Што готвите во моментов?

  • Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
388B48ED-ABC5-4010-ACA5-9860ECF0F1E4.jpegВелигденски, лимонов не знам од как се најде…
 

Attachments

  • 00AC2C7C-E712-4355-B266-6B2FA4EF4E55.jpeg
    00AC2C7C-E712-4355-B266-6B2FA4EF4E55.jpeg
    143,9 KB · Прегледи: 19
  • 84047CF1-E882-49F5-BA0C-5BE4F3944205.jpeg
    84047CF1-E882-49F5-BA0C-5BE4F3944205.jpeg
    149,4 KB · Прегледи: 20
  • 8EE028D8-76C6-4D34-B126-14EB3A6E01EF.jpeg
    8EE028D8-76C6-4D34-B126-14EB3A6E01EF.jpeg
    117,1 KB · Прегледи: 18
Оригиналниот рецепт им е без лук ама со пекорино.
Со пармезан не е со пекорино... Пекорино се става во паста а ла Аматричиана.
Автоматски споено мислење:

Јас подолго не купувам пекорино затоа што никој дома не јаде од што има малку силен мирис, иако според мене за паста е исто добро колку и пармезанот.
Пармезанот е од кравјо млеко а пекориното е од овчо. Затоа пекориното има силен мирис и вкус.
 
Со пармезан не е со пекорино... Пекорино се става во паста а ла Аматричиана.
Автоматски споено мислење:


Пармезанот е од кравјо млеко а пекориното е од овчо. Затоа пекориното има силен мирис и вкус.

Мммм, не. Пекорино се користи во традиционалниот рецепт за карбонара.
 
Мммм, не. Пекорино се користи во традиционалниот рецепт за карбонара.
Еве и да е така ко што пишуваш ретко на кого ќе му се допадне или ќе јаде со пекорино.
Можно е од Рим надоле да е така ко што пиша.
 
Еве и да е така ко што пишуваш ретко на кого ќе му се допадне или ќе јаде со пекорино.
Можно е од Рим надоле да е така ко што пиша.

lol
Абе што е битно тоа дали на некој ќе му се допадне или не? Традиционалниот рецепт е тој. И нема од Рим надоле или нагоре. Потекнува од регионот Лацио каде се произведува пекорино романо и гванчале, двете битни состојки за карбонара. Тоа останатото со пармиџано, грана падано, панчета е се варијација на оригиналниот рецепт.
 
Традиционалниот рецепт е тој. И нема од Рим надоле или нагоре. Потекнува од регионот Лацио каде се произведува пекорино романо и гванчале, двете битни состојки за карбонара.
Па токму за тоа ти пишувам Италија не е само Рим. Затоа ти пишав дека само од Рим и понадолу во Италија се трескаат од земја дека нешто прават традиционално. Прошетај погоре малку накај Болоња,Верона,Венеција,Болцано па пиши овде. Не се готви во други делови на Италија "традиционална карбонара" туку се готви според вкусовите на гостите. Пекорино не може секој да поднесе и не значи дека ако е нешто традиционално дека е и вкусно.
 
Па токму за тоа ти пишувам Италија не е само Рим. Затоа ти пишав дека само од Рим и понадолу во Италија се трескаат од земја дека нешто прават традиционално. Прошетај погоре малку накај Болоња,Верона,Венеција,Болцано па пиши овде. Не се готви во други делови на Италија "традиционална карбонара" туку се готви според вкусовите на гостите. Пекорино не може секој да поднесе и не значи дека ако е нешто традиционално дека е и вкусно.

Мораш да разграничиш некои работи. Традиционален рецепт си е традиционален рецепт.
Гостите какви вкусови имале нема ништо со оригиналниот рецепт.
Еве британците се дават во паела со чоризо и пилешко, и сега тоа треба да го рачунаме како оригинален рецепт а не оној традиционалниот од каде потекнува?

Прошетај погоре малку накај Болоња,Верона,Венеција,Болцано па пиши овде.

Па ако идеш во Болоња и нарачаш карбонара а не болоњезе, нешто е проблем со тебе.
Ма да сигурен сум дека и таму на традиционален начин, карбонара се подготвува со пекорино и гванчале.
Италијаните негуваат традиции. Затоа нивната кујна е една од најпознатите во свет.
 
Мораш да разграничиш некои работи. Традиционален рецепт си е традиционален рецепт.
Гостите какви вкусови имале нема ништо со оригиналниот рецепт.
Еве британците се дават во паела со чоризо и пилешко, и сега тоа треба да го рачунаме како оригинален рецепт а не оној традиционалниот од каде потекнува?



Па ако идеш во Болоња и нарачаш карбонара а не болоњезе, нешто е проблем со тебе.
Ма да сигурен сум дека и таму на традиционален начин, карбонара се подготвува со пекорино и гванчале.
Италијаните негуваат традиции. Затоа нивната кујна е една од најпознатите во свет.
Они меѓу себе не можат да се договорат што е традиционално или не па ти ќе им кажеш... Не ме смеј молим те. Муабетот за Болоња што го пиша ми се чини како фашизоиден. Ја каде и да сум седнал низ Италија си нарачувам и јадам каква сакам паста. Традиционално ретко кој готви и верувам дека не знаеш повеќе од италијаните за нивната кујна.
Лукот те издаде...
Биди ми поздравен ;)
 
Последно уредено:
Они меѓу себе не можат да се договорат што е традиционално или не па ти ќе им кажеш... Не ме смеј молим те. Муабетот за Болоња што го пиша ми се чини како фашизоиден. Ја каде и да сум седнал низ Италија си нарачувам и јадам каква сакам паста. Традиционално ретко кој готви и верувам дека не знаеш повеќе од италијаните за нивната кујна.
Лукот те издаде...

Биди ми поздравен ;)

Ок мистер рамноземјаш. Кај може вам нешто да ви се објасни, вие се знаете.
 
Ок е брат не се лути. Во право си за се само што реално не е низ цела Италија традиционално ко што си замислуваш.
 
Еве и да е така ко што пишуваш ретко на кого ќе му се допадне или ќе јаде со пекорино.
Можно е од Рим надоле да е така ко што пиша.
Сс пекорино се праи, пармезан се ставља одпосле на порцију заедно сс прстофат бибер.

А чекај, викаш од Рим надоле нели нема надоле нагоре, сфе е рамно :icon_mrgr:
 
каде може да се купи гванчале во скопје? многу ми се пријаде автентична карбонара со гванчале и пекорино како што му ја правеле на Цезар.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom