Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 август 2012
Мислења
90
Поени од реакции
41
Во сите балкански земји православната црква е многу малку посетена, пример во Србија, Бугарија, Црна Гора, БиХ. Додека во католичките земји како што се Хрватска,Албанија,Италија и многу други католички држави во светот црквата е многу посетена. Сакам да кажам дека православните не одат на миси/литургии, а католиците одат многу почесто. Пример во католичкава црква во скопје има миси секој ден.

Јас како православен верник во православната црква дали ќе отидам 1 годишно. Бидејќи фајде нема. Бидејќи одам во друга црква каде што најчесто палам свеќи... а и од моја гледна точка јас како што гледам се повеќето луѓе се помалку одат во црква...

Јас како православен верник во православната црква дали ќе отидам 1 годишно. Бидејќи фајде нема. Бидејќи одам во друга црква каде што најчесто палам свеќи...

Што кажа сега ти?

луѓето полека стануваат атеисти, или се близу до атеисти. сфаќаат дека ништо реално нема да им помогне. сами треба да се потрудиме да го добиеме она што го сакаме. никој не ти дава на тацна.
само од традиција може да се иде во црква, али како верник,.... хм, ......многу мал дел од популацијата

Јас најчесто си идам во црквата Св. Илија каде што сум крстен. Најубаво ми е таму, а во православната црква за жал идам доста ретко.

Зато шо е појако да носиш златен крст на груди од 20+ карати притова да ја плескаш комшивката додека жена ти се тресе дома. И обратно.

Да не зборам со славите, осветлувањата, србите се на врвот на табелата на кичот и хипокризијата. Мада кога ќе размислам поубо, не сме ни ние поарни.

Туку да не се опуштам многу, ова ми е првиот пост во религија. Грешката треба да се бара во двете страни: црквата и верниците, или поточно да се изразам потенцијалните верници.
Црквата воведе ценовници и норми, а овија верниците се продуховија, па се пребација на фејсбуку па така си пишат молитви +.

Затоа што на Господ ни текнува само на Велигден, Божиќ и куќни слави. Уствари ни текнува на истиот и од естетска гледна точка, при тетовирање на пример, најчесто крстот го замислуваме со крила (не знам зошто). И така...

Затоа што почнаа црквите да печалат на традицијата, умирачката ја направи ја изгор скапа, да ти е страв да умриш, а немаш пари. Поповите повеќе личат на оние америчките психијатри што наплаќаат на саат отколку на духовни водачи или како и да им е изразот.
Одговорот е многу едноставен, посетување на црква чини пари исто како да одиш во трговски центар, само наместо материјално, купуваш духовно.

ne e budala narodot vekje, sto da se kaze drugo, osven nekoi likovi sto mlatat prazna slama po forumi, a i oni ne se sekjavaat koga vlegle u crkva posleden pat.

Одам на црква на крштенки и на свадби оноа коа им мењат круните. Одењето повеќе мислам дека е традиција, која на мене не ми лежи ногу, и то.

Апсурдно е што истите тие што не идат во црква,утре не дај боже во некоја несреќа ќе го колнат истиот тој господ за тоа што ќе ги снајде како он да има нешто лично против нив, а не го молеле за здравје и среќа... колку е само точна онаа реченица.. ЕХ ОВАА МОЈА ЧУДЕСНА ЗЕМЈА...

Затоа што почнаа црквите да печалат на традицијата, умирачката ја направи ја изгор скапа, да ти е страв да умриш, а немаш пари. Поповите повеќе личат на оние америчките психијатри што наплаќаат на саат отколку на духовни водачи или како и да им е изразот.
Одговорот е многу едноставен, посетување на црква чини пари исто како да одиш во трговски центар, само наместо материјално, купуваш духовно.

Са паре Те чинеше Твојата последна посета на некој црковен храм?
Са паре Те чинеше Твојата последна посета у некој кафич?...

Исто, нели? :confused:
--- надополнето: 12 септември 2013 во 21:41 ---
Во сите балкански земји православната црква е многу малку посетена, пример во Србија, Бугарија, Црна Гора, БиХ. Додека во католичките земји како што се Хрватска,Албанија,Италија и многу други католички држави во светот црквата е многу посетена. Сакам да кажам дека православните не одат на миси/литургии, а католиците одат многу почесто. Пример во католичкава црква во скопје има миси секој ден.

Православните храмови во Србија или Црна Гора па и Бугарија, се привидно попосетени: самите срби или црногорци се далеку од некоја масовна побожност, но нивните манастири чуваат светињи, заради кои е голема посетата на тие манастирски храмови и од поклоници од другите православни народи и помесни Цркви.

Во претежно римокатолчките земји,посетата на нивните храмови е помасовна заради поголемата самодисциплина и организираност кај верните во римската Црква.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom