Која книга ви остави најголем впечаток во 2013?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Интересна тема, ме интересира која од книгите кои ги прочитавте годинава, највеќе ви остави впечаток?

Која ја очекувавте, а не ви ги исполни очекувањата?

Зошто баш таа книга и зошто би ја препорачале и на останатите?

Ајде да направиме мало сумирање на она што вредеше да се прочита годинава!

Две книги ми оставија најголем впечаток.
Тагата на самурајот и Формулата на алхемичарот.

Тагата на самурајот е книга која има навистина интересна, драматична, длабока и суштинска приказна која едноставно те тера да ја дочиташ книгата до крај. Интересно е што книгата истовремено разработува два разлилни временски периоди од животот на истите ликови во паралела за на крај да дојде до спојување на приказните и разјаснување на целата поента. На моменти си :cautious: , на моменти си :eek: ама на крајот од книгата едноставно :cuc:

Формулата на алхемичарот е интересна трилер/драма/авантура. Изобилува со многу мистерија, напнатост, непредвиливост. Би ја препорачал затоа што има добра поента за тоа како често мислејќи дека правиме едно стануваме нечии марионети во сосема друга улога но кога ќе го сфатиме тоа е веќе предоцна.

За не толку голем впечаток, ќе ја посочам Папата Јована. Одложував да ја читам книгава подолого време и можеби и поради скептицизмот со кој ја почнав не успеав да ја засакам книгата. Иако има интересна приказна не ми остави никаков посебен впечаток.

Ја купив по ваша препорака како за добра,но само по неколку страници ја оставив,
„Папокот на светот“ (тогаш ми текна и онаа лоша тема) и неможев да ја читам.
Годинава прочитав повеќе книги,освен оние партизанските и некои други.
Најдобра ми беше,покрај сите од П.М.А. кој ги со мерак читав но и сите од еден не толку читан автор Владимир П. ( а би ги читал со мерак и оние од Мориц Романо,но едвај најдов само една)
-Најдобра сепак, „Нечиста крф“,каде научив за некои обичаи во Врање после Турско.
---------------------
Значи ме интересират книги во кои се опишува животот од порано во овие краишта.
Е тука е добар и Стале Попов-синоќа ја прочитав цела „Опасна печалба“

Најдобар впечаток ми остави The Broken Empire трилогијата, одлична комбинација на фантазија и научна фантастика, со вистински главен лик. Јорг е реалистично претставен како амбизиозен освојувач на империјата, без да го интересира ништо повеќе од својата цел, и не сопира без разлика што или кој му стои на патот. Најдобриот момент е кога во последната книга заклучите како се вклопува и во двата жанра. The Broken Empire беше финалист на овогодинешните Goodreads Choice Awards.

Најголемо разочарување, The Hunger Games трилогијата, толку ирелевантен главен лик немав читано пред оваа серија. Приказната ќе се одвиваше исто без разлика дали Катнис беше присутна или не.

мислам дека ја спомнав веќе во друга тема, underground од haruki murakami. ја прочитав негде на почетокот годинава и сеуште ја зборам :)

Многу ретко читам книги ама има една книга што сум ја прочитал минимум 5 пати.

Бамбила од Михо Атанасовски

"Nestao zauvek" од Харлан Кобен.

Омилено од сите досега прочитани книги од Кобен, кој е можеби најдобриот писател на трилер-романи,онака баш според мој вкус.

Се откажувам од намерата да изнајдам зборови со кои би можел да ја опишам генијалноста на овој автор, таков ум едноставно мора да биде генијален. Не пишува типични клишеа кои на средината веќе можеш да ги предвидиш и насетиш како завршуваат. Не, Харлан е опозитот на клишеата, господар на заплетот и манипулатор со вашиот ум. Вие мислите дека сте се искачиле до самиот раб на планината, а тој повторно ве фрла во бездната на непознатото и новиот почеток. Расплетот е нешто сосема неочекувано во буквална смисла кој ќе ве остави со подзината уста и прашањето во глава-По ѓаволите, шо се деси бе, аман?

Предавството е најстариот човеков злочин. Задолжително набавете си ја книгава и уживајте во менталниот трип кој ќе ви го пружи Кобен, на границата на оргазмот.

Гоце Делечев од Ванчо Николески
Пајажината на Клементина
Зоки Поки
Касни Порасни
Робинзон Крусо и тие...

П.С. Не се заебавам :unsure:

Гоце Делечев од Ванчо Николески
Пајажината на Клементина
Зоки Поки
Касни Порасни
Робинзон Крусо и тие...

П.С. Не се заебавам :unsure:

Робинзон Крусо. Никад нема да ја заборавам таа убава книга.

Годинава ( и не само од 2013) малку ми оставија впечаток но имаше и такви кој што навистина удрија печат.

Tis Pity She’s a Whore
Ова дело е малку потешко и за читање и за анализа,на луѓево како да им е тешка за процесуирање, добра психолошка драма но луѓево додека ја читаат се осврнуваат и концентрираат само на инцестоидниот дел притоа се останато е засенето од плитки предрасуди.

The Roaring Girl
Книгава самата по себе е тешко четиво и може да послужи како доказ дека живееме во неконстантен свет кој што постојано се менува но сепак останува ист од секој аспект само што малку технолошки сме мрднале чекор два напред. Многу од ставовите кој што се изнесени во книгава своевремено се сметани за шокантни и револуционерни за читателот од тоа време денес се секојдневна и банална појава која што воопшто не ни привлекува некое внимание не пак дискусија.

Warenar
Интересна книга, ја прочитав и не се разочарав, иако повеќемина ја наоѓаат досадна.Да не беше она што го очекував но крајот ми се допадна. Приказна за моралот и човековата алчност,критицизам кон едно опшество и исмевање на истотото. Доста е добро опишана и човековата психа ,алчноста која што не корумпира која што ги урива сите морални граници кај човекот кога се во прашање парите.Да тоа од денешна перспектива е клише,но сепак е убаво да се види/прочита дека работите некогаш стоеле поинаку.

Utopia
Напишана пред речиси 500 години , Мур толку добро го има пишано опшеството кое што треба да се гради според идеалите на христијанството да е просто совршено и денес сите наведени принципи стојат, поголема критика за изветропирувањето на христијанската религија и како тоа е изобличена нема. Опшество кое што иако му недостасуваат христијанските идеали е поблиску до совршено отколку истото она кое што се базира на насилно наметнатите христијански принципи. Мур прави таква фузија на христијанството,соцјализмот и репубиканизмот така што рефлектира едно совршено да не речам идеално хумано опшество.

Vanity Fair
Новела во која што нема херој/хероина истовремено премногу ликови ,секој лик приказна за себе, чекорење по работ несигурноста.За ова дело можам само да кажам дека е ЧУДЕСИЈА, премногу долго ДА но и премногу добро на толку многу начини .да приказната е долга и се испреплетува не можеш крај со крај да врзеш но импресиите се ...

Middlemarch
Нема ни да коментирам.

The Monk
Слободно и без размислување можам да кажам дека ова е Тексашки Масакар со моторна пила во готските новели.
тука ќе сретнеш толку неморални свештаници и калуѓерки да тоа е чудо, калуѓерки во облека,калуѓерки без облека,.калуѓерки во наглиже,кастрирани калуѓери,трудни калуѓерки,калуѓерки кој буквално раѓаат во депонии,недолични и неморални акти и дејанија,души кој што се на прагот да бидат вечно проколнати. Кога се ќе собереш своевремено доста скандалозна новела, во денешницава ништо ново ништо невидено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom