Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Kaj rekov deka nosele raketi, raketo edna. Pisav deka toa bese izjavata na ukraincite sabajle.
Tи си како билборд, само пренесуваш туѓи информации? Не застануваш нешто да ги размислиш, да ги прокоментираш... Ни кога вака (3 пати) те канат?
И еј. Вујна ти е ракета! :cautious:

Дај спинуј некое тупење за што значи „длабоко во противничка територија“,
Лол, ти си тој што се фати за тоа "длабоко во туѓа територија", веќе четврт пост, и сеуште мене ме обвинуваш за спинување?
Која комедија си ти.

cat-spin-spin.gif

Има и вакво објаснување, а има и логика во тоа

Обарање Ил-76 у Белгородској области је покушај убиства главних преговарача из Русије, посланика државне Думе Шамсаила Саралијева и генерала Сергеја Јегорова.

Саопштено је да су представници преговарачке групе требали да лете са ратним заробљеницима, али је у последњем тренутку промењен њихов распоред, за шта украјински генералштаб и обавештајци нису могли да знају.

Новинар Јуриј Подољака сматра да је убиство преговарача (чак и по цену неколико десетина сопствених милитаната) део британског плана „до последњег Украјинца“.

„Све су то планирали „Британци“, који су били обузети активностима „Американаца“ у Украјини и почели да бркају своје ратне планове до последњег Украјинца... И зато су одлучили да задају овај ударац“
- пише Подољака.

Ова е различно само во моментот „со или без, вазелин“. :unsure:
Не ми изгледаат преговарачите толку важни само по себе, колку што западниве се очајни што ја губат војната. Само се плашам да не направат некоја поголема глупост (а за тоа одредена воена вежба веднаш паѓа на ум).

Tи си како билборд, само пренесуваш туѓи информации? Не застануваш нешто да ги размислиш, да ги прокоментираш... Ни кога вака (3 пати) те канат?
И еј. Вујна ти е ракета! :cautious:
pa gi prokomentirav, imase i poenta komentarot, ama koa razgovaras so poluretard tolku mozhe da se razvie diskusija.

Има и вакво објаснување, а има и логика во тоа

Обарање Ил-76 у Белгородској области је покушај убиства главних преговарача из Русије, посланика државне Думе Шамсаила Саралијева и генерала Сергеја Јегорова.

Саопштено је да су представници преговарачке групе требали да лете са ратним заробљеницима, али је у последњем тренутку промењен њихов распоред, за шта украјински генералштаб и обавештајци нису могли да знају.

Новинар Јуриј Подољака сматра да је убиство преговарача (чак и по цену неколико десетина сопствених милитаната) део британског плана „до последњег Украјинца“.

„Све су то планирали „Британци“, који су били обузети активностима „Американаца“ у Украјини и почели да бркају своје ратне планове до последњег Украјинца... И зато су одлучили да задају овај ударац“
- пише Подољака.
И мене ми смрди на британско масло...нема поголеми џукели од нив на планетава....зло без преседан.

Така е, и се согласувам.
Јас само сакам да посочам на фактот дека Украина има системи што може да соборуваат авиони длабоко на Руска територија.
Mozebi imaat, ne velam ne, no ne pratam bas, specijalnata operacija vleguva vekje vo koja godina? Kolku pati uspesno gi iskoristile, nastrana deneska, ako go broime ova kako nekoj uspeh.

И мене ми смрди на британско масло...нема поголеми џукели од нив на планетава....зло без преседан.
Samiot minister(ex premier) Kameron izjavi deka so 10% od voeniot budžet na Britanija uspeale da uništat 50% od ruskoto oruzje
Samata taa izjava dokazuva deka baš gi boli angličanite za poginatite ukrainski vojnici

Priznavanje i de fakto i de jure

Samiot minister(ex premier) Kameron izjavi deka so 10% od voeniot budžet na Britanija uspeale da uništat 50% od ruskoto oruzje
Samata taa izjava dokazuva deka baš gi boli angličanite za poginatite ukrainski vojnici

Priznavanje i de fakto i de jure
Ги избричиле со зелено џамче, тоа им направиле. :)

Еве уште „вести“ од Британците, па кој е по купување ветер и магла - нека навали, сега му е мајката.

Автоматски споено мислење:

pa gi prokomentirav, imase i poenta komentarot, ama koa razgovaras so poluretard tolku mozhe da se razvie diskusija.
Поздрави ја вујна ти, и немој така да ја нарекуваш. Не е во ред.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Веројатно не, не ми беше тоа поентата.
Украина ќе изгуби, сите потези што ги прават се за да направат што е можно повеќе штета на противникот.
Во суштина, тоа е целта на САД. Класична прокси војна.
Поентата ми беше, дека кога Руски паѓаат авиони долу на фронтот, тоа се или грешки на Русите, или не знам што, само не фактот што имаат добиено напредни ПВО.
Но кога се гаѓаат тука сами себе или кога гаѓаат цивили, е тогаш и тоа како имаат средства и напредни системи.

Да, кога се работи за ПВО.
Но ти тоа добро го знаеш, само глумиш копито во недостиг на аргументи. :D
Знаеш дека долгометните ПВО се тие што имаат 50+км дострел, плус фактот што нема да го однесат системот на граничниот премин.
Малку копитски начинот на кој призна грешката за локацијата, но знаеме може да се очекува од тебе.;)

Ако реалноста е навивање, тогаш ок.
Мора да си многу далеку на линијата од заземање страни што обична дискусија за настаните ти изгледа како навивање.
Да бидам искрен јас не ја гледам финалната цел на ваква прокси војна. Демек муабетот е ако ја ослабнат тука, ќе може да ја нападнат и ќе пропадне?

Ослабнување за да не им се меша во нивните геополитички планови пак не го гледам како опција и решение, и да им ја уништат нивната опрема, секогаш може да продадат мозок/технологија на тој што ќе има ресурси/мотивација.

Ако навистина ја донесат Русија во ќош, многу лесно може да им се остварат sci-fi сценаријата и да почнат да им рокаат биолошки оружја низ америчките градови, не треба да се плашат од нуклеарки колку од глупостите што може да им ги даде Русија на акбаровци, а ниту може да се детектираат, ниту да се следат.

Да се паметни далеку повеќе им одговара да ја држат Русија како пријател, отколку непријател, и тоа во секој можен аспект (ефтини ресурси, ефтин и способен кадар, помалку сопки при остварување на геополитички интереси), само по се ми изгледа дека игнорантноста, личните интереси пред државните, и внатрешните проблеми ќе ја пропаднат таа империја побрзо отколку било која војна.

Од друга страна сите овие настани што ги прават во последниве години, го натераа светот да почне да се обединува против нив. Го имаш BRICS кој само ќе расте во иднина, и многу изгледно ќе заврши со своја валута што економски ќе го оштети цел запад, не само на Америка. Некогашниот сон за групирање на истокот и неврзаните, полека станува реалност, како сојуз имаат доволно и технологија и ресурси да се носат со било кој сојуз/земја од западниот свет.

Во војнава: како тргнало се поизгледно ми е дека ќе ја изгубат цела Украина (политички, или со окупација), ако претходно имаа шанси да им ја полнат главата со западни вредности и мотивација за подобар стандард, и да чекаат слабост во Русија за политички и формално да го остварат тој дел за внес во ЕУ и НАТО, со конфликтов успеаа да ја осакатат како држава и да им ја предадат на русите во раце. Кога тогаш ќе мора да потпишат капитулација, сигурно не под нивни услови, и дури и да ги мразат русите, нема да останат луѓе кои се спремни да ризикуваат да ги снајде истата судбина како овие што гинат во моментов.

Сакале да ја ослабнат Русија а-у. Ја ослабнаа со независна и развиена индустрија, 5-8 милиони нови граѓани и со плаќање дупло цени за енергенси.

Да, они најмногу од се сакаат да ја ослабнат федерацијата ама од што се заболени со идеологија и Марвел филмови, едноставно не се способни за тоа. Ако имаше некој со функционални неврони во Вашингтон и Брисел немаше да го пропуштат пеналот да вистински ја ослабнат Русија а тоа е со одливање на мозоци и тоа висококвалификуван кадар како: професори, инженери, доктори, научници, програмери, механичари итн. Се што требаше да направат е да не почнат кампања со мразење на се руско и наместо да го олабават и поттикнат доаѓањето на руски државјани, они го затегнаа максимално па дури и почнаа имоти да им запленуваат и да ги бркаат тие кои веќе живееја таму. Наместо да ги земат најголемите умови од Русија да живеат и да работат кај нив, они ги оставија во РФ и направија тврдокорни патриоти од нив. Јебига, на ЕУ изгледа доволни и се интелектуалците од Конго, Пакистан и Мавританија.

Сакале да ја ослабнат Русија а-у. Ја ослабнаа со независна и развиена индустрија, 5-8 милиони нови граѓани и со плаќање дупло цени за енергенси.

Да, они најмногу од се сакаат да ја ослабнат федерацијата ама од што се заболени со идеологија и Марвел филмови, едноставно не се способни за тоа. Ако имаше некој со функционални неврони во Вашингтон и Брисел немаше да го пропуштат пеналот да вистински ја ослабнат Русија а тоа е со одливање на мозоци и тоа висококвалификуван кадар како: професори, инженери, доктори, научници, програмери, механичари итн. Се што требаше да направат е да не почнат кампања со мразење на се руско и наместо да го олабават и поттикнат доаѓањето на руски државјани, они го затегнаа максимално па дури и почнаа имоти да им запленуваат и да ги бркаат тие кои веќе живееја таму. Наместо да ги земат најголемите умови од Русија да живеат и да работат кај нив, они ги оставија во РФ и направија тврдокорни патриоти од нив. Јебига, на ЕУ изгледа доволни и се интелектуалците од Конго, Пакистан и Мавританија.
Им треба баба рога за да оправдаат постоење на нато

Да бидам искрен јас не ја гледам финалната цел на ваква прокси војна. Демек муабетот е ако ја ослабнат тука, ќе може да ја нападнат и ќе пропадне?
...
Да се паметни далеку повеќе им одговара да ја држат Русија како пријател, отколку непријател, и тоа во секој можен аспект (ефтини ресурси, ефтин и способен кадар, помалку сопки при остварување на геополитички интереси), само по се ми изгледа дека игнорантноста, личните интереси пред државните, и внатрешните проблеми ќе ја пропаднат таа империја побрзо отколку било која војна.
Нивниот план е балканизација на Русија, нешо државен удар ова она, распаѓање, и после шќиптаризација на одделните мали државички кои ќе ги контролираат како овде нас што не контролираат, а ресурсите и природните богатства да ги користат како сакаат.

Им треба баба рога за да оправдаат постоење на нато
Кина е поголема на баба рога.

Нивниот план е балканизација на Русија, нешо државен удар ова она, распаѓање, и после шќиптаризација на одделните мали државички кои ќе ги контролираат како овде нас што не контролираат, а ресурсите и природните богатства да ги користат како сакаат.
Ако не им успеа ова при распадот на СССР, уште помалку ќе им успее сега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom