Како го изградивте вашиот музички вкус?

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали веќе изградивте вашиот музички вкус?

• Да го имам изградено својот музички вкус

Гласови: 49 83,1%
  • Сеуште го немам изградено својот музички вкус

Гласови: 10 16,9%

• Вкупно гласачи
    59
Дали мислам дека мојот вкус е изграден? Не целосно. И никогаш нема да биде целина, секогаш ќе имам желба за експериментирање.
Одредени жанрови посекако не ги можам, додека други секогаш остануваат отворена можност да ги истражувам.
На што се базира изградениот вкус, темелите ги имам удрено во класичната музика - отсек барок-класицизам и почеток на романтизам (подоцна ги учев терминиве и дојдов до овој заклучок). Значи од своето рано детство во домот покрај македонските фестивалски песни за кои воопшто не удирав некој акцент и слушав се` што ми доаѓаше при рака, се слуша(а) и делата на Бетовен, Моцарт, Бах... за да подоцна околу 8-9та година почнав да ги диференцирам кој е кој и да го градам својот личен вкус. Да бидам реален, почнав најпрво со Моцарт и Хајдн, ама поради нивната едноставност и лесната варијабилност, некако станаа предвидливи мноштвтото дела, така да повеќе барав дранматичност или можеби на моменти помпезност - кад ги најдов кај Бах и Бетовен. Подоцна како истекуваше времето, повеќе се префрлав на доцниот романтизам и реализам (Шопен, Лист, Чајковски, Мусоргски, Вагнер). У принцип денес кога ќе се навратам темелите како целост ми подлегнуваат во доцниот класицизам, романтизмот и реализамот.
Напоредно со ова морам да кажам слушав и „модерно“ нешто за кое не знаев кој му е стопан, некои го нарекуваат Џез, мене ми беше музика која може константно да ја слушам без да се напрегам да сфатам некоја посебна длабочина.
Тука почнаа и формирањата на одредени групи од R&R/чист рок/ нешто малце и похаце (за мене тогаш). Битлси ми беа (и сеуште се) како вовед на целиот жанр на денешнава модерна забавна музика и на било кој биљмез му ги давам као задоложителна литература. Queen истотака можда за која година подоцна. Пинк Флојд некако повеќе ги заслушав во раните студентски години иако знаев дека се квалитетна музика уште од времето на Битлси, но прерано ми беа презентирани.
Вкусот у принцип ми оди на некој рок/инстументал повеќе. Знам дека Бијонси има добар глас, знам дека одредени артисти во рапот имаат длабока поента, но никогаш не сум ја осеќал таа музика за доволно блиска.
Новокомпонованиот фолк никогаш нема да го сфатам, дури и пејачот да ломи чаше и крварат му руке.
Електронска/техно многу слабо стојам - диџеи скоро и да не познавам - not my cup of tea.
Од лесниве тралалајки понекад си пуштам нешо колку за релаксација. Но никогаш не сум праел длабоко пребарување. Но се џвака. Онака... шо знам?

Ja neznam kako mozes da strpas se vo eden kosh i da kazes slusam od sve pomalku!
Znaci takvite lugje imaat dijapazon od "Ceca" do "In Flames"?!?!

Koga ke sednam doma sam vo soba najcesto pustam Rock, Hardcore, Softcore, Grunge, Alt Metal i tako dalje, itd, itd, itd, itd.....
Znaci jas sum definiral muzicki vkus i na 60 godini koga ke pustam nekoj flac ili mp3 za da se potsetam na nekoja pesna toa ke bide istiot toj zanr.
KRAJ!

Ne znaci deka na Radio Ros ili Radio Buba Mara krsham radia, naprotiv slusam i dobra e toa muzika sledam scena i sve toa. Viknete me na svadba ima da vi otpeam 80% od pesnite.
Megutoa jas si imam definiran vkus. Toa e Rock muzikata i site nejzini granki, podgranki korenja i razgranoci.

Kako se navlekov na toa? Influcencija od drugar, koga ja slusav Top listi i luduvav po Space Girls i Bosson so One in a Million po doma pocna da mi se rafrlaat tugji kaseti na koj bea snimeni Metallica, RHCP, GnR, Deep Purple etc etc. Pocna nekako da se vrtat Nothing Else Maters, Whiskey in the Jar, Memory Remains Under the Bridge, Ninja, Sweet chld of mine...i taka se udrija nekoj temeli.
Posle pocnav da dremam na VH1 vo PEtok posle 22h so livce v race nebare gleam Bingo zapisuvav pesni sto gi vrtea na "Rock Friday" za slednata den da gi baram po internet na .ru sajtovi koj rasturaa so free mp3.
Toa e uglavno....

Имам плочи, касети, цд-а, фолдери Чајковски, Iron Maiden, The Cure, NWA, Miles Davies, Kraftwerk, македонски, балкански....
Како сум го градел „стилот“? Можам да слушам многу работи во соодветна прилика....електронска музика ми ги одбележа факултетските денови, цртање со слушалки на глава - транс/електро да те држи уклучен, во рендом секојдневна атмосфера chill-out, nu-jazz.......можно е се' да се слуша - ограничување на еден стил оди кон често повторување, а тоа најмногу ме нервира....секогаш треба да се бара вредност во нешто ново (барем јас така гледам)...

Немам ниедна турбо-фолк песна на мој хард-диск и нема ни да има....а од поново време новава „поп-музика“ (Ријани, Пит-були, гаги-гов*а..) исто ми иде на нерви и максимално ја избегаам, обично по супермаркети и продавници ја тупат, ама да е жив и здрав телефонов и слушалициве....

Не знам уште што се´ ќе ми се допадне, но точно знам што никогаш нема да му се допадне на моето уво.

Еден од ретките сум кој сака да слуша најмногу турбо фолк и македонски евергини.

Дали сум го изградил? Не баш. Ама знам во кој правец ќе се движам. Као млад човек мислам дека доста рано се определив шо ми е убаво, поготово последните година, две научив доста за музиката. Од сите поджанрови на рок, панк, метал па и новите правци како инди музика, електроника, трип хоп. Не се определувам на едно нешто. Љубовта кон правата музика ми почна со бендови како Флоид, Блек Сабат, Рејдиохед и Линкин Парк на времето, првиот рок(да речеме) бенд шо го иам слушано, одприлика 4то/5то одделение со еден школски се праевме фраери демек рокери сме. Свашта.. А да, и Токио Хотел.. Времиња бе.. хаха! Рејдиохед ми е поим за музика, свесен сум дека превише субјективно гледам на нив ама ногу ми е и гајле, се додека ми прават ќеф ќе си ги ценам највеќе. Од класиците и докажани музичари фкусот си го изградив со Флоид, Битлси, Џои Дивижн, Блек Сабат шо ги спомнав погоре, Дорси, Цеплин, Нирвана, Прл Џем, Хендрикс па од поновите како Едиторси, Интерпол, Пласибо, Мјуз, Нешнл, НИН... Исто љубовта кон прогресив рокот ми е од Порќупајн Три као дечки шо ми се култни у тој правец. Пинк Флоид повеќе ги гледам како богови во музиката одколку прогресивци па затоа тука гореспоменатите ги ставам на прво место.

Сеа ќе почнам да набројувам се шо слушам а не е темата тоа, па да се затнам. Демек историјата си ја напишав, како да не..

Па вака,највеќе слушам рап(не ги слушам тие што рапуваат за пари,коли,жени)реге,drum and bass,heavy metal,rock,deep house и така,значи во сите овие видови има добри/лоши артисти(јас ги слушам добрите).

Не постои крај на тоа градење..........не е куќа, не е ниту договор за градба каде нарачувачот и изведувачот се договараат да изведувчот за одреден надомест изгради објект кој нарачувачов че го користи........

Во глобала се сметам за алтернативно чоече (таква ми е матрицата). На касети ги бувтавме активно тие 90-ти години на алтернатива, па гранџој манџој. Кога потпораснав во средно посалам се заслушав прогресив и метал (а напоредно од кај 15-та навака редовно пост панк). Па при крајот на средно пост рокој. Дури едно време бев со идеја абе пост роков никогаш нема да ми се смачи, строго него че го цепам во век и векова. Па потрај та радост година дена, па се мавнав на алтернативен фолк, дарк фолк, ваков фолк, па на филмска музика, па на Idm, па пак на пост рок, и така во сите тие моменти постојано експериментирам. Сега моментално пробувам со некои електроники, пиановци чилаутовски, виолини, тамбури. Да се шири...да се движа работиве шо ни пружа нови искуства.

-Најпроучен правец пост панк (со акцент такоџе на нова сцена која е под влијание на стара)
-А ако речам алтернатива дека најмногу, нема да згрешам.

Dj Shadow. Овој од Волково да не е ?

Не бе, од Вајтчапел е. Се претпоставува дека е реинкарнација(oд тие кои верува во ова чудо) на сенката од Џек Д Рипер.

Еве еден убав, да не ом офтопик.

Не. Слушам секаква музика, а самата песна одлучува дали ќе ми се допаѓа или не. :)

П.С. Немојте да плукате по турбофолкот и не се правите дека не го слушате, зошто кога одите на свадба или некоја прослава сигурно не слушате метал ;):D

Јас немам изградено онаа која што ке ми се допадне ја слушам онаа што не не ја слушам,но највеке слушам метал.

П.С. Немојте да плукате по турбофолкот и не се правите дека не го слушате, зошто кога одите на свадба или некоја прослава сигурно не слушате метал ;):D
Metal slusam i ne odam po seljacki svadbi, ako znam deka e nekoj opinok lazam deka sum na pat itno, pa makar i roden brat da e....

Не. Слушам секаква музика, а самата песна одлучува дали ќе ми се допаѓа или не. :)

Мхм... да. Танцување на музика е право на избор. Еве на пример, ако мене не ми се свиѓа типот на музика, не танцувам.

Мхм... да. Танцување на музика е право на избор. Еве на пример, ако мене не ми се свиѓа типот на музика, не танцувам.
Не реков се танцува, туку таму не пуштаат метал, туку турбофолк...., а он сигурно не седи со тампони во уши ;):):D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom