Како го изградивте вашиот музички вкус?

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали веќе изградивте вашиот музички вкус?

• Да го имам изградено својот музички вкус

Гласови: 49 83,1%
  • Сеуште го немам изградено својот музички вкус

Гласови: 10 16,9%

• Вкупно гласачи
    59

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Локација
На Венера
Веб-сајт
www.facebook.com
Многу често ни се случува да прашаме некого: Што музика слушаш, кој е твојт вкус на музика? најчесто одговор кој го добиваме е „од сè по малку“. Повеќето кои ќе го слушнат овој вид на одговор добиваат дека личноста сеуште нема изградено свој музички вкус. Да бидеме реални повеќето од нас додека дојдат до својот конечен вкус на музика најчесто поминуваат низ многу музички жанрови додека го најдат она своето омилено нешто. Затоа оваа тема не е наменета кој е вашиот вкус на музика туку како вие го изградивте вашиот музички вкус? додека дојдете до сега она што го слушате.

Како го изградивте вашиот музички вкус? низ кои музички се жанрови поминавте додека стигнете до сега она што го слушате?

girl_and_tape_recorder-wallpaper-1280x1024.jpg

П.С би било пожелно да гласате во анкетата.

Го неам изградено или барем сметам дека не постои такво нешто како финална одлука т.е секој момент постои шанса да слушнеш нешто ново.

Одговорот се по малку и јас го користам во одредени ситуации иако би додал и дека за мене тоа е вистина. Најискрено не би сакал, а и мислам дека е глупаво да се ограничиш на еден жанр на музика.

Јас ја делам музиката само на онаа која ми се допаѓа и онаа која не ми се допаѓа сите останати класификации ги користам само доколку имам потреба подетално нешто да објаснам :)

Јас ја делам музиката само на онаа која ми се допаѓа и онаа која не ми се допаѓа сите останати класификации ги користам само доколку имам потреба подетално нешто да објаснам :)
(y)

Нешто слично и кај мене. Не сум определен за некој посебен жанр музика, едноствано слушам се што ќе ми се допадне, од поп, рок, рап .. па и турбо-фолк.

Доаѓање до конечен вкус на музика е самоубиство од заседа. Искрено жал ми паѓа кога ќе сретнам такви конечни, лишени од уживањето во повеќето плодови создадени од Музата на музиката.
Можам да резберам да не се слуша се, ама да се слуша само едно никако...

Како помал случајно начекав некои рок песни па така почнав да слушам рок и имав одбивност кон секој друг правец на музика. Потоа кога прв пат ги слушнав Pink Floyd и Radiohead мислев дека тоа е тоа и друго ништо не поштовав дури се останато не го рачунав за музика, ама сватив дека прилично лошо ми влијаат на психата и сега ги слушам само во посебни прилики :unsure:

Сега слушам се што е добро од сите правци и како што се отворив за нови видови на музика, така и во животов се отворив за нови работи..

И многу ме нервираат луѓе заблудени во еден правец што не поштоваат ништо друго иако и јас бев таков.. ама сватив дека се се менува :D

Со цигли и бетон.:D

Мојот музички вкус го изградив постепено, раснејќи и поминувајќи низ различни фази од моето детство и живот. Се сеќавам на почетокот слушав рап, било каков, па после бев лимитиран на строго америчка комерцијала со носење ланчиња и фармерки 10 броја поголеми.
Коа малце потпораснав ми стана некако премногу досаден, барав промена, па едно време слушав било какви песни на кои ќе налетав на интернет. Потоа се запознав со електронска музика и ми стана интересна па се заразив со хаус премногу, сеуште имам дома едно 20 хаус цедеа од тоа време.:icon_lol:
Веќе во 3 година средно ради сплет на околности и самиот се сменив многу, станав посериозан па така и мојот избор за музика, барав нешто посериозно, и преку една другарка се заразив со Rolling Stones. Оттогаш навака е песна, се пронајдов себе си како уживател во тој правец, си слушам рокче у глобала, преферирам classic или hard rock, и навистина уживам. Интересното е што отсекогаш рокерите што сум ги гледал околу себе ми биле интересни фаци, ама ко помал рокот го мешав со метал и такви слични правци па никогаш не се ни решив да истражувам во тој правец.
Мојот совет, и сума сумарум околу музиката е следново, музиката е нешто најдобро што постои, ти помага да се расположиш, ти дава инспирација, музиката е начин на живот, неможам да се замислам себе си да се возам во автобус накај факултет без слушалки во уши, или да седам дома без музика во позадина. Едностанво уживам во музика во секоја прилика, во секоја ситуација и обожавам да се дружам со луѓе со добар вкус за музика. Секако дека уживам и во кафана со друштво на Аца ќор пијан.:icon_lol:

U sekoj pravec stil zanr na muzika ima nesto dobro, ima samo dobra i losa muzika. Primer turbo folkot se misli na tekstovite koi e trava i uzas toa ne valja od eticki aspekt inaku ima u folkot cool stvari no ne se tolku barani ko ovie droljive no takvi imas i u pop muzika. Folk pocnav da slusam u JNA ali i togas znnaev da odeberam sto e dobro a sto ne, a punk i metal oduvek mi se dopadjal posto ne e sladunjav ne i se dodvoruva na publikata sto e definicija na umetnost. Pokokrtetno speed thrash crossover ali gi slusav i kraftwerk, depeche mode i takvi sithetic pop, ipak najvise mi se svidja punk metal, znaci toa e za mene dobro, ipak za vkusovi ne se spori.

Скај, ју бастард ... топ тема .... :)

Ќе кажам реална приказна ... искрено и кој ме потикна да ја сакам електронската музика ... тој човек е братучед ми Бојан ... се сеќавам многу добро,беше периодот 2002-2003 година, јас бев шесто одделение основно училиште ... прв пат дома купивме ДВД плејер ... јас возбуден како мало дете,може да се пушта филмови,музика,мп3 ... како будала .. дома немавме воопшто никаков мп3 плејер ,ни компјутер имав воопшто .. затоа ни причина да имам ЦДа дома да имам ... ајде ќе купам од блиската продавница празно цд,ќе одиме вечер докај братучед ми на гости,ќе ми изрежа неколку цда со песни ... тетин ми имаше супер колекција на цда со песни од разни врсти на музика,а и нормално,он беше менаџер во Македонска Филхармонија ... ок бевме,изрежа се музика братучед ми од различна музика ... ми вели сакаш електронска,затоа што тоа имам на компјутер и слушам само тоа,ок ајде тогаш,шо музика,слушнав,ми се допадна многу ,за прв пат се стретнав со таа музика ... едноставно тоа прекрасно чуство на возвишеност,на иднина,не знам прецизно зборови,ама супер беше чуството ... и од тој момент ден, едноставно гладта и зависта растеше за електронската како хаус,транс,денс,амбиентал како главен правец за слушање ... но секако јас сум човек кој се би му се допаднало ако супер звучи,дали метал,фолк или било што,не правам негирања освен ако е направено за гомно причина за никаква причина песна и да ми се згади едноставно ..

Имао сам имаооо самммм...пуно лонглпеј плочева:ROFLMAO:

Пун куп црни фризби пластични стфари кои ја како мал ги фрљаше по собе,мислиш црни јуефоу спејс тањири летиф
Кд научи да читам и подпорасна малце викам ке ѕирну у тој купче од плоче или такозвано ретро диџејско богатсфо
Читам Ју група,Бјело Дугме,Смак.... викам овој домаќо : ) Дај латиницу.Читам Лед Цепелин,Пинк Флојд,Џенис Џоплин,Дип Парпл... ама куде да ги слушам бре, грамафон је у вечним ловишта(овј збор туј га прочита, оваа тема ке замине во вечните ловишта рече еднаш една модераторка...)
Запиша ги на лис сфи тија групе сс интересни имиња и викам ке купују касете да чују што е тој. Ама тешко се наваѓасфа тија имиња по куманофски музички шопчиња.Нешто најде нешто не
Викам ииии овој гитаре и тупани бре, овој јако бре.Крушка под крушку пада, какф татко такф син
Ама мој експеримент сс музику не застана туја, ја сакаше јоште, да истражују у ноф саунд, у некој ноф звук претпознатлиф за девеести.Туја се појависфа Продиџи,Орбитал а и мој комшија кој рокаше нон стоп некоју чудну музику у стан.Дај касете, на ти. Читам Астрал Проџекшн,МенМејдМен,Халдолиум,Шива Шидапу...
Викам лееееј кои чудни звуци, кој брз ритам, овој лупа цело време бе...
И пубертет ми беше испунет сс нови и нови прафци и стилови, нови бендови и диџеи. Навлечен на Рејџ Агенст едно време,па испробува сс некој нигерски рап, па чилаут..
Углавном увек сфе и сфашта,сфакакаф саунд и разновидни инструменти. Такф ми хороскоп бре : )
После даунлоад интрернет револуцију сфе ни беше на дофат.Маме му га ебасмо на нелегално кидање музички гигови.Туја се напраи една мега збирка од сфашта, па после се праеше селекција што е кфалиетно а што не
И дн днска слушам сфе тој горе што е наброено и плус јоооште нови работе и некои ретро за кои ја немаше дофат пред да даунлоадирамо
И ја сам од тија што слуша сфе што mi se dopagja <3.
Например и Ѕвонко Богдан ми праи мерак на уфце некад, некоја тамбурашка мелодија,виолина,али хармоника не : P
Да е мој музички укус изграден у Египет, тој би било мноо голема пирамида

Од се по малку да, ама со сигурност можам да кажам дека тоа никад нема да биде турбо фолк, ријана тракатанци, уан дајрекшн не знам ни кој се :( се во свои граници сепак :)
Сакам весела музика, рок, реге, ска најверојатно преовладува, меѓутоа не сум лимитирана само на тоа.

На почетокот беше темнина.
И тогаш Ристо Бомбата и Кучешка Тенија рекоjа ќе снимаме албум.
И снимија.:D
Не, меѓу првите сеќавања ми се Бајага и Бијело Дугме (чичко ми беше "виновен" за тоа), и песни од МакФест што ги пуштаа на радио наутро. Кучешката тенија беше подоцна, прв пат да пројавам интерес кон одредена музика беше токму Ристо што сакаше да куби пилиња цела ноќ во рок и рап стил со крадени мелодии секако :cautious:
"Странска" музика прв пат почнав да слушам 1993/94, петто/шесто одделение благодарение на постариот братучет кој ми сними многу чудна ама прекрасна компилација од техно, диско и рап на една црна касета со не доотстранета лепенка од производителот (она кога сакаш да ја одлепиш и пола ќе ти остане па треба со ноже да гребеш). Многу чисто се сеќавам само на овие: Boney M - Ma Baker, Tone Loc - Funky Cold Medina, Wreckx-n-Effect - Rumpshaker и неколку од 2unlimited и Dr.Alban. После оваа касета немаше враќање назад (y) Периодот што следеше беше зачинет со сите можни Mtv хитови со најразлични стилови се додека некаде периодот 7/8-мо одделение не заглавив само со Рап: 2Pac, Coolio, Warren G, Sypress Hill, Wu-Tang Clan итн. се до 2/3-та година средно кога во Скопје едни скопјанчиша не ме заразија со Goa Trance, ах таа прекрасна и чудна музика - ако се направат експерименти ќе се испостави дека лечи од Рак. Исто така, истиот период купив CD од Led Zeppelin - 2, Rock компилација од 70`s, RHCP - Californication кои ја започнаа Рок/Метал перверзијата во која најчесто и сега уживам а која ако почне, а не си позер, трае For Life.
Сега најчесто слушам Rock`n`Roll, Hard Rock до секакви прогресии и даркови и Blues. Blues почесто т.е. најчесто и повремено Jazz, и секако, сето останато претходно наведено и ненаведено...повремено

alcoholic.gif

Во глобала се согласувам со членовиве погоре, мислам дека нема таков кој ќе речи дека слуша строго само рок на пример (а да не излажи).;) Сите си имаме нешто омилено, но мислам дека секој од нас знае да прошурка и по другите работи. Па еве како стојат кај мене работите... :D

1. Слушам (Поп, рок, фанк-рок, метал, фанк-метал, рап, џез, блуз, соул, психоделија и прогресив комбинирани со остало). :D

2. Не можам да слушам (Турбо фолк - трезен, подвидовите на метал од типот грув, дарк, блек, дед па и треш).

3. Немам став, поточно не ме влечи/не сум се заинтересирал за (Панк, пост-панк, инди, електронска - освен Продиџи...).

Се разбира имам и уште за класифицирање ама да не ја трупам многу. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom