Забранет влез за Роми во новиот Аква парк

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Мораме луѓето да ги гледаме како индивидуи, никако не смееме да генерализираме. Уште од детството имам другар ром, тој е покултурен, почист, подотеран од повекето нероми. Сме оделе заедно на базени, дискотеки, ресторани........... апсолутно никаде не бил вратен, апсолутно никаде немал проблем од националноста или бојата на кожата. Секаде е третиран како господин човек што и навистина е. Значи не е проблем националноста. Од друга страна знам и многу македонци и многу роми за кои влезнот во некои објекти е тежок да не речам невозможен но тоа никако неможе да се третира како дискриминација бидејќи е по основ на хигиена, пристојност........ што е апсолутно оправдано.... И мојот другар ром не сака да се капи во истиот базен со некој кој е очигледно нечист и кој не дошол на базен да се релаксира туку да ја измие рѓата, па било тоа да е ром или македонец..... Е сега ако земеме процентуално секако дека кај ромите е највисок процентот на луѓе кои се нечисти, небањати........ но не смееме да дозволиме сите да бидат ставени во ист кош.
Е сега ако се земе во предвид цената на влезниците во базентите секако дека самата цена на влезниците претставува еден филтер кој ги селектира бездомниците и сите оние кои немаат навики и услови за одржување хигиена и тоа без оглед на националност, вера..... никој од нив нема пари да плати влезница. И секаде во светот цената на влезот, услугата или стоката е филтерот кој селектира. Ако имаш доволно пари да платиш верувај дека може да се капеш во истиот базен и со најголемите звезди, да летуваш во монденски летувалишта со најголемите актери, фудбалери, претседатели, да вечераш маса до маса со светски фаци..... и сето тао без никој да те праша за националност или боја на кожа.
Е сега ако не сакаш да се капиш во ист базен со багра која моча во водата тогаш не оди таму каде што може да си дозволи да оди таквата багра, плати си во место за кое баграта нема пари.

Реално ако збориме, ради 10мина што ке ги пуштат што изгледаат прљаво, 100ина ке си отидат незадоволни, нема пак да дојдат и уште полошо ке шират лош збор, а лошиот збор е најбрза смрт за еден бизнис.
Мислам дека на тој начин Олимписки базен го снајде брзосмртка. Почнаа да пуштаат секакви, од Чаир од Шутка и сл. и мнозината гости кои си доаѓаа често,одеднаш ги снема, почнаа да шират лоши гласини за базенот, и олимписки "стави клуч" на вратите.

Заебавајте се вие за циганите ама Субрата кога ќе направи контра-мерка и нема да пушта Македонци во Љубаништа ќе плачете после и ќе викате дискриминирани сме :LOL: шала на страна сигурно не им е забранет влез само поради тоа што се роми, обезбедувањето има право да ги селектира гостите и да не пушта изгужвани, со мрсни коси итн кои одма се приметуваат.

Да,од фондација Сорос.Ако мене ме излажале неколку ученици-Роми и професор од средното медицинско училиште во Скопје тогаш и јас вас ве лажам.
Aко се од приватна фондација стипендирани, не гледам на што може да се жалиме.
Од друга страна мислам дека треба подетално да се преиспитаат законите за регулирање на работата на ваквите фондации/невладини-организации/итн, мене ми делува расистички давање стипендии по национална основа.
Не само ваквата пракса на фондацијата Сорос, туку и целиот рамковен договор е неуставен и расистички. Единствени критериуми за вработување треба да се квалитет, знаење и образование. Не национална припадност.
Работата излегува, наместо да се вработи некој школуван, интелегентен, способен, критериумот е дали е Ром, Албанец, итн... за да се исполни некаква вештачка квота.

Туку 9 страни се напишаа на темава а никој не напиша што точно се случило. Вратените не ги пуштиле да влезат зошто не исполнувале „технички„ услови (хигиена, историја на правење проблеми, итн), или имало нешто друго?
Единствен извор што се наведува е таткото на некоја девојка/девојче кое не го пуштиле да влезе. Секој може да каже што сака, а тоа не мора да биде вистината. Мислам дека пак се предувува балонот, а рајава по форумиве се пали и жари.

Конкретно за Ромите, пошто за нив е темава, мислам дека неоправдано се представуваат како жртви. Факт е дека денес имаат многу бенефиции посебно во образованието, и ако некој не сака да си потруди да искористи пружените шанси... кој му е крив?? До каде ќе одиме во давањето бенефиции на некој само затоа што бил Ром или што и да е друго?

Ако во државава нешто функционира и многу повеќе од било каква светска норма, тоа се правата на малцинствата.
Без разлика од кој агол и да се погледа работата, јас не знам за друга држава, сегашна или мината, каде малцинствата имаат неспоредливо поголеми права од мнозинството.

јас бев на аква парк пред некој ден. дека не пуштаат цигани не е точно. баш имаше некој. но не пуштаат да се бањаш по хавајки а одоздола гаќи да носиш. или само по хавајки или по купаќи. баш влегоа 5 Албанци така по гаќи одоздола и одма ги вратија :D

Во најголем дел се согласувам со Kaiser за оваа тема. Тоа што за Ромите некој ќе произнесе факти, каков народ се и што е за нив карактеристично, не значи дека ги дискриминира. Има исклучоци ама ретки се...
На Мито Хаџивасилев-Јасмин булеваров, баш на семафорот пред Тутунска Банка, група на Роми имаат цел бизнис развиено...Мешаат во едни пластични садови вода и детергенти и шофершајбните им ги бришат на луѓето што стојат на семафорот и навечер сум ги гледала стално како седат у паркот и се пребројуваат колку заработиле...Сигурна сум дека поголема дневница од мене имаат. Тука и државата ја гледам крива...Треаба ваквите лајнарии да ги расчистат од улиците, има социјални центри, прифатилишта што знам...Ама за да го изгорат некој од даноци и казни -први се! Они нели се декларираат како загрозена категорија, изгорени од општеството и државата и сл...Е како тогаш ромка на 15-16 години по неколку деца има испородено и ги влече по улици гладни и боси? Кај Македонците, со покрив на глава и двајцата да работат, па не се осмелува повеќе од 2 деца да има на оваа скапотија и мизерни услови кај нас...Која е тука логиката? И после јас или Петко или Станко, ќе исправам криви дрини и преку невладинине организации, што глумат лудило за да се дочепаат до некој денар, ќе бидам поборник за човекови права и ќе протестирам? Мене некој ме прашал во своја земја, во која плаќам уредно данок, дали ми се остварени сите права како граѓанин? Дали јас можам да се изборам и да истерам правда на виделина?
Идев накај Влае пред некое време и таму на еден семафор, ми приоѓа ромка и почнува пари да ми бара...И реков еднаш, немам, втор пати реков немам, трет пат и реков немам- губи се од тука...ми рече- да умреш мори, аир да не видиш и кога ми ркна една плуканица голема колку тениско топче на стаклото од колата и избега...Па одев да ја перам колата и да се изложувам на трошок заради една стока што е дискриминирана во ова општество...
Колку по градов кражби прават, кај ќе стигнат, фрлаат ѓубре - свашта...! И покрај све тоа, ќе идат по народните кујнии и ќе го јадат оброкот на наш некој што е социјален случај или крајно загрозен граѓанин од било која причина...
Најмногу ми е жал за малите бебиња, што ни криви ни дужни ги измачуваат по улици и во пакети ги ставаат за луѓето пари да им фрлаат внатре... Не може некој да ме убеди дека вакво нешто направила некоја Македонка,Турчинка,Србинка, Босанка итн...
Милиони се примери, ама кога државата не им бере гајле, па јас ќе терам правдина...За себе не можам да истерам...

Морам да те попрам за ова нешто. Ваквите сиви бизниси на многу од нив и им одговараат.Во Битола на неколку пати имаше некои обиди за да се средат одредени работи ама наводно браќата несакаат ниту прифатни центри, ниту ништо тамам им е како што им е. Ако спомниш некакво регулирање веднаш го вадат џокерот за дискриминација од ракав. И почнува приказната , абе едно парче леб вадиме од ова ...

Морам да те попрам за ова нешто. Ваквите сиви бизниси на многу од нив и им одговараат.Во Битола на неколку пати имаше некои обиди за да се средат одредени работи ама наводно браќата несакаат ниту прифатни центри, ниту ништо тамам им е како што им е. Ако спомниш некакво регулирање веднаш го вадат џокерот за дискриминација од ракав. И почнува приказната , абе едно парче леб вадиме од ова ...
У Катланово ги однесоа, смештај и храна им дадоа и сите избегаа.

Не може НИКОЈ да си дозволи дискриминаторско однесување. Кои се тие д одлучуваат кој смее а кој не да влезе? Има одлука потпишана од директорот? Нивно е да пуштат секој што ќе купи карта! А наше е да одлучиме дали сакаме или не да се бањаме во аквапаркот. Кои сме ние да осудуваме и да решаваме кој е прљав а кој не? Дека некоја пуфла кога ќе ја видиш со гелни нокти не може да биде гнаса? Секогаш постои избор: приватна 19-ка или не... Ама ве молам дајте малку осет и не етикетирајте! Не сте помислиле како е на некој припадник на ромската заедница што ги чита постовите? Ставете се на нивно место... малку е поразително...

Според членов над мене треба да се дозволи сите можни водни објекти во Скопјево (кои не ги имаме во изобилие за жал) да станат прчвари само затоа што треба да се пушта секој што ќе купи карта.

Споредување налакирани нокти со калови на тебе или отворени рани :cuc:

Убаво викам јас, вие што застанавте во одбрана тука, први сте на базен што трчате по спасувачите или обезбедувањето, не ми кажувајте. На секои 5 минути слушаш „види оној, види овој како влегол, види оној прска, види оној скока“. Не бидете мајки Терези, на базените во странство да влезеш треба да си чист џоа на свадба идеш, не па како кај нас што ги пуштаат. Според мене уште построги критериуми треба да има, затоа што ставаат ПРЕМНОГУ хлор баш поради е вакви кукам плачам што ги вика leandra за да не се жалат на дискриминации а кои не треба да ги пуштат. Во Македонија се става најмногу хлор во базените, тоа можам да ви потврдам и премали се шансите за било каква зараза или инфекција. А хлорот е канцерогена супстанца, и тоа треба да се земе во предвид.

Епа кога не се бањаат, кој им е крив...

насловот треба да биде:

Забранет влез за НЕПРИСТОЈНИ Роми во новиот Аква парк

само едно зборче испуштиле тие што ја пласирале веста,ваљда нив ништо не им значеше......

Убаво е кога забораваш каде живееш... Тоа е нашата реалност.. а ако сакаш да гетоизираш јавни објекти не знам до каде ќе се стаса. Сменете ја државата, тоа е едино чаре... па ќе бидете во соодветно високоцивилизано и дезинфицирано општество.
--- надополнето: 1 август 2013 во 14:27 ---
насловот треба да биде:

Забранет влез за НЕПРИСТОЈНИ Роми во новиот Аква парк

само едно зборче испуштиле тие што ја пласирале веста,ваљда нив ништо не им значеше......
Забранет влез за НЕПРИСТОЈНИ во новиот Аква парк.... сепак е посоодветно!

најсоодветно би било= Забранет влез за гицани во новиот аква парк

У Катланово ги однесоа, смештај и храна им дадоа и сите избегаа.

Буквално то и зборам. Зато викам дека треба добра ревизија на „социјалците“. Имаме еден куп гниди шо живеат на државен грб и работат на сиво а од друга страна едно чудо луѓе кои едвај крпат крај со крај ради безработица али да не одам во друга тема.
--- надополнето: 1 август 2013 во 14:34 ---
Не може НИКОЈ да си дозволи дискриминаторско однесување. Кои се тие д одлучуваат кој смее а кој не да влезе? Има одлука потпишана од директорот? Нивно е да пуштат секој што ќе купи карта! А наше е да одлучиме дали сакаме или не да се бањаме во аквапаркот. Кои сме ние да осудуваме и да решаваме кој е прљав а кој не? Дека некоја пуфла кога ќе ја видиш со гелни нокти не може да биде гнаса? Секогаш постои избор: приватна 19-ка или не... Ама ве молам дајте малку осет и не етикетирајте! Не сте помислиле како е на некој припадник на ромската заедница што ги чита постовите? Ставете се на нивно место... малку е поразително...

Во кој пост напаѓам припадник на ромска заедница? Ти кажав поддржвам Хигиенска дискриминација, а не национална. Нормално неможи редарот да му прај ректален преглед на сите ама можи барем од око да исфрли некои екстреми. Тоа што статистички ромската популација и хигиената имаат добра корелација е посебна приказна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom