Забранет влез за Роми во новиот Аква парк

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ти дали приметуваш тенденција на форумот (не знам може и ти си дел од истата или инцијатор веќе не сум сигурен иако признавам имав поинакво мислење за тебе) на форсирање фашизам. Приказната навидум смешна започна со Гад онли ноус кој сите го земаа на мајтап на почетокот, сега собра еден куп приврзаници. Не тепам ја со фашизам, други го почнаа тоа на темава како "циганите и орките" треба да се истребат и слични глупости.

И кој кур ти е со децата прв пат слушам за ова!?

И престани да ме ставаш у некои кошеви како шо тебе ти одговараат - и на форум и у риалити сум истиот. Тие шо ме познаваат од тука можат да го потврдат тоа. Мене ми е битно да е човек.

У Македонија почна една мизерна навика на поделба на борци за човекови права и патриоти. Али медиумска! И на едните и на другите тури им курот. Се е тоа фарса. Се е тоа за пари. Ја ти зборам за вистинскиот реален живот, не за она шо се штанца на телевизија. Дали ти стварно би имал проблем да живееш со Албанец само затоа што е Албанец? Не,нели? Дали ти би имал проблем да се бањаш у базен со Ром, само затоа шо е Ром? Не, нели?

Или па да?

По се ова шо напиша погоре претпоставувам дека е да. Ако е да тогаш ој ти испрано мозоче, ограничено или незнам какво ти имаш проблем, не ја. Ако ти мислиш дека фашизмот ќе ти ги реши проблемите ондах терај и дај боже да го осетиш на своја кожа, па дој пак ќе правиме муабет.

зашо да имаат вода само 1 час во денот?

Во Шутка 98% се со по 1 час вода во денот. Имам другар што работи во невладина и од таму ми е инфорамцијата. Моментално е на одмор, но штом се врати ќе го прашам и ќе ти пишам (ако не заборавам до тогаш).

Пред 5-6 години пукна скандал на А1 дека не пуштиле некоја група шипурки на Воениот базен во Аеродром. Ги измакљаа во нивни манир, 24 саата трубење за фашизам и дискриминација и мораше да ги пуштат после тоа..... посетеноста од Македонците кои му ја прават 99.9% од клиентелата падна. На крај виде не виде пак им акна бан, муабетот дека на ““Воени врие шконови ’’ му ја еба сезоната до крај, му остана само пофалбата од А1.

Против дискриминацијата треба да си се бори државата, а не да ме тера мене како граѓанин да губам леб за да ги поправам нивните грешки и фалинки. Тоа си се приватни лица, ако на мнозинството им пречат цигани и шконови нема што ги пуштаат и крај.

Јас ти напишав погоре дека немам никаков проблем да се примаат Албанци и Роми на базенот. Ако го споменуваш Гад Онли Ноус заради тоа што го тагнав на првата страна, се зезав.;)

Со децата темата : http://forum.kajgana.com/threads/Тепале-дете-и-го-принудувале-да-кажува-зборови-од-исламот.69218/

И јас ти зборувам за реалниот живот. Мене не ми е проблем да живеам со Албанци, Роми, Турци итн. , но проблем ми е што многу голем дел од нив, по автобуси и улици тепаат деца, малтретираат невини луѓе.

Е сега, проблемот е, што ти замижуваш пред големите проблеми, а обраќаш внимание на тоа што неколку роми не пуштиле на базен (може и оправдано било), или испрскана баба со пиво. Значи, им даваш поголема тежина на овие вторите.

А за лепењето етикети, ќе ти напишам одма. Потребно ќе ти биде малку повеќе да дискредитираш нечиј став од ad hominem и етикети.
Или како што еден форумџија напиша, ако се залагаш за конзервативни вредности, веднаш ти следат патетичните етикети како „заостанат сељак“ и „фашист“.

Јас ти напишав погоре дека немам никаков проблем да се примаат Албанци и Роми на базенот. Ако го споменуваш Гад Онли Ноус заради тоа што го тагнав на првата страна, се зезав.;)

Со децата темата : http://forum.kajgana.com/threads/Тепале-дете-и-го-принудувале-да-кажува-зборови-од-исламот.69218/

И јас ти зборувам за реалниот живот. Мене не ми е проблем да живеам со Албанци, Роми, Турци итн. , но проблем ми е што многу голем дел од нив, по автобуси и улици тепаат деца, малтретираат невини луѓе.

Е сега, проблемот е, што ти замижуваш пред големите проблеми, а обраќаш внимание на тоа што неколку роми не пуштиле на базен (може и оправдано било), или испрскана баба со пиво. Значи, им даваш поголема тежина на овие вторите.

А за лепењето етикети, ќе ти напишам одма. Потребно ќе ти биде малку повеќе да дискредитираш нечиј став од ad hominem и етикети.
Или како што еден форумџија напиша, ако се залагаш за конзервативни вредности, веднаш ти следат патетичните етикети како „заостанат сељак“ и „фашист“.

Ко станува збор за дискриминација не постои поголем и помал проблем. Дали можеш тоа еднаш да го сфатиш и да престанеш по милион пати да го повторуваш? Темава била отворена у подфорум религија, подфорум кој ја го имам банирано од мојов живот (мислам дека немам ниедно мислење во него, затоа што религиите во денешно време разделуваат, а не зближуваат) и затоа не ми беше јасно шо збориш. Туку пак сеа ко некоја алапача ми вадиш муабети. Зошто мислиш дека ова ја не би го осудил?

Владеачкава гарнитура ја јеба целава работа. Му наметнаа мислење на народецов дека кој не патриот е со Албанците. И " нашите и нивните " водачи не му мислат добро на народецов. Додека народот очите си ги вади, додека постои раздор, додека постои поделба на видови на луѓе, до тогаш ќе има и пари за таквите крвождери. Ме разочара шо еве и кај тебе им успева тоа.

* Под патриот мислам на тој шо не ги величи тестисите на Букефал и го нема тетовирано Грујо на рамена.

Ти дали приметуваш тенденција на форумот (не знам може и ти си дел од истата или инцијатор веќе не сум сигурен иако признавам имав поинакво мислење за тебе) на форсирање фашизам. Приказната навидум смешна започна со Гад онли ноус кој сите го земаа на мајтап на почетокот, сега собра еден куп приврзаници. Не тепам ја со фашизам, други го почнаа тоа на темава како "циганите и орките" треба да се истребат и слични глупости.

И кој кур ти е со децата прв пат слушам за ова!?

И престани да ме ставаш у некои кошеви како шо тебе ти одговараат - и на форум и у риалити сум истиот. Тие шо ме познаваат од тука можат да го потврдат тоа. Мене ми е битно да е човек.

У Македонија почна една мизерна навика на поделба на борци за човекови права и патриоти. Али медиумска! И на едните и на другите тури им курот. Се е тоа фарса. Се е тоа за пари. Ја ти зборам за вистинскиот реален живот, не за она шо се штанца на телевизија. Дали ти стварно би имал проблем да живееш со Албанец само затоа што е Албанец? Не,нели? Дали ти би имал проблем да се бањаш у базен со Ром, само затоа шо е Ром? Не, нели?

Или па да?

По се ова шо напиша погоре претпоставувам дека е да. Ако е да тогаш ој ти испрано мозоче, ограничено или незнам какво ти имаш проблем, не ја. Ако ти мислиш дека фашизмот ќе ти ги реши проблемите ондах терај и дај боже да го осетиш на своја кожа, па дој пак ќе правиме муабет.

Ко станува збор за дискриминација не постои поголем и помал проблем. Дали можеш тоа еднаш да го сфатиш и да престанеш по милион пати да го повторуваш? Темава била отворена у подфорум религија, подфорум кој ја го имам банирано од мојов живот (мислам дека немам ниедно мислење во него, затоа што религиите во денешно време разделуваат, а не зближуваат) и затоа не ми беше јасно шо збориш. Туку пак сеа ко некоја алапача ми вадиш муабети. Зошто мислиш дека ова ја не би го осудил?

Владеачкава гарнитура ја јеба целава работа. Му наметнаа мислење на народецов дека кој не патриот е со Албанците. И " нашите и нивните " водачи не му мислат добро на народецов. Додека народот очите си ги вади, додека постои раздор, додека постои поделба на видови на луѓе, до тогаш ќе има и пари за таквите крвождери. Ме разочара шо еве и кај тебе им успева тоа.

* Под патриот мислам на тој шо не ги величи тестисите на Букефал и го нема тетовирано Грујо на рамена.

Во реалноста, Форест, тоа си ти тој што е со испран мозок. Ти и Анфем сте класични примери за тоа до колкав степен еден млад интелигентен ум е можно да биде програмиран од Естаблишментот да мисли дека делува против Естаблишментот. Не ми е јасно како не успеваш да сфатиш дека во моментов си далеку поблизу до државната политика (која толку жилаво ја плукаш) од било кој друг член на форумов. Државната политика внесува огромни средства да го уништи тоа кое баш тебе ти смета: слободата на говорот. Овој форум е еден од ретките бастиони на слободен говор во македонскиот интернет простор (и покрај тоа што газдата горко се обидува да ја угуши оваа слобода). Државата ja крие вистината која е пред носот на секој чесен и работлив Македонец што живее тука, а која што ти одлучуваш да ја примиш со глава во ѕид.

Но да не избрзувам, повели, погледни ги овие линкови и кажи ми дека не би имал проблем да живееш заедно со шиптaри или со цигани:

http://evesti.mk/2012/07/22/po-karanica-skopjanec-ranet-so-tri-kursumi/

http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/554514/index.html

http://www.vecer.com.mk/\?ItemID=64F7781C2CF3314E9CDA53478EFF4566

http://regioni.mk/povredena-maloletnicka-so-noz-na-avtobuska-postojka-vo-cair/

http://www.mkd.mk/44764/crna-hronika/so-noz-proboden-maloletnik-na-dizonska

http://www.ereporter.com.mk/mk-mk/Details.aspx?Title=16229

http://regioni.mk/izbodeni-so-noz-dve-momcinja-vo-starata-skopska-carsija/

http://www.komunikacija.mk/so-nozh-izboden-maloletnik-na-dizhonska/

http://www.mkd.mk/21800/crna-hronika/ubistvo-vo-cair-mu-presudil-so-pistol

http://www.makdenes.org/archive/news/20100424/428/428.html?id=2023488

http://utrinski.unet.com.mk/?ItemID=FC7A81A17335434AA1425AA3D9F5C9C5

http://forum.kajgana.com/threads/Еден-убиен-и-еден-тешко-повреден-на-„Џон-Кенеди“-во-Чаир.4148/

http://zurnal.mk/mk/cont.asp?k=24210172853&s=24210172915&ID=1311114850&utm_source=daily.mk

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=15588&utm_source=daily.mk

и последново е најтазе, нема ни недела дена:

http://www.vest.mk/default.asp?ItemID=B45081E088364A43963A7792B80B4780

Со сето погоре кажано, мислам дека ти е јасно дека кога ги окривуваш патриотите или борците за човекови права, си контрадикторен сам со себе. Државата е твој сојузник, а не мој. Државата се обидува мене да ме замолчи, а тебе да те стави на говорница.

A78OAP8CMAAcPWl.png

Не, има разлика кај дискриминацијата. Никое од малцинствата не се дискриминирани, и тие излитени и патетични ламентирања би требало да ги забележиш. ;)

Не знаев дека си го банирал подфорумот религија, слаб изговор ти е ова. И не реков дека не би го осудил, туку поентата е што ти секогаш им даваш тежина на овие неважните. Ретко се појавуваш на тема каде Македонци се тепани, и ревносно да ги нападнеш „браќата“ , кои под-дифолт застануваат во одбрана на своите кога тепаат Македонци.

Кои се делат Гумп на ваши и наши ? Може објективен одговор ?
Гледам погоре ти постирале напади на Албанци врз Македонци.
Знаеш кој е соодносот ? На 50 тепани Македонци, 1 Албанец.
Тоа е на национална основа. Размисли кој се дели сега на наши и ваши.

За болдот:
Ако тоа што ја кажувам вистината, а вистината е дека Албанците шират национал-шовинизам, нека биде по твое. Нарекувај ме како сакаш: патриот, фашист, нацист.

Државата чие мото е либерте, егалите, фратерните се осуди да ги истера ромите, и сите ко попчиња си ќутат. Франција останува одлична држава.
Тука имаат привилегии, и сите знаеме колку многу ги користат(ич), ги избркале од базен (длабоко од себе сите знете кои се најверојатните причини) и заклучок на сето тоа-ние сме расистичка држава.

Логика бе батка.

паметна работа , базен служи за рекреација да се испливаш и разладиш а не за да ја симнеш калта од тебе . моја подршка за забрана на сите кој идат на базен за да симнат и кал пот а најчесто тоа се ромите и албанците , овие вториве не се ни за во зоолошка да ги пуштиш зашто испуштаат неартикулисани звуци идат во чопор се однесуваат како животни и да можат би рипале од кров директно во базен. Базен е само за културни и цивилизирани .

Не, има разлика кај дискриминацијата. Никое од малцинствата не се дискриминирани, и тие излитени и патетични ламентирања би требало да ги забележиш. ;)

Не знаев дека си го банирал подфорумот религија, слаб изговор ти е ова. И не реков дека не би го осудил, туку поентата е што ти секогаш им даваш тежина на овие неважните. Ретко се појавуваш на тема каде Македонци се тепани, и ревносно да ги нападнеш „браќата“ , кои под-дифолт застануваат во одбрана на своите кога тепаат Македонци.

Кои се делат Гумп на ваши и наши ? Може објективен одговор ?
Гледам погоре ти постирале напади на Албанци врз Македонци.
Знаеш кој е соодносот ? На 50 тепани Македонци, 1 Македонец.
Тоа е на национална основа. Размисли кој се дели сега на наши и ваши.

За болдот:
Ако тоа што ја кажувам вистината, а вистината е дека Албанците шират национал-шовинизам, нека биде по твое. Нарекувај ме како сакаш: патриот, фашист, нацист.

А ти мојот воведен пост ми го прочита или само сакаш да шлапаш напамет. Еве ќе ти го освежам памтењето:

"Без лажно глумење сочувствителност, мене ми е јасно дека најмаргинализирана категорија во државата се Македонците, ама ми се чини дека овој пат претеравме во етикетирањето и предрасудите и пред се во дискриминацијата."

Значи немој да ми ставаш зборови во уста. Никаде не сум генерализирал дека било кое малцинство у Македонија е дискриминирано, јас реагирам пред се ко човек за човек.

Ти знаеш како реагираш?

Ти реагираш ко овие гнасиве шо се тепаат по социјални мрежи и медиуми ( Милчин од една и Миленко, Латас од друга страна) а се за пусти пари проклети.

А ова со Македонштината шо сакаш да ја фураш на форум и да ми се праиш дека вергина ти чука под груди, тие филмови немој бе кај мене брат. Ама ако нека ти е, тренди и позерски е.

Антоние додека студирав у Скопје на пар наврати ми се случи да имам проблем со Албанците. На факултет имав колега Албанец со кој одевме на журки.

Ниту едното нити другото не дозволив да го диктира моето мислење за Албанците. Ниту пак тоа шо ти си ми го пастирал. Знаеш зошто? Затоа што јас му приоаѓам ко на човек, ко на индивидуа, ко на единка и никогаш нема да си дозволам да генерализирам.

А како јас сум во функција на државата ич не те капирам, пошо одамна и турив кур и на држава и на политичари и на се. Дообјасни ми моЉим те!

Форесте, ги вратиле ромиве зошто дента пред тоа беснееле а и дента хигиената не им била на завидно ниво. Од сигурни извори ми е ова. И сеа што правиме? Да фатиш ти некоја зараза одма ќе пцуеш по нехигиената.
Да сум јас главна онаму уште построги критериуми ќе има само ајде

Форесте, ги вратиле ромиве зошто дента пред тоа беснееле а и дента хигиената не им била на завидно ниво. Од сигурни извори ми е ова. И сеа што правиме? Да фатиш ти некоја зараза одма ќе пцуеш по нехигиената.
Да сум јас главна онаму уште построги критериуми ќе има само ајде

Џену ја сум уште повеќе за тоа. Не Ромите сите нека ги вратат ако не исполнуваат хигиенски стандарди.Не треба ни да станува збор за тоа. Во воведниот пост нагласив ако оваа вест вака како што е пласирана е точна, тогаш да збориме за дискриминација.

Еве јас тебе ти верувам. И ги оправдувам што ги вратиле ако не исполниле хигиенски стандарди.

А ти мојот воведен пост ми го прочита или само сакаш да шлапаш напамет. Еве ќе ти го освежам памтењето:

"Без лажно глумење сочувствителност, мене ми е јасно дека најмаргинализирана категорија во државата се Македонците, ама ми се чини дека овој пат претеравме во етикетирањето и предрасудите и пред се во дискриминацијата."

Значи немој да ми ставаш зборови во уста. Никаде не сум генерализирал дека било кое малцинство у Македонија е дискриминирано, јас реагирам пред се ко човек за човек.

Ти знаеш како реагираш?

Ти реагираш ко овие гнасиве шо се тепаат по социјални мрежи и медиуми ( Милчин од една и Миленко, Латас од друга страна) а се за пусти пари проклети.

А ова со Македонштината шо сакаш да ја фураш на форум и да ми се праиш дека вергина ти чука под груди, тие филмови немој бе кај мене брат. Ама ако нека ти е, тренди и позерски е.

За жал, лажно беше. Ти се постави како да си присуствувал на лице место. Од каде знаеш дека тие што ги вратиле не биле гнасни ?
Кога пренесуваш информација од медиум, земи резерва, и не се поставувај како лично да си присуствувал.

Ти напишав, ако вистината ме прави фашист, нацист, гнаса како Миленко и останатите наброени, so be it.

Никаде не ја величав Македонштината, немој да наметнуваш.

П.С Широка е оваа дискусија што ја тераме, ако сакаш пиши ми ПП, или отвори нова тема каде што ќе бидеме он-топик.

Антоние додека студирав у Скопје на пар наврати ми се случи да имам проблем со Албанците. На факултет имав колега Албанец со кој одевме на журки.

Ниту едното нити другото не дозволив да го диктира моето мислење за Албанците. Ниту пак тоа шо ти си ми го пастирал. Знаеш зошто? Затоа што јас му приоаѓам ко на човек, ко на индивидуа, ко на единка и никогаш нема да си дозволам да генерализирам.

Ова е многу глупава причина да избегнеш да бидеш критичен за нешто. Зар не ми е дозволено да имам мислење за владата освен ако не ги запознаам сите индивидуални политичари кои работат во неа?

Нема потреба да ги запознаваш сите нив за да донесеш заклучок за ефектот што таа група на луѓе го има на тебе. Ти прикажав дел од вистината во претходниот пост, тоа што одлучуваш да мижиш пред неа е твоја работа. Ако повеќе од 90% од шиптaрите и циганите што сум ги сретнал биле не-луѓе, тогаш можам да кажам дека сите шиптaри и цигани се не-луѓе.

А освен тоа, и тие 10% со кои заедно искачаш во град ги подржуваат другите 90% да продолжат да бидат не-луѓе.

А како јас сум во функција на државата ич не те капирам, пошо одамна и турив кур и на држава и на политичари и на се. Дообјасни ми моЉим те!

Ти си совршен портпарол на државната политика и тоа за безпари. Од една страна плукаш по нејзе а од друга страна се залагаш за се за која што таа се бори и ја туркаш нејзината рамковна агенда насекаде низ форумов. Како делува државната политика?
- Широка цензура на албанските злосторства
- Префрлување на вината од малцинствата на мнозинството, од убијците на жртвите
- Создавање на страв од етикети, и страв од самоодбрана
итн итн

OGO46.jpg

но проблемот е овде што патат и чистите роми
од што патат?
од што има хејтери на форум?
да не ги тепа некој надвор зашо се вакви, онакви?
да ви се мочам во темата, заснована на една погрешна информација
не знам зошто уште не е променет насловот
ама ако, расправајте, нешто да се дешава да се движиме

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom