Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
За Езанот(повикот на молитва) Исламски пропис е да се учи(пее) со глас,од мујезинот(тој што го учи езанот) а не од снимени касети и цд-а.
Тоа е забрането.
Јас колку сум запознаен,барем во скопје,ретко во која од градските џамии се пушта езан на касета или цд.

Што се однесува до јачината, јас ве разбирам,не знам како може да ви смета 2-3 минути ама ете да речеме дека ве разбирам.
Лично мене никој не може да ми го плати тоа чувство или замени за друго,кога од Мустафа Пашина џамија што е на кале ќе ги слушнам езаните од околните џамии на сабах,како звучат хармонично иако во различно време,за мене како муслиман е најубавиот звук што можам да го слушнам во тој момент. :)

Е сега,никој не крена протест за звукот од дискотеките што се слушаат од парк до кале горе,или што 3-4 дена беше пиволенд на отворено,никој не зеде во предвид дека и тоа на некому му смета.
Па ете никој не крева галама нити се пожалил.

Иначе иницијативата не ја подржувам од проста причина што е од старт непријателски настроена,а и поради горенаведената причина со дискотеките и слични дешавања кои не се санкционираат.

бтв. си останува старата поговорка: Кучињата лаат,караванот си врви.
:)

Дискотека или пиволенд е музика и не е секое божје сабајле... Ова што се слуша од џамиите е лелекање и не е 2 минути туку 45 минути.

Биди си ти муслиман кој ти брани. Зошто да се вознемирува секој со тоа лелекање. Стави аларм дома да те буди во тој стил и си завршил работа.

Дискотека или пиволенд е музика и не е секое божје сабајле... Ова што се слуша од џамиите е лелекање и не е 2 минути туку 45 минути.

Биди си ти муслиман кој ти брани. Зошто да се вознемирува секој со тоа лелекање. Стави аларм дома да те буди во тој стил и си завршил работа.

Види другарче тоа си е релативно,за тебе музика за мене најгрд звук.
За тебе лелекање,за мене најјубав звук.
Така ако гледаш на работите можеш само да придонесеш да се попуштат звучниците. :)
И нормално дека не е 45 мин,не можеш на газдата да му кажуваш кај му се нивите.

И да,музиката не е секое сабјле,туку ДО секое сабајле.
Цело лето ја слушам од парк.

Што побрзо се навикнеш подобро за тебе :)

Така ако гледаш на работите можеш само да придонесеш да се попуштат звучниците. :)

Нема проблем, муслиман ќе станам од утре и нема да ми смета. (y)

Нема проблем, муслиман ќе станам од утре и нема да ми смета. (y)

Не е тоа поентата на муабетот,туку да се навикнеш како што јас се навикнувам на грдиот звук од дискотеките итн итн.
:)

Очигледно спиеш тоа време и не слушаш ништо. Ако баш сакаш ќе ставам камера да снима да чуеш колку време лелекаат. Да од 5 до 5:45 е кукањето.

Не може да е 45 минити,стварно незнам од каде го извади тоа. Значи ако живееш во близина на џамија,ќе ти биде познато тоа и многу други работи. За сабах викаат околу 4до 5 минути а не 45,ете со видео ти докажувам:

Патем,покрај звукот 5 пати по 4 минути (20 минут во 24 часа) се слушаат и други звуци:
-Дерење
-Стари расипани коли
-Градежни машини
-Градска бучава
-Дневна музика од кафулиња
-Ноќна музика од дискотеки
-Журки,свирки,приватни забави
-Камбанарии
-Луди моторџии
-И други работи

Значи не е проблемот само во езанот.Има и уште еден куп друга бучава. А тоа дека треба да се регулира, треба.

Не може да е 45 минити,стварно незнам од каде го извади тоа. Значи ако живееш во близина на џамија,ќе ти биде познато тоа и многу други работи. За сабах викаат околу 4до 5 минути а не 45,ете со видео ти докажувам:

mu preci toa i gotovo:) se sto e povrzano so islam nego mu preci i ostala grupa ,, pa neka si se bunat kolku sto sakaat neka puknat od maka

Проблемот е што живеам на 5км од џамиите и се слуша. Ако имам работа ноќеска ќе монтирам камера за да ја снимам „прекрасната“ музика која според вас ни 30 секунди не трае.

Проблемот е што живеам на 5км од џамиите и се слуша. Ако имам работа ноќеска ќе монтирам камера за да снимам „прекрасната“ музика која според вас ни 30 секунди не трае.

Стварно незнам што слушаш 45 минути,ама сигурно од џамија не иде. Не е 30 минути не 20, туку е 5, затоа што живеам до џамија, ти кажувам дека повеќе од 5 минути немало и не може да има.Еве сега пред 40 минути имаше , и не беше подолг од 4 минути.Ако тврдиш дека е така, за 40 минути почекај (20:00 отприлика) и сними па докажи.

Проблемот е што живеам на 5км од џамиите и се слуша. Ако имам работа ноќеска ќе монтирам камера за да ја снимам „прекрасната“ музика која според вас ни 30 секунди не трае.

Те молам во исто време,ако имаш работа ноќеска монтирај камера и сними ја музиката од дискотеките,лудаците на мотори и сите други горенаведени бучави.
Па која најјако се слуша ќе ја гасиме :)

i sega koja e tvojata zelba :)

Мислам дека не си во право за ова што мешаш некои настани кои траат многу краток период со религија.

Јас на пример ја почитувам секоја религија, но мислам дека звучниците на џамиите се малку претерана работа. Секој треба да си ја почитува и негува својата религија (и останатите религии) но со тоа не треба да им пречи на останатите. Во ред е да се пеат молитви но тоа да биде во верскиот објект или во кругот на верскиот објект не да се слуша молитвата во радиус од 5 километри.

Инаку кога спомена попуштање на звучниците тогаш да инсталираме озвучење и во црквите па ќе се натпреваруваме чие озвучење е појако :).

Инаку кога спомена попуштање на звучниците тогаш да инсталираме озвучење и во црквите па ќе се натпреваруваме чие озвучење е појако :).

koj vi brani nas ne ni preci , sto sakate pravete i toa ne e nicie natpevaruvanje , tuku povik kon molitva,ostanato od pamtiveka.

Мислам дека не си во право за ова што мешаш некои настани кои траат многу краток период со религија.

Јас на пример ја почитувам секоја религија, но мислам дека звучниците на џамиите се малку претерана работа. Секој треба да си ја почитува и негува својата религија (и останатите религии) но со тоа не треба да им пречи на останатите. Во ред е да се пеат молитви но тоа да биде во верскиот објект или во кругот на верскиот објект не да се слуша молитвата во радиус од 5 километри.

Мене не ми смета, слободно позајмете го тоа од вудсток или како се викаше тој фестивалот :)

Муабетот ми е,ако мислат да ги намалат со навреди од типот: гракање,лелекање итн итн.. само контраефект се постигнува,може во иднина и да се попуштат.

koj vi brani nas ne ni preci , sto sakate pravete i toa ne e nicie natpevaruvanje , tuku povik kon militva, ostanato od pamtiveka.

Тоа не е до бранење туку е до тоа што кога настанала религијата не постоела технологијата, што значи дека не треба молитвите да одат преку звучници (ова не го кажувам само на муслиманската религија туку и на православната и за останатите).

Тоа не е до бранење туку е до тоа што кога настанала религијата не постоела технологијата, што значи дека не треба молитвите да одат преку звучници (ова не го кажувам само на муслиманската религија туку и на православната и за останатите).

Се ми се чини дека на крај ќе побарате и да не треба да возиме автомобили,бидејќи нели не постоеле кога настанала религијата :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom