Speedcuberi ве има ли?

• Креатор на темата Креатор на темата DAoliHVAR
  • Време на започнување Време на започнување
D

DAoliHVAR

Гостин
Здраво ако не знаете што ми значи насловот нема проблем,во македонија е многу малце познато тоа.
во кратки црти тоа е брзо решавање на рубикова коцка
моменталниот рекорд е 5,55 секунди.
има светски натпревар итн итн..
ме интересира дали тука има бар уште некој што го интересира ова.
јас решавам околу 5 месеци и ја имам решено за 30 секунди,додека средно време ми е ~40 секунди
http://badmephisto.com/begsoln/
еве едно многу просто објаснување за како да се реши коцката
има околу 8 алгоритми кој се многу лесни за памтење.
ако сакате да станете побрзи освен што треба вежбање(што не се ни рачуна за вежбање бидејки е интересно)треба да научите и повеќе алгоритми.
ако има повеќе може да организираме и некој натпревар хаха :)
http://www.youtube.com/watch?v=3v_Km6cv6DU
ова е минатиот светски рекорд,од новиот изгледа нема виде,или јас неможам да најдам
========
знам дека ова е доста "nerd" тема ама верувајте ми интересно е.

Со кинеска рубикова коцка најбрзо време ми е 2:12 секунди, во просек околу 2:30, со основните алгоритми плус F2L, додека не земам оригинална коцка тешко побрзо. Инаку кои алгоритми се користат за спидкјубинг?

еј
имам неколку поинтери за тебе
-во твоето време (2 мин +) не ни треба да се замараш уште со f2l
иди layer by layer method(шо е покажан у линкот) додека не стигнеш до некој ~1-1:30 секунди.
после тоа инкорпорирај f2l
кога веќе ке имаш средна брзина од околу 1 минута
ти препорачувам да побараш 2look oll i 2 look pll(тој што ти го користиш моментално е 4look oll i 4 look pll така да ова ќе ти ги направи крајните стази на решавање скоро дупло побрзи)
овие ќе те напраат побрз за едно 10 секунди(што е ретардирано многу)
се на се се 16 лесни алгоритми кои на многу пати се повторуваат
на пример еве два алгоритми
F(RUR'U')
f(RUR'U')
тоа ти се 2 алгоритми на пример
гледаш колку се слични.
затоа се лесни за учење
пс:постов го пишував мислејки дека ги разбираш сите наведени поими
ама ако не е јасно нешто слободно прашај

Едно време бев решил да учам speedcubing, стигнав од 3 минути до некои 48-50 секунди (не се сеќавам што беше точно, но ми се погоди нешто веќе наместено да заштедам време, инаку ја решавав под 1 мин).
По неколку месеци (неактивно „вежбање“) и на тоа останав, никогаш не ни пробав да продолжам.
Почнав да учам 2-Look OLL, стигнав до неколку варијанти за OCLL но не ги научив сите (само Sune/Anti-Sune) и тука баталив. Можеби би почнал и повторно, доколку најдам слободно време..

Едно време бев решил да учам speedcubing, стигнав од 3 минути до некои 48-50 секунди (не се сеќавам што беше точно, но ми се погоди нешто веќе наместено да заштедам време, инаку ја решавав под 1 мин).
По неколку месеци (неактивно „вежбање“) и на тоа останав, никогаш не ни пробав да продолжам.
Почнав да учам 2-Look OLL, стигнав до неколку варијанти за OCLL но не ги научив сите (само Sune/Anti-Sune) и тука баталив. Можеби би почнал и повторно, доколку најдам слободно време..

шо коцка имаш?
и коцката ке ти дае едно 5 секунди мислам
ја имам dayan zanchi
ја нарачував од сајтови и такви работи..
2look oll i pll се многу лесни,ја за 2 дена ги научив ако се сеќавам убаво
иначе сигурно си имал pll или oll скип,јас коа бев на минута време со плл и олл скип толку добивав.
иначе еднаш ми се случи да имам целосен скип на последниот слој
ахахах
Никола погледни го линкот во оригиналниот пост
првиот пат коа ја решив ми требаше добар саат време ама на крај среќа било хаха

шо коцка имаш?
и коцката ке ти дае едно 5 секунди мислам
ја имам dayan zanchi
ја нарачував од сајтови и такви работи..
2look oll i pll се многу лесни,ја за 2 дена ги научив ако се сеќавам убаво
иначе сигурно си имал pll или oll скип,јас коа бев на минута време со плл и олл скип толку добивав.
иначе еднаш ми се случи да имам целосен скип на последниот слој
ахахах
Никола погледни го линкот во оригиналниот пост
првиот пат коа ја решив ми требаше добар саат време ама на крај среќа било хаха

Шо знам, некоја обична коцка, поклон од баба ми. :D Сепак не е некоја крш и редовно ја подмачкував / средував така да супер иде (но сепак би можело доста подобро доколку земам некоја асална за speedcubing).

Јас ја имам сложено до три страни, за понатаму тешко ми одеше. Треба да си најдам некој туторијал за до крај да научам да ја решам. :)

Јас ја имам сложено до три страни, за понатаму тешко ми одеше. Треба да си најдам некој туторијал за до крај да научам да ја решам. :)

ако сакаш видео туторијал ги има милион на јутуб
ама препорачувам тој од badmephisto
или линкот у ориг. пост

2.57 со базичните 7 чекори (без F2L, OLL i PLL). Не сум почнат со нивно учење сеуште.
Коцката ми стаса иначе пред 2 дена :D

Пред неколку години ја решавав за околу минута, после инав еден побизи период и ја баталив на кратко...краткото стана многу долго и коцката се изгуби. Треба да си купам нова :)

Ајде ајде :D
Average:
01:46.84
Best:

01:28.09

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom