Бугарска прослава на Илинден ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Се мешаат не само заради кражбата на територија, туку и заради фактот што историската нарација им е лага. Немаат корен ако не ја побугарат или погрчат Македонија. Многу јасно се гледа кој од кого земал. А најголема перверзија е што ја обвинуваат Македонија за тоа што тие го прават.

Собирот во Смиелво е провокација, затоа и го прават впрочем, не дека собраниве будалетини од БКСС се некаков фактор. Ист како тие од Пан-македоники кои што беа во Битола пред некој ден. Битно е дека грчко-бугарската оска против Македонија јавно работи и тоа треба да се предочува како на ЕУ така и на светот.

А МАНУ молчи. Наместо одредени фосили таму времето да го трошат во одбрана на кодоши, треба веднаш да се огласат, а државата со закон да ги ограничи ваквите собири.

Државата треба гласно да ги поддржи македонските здруженија и партии во Грција, Бугарија и Албанија.

Кој е крив за таквата ситуација?Вината не е кај Бугарите,Грците,Србите,Албанците тие си дошле по своето кое било посеано во свеста кај нашите предци пред балканските војни.Народ со ропски менталитет само им дава подлога за нивните дејства кои ги вршеле и сеуште ги вршат на ова тло.Зар треба да ги спомнам борбите на србоманските и бугарофилските чети од областа Азот,брат против брат.Зар треба да се навраќаме за сваќањето на поединците од Куманово за Србија,и Гевгелија за Грција за време на осамостојувањето во деведесетите.Македонец муслиман против православец во одбрана на албанската кауза.Зар треба да дозволиме во влада на независна Македонија да не водат министри со бугарски државјанства,и сето тоа да биде табу тема за овие неколку години?Народ кој има свое јас не би говорел "поарно е да бидеме дел од Србија отколку со Бугарија",но тоа не менува ништо дали со едните или со другите роб си е роб.Вината е во секој од нас поединечно,да го елиминираме тој чип на ропски менталитет кој ни е вграден,бидејќи се дотогаш оваа држава нема сигурна иднина.

Murugan: нема врска твојов чаршиски пасквил, кој вината за очигледната бугарска провокација ја пренасочува на друг место, па уште и дава препорака. :facepalm:

Дај не напињај со непотребно филозофирање. Четири држави работат против нас со поддршка од некои големи. Па уште ќе ми збори дека дошле по своето, е..те изгубениот...

Murugan: нема врска твојов чаршиски пасквил, кој вината за очигледната бугарска провокација ја пренасочува на друг место, па уште и дава препорака. :facepalm:

Дај не напињај со непотребно филозофирање. Па уште ќе ми збори дека дошле по своето, е..те изгубениот...

Не филозофирам,дај отворено да зборуваме за личностите со бугарска самосвест во оваа влада која ја предводи Македонија?Зошто тоа сите го одбегнуваат,од кого се кријат кој не треба да знае за нивните чуства?Зошто власта останува глува и нема на овие настани?Зошто не го забрани дејството на БКСС во Македонија,или не побара целосно признавање на македонското малцинство во Бугарија?Многу прашања остануваат без одговор.
--- надополнето: 21 јули 2013 во 20:18 ---

Дај не напињај со непотребно филозофирање. Четири држави работат против нас со поддршка од некои големи. Па уште ќе ми збори дека дошле по своето, е..те изгубениот...

Но доколку постои отпор како за време на НОБ,кога партизанските чети биле само со едиствена цел,за слобода и независност,и пружале отпор кон бугарскиот окупатор,истотака и кон балистите тогаш дошле до својата цел.А сега сето ова нам ни се случува во независна и самостојна Македонија.Сите ние како поединци премногу меко се однесуваме.

Четири држави работат против нас со поддршка од некои големи. Па уште ќе ми збори дека дошле по своето, е..те изгубениот...
Ете ја можеби причината зошто Македонија сеуште постои. Негирањето и присвојувањето на Македонската историја од страна на тие 4 држави, ја прави лагата многу очигледна, пошто сите се со добра позадина, но доказите си ги рушат меѓусебно.

Меѓутоа не можеме вечно да се надеваме дека тоа ќе не извлече. Треба да почне да се работи на случајот и да се крои национална стратегија малце поагресивно. Кога викам поагресивно не мислам на калаш политика, туку стабилна политика која нема да ни донесе драматичен пресврт, но вистинските плодови ќе ги собираме после 10-20-30 па и повеќе години. Треба да се постави основата.

Реално земено, ако ја сопревме шакава неписмени јадници да не се бламираат, ќе и дадевме на Бугарија аргумент на цел глас да јаде трици дека ние наводно ги поттиснуваме.

Подобро е вака да го пуштаме купчево татаризирани маргиналци да ја исфрлаат неукоста од себе и да си отидат дома. Со таа рзлика што не треба да им се дава апсолутно никаков медиумски простор, бидејќи нив тоа им е целта.

Она што мене ми пречи е дека МАНУ и други институции не реагираат за Македонците во соседните земји.

Добро,кои се тие?Сите се оттука наши сограѓани кои работат за туѓи интереси.Дали државата има увид на тие личности со бугарска самосвест кои вршат јавни функции,ги има во администрација,полиција,армија,образование истотака ги има во опозицијата како и во партијата на власт.Ова нивно новокомпонирање бидејќи ги немаше пред 1990 и сега бараат свои права,мене ми личи исто како ова здружение на ЛГБТ.Зорле да се прави нешто што не е,педер или новокомпониран бугарин само да се бараат некакви права.

Нас не ни дозволуваат на Прохор Пчински да чествуваме, во Егејскиот дел да организираме средби, во татарија да се организираат Македонците, а ние „мораме“ да им дозволиме во име на добрососедски односи.

Воопшто не се согласувам дека треба да им се остави простор на било кого во оваа земја да глуми лудило. Треба да се забранат овие „настани“ и да се протераат од земјава организаторите. Да има после за што да плачат.

Толку бугарофили се накотија во последниве 20 години ама буквално уште они ни фалеа. МАНУ е во длабок сон, сонува...
--- надополнето: 21 јули 2013 во 21:59 ---
Добро,кои се тие?Сите се оттука наши сограѓани кои работат за туѓи интереси.Дали државата има увид на тие личности со бугарска самосвест кои вршат јавни функции,ги има во администрација,полиција,армија,образование истотака ги има во опозицијата како и во партијата на власт.Ова нивно новокомпонирање бидејќи ги немаше пред 1990 и сега бараат свои права,мене ми личи исто како ова здружение на ЛГБТ.Зорле да се прави нешто што не е,педер или новокомпониран бугарин само да се бараат некакви права.

Тие се де, си има слики и докази. Кој може друг да биде. Плус и новокомпонирани бугарофилчиња кои студирале во Софија и мислат дека се во Њу Јорк.

Да дошло до прославата на Бугарите добро ќе беше...Уште мал милион работи има што нечинат во државава па некој за ваква работа ќе се фати. Што се однесува до мене и Американци нека дојдат нека слават Илинден, whatever.

Она што мене ми пречи е дека МАНУ и други институции не реагираат за Македонците во соседните земји.
Не треба ние да ги измислуваме или пак да ги бараме. Македонците во соседните земји не се научно прашање, па да МАНУ реагира за нив. Тие се фактичка состојба и за нив е потребна политичка реакција или пак конспиративна игра.

Да дошло до прославата на Бугарите добро ќе беше...Уште мал милион работи има што нечинат во државава па некој за ваква работа ќе се фати. Што се однесува до мене и Американци нека дојдат нека слават Илинден, whatever.

Никогаш не ми било сеедно,ниту со овие бугарски дружества,ниту со пан македоники во Битола,ниту со прославата на Зебрњак,ниту со албанското знаме лани низ цело Скопје и Македонија.Дали воопшто оваа "патриотска" власт има некаква национална стратегија?

E па тоа е тоа токму таа цела стратегија. Цело време ни се тупи за Грците и името, а ете што се случува со албанските прослави ова она. А тука запнале некои антибугарски настроени личности тоа бил главниот проблем, дури 20 души што ќе прославеле. За никаде сме ние како народ и никогаш нема да се оправиме.

Нас не ни дозволуваат на Прохор Пчински да чествуваме, во Егејскиот дел да организираме средби, во татарија да се организираат Македонците, а ние „мораме“ да им дозволиме во име на добрососедски односи.
Еве ко за пример, во Македонија има кампања, поготово против посетата на Егејска Македонија било на одмор, викенд празник или шопинг. Тие луѓе се предавници итн. Зошто посетата на територија, која си ја прокламираме како наша (во минатото), со сеуште присутно Македонско население би бил предавнички чин?

Зборот ми е, од сите нив наоколу, нашата стратегија за придобивање на тамошното Македонско население е најкатастрофална, почнувајќи од најобичниот народ, па се до највисокиот естаблишмент, вклучувајќи ја тука и интелектуалната елита.

Во ред е да не водиме агресивна кампања која наликува на нивните, но барем нешто да има мора. Економската соработка е добар почеток.

Пола се од Бугарија дојдени. :D

Другата половина (неколку десетици) се бугаромански творови кои скоро ќе пцовисаат.

Бугари во Македонија ... кои се тие Бугари во Македонија ... Бугарија е таа што одзела дел од Македонија(Пирин) а не Македонија ... како може во Македонија(денешна) да постојат Бугари кога етничките граници на Македонија навлегуваат во Бугарија !
Што е со етничките Македонци во Пирин ... не се признати, сеуште немаат право ниту партија своја да оформат, а па уште помалце имаат право на избори да одат, а па за истакнување на свое знаме како и за учење на свој мајчин јазик воопшто да не правиме муабет !

Еве ко за пример, во Македонија има кампања, поготово против посетата на Егејска Македонија било на одмор, викенд празник или шопинг. Тие луѓе се предавници итн. Зошто посетата на територија, која си ја прокламираме како наша (во минатото), со сеуште присутно Македонско население би бил предавнички чин?

Зборот ми е, од сите нив наоколу, нашата стратегија за придобивање на тамошното Македонско население е најкатастрофална, почнувајќи од најобичниот народ, па се до највисокиот естаблишмент, вклучувајќи ја тука и интелектуалната елита.

Во ред е да не водиме агресивна кампања која наликува на нивните, но барем нешто да има мора. Економската соработка е добар почеток.

Некако делуваме расеано. Имаме многу домашни проблеми со Албанците, силен напад од „мирниве“ соседи, лоша економска политика, а ние удираме на кампањи идеме напред. Некако целата слика ако ја погледнеш многу сме хаотични, како да не знаеме на каде да се завртиме и оставаме се во воздух да ни лебди. Не се потрудуваме ни еден проблем да го решиме, само притисок се ствара и поделби.

Некој добро ни го сервираше хаосов, на сите им одговара, освен нас.

Патем денес си го видов знамето наше во друштво на Светски знамиња. Албанското стоеше до Американското ако некој го интересира, а ние бевме до Романското наспроти она на илинденциве. Грчкото беше на крај со Британското. Интересна порака имаат и знамињата, ништо не е случајно во ЕУ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom