Македонците од Западна Македонија се жалат дека се обесправени

• Креатор на темата Креатор на темата Verdict
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе заборавам да кажам. Кај мене во зграда има еден пар, имаат 5 деца мислам. Мажот и жената седат по цел ден дома.Им давале пари од џамија. Ако дошло утре до војна, тие да биле во први борбени линии. А женава, и не можам ова да го нагласам доволно, сите деца ги породила сама дома, во купатило, во када. Вратата заклучена. Па дури и после кога завршила со пораѓајот, го светнала купатилото. Која свест е ова, ве молам објаснете ми.

Малоумие. Во нашиов град проблемот е баш со тие Албанци, денеска на чајче утре со калашот во глава, на некои настани пропагандираат екстремна албанизација и радикален ислам.

Ќе заборавам да кажам. Кај мене во зграда има еден пар, имаат 5 деца мислам. Мажот и жената седат по цел ден дома.Им давале пари од џамија. Ако дошло утре до војна, тие да биле во први борбени линии. А женава, и не можам ова да го нагласам доволно, сите деца ги породила сама дома, во купатило, во када. Вратата заклучена. Па дури и после кога завршила со пораѓајот, го светнала купатилото. Која свест е ова, ве молам објаснете ми.
Проблемот со Муслиманите, не е тој. Они имаат право да праат што сакаат, се додека другому не нарушуваат дигнитет, лична сигурност...
Проблемот е, што они сакаат да ги наметнат своите начини на другите.
Кога еден ден ќе дојде и ти да мораш сама така да се пораѓаш у када (само затоа што на некој умоболен педофил од КСА му текнало дека жените мораат така), е тогаш ќе праиме муабет.

заебаваш нели?

Помош од никого нема да добиете и не гледам што би можело да се смени и ако добиете помош.Едноставно доминираат во секој поглед.

И ова вторава реченица е типично размислување на Македончето.Што ти вреди компанијата кога немаш власт......
Битно тоа да си се убута државно.....што кур ќе му се приватни компании.Затоа е слабо македончето.....нема пари. Кога имаш фабрика,еден погон со 40-50 вработени и извезуваш те боли уво кој е на власт.

Ќе видам дали ќе те боли :) Ниедна власт несака окупираниот народ (ние македончињава во Тетово) да имаме пари ово оно, па не знам дали тоа е можно. Во градов главно е имаш пријатели Албанци нормални и авторитетни, а едвај да ги најдеш.

заебаваш нели?
А ти заебаваш дека мислиш дека се заебава?
Демек, невероватно ти е ова?[DOUBLEPOST=1395150531][/DOUBLEPOST]
Помош од никого нема да добиете и не гледам што би можело да се смени и ако добиете помош.Едноставно доминираат во секој поглед.

И ова вторава реченица е типично размислување на Македончето.Што ти вреди компанијата кога немаш власт......
Битно тоа да си се убута државно.....што кур ќе му се приватни компании.Затоа е слабо македончето.....нема пари. Кога имаш фабрика,еден погон со 40-50 вработени и извезуваш те боли уво кој е на власт.
Не е до помош, туку до неколку лични одлуки, кои нема да прекршат ниту еден закон. Кога повеќето би ги донеле тие одлуки и би постапувале по нив, во животот, не би поминало долго време, пред нештата конечно да почнат да се менуваат и во околината.

Ќе видам дали ќе те боли :) Ниедна власт несака окупираниот народ (ние македончињава во Тетово) да имаме пари ово оно, па не знам дали тоа е можно. Во градов главно е имаш пријатели Албанци нормални и авторитетни, а едвај да ги најдеш.
Можно е и те како....само што македончето системски се убутува под државна капа во последните 50 години и не гледа подалеку од тоа.
Дур Албанците идеа рмбаа во швица и немачка,нашите седеа дома и работеа во државни фабрики кои чим дојде капитализмот пропаднаа и беа преку 90% од државниот апарат.
Албанците направија пара надвор и чим се укажа можност ги донесоа тие пари дома во форма на куќи,фирми итн.
Македончето уште кука и чека да го вработи градоначалник Албанец нешто во општина.Чека нечија милостиња на некој начин.

На крајот од краиштата не мора цел бизнис да ти е во Тетово.Отвори во Јегуновце бе...таму е на власт Македонец и на 10 километри од Тетово.
Се се може....ако се има пари и работа никој ништо не ти може.Вака опција за вработување ти е да отидеш во Скопје или во странство или да чекаш Теута нешто да ти даде работа или нешто друго државно.[DOUBLEPOST=1395150936][/DOUBLEPOST]
Искрено секоја им чест.
И онака се живи неписмени и немаат многу опции за работа.Овака ем станче,ем ќе ги издржува џамијата дур се децава мали.
Кога ќе пораснат од тие 5, 2 ќе отидат на арбајт на страна и ќе ги издржуваат другите 3ца дома и старите мајка и татко.
Ќе прават пари таму на страна,тука ќе доаѓаат и ќе градат куќи и ќе доаѓаат со БМВ и ќе си купат некоја куќа од некој Македонец ефтино.

За 30-40 години веројатно внуците нивни ќе имаат повеќе пари,а ќе им маваат и шамарчиња на улица на твоите внуци.

Последно уредено:
Да ти објаснувам зошто македончето не работи во швица и немачка ќе бегам од темава. Албанците ги направија парите и нормално е да ги преработат на Македонско тло, каде што они го добија северозападот. Ние сме таков народ, бетер Црногорците. Ситуацијата ти е иста во цела Македонија и каде што и Македонци се градоначалници. Поради пари ќе ти го пломбираат капиталот од кој што живееш. Поздрав

здружението на Обесправени Македонци од западна Македонија o.O

Луѓе дај опрајте се и земете работете. Глумење американци и џери спрингер во вакво време е крајно патетично.
Затоа они имаат, затоа што работат и не плачат како овие овде. И после нормално ќе си купат власт и се.
А вие жалете слободно, дури светот оди напред.

здружението на Обесправени Македонци од западна Македонија o_O

Луѓе дај опрајте се и земете работете. Глумење американци и џери спрингер во вакво време е крајно патетично.
Затоа они имаат, затоа што работат и не плачат како овие овде. И после нормално ќе си купат власт и се.
А вие жалете слободно, дури светот оди напред.
Мислиш дека глумат лудило?

И покрај се што се случува, а на што можеш и ти да бидеш секојдневен сведок, само ако читаш вести, ти мислиш дека нема везе тоа што се бунат?

ОК фер, секој има право на свое мислење.
Али ако навистина искрено мислиш дека нема везе што се жалат и дека нормално живеат во друштво на Албанците, тогаш нема никаква причина да не си го продадеш станот у Ново Лисиче и да си купиш два стана кај Јаја Паша, многу по блиску до центар.

И покрај се што се случува, а на што можеш и ти да бидеш секојдневен сведок, само ако читаш вести, ти мислиш дека нема везе тоа што се бунат?
ОК фер, секој има право на свое мислење.
Али ако навистина искрено мислиш дека нема везе што се жалат и дека нормално живеат во друштво на Албанците, тогаш нема никаква причина да не си го продадеш станот у Ново Лисиче и да си купиш два стана кај Јаја Паша, многу по блиску до центар.
А не, без мешање. Ја не играм на таа карта никад. Моите проблеми не ги вадам на тапет и не кукам ко нив.
Имаа време кога можеше ова да се спречи, не го направија. Епа многу јасно дека другиве искористија и си добија тоа што "oд дедо е нивно".
А право да ти кажам ептен сум по природа и сакам да се тргнам од Скопјево и смогов, инаку со задоволство би се вратил на јаја паша, зошто таму сум живеел со нив. Мене не ми е во природа да се жалам. Секогаш постои модус, факт.
Они си ги изгласаа, а сите ние ќе ги трпиме последиците.

А што очекувавте вие жити мајка ?
Регион со 70% Албанско население да не се чувствува албанско влијание и да се осеќаш како во Штип ?
Или некое македонско влијание кога Македонци нема ?

Веќе ми е преку глава од вакви теми....сите демек ко разочарани и изненадени како е во Тетово и Гостивар...
Не се секирајте....Струга и Кичево се на пат, долгорочно може и до Куманово и Скопје да се догура.
Ете и сам гледаш во Тетово не можело да се чуствува македонското , а во Скопје може да се чуствува албанското иако има преку 70 проценти македонци .Албанци не викам дека нема ама освен Чаир се стационирани на влезовите во Скопје (Кондово,Арачиново,Сарај....).Плус и огромната миграција на Македонци од внатрешноста го спуштаат процентот на Албанци .
Суштината е во тоа што тие и да се 10 проценти сложни се и не му можеш ништо .Во Скопје ја преместија црквата која се гради кај Мајка Тереза ,го уриват спопеникот на Цар Душан а прашање на време е кога и на Александар ке го уриваат .
Го спомна Штип ,еве да ти дадам пример и за таму.Во тој град има неколку проценти Роми 3-4 може и повеке ама не смееш да му се спортиставиш бидејки се собираат 20 луге и ти идат со мотики дома доколку некој нивни си удрип за тоа што сам си го барал ...................
Тој што ги направи и албанизира воведувајки пред се двојазичност ( Скопје,Струга,Кичево) места мнозинство Македонци заслужува да биде запален на плоштад (иако сите знаеме кој беше тоа )
п.с Поентата ми е дека слогата е најбитна сите за еден -еден за сите .А не ние додека водата не ни дојде до патики ич не ни е гајле зошто пукнала цевката кај комшијата .

