Која книга ви остави најголем впечаток во 2013?

Скриена во најмрачниот агол - Елизабет Хејн
Книгата не е пишувана на висок стил, но одличен бестлер кој паралелно ги опишува два временски периоди од 2003-2005 (од убаво кон полошо) и вториот од 2008 (од најлошо кон подобро) на една девојка и двајца нејзини љубовници. Оваа книга е прва на писателката и потполно ме импресионира...но не со фондот на зборови туку со идејата, мислам дека мажите повеќе го обожаваат овој жарн.

Ps. те сакам - Сесилија Ахерн
Кој го има гледано филмот ја знае приказната...тажно но интересно, оваа ја препорачувам на девојките.

оваа година ја прочитав книгата што ми стана н.1 и ќе остане таму долго време, верувам во тоа...се додека не прочитам подобра :) Завештанието на Тесла - Луис Пердју

Г
С
Се работи за нападот со сарин во метрото во токио во 95та. Харуки ги интервјуира жртвите, фамилиите на жртвите и членовите на религиозната група која го изврши нападот аум шинрикјио. Преку интервјуата ја објаснува и психата на јапонците, за тоа како и зошто (не) реагираат во такви ситуации, работи кои што биле игнорирани од медиумите и како сето тоа влијаело врз животот на сите луѓе.

Групата се вика аум шинрикјио, не нападот :P

Дух од Ју Несбе. Ја прочитав уште на самиот почеток на годината, почнувајќи да ја читам уште на 31 декември. Прекрасна книга, која заслужува повторно да се прочита. Авторот пак самиот ми беше откровение, бидејќи подоцна прочитав уште една од него Ловци на глави, која е исто така ремек-дело. За жал, само овие книги се издадени на македонски, а бидејќи не обожавам да читам во електронски формат, а и бидејќи најчесто позајмувам книги од библиотеки, запрев на овие книги.

Како писател сакам да кажам оваа година ја одбележа Милан Кундера. Неговата траги-комичност како и секоја почната книга што ја имам завршено во најбрз можен рок ми беше life motive за протеченото време.
Како и да е, годинава книгата која ја одбележа е Разговор со Спиноза од Гоце Смилевски. Его триповите како и паралелното гледиште помеѓу субјектот и објектот.

Најдобар впечаток ми остави The Broken Empire трилогијата, одлична комбинација на фантазија и научна фантастика, со вистински главен лик. Јорг е реалистично претставен како амбизиозен освојувач на империјата, без да го интересира ништо повеќе од својата цел, и не сопира без разлика што или кој му стои на патот. Најдобриот момент е кога во последната книга заклучите како се вклопува и во двата жанра. The Broken Empire беше финалист на овогодинешните Goodreads Choice Awards.

Најголемо разочарување, The Hunger Games трилогијата, толку ирелевантен главен лик немав читано пред оваа серија. Приказната ќе се одвиваше исто без разлика дали Катнис беше присутна или не.
gledaj go filmot 1 i 2 del. mnogu dobar film...

На книгите им дадов шанса затоа што го гледав првиот филм. Филмот беше добар, ама книгите беа meh, не заслужуваат толкава фама околу нив.

Sent from my RM-914_eu_hungary_422 using Tapatalk

Последно што ми остави впечаток Прирачник за антиалкохоличари од Џамбаз, сеа планирам да ја читам Тајната на Шамбала

15. Вештица - Венко Андоновски

Уаууууууууу! Мислам озбилно, уаууууууууууууу!

Дали дека сме задоени од истото сонце, ама сепак начинот на кој Венко нурка во здивот, во фонот на својата непосредност, во срцевината на својата душа, како ѕирка од зад кулисите на животот - преформулирајќи го, како ги гарнира монолозите и дијалозите, како ги бруси ќошевите на религијата,како генијално проникнува во идентитетот и смислата на постоењето, како пребира по зборовите, како дрско ти понира во мозочето, како ги пили ужасите и садистичките шкрапљи у желудац, како ја заробува месечината, како си игра со ограниченоста и лудилото, како неговите страници заводливо треперат и шумолат за љубовта, како ти се декларира ко естет со јинг јанг филозофија за спротивности, ко опозционер кој мудро премолчува у сопствената книга, те запрепастува.

35. Книга за Џони - Бојан Панаотовиќ

Книжулево ми стана ритуал за пред работа. Ич не е обемна и не се брзав да ја читам, него си го дегустирав Штулиќ со усул и боемски. Секое сабајле. Две - три страници Џони, две три музики Џони и така мош да недела време. Убаини.

Сестра на Зигмунд Фројд од Гоце Смилевски
1Q84 од Мураками
Стив Џобс од Волтер Ајзаксон
Ловци на души - Донато Каризи

Од историски роман напишан од еден од најдобрите македонски писатели, до дистопија, до најдобрата автобиографија која некогаш сум ја прочитал и доста напнат трилер од авторот на популарниот и фасцинантен Шепнувачот. Препорака за сите четири.

Не сум прочитал ни една нова книга годинава!
но редовно си препрочитувам веќе читани книги, а од разните теми и жанрови за ова година најголем ќеиф ми донесоа:
Писмата на Плиниј помладиот
Поезија од Гај Валериј Катул
Пан од Кнут Хамсун
и секако обавезниот Хари Харисон - Бил херој на галаксијата - можеби прочитана стотина пати во последни 2-3 децении

The Broken Empire трилогијата
Фала за препораката, ја ставам на листа.
Инаку The Hunger Games навистина е тежок аматеризам, но сетингот на случувањата ги прави работите пролазно интересни. Лоша реализација, но добра идеја за книга... очигледно и тоа е доволно за успех кај широките народни маси (што да се каже кога 5еесет нијанси на страње се продава во милионски тираж). ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom