Отворање досие пред дипломирање, изгубени пријави, каде е одговорноста на факултетот?

• Креатор на темата Креатор на темата musketarr
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 ноември 2008
Мислења
621
Поени од реакции
612
По положување на сите испити на факултет, следува отворање на досието како што го нарекуваат. Овде се случува на многу студенти да им се изгубени пријавите и слично. Зошто студентите треба да го плаќаат тоа од свој џеб, поради неодговорноста на службите на факултетот. Како може да се промени оваа неправда кон студентите? Дали може да поднесат тужба кон одговорните за ова?

Тебе ова ти се има случено ? За кој факултет станува збор ?

Тебе ова ти се има случено ? За кој факултет станува збор ?
Универзитет Гоце Делчев. Мене ми се нема случено. Но има студенти на кои им се има случено, но тоа си го сфаќаат како да е нормално и си плаќаат како што ќе им кажат од студентски и си поминува така тоа.

Дали јас имам среќа или таа што работи таму е одговорна личност па не ми фалеше ништо. :D

Како што знам пред неколку години почнаа со електронско пријавување на испити не би требало да има проблеми со досието.

Има искуство некој со уплатници пр ако ти фали уплатница од партиципација?

• Ми се допаѓа
Reactions: ~2A
По положување на сите испити на факултет, следува отворање на досието како што го нарекуваат. Овде се случува на многу студенти да им се изгубени пријавите и слично. Зошто студентите треба да го плаќаат тоа од свој џеб, поради неодговорноста на службите на факултетот. Како може да се промени оваа неправда кон студентите? Дали може да поднесат тужба кон одговорните за ова?
ова ме потсети на случка од пред 2 години во УЈП
по издавање на потребниот документ -направена е нивна грешка во името и за да ја исправат својата грешка тие те тераат да напишеш повторно барање и да платиш 50 денари( смешна пара) но ЗОШТО? сепак тоа е нивен пропуст и по автоматизам треба да си исправат и тоа веднаш, а не ко по онаа зацртана шема по која работат( дојди за недела- две...)

Да тоа е големиот проблем. Кога уплаќаш уплатница за на факултет, кај тебе не останува примерок од уплатницата и немаш доказ за тоа. Зошто е тоа така? Барем така беше јас кога студирав. Нефункционалност на системот, на институциите.

Јас кога запишав втор семестар заборавија печат да ми стават во индекс, заминав после неколку недели, и одма ги најдоја моите документи, уплатници, пријави.
Ова е на Машински Факултет, УКИМ

Сепак ова не е ништо во споредба со маките кога ќе стасате за во пензија.
По свое а што е и точно си рачунате дека имате 40 години стаж, ама кога таму не е така,ве отпишале,не плаќале, некоја година.
На многумина вака им фалеше по 10-15 години стаж, па ај трчај после и пак прави документи,губи време и давај пари.

Сепак ова не е ништо во споредба со маките кога ќе стасате за во пензија.
По свое а што е и точно си рачунате дека имате 40 години стаж, ама кога таму не е така,ве отпишале,не плаќале, некоја година.
На многумина вака им фалеше по 10-15 години стаж, па ај трчај после и пак прави документи,губи време и давај пари.
Тек погреб кога ќе имаш, маки и пол.
Да не се заебаваме, ама заебанции со бирократија те тераат да извадиш пиштол и да пукаш се што стои пред шалтер.

Ова е поради транзицијата со електронските индекси, книжните неевидентирани досијеа поретко се отвараат па не известуваат на време за документи што фалат.
Пред некое време јас вадив потврда некоја и ми искочи дека немам осигурување, дека немам некоја уплатница.. мислам и пракса ми фали..
Тоа е.

Ееее ова е веќе традиција на секој факултет,па изгубени уплатници,пријави,неплатени сметки ........долг е патот до земање на дипломата

Се си мислам тоа е само за да зберат некоја паричка повеќе а? Или грешам? :) Инаку со ова електронсково сега на УГД, мислам дека тешко да ќе им текне да напраат некоја глупост, демек "изгубена е уплатницата" или "не си уплатил за тоа и тоа". Се се гледа во досието, кога е уплатено, каде е уплатено име презиме за која намена и т.н.[DOUBLEPOST=1396720868][/DOUBLEPOST]
Ова е поради транзицијата со електронските индекси, книжните неевидентирани досијеа поретко се отвараат па не известуваат на време за документи што фалат.
Пред некое време јас вадив потврда некоја и ми искочи дека немам осигурување, дека немам некоја уплатница.. мислам и пракса ми фали..
Тоа е.

Да тоа на почеток на година коа напраија се да може да се уплаќа преку е-индекс (со картица), и тогаш излезе соопштение дека ќе не известеле кога треба да ги однесеме потврдите за пракса и документот за осигурување од 150 денара. И ја кога отидов да го заверам непарниот семестар (да земам печат) не ми дадоа со образложение дека требало да донесам потврда од пракса и осигурување.

Последно уредено:
8 пријави ми фалеа, плус потписи од професори. Не ни имавме е-индекс и слични електронски чуда.Типот од студентски прашања рече немало што да прават, ете ги изгубиле, ко тоа да е најнормално нешто. И не само мене, речиси на сите колеги пријавите за истите предмети недостигаа. Си плативме сите ко попчиња.

Го користат тоа што при крај на сите студенти им е дојдено преку глава и никој не се замара да се расправа, а и ако почнеш да бараш одговорности голема е веројатноста по сто години да си го земеш уверението. Сите креваат раце, на крај студентот е виновен.

Последно уредено:
Кога ми го отвараа досието ми фалеа 12 пријави, 2 семинарски (од вкупно 2) и потврдата за завршена пракса. Значи, ми фалеше скоро пола факултет :pipi:
Се утепав од трчање по професори за потписи на пријавите, сите факултети ги пројдов за да ги најдам, пошто нормално, фалеа баш тие пријави од вонредните професори, си ги купив пријавите отпочеток, си ги напишав семинарските уште еднаш и уште еднаш до плачење стигнав за потврдата за праксата.

И кога со цела (конечно) комлетна документација отидов на студентски, се утепаа од чудење зошто толку време ми требало да „си ги средам работите“ :facepalm:

Ова е по старата програма.

Дипломирав пред 5 години на економски на УКИМ. Таа на студентски ми вика дечко ти фалат 3 пријави, треба да ги донесеш. Една пријава мислам беше 20 денари, плус таксена марка 50, така беше нешто не се сеќавам.
Беа договорени со тие од книжарницата да си ги делат парите, ти ке им однесеш празни пријави, овие ќе ги вратат во книжара и ќе си ги поделат парите. И зошто знаев дека те дупат во здрав мозок, купив три пријави, и ги пополнив со мои податоци, само местото за предметот го оставив празно. И ги носам на таа во студенски и ми вика нас ни требаат празни зошто веќе они пополниле три пријави за мене. Немој не ме је..
Ми беше дојдено од се преку глава, и се правам како да не сум ја слушнал и и викам, еве повелете трите пријави што ми фалеа. Кажа уште некој зелена теткицава, се свртев и си отидов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom