Македонски војници ќе бараат преминување во бугарската армија

• Креатор на темата Креатор на темата Giger's Predator
  • Време на започнување Време на започнување
Темава е научна фантастика отворена од татароманче. Нема смисла да се реплицира на вакви глупости. Се кладам дека некој војник со бугарски пасош дал изјава за некоја бугарска тв и сега потатарени потрчковци се обидуваат да дадат значење на некој индивидуален случај како „бугарката“ од гевгелија што не знаеше да го каже зборот б'лгарски правилно.

Tataroman ili sto i da sum ne e vazno .. jas ne ja izmisliv temata ili toa kazanoto vo toa sto sum go sretnal na internetot. Samo prenesov sto sum procital za narodot da se zamisli do kade ne donesoa politicarite.
A dali e istina ova kje videme na 18ti i denovit posle toa.

"" cе кладам дека некој војник со бугарски пасош дал изјава за некоја бугарска тв ""

I sakas da kazes deka toj ima smelost da zbori od imeto na 120 lugje samo zatoa sto se "prodal" ?? E kako be toa za 120 coveka kje zbori toj prodadena dusa ???? Ne li se plase deka kje go prekrshat ako gi srami drugite negovi kolegi ... ili mozebi navistina zaedno go pravat toa nezavisno dali od inat na drzavata ili od licno egzistencionalni pricini.

"" и сега потатарени потрчковци се обидуваат да дадат значење на некој индивидуален случај како „бугарката“ од гевгелија ""

Demek jas sega davam znacenje na slucaj kako spaska mitrova slucajot iscelo montiran od makedonsko bugarskite kopuci koi 50 godini nazad ni ebat mater .. ti misles slucajot spaska mitrova e montiran samo od tatarka/bugarka ? Drugaru imam licno informacii od lugje povrzani so drzavna sigurnost deka slucajot e montiran od dvete strani i makedonska i buygarska strana a ti produzi da pompas patriotizam.Jas temava ne ja otvoriv so cel da podigam nesto bugarsko vo celata rabota tuku da se vide tragicnata strana do koja ne dovedoa naste politicari ...
A dali e vistina ili ne toa sto sum postiral ne me interesira, kje se razbre za nekoj den koga kje dojde 18ti ... i kje videme dali toj nekoj prodaden vojnik so bugarski pasos imal smelosta da zbori vo imeto na 120 coveka. A i vprocem do sega nikoj nikade ne go demantirase toa nesto.

Drugaru imam licno informacii od lugje povrzani so drzavna sigurnost deka slucajot e montiran od dvete strani i makedonska i buygarska strana a ti produzi da pompas patriotizam.Jas temava ne ja otvoriv so cel da podigam nesto bugarsko vo celata rabota tuku da se vide tragicnata strana do koja ne dovedoa naste politicari ...
A dali e vistina ili ne toa sto sum postiral ne me interesira, kje se razbre za nekoj den koga kje dojde 18ti ... i kje videme dali toj nekoj prodaden vojnik so bugarski pasos imal smelosta da zbori vo imeto na 120 coveka. A i vprocem do sega nikoj nikade ne go demantirase toa nesto.

Викаш те обработиле државна сигурност па имаш информации од прва рака?

Смешник абе гледај колкав провент од бугарите немаат пари за леб, а ти пренесуваш провокации пренесени од истата таа државна сигурност со цел замајување на бугарите од вистинските проблеми.

Викаш те обработиле државна сигурност па имаш информации од прва рака?

Смешник абе гледај колкав провент од бугарите немаат пари за леб, а ти пренесуваш провокации пренесени од истата таа државна сигурност со цел замајување на бугарите од вистинските проблеми.

od prva raka ne ali od vtora da ;) ... i ne znam dali prenesuvam provokacii preneseni od drzavna sigurnost. Jas procitav nesto na internet i cekam na 18ti da vidam sto e celata rabota.
A inace u pravo si deka golem procent od bugarite nemat leb da jadat .... no sto ima veza toa so pogore postiranoto. Znam ... bugarite sami ne mozat da se gledat ta kje zimat pod zakrila uste 120 makedonci .... uzivaj be nema potreba da me rugas tolku ja iskreno kazuvam sekogas sto mislam. Ako bev verbuvan od DS ( a bev verbuvan ali bezuspesno i od Makedonska Strana i od Bugarska strana) do sega kje imav dovolno pari da ne se zamaram so forum za makedono bugarskite raboti tuku kje bev na morence nekade i kje spiunirav i kje uzivav u prodadeniot zivot na bednata dusa. No ne e taka ;). I sto tolku me napagjas ako linkot e falsh ?? Ne biva jas sum go napisal toa tamo pa me napagjas.

Дали некој знае за ова и што ќе кажете за овој потег до кој предавничката влада го донесе македонецот кој си го жртвувал животот за ова земја. Дали е ова нормално. Иако со ваква политичка гарнитура од терористи и предавници и ку***удлачи нормално е народот да стигне до овој чекор.

Inace moe mislenje e deka stvarno e ova zalno be.
Sum cital za situacii vo koi makedonski braniteli koi pocinale, nivnite semejstva nemaat struja vo domot oti nemaat nitu rabota nitu uslovi da si platat.
Pred nekoj den citav deka deca na branitelite koi pocinaa se setaat po ulicite sami ( vo smisla deka nikoj ne im brnuva vnimanie ).
Braniteli otpusteni od rabota, a amnestirani teroristi koi nivnite prijateli se ubieni od istite.
Pa kakva e ova drzava be jas nemam zborovi.
I bolje e da si idat vo bugarija oti barem kje imaat rabota. Znam za nad 30 coveka makedonci koi ziveat tuka i imat rabota a sto da zboruvam za kolku ima koi si ziveat i rabotat tuka (sigurno se iljadnici) (oti i jas ziveam vo bugarija) a vo Makedonija sansite za rabota se minimalni.
I na krajot ???? Nasata armija dojde red da ne napusti.
Pa mozebi i toa e planot ... od depresija i maka da si otide nasta makedonska armija i da donesat povekje teroristi :( ..... strasna rabota e ova ej ova ni u kosmar go nema. Ni u film na hitchok.

Што бидна со сиве овие жалопојќи што си ги начкрабал ???? Помина 18-ти. Препрочитај си го првиот пост пред да почнеш да се вадиш дека така си прочитал и слично.

Што бидна со сиве овие жалопојќи што си ги начкрабал ???? Помина 18-ти. Препрочитај си го првиот пост пред да почнеш да се вадиш дека така си прочитал и слично.

Taka procitav taka napisav ... ne se praj na ulav koj ti e filmot tebe be ???? Aj ne mi se kacuvaj na ****t. Na ovoj forum sekojdnevno se otvarat temi bez razlika osnovani ili ne idi zamaraj pak na drugo mesto. A toa deka pominal 18ti ne znaci deka tie tamo ako navistina ima takvo nesto, ne bile vo ambasadata kaj bugarite. Aj shetaj maloumno momce, cekal da mine 00:00 za da mi pise za da provocira .... A i se sto si boldiral sto sum pisal e fakt i vistina deka imame predavnicki politicari i deka sekade nadvor povekje ne cenat i pocituvat odkolku kaj nas i koshmar e ova. Ete gledas Talal si diga komandati teroristi u generali bez obrazovanie i bez dozvola. Zemi za toa da se zamislis a ne da me provociras mene dali toa sto sum postiral bilo vistina ili ne. Stotici temi godisno se otvarat neosnovano. I pocekaj kje videme dali ovie vojnici stvarno nesto pregovarale (ako ima takvo nesto) nemoj da mislis deka Grujo kje ti puste direkten prenos od nivnite razgovori u ambasadata ( ako uopste imalo takvo nesto) ...

I ??? Gledas deka ne treba taka da skakas ??? Prvo skokni pa kazi op !!! Celoto ti ponashanje bese za dzabe. Ubavo kazav pocekaj kje videme ti mene gledas da me ocrnis kao demek se raduvam edvaj cekam da imam sansa da siram dezinofrmacii bla bla bljuotini ...
Генерал Стојанче Ангелов
Го разбирам нивнот гнев и очај но не можам да ја оправдам нивната постапка.
Сите овие поранешни професионални војници, кои стојат зад оваа иницијатива, во 2001-та ја бранеа Република Македонија.
Затоа Македонија, а не Бугарија, има обврска кон овие храбри луѓе.
Колку што тие се виновни за овој непромислен потег, уште поголема е вината на македонската држава.
Ние од “Достоинство“ правиме и ќе направиме се што е во наша моќ, да ја исправиме големата неправда која им е нанесена.
Скопје, 19.08.2013 година
Генерал Стојанче Ангелов
http://www.24vesti.mk/makedonskite-vojnici-i-oficijalno-preku-pismo-pobaraa-spas-od-bugarija

Одвојте неколку минути од вашето време и погледнете ги тестовиве кои ги постирав.
Решение има,но прашањето е дали воопшто некој сака да се реши овој проблем!!!

04.12.2008, 18:41

Каракачанов предлага бугарски државјанства за македонските бранители

Лицата, кои учествувале во македонската армија во военот конфликт во 2001 година да имаат предност за добивање бугарско државјанство доколку изразат желба за тоа. Ова го предложил лидерот на бугарската партија ВМРО, Красимир Каракачанов.

Софиската агенција Фокус го контактирала Каракачанов во врска со протестите на учесниците во конфликтот во 2001 година, кои настојуваат да се донесе закон за посебни права и да добијат обесштетување од државата за нив или за нивните семејства. Каракачанов, во контекст на својот предлог, рекол дека тоа може да се направи во Законот за бугарско државјанство, каде што може да се формулира текст и во согласност со тоа комисијата што дава бугарско државјанство, молбите на овие лица да ги разгледува со предност.

„Тие луѓе војуваа за својата држава Македонија против албанските сепаратисти, од кои еден голем дел доаѓаа од Косово и не беа македонски граѓани. На тој начин, не се водеше граѓанска војна, но се водеше војна, во којашто практично Република Македонија беше нападната од странци. Тие луѓе имаат целосна основа да претендираат на некој начин да бидат обесштетени за тоа што го претрпеле. Има ранети луѓе, има убиени, има такви кои додека ги исполнувале своите задолженија во служба на војската биле оштетени лично, нивниот бизнис итн. Тие луѓе имаат целосна основа да бараат обесштетување и компензација, како што е во нормалниот свет. Но, за жал, македонската Влада повторно демонстрира незаинтересираност спрема луѓето кои го жртвуваа својот живот за независноста и територијалната целост на Македонија“, рекол Красимир Каракачанов.

На прашање дали ќе има интерес од нивна страна, тој со коментар дека со оглед на тоа што има над 50 илјади молби за бугарско државјанство, несомнено ќе има интерес.

„При постојана економска криза и невработеност во Македонија, којашто е 35 отсто уште пред кризата, тие луѓе немаат големи перспективи за напредок во Македонија“, додал Каракачанов. (Нетпрес)

Изјавава е од 2008година

Ангелов: Државата може да го реши проблемот на отпуштените армиски професионалци

20-08-2013

Партијата „Достоинство“ не го оправдува, но го разбира чинот на професионалните војници на АРМ, кои бараат да се вработат во бугарската армија.

- Овие професионални војници се обесправени и останати без работа на својата 35-та до 38-та година, а за нив не непостои пречка, согласно новото законско решение, да се вратат на работа до својата 45-та година – истакна денеска на прес-конференација лидерот на „Достоинство“, генерал Стојанче Ангелов и нагласи дека сите овие професионални војници биле учесници во конфликтот од 2001 година.

Државата треба да го реши статусот на 120 професионални војници, кои се отпуштени од работа пред да се донесе новиот закон, за што, според пресметките на Ангелов, се потребни 420.000 евра годишно за нивните плати.

- Се работи за 120 професионални војници, од кои 70 се заинтересирани да се вратат на работа во АРМ. Останатите веќе го имаат решено својот работен статус. Месечно, државата за да нив треба да одвои 35.000 евра. Значи владата со 420.000 годишно може да го реши овој горлив проблем – рече генерал Ангелов.

Лидерот на Достоинство го повика претседателот на државата, премиерот и министерот за одбрана, да преземат нешто и да не дозволат да се извалка името на државата и армијата.

Решение за рашавање на статус на отпуштените и активните професионални војници

19 Август 2013

После долги години на докажување и манипулирање со порофесионалните војници од страна на АРМ/МО,опозицијата и власта мислам дека е време овој проблем да добие завршница и да се тргне по патот на прогрес и напредок во нашето жално општество кое се уште неможе да се ослободи од стереотипите на големи и мали на паметни и глупи и т.н.
Нема да развлекувам зелници бидејки тоа не е мојот карактер а од друга страна од големи филозофи овие 23 години се гледа до каде догуравме,него да прејдам на главното.
1.Поради глуп закон од 35 и 38 години на маргини на општеството завршија 120 професионални војници кои професионално верно и лојално и служеја на дражавата, ова значи дека државата им ја земала младоста и најубавите години и на крајот ги оставила на улица без никаква социјална сигурност,само за споредба офицерскиот и подофицерски кадар во арм има два члена според кои може да оствари право на прнзионирање еден со 25 год,стаж а друг со 63 год, возраст,ова значи дека можат да си бираат како сакаат да се пензионираат.
_Како што кажав нема да развлекувам него ке понудам решение за проблемот бидејки сметам дека е крајно време да се затвори овој проблем.
__1.Решение за отпуштените професионални војници е:
_Враќање на работа во АРМ
_Обештетување во вит на отпремнина
Значи оваа се две работи за кои ке треба да се седне и да се разговара со Власта.
_2.Решавање на статус на активните професионални војници,за мене овде има само едно решение а тоа е професионалните војници да влезат во членот со 25год,сташ и на тој начин да се изедначат со правото на офицери и подофицери што значи ке бидат еднакви пред уставот и законите на Р.Македонија а воедно ке се запазат и НАТО стандардите,нема повеке да развлекувам бидејки мислам дека после една деценија веќе се е јасно.
ЗА КРАЈ ОЧЕКУВАМ КОНСЕНЗУС ПОМЕЃИ ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА ОКОЛУ ОВОЈ ПРОБЛЕМ.

Иницијатор и предлагач за решавање на статус
на Професионални војници во АРМ
Гордан Бојковски

Не знам дали е нормално војник кој се нарекува патриот за мали пари да оди да служи во туѓа држава, да се биде војник е морален долг кон државата и ниедни пари не треба да го интересираат кога станува збор за татковината!!!

Ми се сере од вакви вести, ебате војниците најозбилно!

Да одат во Бугарија уште утре!!!

Потполно се сложувам,за пример братот на мојот дедо кој бил уште бебе а мојот дедо во тоа време малце постар од него (исто дете),за време на бугарската окупација на Македонија во втората светска војна бугарските војници го фрлиле неговиот брат како што кажав уште бебе,живо во оган за без потреба.И затоа според мене овие ВОЈНИЦИ јас разбирам дека е тешко во Македонија да се најде егзистенција но стапување во редови на таква војска која со векови е заколнат непријател на нивната држава на која им служеле е под секоја патротска и морална чест... поарно нека идат нека станат муџахедини и нека се борат во Сирија барем ќе земат 50 пати поголеми пари од тие во војската на bulGAYria..

Не би сакал да се ставам во нивна кожа... Дали се предавници или не они си знаат... Се додека не го осетиме и видиме тоа што тие го доживеале според мене не сме достојни да им судиме...

Многу ќе ги плукаат, многу ќе ги бранат... Истото го мислев и за Стојанче Ангелов како ја руга владата се додека не го запознав човекот и не ја видов неговата приказна...

Затоа пазете за кого зборите лошо, може баш тој човек да го видел дното на својот живот кај нас... А може и да е сосема нешто 3то...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom