извини античка лепото, тебе изгледа Аристотел Тентов и Ниче Македон ти предавале на факултет. Изгледа моментално според тебе тие се двајца најдокажани археолози,историчари и антрополози кај нас, за разлика од цел филозофски и останати светски научници кои у Полска, Русија, Чешка, Украина имаат пронајдено цели храмови со кипови посветени на божества.Бугарите немале митологија!!! Друго, мешаш религија и митологија што е различно. Може се блиску една со друга, ама различни се!!! Да, има делови од фолклорот кој се пренесени во религијата особено во христијанството, да многу од обичаите, бадник, едно-друго се пагански и преземени од старо време, ама баш тие култови што ги спомна, а заборавив да ги кажам претходно, биле со растенија и животни, со никакви богови. Ова со пантеонов го претера ама баш, не мора да се удираш толку у груди. Ко ние сме Словени, од нас се настанало. Преку кур и да настанало, што ми вреди тоа. Ја ти кажувам дека има едвај 10-тина божества на кој им се клањале, од професор кој предава на факултет таква тематика и има истражувано и напишано неколку книги на темава. Знам имаше и уште еден нашинец со книги за тематикава само не ми текнува како се викаа ни книгите ни тој. Ти ми разлагаш нешто што си прочитал на интернет од некој си Ромунец што врска си нема од Словените, а не пак од нивниот фолклор. И што ги претставува и тие неколку божества со лажни карактеристики. Ги набројал 10.000, абе ајде. И имало 10.000 трудови од оваа област? Да не претера малку? Баш овој и уште еден Русин и Бугарин, ни беа споменати ко лажни проповедници на словенската митологија кој сами си смислувале богови и митови.Не треба да си генијалец за да отвориш википедија и да прочиташ дека Е(а не И)лијаде покрај историчар на религија бил и писател на фикција. Тури му го, штом е писател на фикција, веројатноста да неговите митови и богови се измислица е 100%.
P:S: Уште ако веруваш пак дека Перун и останатите божества се вакви ко на сликиве, нема што да продужуем со дискусија.
BTW тој Ромунец

Последно уредено: