Образование - организирано перење мозок?

• Креатор на темата Креатор на темата akto
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Затоа што у старт занеш детоа тоа е хумористична серија која треба да те насмее.
За разлика од некој документарец, холивудски филм базиран на вистинит случај, CNN, the times, guardian и сл.
Get it...?:)
Па и холивудските филмови, документарците и слично имаат наменска цел а не научна.

Ако толку те интересира што сум, пишува на мојот профил, во делот - Информации. Тука, пожелно би било да дискутираме за темава.

ПА едно две смртна казна заклучи дека сум сакал.
Ало.
Јас реков дека мислам дека преку образованието се прави намерно или ненамерно ама се прави еден вид на перење мозок.
Ти скокна дека сум барал смртна казна. Мене на крај памет тоа не ми падна. Тебе изгледа се такви ствари ти се вртат у глава.
Ок.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 00:01 ---
Па и холивудските филмови, документарците и слично имаат наменска цел а не научна.

Епа тоа де.

1, На школо те учат како настанал светот. Бинг бенг. Една голема теорија. Нема докази. Веруваме дека најверојатно е така.
- Религијата вели дека Бог го создал. И таа нема докази за тоа. Ама биг бенг теори е ок, и кул ама тоа бог дека го создал светот е просто и уназадено..
За постоењето големиот прасок има повеќе докази
Еве погледнете овде
http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble's_law
И овде:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background

Инаку, самиот факт што моралноста е подложна на влијание е аргумент дека таа е нешто кое е производ на нормите на општеството а не вродена човечка особина. К

Епа бебе не знае што е добро е што е лошо.
Родителот го воспитува, му го пере мозокот од мало што е ок да прави а што не. Потоа продолжува школото, градинката , медиумите итн.

Природното е сосема друго. Институција брак не е природна, како ни институцијата држава итн. Значи се е тоа наметнато.
Имаш перење на мозок. Ама тоа е ок.
Ако нешто се наметнува преку религија тогаш е проблем.
Двојни аршини.

Немаш баш избор.
Законски си обврзан да посетуваш формано образование до 8 одделени или до средно сега да не го наравија.

А што треба, да ги фрлиме децата на улица и да научат пишување по тротоари? Се вика „формално“ образование поради причина. Или тоа не е во ред?

Замисли да мораш да посетуваш до 15-та година црковни предавања по двапати неделно.
Цела држава на потести.
И ако е толку ок образованието и објектино што има лошо да има веронаука. Баш ако е така како што тврдите, сите вие атеисти треба да сакате веронаука на школо, бидејќи овие другите научни предмети бидејќи се полни со докази и логика а религијата не е, сите ученици по автомаизам ќе ја увидат заблудата на религијата.

Во ред е тоа. Нека има веронаука, но нека биде по избор. И онака 90% од жителите се изјасниле како религиозни, сигурно ќе има кој да ги посетува часовите.
Не знам зошто ми се обраќаш со „вие атеистите“. Јас не сум атеист и би посетувал часови по веронаука. Сметам дека би било интересно да се дознае нешто повеќе од тоа што веќе го знаеме.

Имаше една книга.
Усвари поише беа.
Трк до библиотека.
Мислам библија се викаше.
Онака... чисто околу писменоста... негираш нешто што е општо прифатено.
Ако ти библијата ја сметаш за доказ, тогаш си скаран со логиката и реалноста воопшто, ептен и тоа.
Еве ти опширно што претставува научен доказ.

За постоењето големиот прасок има повеќе докази
Еве погледнете овде
http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble's_law
И овде:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background

Терии.
Најголема е веројатноста биг бенг да е најблиску до вистината,
Ама тоа не е апсолутна вистина.
Се верува дека е така додека не се докаже тоа или нешто друго.
Како што се верува дека постои бог додена не умреме кога ќе се увериме дали има или нема нешто по смрта.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 00:08 ---
Ако ти библијата ја сметаш за доказ, тогаш си скаран со логиката и реалноста воопшто, ептен и тоа.
Еве ти опширно што претставува научен доказ.

Друже илјадници луѓе биле сведоци на неговите натприродни моќи.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 00:09 ---
А што треба, да ги фрлиме децата на улица и да научат пишување по тротоари? Се вика „формално“ образование поради причина. Или тоа не е во ред?

НЕ тврдам дека е во ред или дека не е во ред.
Тврдам дека е еден вид на перење на мозок.

Друже илјадници луѓе биле сведоци на неговите натприродни моќи.
Прочитај ја LOrd of the Rings, таму имаш илјадници луѓе кои биле сведоци дека постојат Орки, змејови и волшебници.

Во ред е тоа. Нека има веронаука, но нека биде по избор. И онака 90% од жителите се изјасниле како религиозни, сигурно ќе има кој да ги посетува часовите.
Не знам зошто ми се обраќаш со „вие атеистите“. Јас не сум атеист и би посетувал часови по веронаука. Сметам дека би било интересно да се дознае нешто повеќе од тоа што веќе го знаеме.

Па имаше идеја за тоа, и почна по телевизии загрижени родители да се јавуваат.
Демек готово децата ѓаволот ќе ги заповедува.
За геј парада толку прашина не се крена колку за веронаука во школите.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 00:12 ---
Прочитај ја LOrd of the Rings, таму имаш илјадници луѓе кои биле сведоци дека постојат Орки, змејови и волшебници.

Збориме за реални ствари не за научна фантастика.
Ми споредуваш книга што опстојала 2000 години, со многу јак бестселер.

Па имаше идеја за тоа, и почна по телевизии загрижени родители да се јавуваат.
Демек готово децата ѓаволот ќе ги заповедува.
За геј парада толку прашина не се крена колку за веронаука во школите.
Образованието се финансира од јавни приходи, а не сите во општеството се религиозни. Зошто некој што не е религиозен да плаќа за религиозна програма во склоп на образование?
Неможеш тоа да го споредуваш со Геј парада.

Имаше една книга.
Усвари поише беа.
Трк до библиотека.
Мислам библија се викаше.
Онака... чисто околу писменоста... негираш нешто што е општо прифатено.

Оф леле, и кадро и не кадро се нафатило да филозофира. Не можеш да докажеш тврдења од Библијата со помош на Библијата. Ова му е познато на 4 годишни деца. Разбираш што воопшто значи зборот доказ?

Збориме за реални ствари не за научна фантастика.
Ми споредуваш книга што опстојала 2000 години, со многу јак бестселер.
Не ја сваќаш поентата. Доказ неможе да биде индивидуално или колективно верување. Што е тоа што библијата ја прави реалност а Lord of the Rings фикција? Тоа што група луѓе веруваат во едната а не во другата?
Имаш линк, ти го постирав, таму убаво ти е објаснето што е доказ.

Образованието се финансира од јавни приходи, а не сите во општеството се религиозни. Зошто некој што не е религиозен да плаќа за религиозна програма во склоп на образование?
Неможеш тоа да го споредуваш со Геј парада.

На камен темелник се вика поп да освети.
Војници во мисија во авганистан поп со темјан ви прска.
Држава гради цркви.
Све то е ок. Ама веронаука не смее во училишта. Јаој реџепе :eek:
Колку што знам и МПЦ и ИВЗ беа подговтени свои попови и оџи да пратат на предаваат без притоа тие да земаат дневници од државата т.е од МОН.
И предметот требаше да е изборен. Па ко хоче нек изболи.
Злобода на избор, нели.
--- надополнето: 15 октомври 2013 во 00:22 ---
Не ја сваќаш поентата. Доказ неможе да биде индивидуално или колективно верување. Што е тоа што библијата ја прави реалност а Lord of the Rings фикција? Тоа што група луѓе веруваат во едната а не во другата?
Имаш линк, ти го постирав, таму убаво ти е објаснето што е доказ.

Збориме за историски факти.
Тебе дали ти се верува или не тоа е твој проблем.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom