- Член од
- 3 мај 2019
- Мислења
- 19.869
- Поени од реакции
- 11.849
Не се чита убавоХристијанска, Православна верзија

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не се чита убавоХристијанска, Православна верзија
Јас исто така се плашам од смртта, луѓе сме, нема ништо срамно или погрешно тоа да се каже.Јас сум Христијанка, но се плашам од смртта, а и сите што ги познавам, така да не се согласувам со тебе во овој дел, можеби неможам да те сфатам, што знам ...НО, еден од основните одбранбени механизми на сите луѓе, на се што е живо на оваа планета е токму тоа, СТРАВ од смртта и обид да се избегне истата на било кој начин.
Религијата е токму тој избор, тој обид, тој одбранбен механизам, со кој сакајќи да се докаже дека има задгробен живот, му дава некоја смисла..хммммм, некоја, искрено незнам која, ај не е битно, На Земскиот живот.
Сега е добро
Со или без ордени, имаш одговорност, дури и кога си на шољата!Ако дојде работава до орденикако го примам така одма ќе му направам примопредавање на некој човек што собира по контејнери,па нека го продаде у старо железо,негов избор...има еден цитат-И кралевите не можеа да се искупат со своите круни на главата...
Не би кажал пандан, суштински мене исто ми зборат, за кодот, нашата природа.Убаво, пандан на Христијанскиот и Јудејскиот декалог?, ако може да ни објасниш како изгледа ова во пракса, каква поента има како учење?
Ох богови, богови - верници кои велат дека „кој не видел а верува блажен е“ а за други кажуваат за реалноста на светот, па и патот на другиот го знаат каков е, безличен, грешен, невернички... аман доста со комплименти
И што да коментираме на прераскажувања? Истото се повторува и тоа е сведочење...
Историски гледано, оние што беа фрлани на лавовите, станаа џелати и тоа многу порано пред да се поврзат со државната власт....две прашања до тебе @liberij :
1.Каде се изгуби,со текот на вековите,првичниот концепт на христијанството?
2.Двата најголеми табори во христијанството,во време на непосредно тероризирање на се што носи крст,сеуште си ги држат столиците(се разбира и парите),зошто?
Според мене, онака како ми е предадено во Црквата теолошки, а тоа го живеам и сведочам, Христијанството опстојува онака како што Господ и го создаде, со Литургија, на Тајната Вечера, која непрестанува до денес и во вековите на вековите од Отецот преку Синот во Светиот Дух, тоа е континуитетот....две прашања до тебе @liberij :
1.Каде се изгуби,со текот на вековите,првичниот концепт на христијанството?
2.Двата најголеми табори во христијанството,во време на непосредно тероризирање на се што носи крст,сеуште си ги држат столиците(се разбира и парите),зошто?
Истата “уметничка нарација“ без одговор..., не си фер, нити одговорен кон темава, ти се може, модератор си.Ох богови, богови...
одговори ми го прашањето што ти го поставив за есхатологијата и начинот на постоење, дали сте бесмртни а умирате, те молам без лажна храборст дека смртта ти е сеедна, бла,бла...? Сериозен, конкретен одговор.![]()
Така е, колективната меморија на човештвото за доброто и Духот, Бог се заеднички и се препознаваат на различен начин кај различни народи, култури.Не би кажал пандан, суштински мене исто ми зборат, за кодот, нашата природа.
Браво, христијанинот се запали почна да се сили... сигурно Христос е до тебе ќе ти каже како да сведочиш или... ?
Директно во срж.Така е, колективната меморија на човештвото за доброто и Духот, Бог се заеднички и се препознаваат на различен начин кај различни народи, култури.
Мене искрено непознатоста и трансцедентноста на Бог од оваа перспектива, на односот код и Кодер мотивациски ми тежнее за одредување кон која насока се движи, кон взаемно откривање, креирање, исполнување..., сите оние егзистенцијални прашања за вистината и смислата на животот, како ги третираш, одговараш?
Metodot e toj go ima vo skoro site religii, otkazuvanje od zadovolstva, ziveenje skromno, samo na nekoj alcen i nedorasnat ne mu se dopaga toa.Но не слушавте - премногу горди станавте мислејќи дека навистина сте го наследиле методот да се отклучи и развива духот на човекот.
Да дадам мал придонес ме мрзи да преведувам...Според мене, онака како ми е предадено во Црквата теолошки, а тоа го живеам и сведочам, Христијанството опстојува онака како што Господ и го создаде, со Литургија, на Тајната Вечера, која непрестанува до денес и во вековите на вековите од Отецот преку Синот во Светиот Дух, тоа е континуитетот.
Самата Литургија ја менува формата во ритуалниот дел, но суштински и динамично го извршува единството на човекот со Бог. Тоа се конкретни Литургиски теми кои на темата за Христијански прашања може постручно и подетално да се објаснат, ове зборуваме принципиелно секој од своето убедување, за да бидеме практични и ефективни.
Незнам на кој два табора алудираш, Римокатолиците и Протестантите кои се побројни или Православните?
Претпоставувам си ја проучувал Историјата на Христијанската Црква, како се случуваат промените, поделбите..., кои се израз на Слободата која Господ ја дава и внатре Црквата, како и во однос на целиот свет. Но и порај таа поделеност која Христос ја најавува, пророкува нема дилема дека Црквата апсолутно, беспрекорно си ја извршува својата мисија на спасението, бидејќи Црквата е Самиот Господ со нас, кои институционално имаме израз, делување, мисионерење во општествата низ историјата на човечката цивилизација, со цел да се нуди Слободата како смисла на постоење на човекот.
Ако можеш прецизирај го второво прашање, за да можам попрецизно да одговорам, доколку знам, се разбира.
Автоматски споено мислење:
Истата “уметничка нарација“ без одговор..., не си фер, нити одговорен кон темава, ти се може, модератор си.
Само делче да препостирам од Христијанската уметност, литература..., ќе ти ја “затрупам“ темава сосе форумот заедно. Прибери се.
Знам што прашувам, не заборавам, на кондиција да ме начекаш..., а и го истражувам паралелно феноменот на бесмисленоста и мотивацијата, имам интересни заклучоци.
Автоматски споено мислење:
Така е, колективната меморија на човештвото за доброто и Духот, Бог се заеднички и се препознаваат на различен начин кај различни народи, култури.
Мене искрено непознатоста и трансцедентноста на Бог од оваа перспектива, на односот код и Кодер мотивациски ми тежнее за одредување кон која насока се движи, кон взаемно откривање, креирање, исполнување..., сите оние егзистенцијални прашања за вистината и смислата на животот, како ги третираш, одговараш?
Методот е делумно тој... работата е што метод значи работа, пракса - а не верување, надевање и разводенување на нештата.Metodot e toj go ima vo skoro site religii, otkazuvanje od zadovolstva, ziveenje skromno, samo na nekoj alcen i nedorasnat ne mu se dopaga toa.
Mоже да постои иста состојба само наместо поимање на телото како препрека и извор на страдање да биде недавање премногу значење на состојбите на телото? Веќе е повеќе од јасно дека постои психосоматскиот механизам со кој ние ја влошуваме физичката состојбата, со стрес и загриженост за телото што доаѓа од тој атачмент за истото како последица на нагонот за преживување, на истиот принцип нели телото закрепнува кога си без стрес? Во здрав дух здраво тело што би рекол @Lenor* . Намалувањето на нагонот за преживување не мора да значи отфрлање на телесните задоволства туку нивно дозирање, на пример јадеш колку да му го дадеш на телото потребното за да функционира, уживаш во вкусот но самата вкусна храна не ти постанува опсесија, на скалилото на битност вкусот не трерба да биде на прво место туку внес на гориво, вкусот е бонус. Те разбирам што сакаш да кажеш, на повеќето ни е потребно да ја проживееме опсесијата со телесното да би дошле до екстреми кои би иницирале разбирање дека тоа не е начинот. Пример треба да се појават хроничните болести за да се разбере дека иако хамбургерот од 7-ца е многу вкусен сепак побитно е да внесената храна не предизвика кардиоваскуларни проблеми. Но кај повеќето иако се јавува тоа разбирање компулсивноста постои да се продолжи со хамбургерот а магичното апче ќе ги санира последиците што е показател за нездрав дух, од друга страна со здрав дух среќата не ја бараш во вкусот како механизам за лачење допамин па не претеруваш. Храната е само пример.Има на истокот и сега аскети кои јадат само ако некој им подари храна инаку не се заморуваат со телото. Смртта е само порта, не се заморуваат со тоа.
Телото го сметаат за препрека и се што доаѓа со него. Се е страдање за нив. И никој не може да им го промени тоа...