- Член од
- 12 август 2011
- Мислења
- 3.829
- Поени од реакции
- 2.031
За Езанот(повикот на молитва) Исламски пропис е да се учи(пее) со глас,од мујезинот(тој што го учи езанот) а не од снимени касети и цд-а.
Тоа е забрането.
Јас колку сум запознаен,барем во скопје,ретко во која од градските џамии се пушта езан на касета или цд.
Што се однесува до јачината, јас ве разбирам,не знам како може да ви смета 2-3 минути ама ете да речеме дека ве разбирам.
Лично мене никој не може да ми го плати тоа чувство или замени за друго,кога од Мустафа Пашина џамија што е на кале ќе ги слушнам езаните од околните џамии на сабах,како звучат хармонично иако во различно време,за мене како муслиман е најубавиот звук што можам да го слушнам во тој момент.
Е сега,никој не крена протест за звукот од дискотеките што се слушаат од парк до кале горе,или што 3-4 дена беше пиволенд на отворено,никој не зеде во предвид дека и тоа на некому му смета.
Па ете никој не крева галама нити се пожалил.
Иначе иницијативата не ја подржувам од проста причина што е од старт непријателски настроена,а и поради горенаведената причина со дискотеките и слични дешавања кои не се санкционираат.
бтв. си останува старата поговорка: Кучињата лаат,караванот си врви.
![]()
Дискотека или пиволенд е музика и не е секое божје сабајле... Ова што се слуша од џамиите е лелекање и не е 2 минути туку 45 минути.
Биди си ти муслиман кој ти брани. Зошто да се вознемирува секој со тоа лелекање. Стави аларм дома да те буди во тој стил и си завршил работа.