Грчки пасош на граѓанин од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата R.1
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Имаме пријатели со ист „проблем“. Грк по потекло, али јок. Пробува веќе 10тина години.
Најблиску што дојде е времена лична карта. Најмногу го прави тоа за да продаде имот, зошто како фиромјанец може само да си го испуши.

Не дај Господ, не му посакувам на никого, но - И вас нека ви земат се, и бизнис и се, да немате каде да работите, да немате од што да живеете, од 5 мина дома само 83 годишен пензионер да чекате е тогаш ќе ве видам,
Бугарски имам, ако ми дадат грчки ќе земам и грчки, така да од два повеќе не смеам да имам, ќе се откажам од Македонскиот, од каде дојдоа моите таму ќе се вратам, и да не вие гајле, кај сакам ќе живеам што сакам ќе се декларирам, тоа е мое право, и јас сакам да живеам, не да умирам секоја ден.
Се додека тоа што го знам или не го знам, се додека не му го кажам на некого, не сум ни шпион или ни предавник! а дали ќе му го кажам или не, сепак овде сум роден, тука имам имот.
А дали ќе земам грчки, ќе кажат од Грција, а во Лерин градоначалникот е на мој човек добар пријател, така да не би имал проблем... Он ги врачува граѓанствата.
А документот јасно кажува дека моите по потекло се Грци, барем едниот од нив, е, а другиот не е- но тоа никаде не го пишува, на документот и на двајцата имињата им се напишани на грчки.
Позз, ќе ве обавестам што сум направил ;):):P
И не палете се без потреба уште не е ништо готово.

На никому нема да му го вратат имотот ако се декларира како Македонец во Грција ;)
ако има документ грчки можеби не знам.

Перо Антиќ кур го боли не знае колку пари има, да ми овозможеше и мене Македонија и јас ќе бев најголем Македонец :)

А дека ќе ме убиеш Riki Martine ^^ можеш само да ми се фатиш.

Последно уредено:
Ne se sekirajte, ke ne obavesti. Deka mnogu ni e gajle da doznaeme umrevme.
Grcite ne se bugarite decko.

Земај брате ако ти дадат и бегај од државава, и мене земај ме со тебе, од патриотизам изумревме... сите македонци заглавени сме со кредити, уште 200 години да живејме не мојме да ги вратиме. Јас и Џери Спрингер би се крстил ако можам да дозволам подобар живот за мене и за моето семејство а не па за државава ќе се мислам.

Ne se sekirajte, ke ne obavesti. Deka mnogu ni e gajle da doznaeme umrevme.
Grcite ne se bugarite decko.
Според Хашките критериуми, конвенција од 1951 год. Дравјанство може да добие секој онај кои има документ што неговите дедо баба и др биле она што биле.
Затоа нашава влада ги на кодоши од страв бугарите во Брисел како можело да даваат пасоши на усна изјава само, од страв да не ја земела Македонија, ами, цела Молдавија има Романски пасоши :icon_lol:
Затоа и бугарите не даваат повеќе оти никој не ги чува документите што учеле бугарско школо старите.
А нашиве кога му даваа пасоши на оние од Пустец?

Za grk sekogas ke bides firomjanin. Mozebi gresam, ama duri ni vazelin ne ti pomaga momentalno.

Јас за јак пасош дупето ќе си го дадам и тоа прво ќе го депилирам , а камоли полето со ознака националност.

Не дај Господ, не му посакувам на никого, но - И вас нека ви земат се, и бизнис и се, да немате каде да работите, да немате од што да живеете, од 5 мина дома само 83 годишен пензионер да чекате е тогаш ќе ве видам,
Бугарски имам, ако ми дадат грчки ќе земам и грчки, така да од два повеќе не смеам да имам, ќе се откажам од Македонскиот, од каде дојдоа моите таму ќе се вратам, и да не вие гајле, кај сакам ќе живеам што сакам ќе се декларирам, тоа е мое право, и јас сакам да живеам, не да умирам секоја ден.
Се додека тоа што го знам или не го знам, се додека не му го кажам на некого, не сум ни шпион или ни предавник! а дали ќе му го кажам или не, сепак овде сум роден, тука имам имот.
А дали ќе земам грчки, ќе кажат од Грција, а во Лерин градоначалникот е на мој човек добар пријател, така да не би имал проблем... Он ги врачува граѓанствата.
А документот јасно кажува дека моите по потекло се Грци, барем едниот од нив, е, а другиот не е- но тоа никаде не го пишува, на документот и на двајцата имињата им се напишани на грчки.
Позз, ќе ве обавестам што сум направил ;):):P
И не палете се без потреба уште не е ништо готово.

На никому нема да му го вратат имотот ако се декларира како Македонец во Грција ;)
ако има документ грчки можеби не знам.

Перо Антиќ кур го боли не знае колку пари има, да ми овозможеше и мене Македонија и јас ќе бев најголем Македонец :)

А дека ќе ме убиеш Riki Martine ^^ можеш само да ми се фатиш.
Колекционер на пасоши, а ?
Аферим бате, ашколсун !
Само за државјанство општо познато е дека грците проверуваат колку си отворен, еве ја ќе ти помогнам околу таа работа ако сакаш :icon_lol:
За пасош ти треба државјанство, а ако под граѓанство мислиш на државјанство, градоначалникот на Лерин не ти врши работа...
А за имотот без гајле, ќе ти го вратат грците со камата ;)

Вака провери најубаво во амбасадите, дали во скопје со македонскиот пасош, или во софија со бугарскиот.
Јас кога работев во грција 2003-2005, тогаш за грците, и македонците и бугарите бевме исто срање.
Работев кај газда во грција инаку наш македонец(како што се кажува тој ЕНДОПИН-тукашен)
Е тој да ти бидат четири деца, три браќа и една сестра.
за време на егзодусот тој останува во Гуменџе,(Goumenissa), едниот брат пребегува во бугарија, другиот во скопје, па од скопје во романија, и сестрата фаќа џенем австралија.
Состојбата со пасошите беше ваква
бугаринот има само бугарски пасош, не му дават грчки
македонецот си го решиил проблемот во романија и скарани со братот во грција пошто потпрашал за имањето во грција
сестрата во австралија со двојно државјанство и грчко и австралиско.
инаку типот кој останал во грција и тогаш го мислеле за предавник, целото имање од таткото го наследил тој, значи праиме муабет за веродостојна тапија каде што другите деца не се наследници, и башка добил на поклон земја од државата и имаше вкупно 45 хектара обработлива земја.

Ова е периодот 2003-2005
е сега откако влезе бугарија 2007 во еу, дали грците дозволија двојни државјанства со бугарија незнам, пошто тогаш не даваа.
имаш доказ дека си грк, ама со бугарски пасош, откажи се од бугарскиот ке ти дадат грчки.
друга ситуација како што спомнаа, македонка мажена за грк има право да побара грчки пасош после 8 години легален престој, двапати по една година и трипати по две мора да вади зелена карта(прасина карта) и потоа отпочнува постапка за државјанство, за детето родено во брак со најмалку еден грчки родител, постапката е од 1 до три години, а за дете родено во грција од родители кои не се државјани на таа земја, исто како да не е родено таму, само во изводот ке фигурира градот и државата ама ништо фајде од тоа.
Сепак прашај накубаво во софија, дали за бугарски државјанин со потекло од грција може да земе грчки пасош, и ако можеш, тогаш ке треба да отпочнеш постапка за откажување од македонскиот.

Колекционер на пасоши, а ?
Аферим бате, ашколсун !
Само за државјанство општо познато е дека грците проверуваат колку си отворен, еве ја ќе ти помогнам околу таа работа ако сакаш :icon_lol:
За пасош ти треба државјанство, а ако под граѓанство мислиш на државјанство, градоначалникот на Лерин не ти врши работа...
А за имотот без гајле, ќе ти го вратат грците со камата ;)

отворен? како тоа? што мислиш?
значи пак да пишам, пра дедо ми и пра баба ми, на свое сакање се преселиле од таму, а не поради Граѓанската војна во Грција, се преселиле 1920, затоа што некој во Канада на прадедо ми му рекол дека се јаки нивите ваму!
А таму Грција куќата стои и не живее никој, а ако ми дадат државјанство ќе мора и имотот да ми го вратат и така никој не живее таму.
А за да ми го вратат нема да речам дека сум егејски македонец, ќе речам дека се чувствувам грк :)
овде во Македонија пра дедо ми на прекар го викале "Гркот" го сретнав во македонски пишан документ.

Бај да веј, Македонија, нема не постои, ова е Албанија!, Албанците имаат повеќе права него ли нас, и тие си помагаат меѓу себе додека ние го кркаме секогаш. И заради тоа што го кркам, ќе ја напуштам Македонија.

Wait a minute ..... колку што разбрав , имаш баба и дедо кои сметаш дека се Грци ..... @R.1 а да не е случајно обратното ..... етнички Македонци кои во текот на тие настани биле присилно асимилирани и пишани како Грци ..... има голем број на Македонци кои се пишани како Грци,Срби,Бугари како причина на освоените територии на Македонија во текот на Прва и Втора Светска војна ...... се случува да се дојдеш во ситуација да се чуствуваш збунето ,но сето тоа е дел од тоа гомно на калакурница ..... ако е тоа ок ...... разбирам дека се случува тоа и секако немам проблем да побараш Грчко државјанство бидејќи на таа територија која порано била ,сега е друга држава и приморан си да побараш државјанство .... но апсолутно ќе наидеш на големи тешкотии од грчка страна да наидеш ,за да добиеш грчко државјанство .... поради сеуште нерешените проблеми и Грција тоа што сеуште одбива да соработува нормално како нормални држави со нас ....

Wait a minute ..... колку што разбрав , имаш баба и дедо кои сметаш дека се Грци ..... @R.1 а да не е случајно обратното ..... етнички Македонци кои во текот на тие настани биле присилно асимилирани и пишани како Грци ..... има голем број на Македонци кои се пишани како Грци,Срби,Бугари како причина на освоените територии на Македонија во текот на Прва и Втора Светска војна ...... се случува да се дојдеш во ситуација да се чуствуваш збунето ,но сето тоа е дел од тоа гомно на калакурница ..... ако е тоа ок ...... разбирам дека се случува тоа и секако немам проблем да побараш Грчко државјанство бидејќи на таа територија која порано била ,сега е друга држава и приморан си да побараш државјанство .... но апсолутно ќе наидеш на големи тешкотии од грчка страна да наидеш ,за да добиеш грчко државјанство .... поради сеуште нерешените проблеми и Грција тоа што сеуште одбива да соработува нормално како нормални држави со нас ....
Мислам дека може да се повика на тие документи.
тоа е едно а дали грција ке одобри е друго.
Како што спомнаа погоре, за во бугарија и за постапката за издавање паспорти на блгарите в чужбина
значи јас имам бугарски пасош, и кога го извадив се се засноваше на писмена изјава, е сега бараат документи дека некој од родителите или баба и дедо ти биле бугари...
Добро знаеме дека многу од нашите дедовци биле бугарски војници, и имаат документи на бугарски јазик..
Знам и еден пријател кој со таков документ веќе отпочна постапка за добивање на удостоверение.
ама бугарија е едно а грција е друго...
Бугарите им одговара што повеќе македонци земат бугарски пасоши да може потоа во еу да каже ете таму има бугари и да бара права за нас "бугарите"
А грција има обратен проблем, секој потенцијален државјанин што сака да земе пасош е потенцијален ризик со претензии за поврат на имот...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom