Омилени воведни реченици од книги или стихови од песни...

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Пиреј е троскотна трева, а некои ја викаат и коштрева. Ама ти колку сакаш кошкај ја, корни ја, куби ја, таа пак не умира. Само малку да се допре до земјата и пак ќе се фати, ќе оживее, ќе порасне. - Петре М. Андреевски

"’There were prodigies and portents enough’, One-Eye says. ’We must blame ourselves for misinterpreting them’. One-Eye's handicap in no way impairs his marvelous hindsight."
Chronicles of the Black Company by Glen Cook

’Претсказанија и знаци имаше и повеќе од доволно’, кажува Еднооки. ’За нивното лошо толкување не е крив никој друг, освен ние самите’. Телесниот недостаток на Едноокиот во никој поглед не ја намалуваше неговата чудесна моќ за предвидување.„
Записите на Црната Чета од Глен Кук
(преводот е мој скромен обид и претпоставувам, неуспех, да ја доловам играта со зборови, а со тоа и самата атмосфера)

Записите на Црната Чета е првиот дел од долга серија.
Првата книга е ремек дело на епската фантастика, понатаму со многуте следни делови авторот се повеќе паѓа во замката на хиперпродукцијата. Алас, тоа е проблемот со пишувањето на непопуларен жанр, во комбинација со потребата од повеќе пари... Морал човекот да оди на квантитет.

Како и да е, уводов не се состои од само една реченица па можеби не се квалифицира за темава. Ама мене ме плени тоа што атмосферата која се очекува од овој жанр, авторот успеал веднаш на самиот почеток перфектно да ја воспостави. Често почетокот е пресуден за тоа како ја доживувам некоја книга. Се разбира со исклучоци, но и тие само го потврдуваат правилото. ;)

Последно уредено:
Пискотници се слушаат од Галичник во Река.
Што тешка несреќа ги збра,
и мажите и жените та гласи тажна ека
и навева сал коб и зла?

„Сердарот“ - Прличев

"Ќе биде доволно да кажам дека сум јас Хуан Пабло Кастел, сликарот што ја уби Марија Ирибарне; претпоставувам дека сите се сеќавате на процесот и дека нема потреба од поголеми објаснувања за мојата личност."

Тунел од Сабато

"Врати ми се, стар и побелен
кога ќе престане да ти врие крвта,
времето нека ти вреже брчки на лицето,
рацете нека ти свиснат уморни.."

Врати ми се стар и побелен - Уша Акела

“Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,
Over many a quaint and curious volume of forgotten lore–
While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,
As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.
‘Tis some visiter,’ I muttered, ‘tapping at my chamber door–
Only this and nothing more.’”

Edgar Allan Poe - The Raven

"It was many and many a year ago,
In a kingdom by the sea,
That a maiden there lived whom you may know
By the name of ANNABEL LEE;
And this maiden she lived with no other thought
Than to love and be loved by me."

Edgar Allan Poe - Annabel Lee

"I want you to know
one thing."

Pablo Neruda - If You Forget Me

"If you really want to hear about it, the first thing you'll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all that David Copperfield kind of crap, but I don't feel like going into it, if you want to know the truth."

J.D Salinger - Catcher in The Rye

“In my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I’ve been turning over in my mind ever since. Whenever you feel like criticising any one, he told me, just remember that all the people in this world haven’t had the advantages that you’ve had.”

F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby

"It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way"

A Tale of Two Cities, Charles Dickens

The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed. Stephen King - The Dark Tower

На средина од мојот живот земен
го изгубив јас така својот пат,
се најдов в шума сам, сред густеж темен. Данте Алигиери - Пеколот

Nalazimo se devet kilometara iza linije fronta. Juce nam je dosla smjena. Sad su nam zeluci prepuni bijelog graha s govedinom, pa smo zadovoljni i siti. Erich Maria Remarque - Na Zapadu nista novo

Kostur broj 509 podize polako lubanju i otvori oci. On nije znao dali se onesvijestio ili je samo spavao. Erich Maria Remarque - Iskra Zivota

Ги пишав на јазикот на кој сум ги прочитал и имам, нема поента да преведувам на македонски.

"Многу години подоцна, додека стоеше пред одредот за стрелање, полковникот Аурелио Буендија се сети на тоа дамнешно попладне кога татко му го однесе за прв пат да го види мразот."

"Сто години самотија", Габриел Гарсија Маркес

"Беше чудно, запурничаво лето, летото кога ги погубија Розенберговите на електричен стол, а јас не знаев што барам во Њујорк."

"Стаклено Ѕвоно", Силвија Плат

Последно уредено од модератор:
BVuQZV9CYAEv2Pw.jpg-large.jpeg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom