- Член од
- 12 март 2009
- Мислења
- 20.176
- Поени од реакции
- 16.310
Добро е што сум го достигнал нивото на некои пред мене кои пробувале да те "дефинираат"Тоа е така бидејќи сите религии што ги познаваш или имаш контакт - се егзотерија, а и немаш познавање за Телема и херметиката која ја предаваат Редовите кои го прифатиле Законот на Телема... Религиите се настанати од разните езотериски учења низ светот, а и низ времињата...
Дури и самите религии нерадо создаваат „мистични“ учења бидејќи без тоа не може...
Нема ништо лошо во тоа...
Го имам слушано ова и од други... единствено би те упатил да се занимаваш со проучување на разните учења кои постојат и постоеле низ човештвото...
Не мора да ги студираш, но да се запознаеш доволно со нив за да увидиш дека има нешто... заедничко да не кажам.
Сите се различни навидум, но имаат една нишка која се тркала низ нив и е тешко забележлива за неупатениот трагач
Немам сретнато обична раја да поштува Луча МикрокозмаДобро е што сум го достигнал нивото на некои пред мене кои пробувале да те "дефинираат"
Инаку херметика е мисловна именка за некој кој едвај склопува неколку реченици во неговите постови т.е.Јас
Интелектуалното ниво ми е максимум православие...тука се најдобро осеќам... проверена религија за обичните маси во кои и јас се сметам за еден од нив...
Ауу шах-мат ме зафркна сега со брз потез...симињам капа и рака давам...Немам сретнато обична раја да поштува Луча Микрокозма
Никогаш не биле обични. Само мудро се претопувале меѓу мноштвото... се додека не им било дојдено времето за да го променат светот....во желбата да пораснеме поголеми од животот,ние човеколиките,секогаш ќе бараме и во неважностите наша важност
...обичните луѓе го менуваат текот на историјата
...текот на времето е како сито,тоа е најдобриот филтер за вистинските вредностиНикогаш не биле обични. Само мудро се претопувале меѓу мноштвото... се додека не им било дојдено времето за да го променат светот.
"Success is your proof....текот на времето е како сито,тоа е најдобриот филтер за вистинските вредности
Ако преку мене се менува текот на историјата као обичен човек,од самата помисла ќе ми се направи таков притисок во главата што нема со денови да се тргам од вц шољата и празнам преку сигурносниот вентил......во желбата да пораснеме поголеми од животот,ние човеколиките,секогаш ќе бараме и во неважностите наша важност
...обичните луѓе го менуваат текот на историјата
Микро и макро, можеби некој овде се заинтригира од твој цитат и го одведе до Његош, кој го одведе до подлабока транседентална состојба во која идеите слободно течат па влијае на друг кој би се надоврзал на тие идеи и создаде промена, без тебе како алка во синџирот можеби многу откритија би биле неостварени во иднина.Ако преку мене се менува текот на историјата као обичен човек,од самата помисла ќе ми се направи таков притисок во главата што нема со денови да се тргам од вц шољата и празнам преку сигурносниот вентил...
Од срце се изнасмеав, браво...и на сето тоа смеење, јас се ставив во таа улога на промена на светот.. резултатот беше оваАко преку мене се менува текот на историјата као обичен човек,од самата помисла ќе ми се направи таков притисок во главата што нема со денови да се тргам од вц шољата и празнам преку сигурносниот вентил...
Ако дојде работава до ордени како го примам така одма ќе му направам примопредавање на некој човек што собира по контејнери,па нека го продаде у старо железо,негов избор...има еден цитат-И кралевите не можеа да се искупат со своите круни на главата...Микро и макро, можеби некој овде се заинтригира од твој цитат и го одведе до Његош, кој го одведе до подлабока транседентална состојба во која идеите слободно течат па влијае на друг кој би се надоврзал на тие идеи и создаде промена, без тебе како алка во синџирот можеби многу откритија би биле неостварени во иднина.
Кроули е во гроб! Ти ја почитувам желбата, но реалноста е дека смртта го победи.И Кроули не е во гроб!
Да, многу пати досега прашувам, немате одговор, еве се откажуваш, го препуштате човекот да лута, сам на себе!? Табу тема? Фолирате храброст, стравот го пикате под тепих..., прилично незрело, неразумно. Немате јасна антиципација за Вечното постоење на човекот, сериозен недостаток за да убедите дека вие сте Патот во Вистината. Клучна разлика.Ти прашуваш што после смртта, како со смртта...
Па луѓето самите не знаат за тоа, не пак ние да им даваме смисла и да ги упатуваме, ете наваму... треба само да се учат дека мора да истражуваат и да ја бараат во себе си и смислата и божественоста - другото е магла.
Како што реков, проповедате безличност."Thy name is Death, it may be, or Shame, or Love.
So thou bringest me tidings of the Beloved One, I shall not ask thy name."
- Liber LXV, Liber Cordis Cincti Serpente
Убаво, пандан на Христијанскиот и Јудејскиот декалог?, ако може да ни објасниш како изгледа ова во пракса, каква поента има како учење?Native American Ten Commandments
- Treat the Earth and all that dwell therein with respect
- Remain close to the Great Spirit
- Show great respect for your fellow beings
- Work together for the benefit of all Mankind
- Give assistance and kindness wherever needed
- Do what you know to be right
- Look after the well-being of Mind and Body
- Dedicate a share of your efforts to the greater Good
- Be truthful and honest at all times
- Take full responsibility for your actions
Јас сум Христијанка, но се плашам од смртта, а и сите што ги познавам, така да не се согласувам со тебе во овој дел, можеби неможам да те сфатам, што знам ...НО, еден од основните одбранбени механизми на сите луѓе, на се што е живо на оваа планета е токму тоа, СТРАВ од смртта и обид да се избегне истата на било кој начин.Христијаните не се плашат од смртта како што се обидуваш лажно да подметнеш,
Христијанска, Православна верзија