некои само од весници знаат албанци ама ако не се иселиле од овие делови на Македонија, не им замерам, нивно мислење.
За состојбите виновни се донекаде и граѓаните кои продале нива или стан уште одамна. Народот е сиромав, албанците предобро плаќаа (и тоа е сомнително со цените на недвижнини), се немаше работа и егзистенција па многу се полакомија. Ама изворот на проблемите го гледам во македонските власти од 1990та до денеска. Од македонците во парламентот, владата, локалните самоуправи. Доколку имаа волја, ова чистење можеше да се сопре со носење и примена на неколку закони (еден од нив потекло на имот, друг регулација на доселување и слични), но во тој случај не ќе беше баш можно крадење и од македонците олигарси и функционери.
Еве јас живеам во Тетово. Јас лично, како поединец, досега сум немала проблем со поединце Албанец. Излегувам секаде слободно и кога сакам..
За жените е посебно без врска таков начин на живот. Не знам од каде се симнати овие доселениците ама и во една Албанија може една жена да се облече покомотно, по шорцеви, поразголено. Мислам, не се работи само за класична обесправеност. Едноставно некогаш сакам со жената да седнам на пица, на гиро, на чашка ракија...освен во некоја биртија, тука нема такво нешто. Главно слаткарници и чајџилници и тоа само мажи седнати. За децата е посебна приказна.
Не е до албанците ова, до постојано фаворизирање на доселениците (обично слабо писмени), на муслиманството и несанкционирање на нивниот криминал. Никој пример не се запраша од каде му на оние од Грчец пари за цели згради кои ги изградија кога се доселија во 90тите. Читаме за криминалот на македонци, скопје 2014, ...ама колку пати сме прочитале за криминалот кај албанците или муслиманите.? Таму е молк.

Последно уредено:
Можно е и те како....само што македончето системски се убутува под државна капа во последните 50 години и не гледа подалеку од тоа.
Дур Албанците идеа рмбаа во швица и немачка,нашите седеа дома и работеа во државни фабрики кои чим дојде капитализмот пропаднаа и беа преку 90% од државниот апарат.
Албанците направија пара надвор и чим се укажа можност ги донесоа тие пари дома во форма на куќи,фирми итн.
Македончето уште кука и чека да го вработи градоначалник Албанец нешто во општина.Чека нечија милостиња на некој начин.

На крајот од краиштата не мора цел бизнис да ти е во Тетово.Отвори во Јегуновце бе...таму е на власт Македонец и на 10 километри од Тетово.
Се се може....ако се има пари и работа никој ништо не ти може.Вака опција за вработување ти е да отидеш во Скопје или во странство или да чекаш Теута нешто да ти даде работа или нешто друго државно.[DOUBLEPOST=1395150936][/DOUBLEPOST]
Искрено секоја им чест.
И онака се живи неписмени и немаат многу опции за работа.Овака ем станче,ем ќе ги издржува џамијата дур се децава мали.
Кога ќе пораснат од тие 5, 2 ќе отидат на арбајт на страна и ќе ги издржуваат другите 3ца дома и старите мајка и татко.
Ќе прават пари таму на страна,тука ќе доаѓаат и ќе градат куќи и ќе доаѓаат со БМВ и ќе си купат некоја куќа од некој Македонец ефтино.

За 30-40 години веројатно внуците нивни ќе имаат повеќе пари,а ќе им маваат и шамарчиња на улица на твоите внуци.

Во твојве коментари препознавам чувство на негативност наспрем нас Македонците во Тетово. А ти незнаеш дека чим џамијата финансира тие ќе ги прават идни борци во време на војна или ќе ги пратат во ратиштата во Сирија? Имаше баеѓи Албанци кои сакаја да одат во Сирија кога почна конфликтот оти џамијата финансира се до таму.. За кого се ориентираш?

заебаваш нели?

Не бре, озбилно. 100 посто е точно, свекрвата на дотичната со која живеат заедно кажува. И тоа прати, она не го одобрува тоа. Јас бев бремена кога ми кажуваа и ептен за срце ме фати муабетот.

Во твојве коментари препознавам чувство на негативност наспрем нас Македонците во Тетово.
Затоа што не кукам овде и не пиздам дека ги имало многу и дека вееле знамиња и пуцале со калаши не значи дека имам чувство на негативнос спрам вас.
Општо ме нервира ептен менталниот склоп на македончето,но далеку од тоа дека чувствуам негативност......посебно не кон Македонците од Тетово.

А ти незнаеш дека чим џамијата финансира тие ќе ги прават идни борци во време на војна или ќе ги пратат во ратиштата во Сирија? Имаше баеѓи Албанци кои сакаја да одат во Сирија кога почна конфликтот оти џамијата финансира се до таму.. За кого се ориентираш?
Како мислиш за кого се ориентирам ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom