Бугарска прослава на Илинден ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Во ред е да не водиме агресивна кампања која наликува на нивните, но барем нешто да има мора. Економската соработка е добар почеток.

Баш тоа е грешката,тој што те напаѓа ти му даваш средства.Колку ли фирми во Македонија зедоа Грците,ние со тоа ја јакнеме нивната антимакедонска агенда.А додека наши бизнисмени се прогласуваат за персона нон грата во Грција.Која е тогаш економска соработка кога не е обострана?

Чекај според тебе е лошо тоа што они инвестираат тука, а ние таму не? Од економски аспект уште повеќе инвестиции нека земат, цела земја нека ја купат ако сакаат. Во бизнис нема време за сентименталности.

Со оваков твој заладен став,не би сакал да ти реплицирам повеќе.Заради луѓето како тебе кои мислеле само за својот стомак,Македонија не формирала држава во 19 век.Ти свесен ли си дека во Бугарија немаш право да отвориш ниту едно продавниче ниту локал доколку не земеш нивно државјанство.Доколку успееш во некој друг случај за кратко време ќе бидеш ликвидиран.

Еве како ни враќаат... Ние нив тура низ Битола и покана од градоначалникот, тие нам опасност за националната безбедност..
Епа, чорба Македонче.

Грчката полиција го врати Џорџ Атанасовски од Меџитлија

Вчера дознавме дека уште еден Македонец претставувал закана за државната безбедност на Грција.

Овојпат тоа беше Џорџ Атанасовски, македонски бизнисмен кој живее и работи во САД и има американски пасош.

Тој вчера беше вратен од македонско-грчкиот премин Меџитлија од страна на грчката полиција со образложение дека е опасен за државата. Атанасовски сакаше да присуствува на собирот на Македонците од општината Овчарани.

Џорџ Атанасовски е сопственик на телевизијата ТВ Сонце и донатор на активностите на Македонците од Албанија, Грција и Бугарија.

http://daily.mk/forward/2256496/grchkata-policija-go-vrati-dzordz-atanasovski-od-medzitlija

Со оваков твој заладен став,не би сакал да ти реплицирам повеќе.Заради луѓето како тебе кои мислеле само за својот стомак,Македонија не формирала држава во 19 век.Ти свесен ли си дека во Бугарија немаш право да отвориш ниту едно продавниче ниту локал доколку не земеш нивно државјанство.Доколку успееш во некој друг случај за кратко време ќе бидеш ликвидиран.
Тоа не е западен став, тоа е само реален став. За мој стомак да си мислев само, секако дека немаше да седам во државава. Така да нека продолжат нашиве да им шибаат државјанства на синовите на Субрата и компанија, и на прав пат сме. За нас не е држава, убаво рекол не ми текнува како се викаше сега, битно ЗАПАДЕН дипломат: за секое племе не е држава.

Некако делуваме расеано. Имаме многу домашни проблеми со Албанците, силен напад од „мирниве“ соседи, лоша економска политика, а ние удираме на кампањи идеме напред. Некако целата слика ако ја погледнеш многу сме хаотични, како да не знаеме на каде да се завртиме и оставаме се во воздух да ни лебди. Не се потрудуваме ни еден проблем да го решиме, само притисок се ствара и поделби.

Некој добро ни го сервираше хаосов, на сите им одговара, освен нас.

Што се однесува до внатрешните проблеми, поготово за оние со Албанците, во последниве 2 месеци доста интензивно шетам по западниов дел од Македонија, после подолго време, дури и го фатив источниот дел на Албанија.

Можам да ти кажам дека Албанската „слава“ во Македонија е веќе стара слава. Чим им требаа неброени летови и автобуси за да победат во Кичево и Струга, тоа значи дека експанзијата застанала поодамна.

Сега сме ние на потег, само треба паметно да се изигра. Моментално имаме на избор доста паметни потези. И имај во предвид, не секогаш треба да чекаме власта да превземе нешто.

Мене повеќе ме плаши фундаменталистичиот исламизам кој се шири и меѓу Македонските муслимани. Тој може да биде причина за дестабилизација на земјава.

А што се однесува до Бугарскава група, тие ти се само добро сценарио за пародија, ништо повеќе. Нивната пропаганда е потполно безопасна. И они самите не веруваат во неа.

Тоа не е западен став, тоа е само реален став. За мој стомак да си мислев само, секако дека немаше да седам во државава. Така да нека продолжат нашиве да им шибаат државјанства на синовите на Субрата и компанија, и на прав пат сме. За нас не е држава, убаво рекол не ми текнува како се викаше сега, битно ЗАПАДЕН дипломат: за секое племе не е држава.

читај коректно заладен-забеган не е исто со западен.
--- надополнето: 21 јули 2013 во 22:45 ---
Што се однесува до внатрешните проблеми, поготово за оние со Албанците, во последниве 2 месеци доста интензивно шетам по западниов дел од Македонија, после подолго време, дури и го фатив источниот дел на Албанија. Можам да ти кажам дека Албанската „слава“ во Македонија е веќе стара слава. Чим им требаа неброени летови и автобуси за да победат во Кичево и Струга, тоа значи дека експанзијата застанала поодамна. Сега сме ние на потег, само треба паметно да се изигра. Моментално имаме на избор доста паметни потези. И имај во предвид, не секогаш треба да чекаме власта да превземе нешто.

Мене повеќе ме плаши фундаменталистичиот исламизам кој се шири и меѓу Македонските муслимани. Тој може да биде причина за дестабилизација на земјава.

А што се однесува до Бугарскава група, тие ти се само добро сценарио за пародија, ништо повеќе. Нивната пропаганда е потполно безопасна. И они самите не веруваат во неа.

Јас пак во тоа гледам друго,целта ги оправдува средствата.Не е битно како важно тоа што решија направија,ги добија и Струга и Кичево,а тоа е порака до секоја македонска власт сега и во иднина,дека секоја конфротација со нив е пораз за нас.

Баш тоа е грешката,тој што те напаѓа ти му даваш средства.Колку ли фирми во Македонија зедоа Грците,ние со тоа ја јакнеме нивната антимакедонска агенда.А додека наши бизнисмени се прогласуваат за персона нон грата во Грција.Која е тогаш економска соработка кога не е обострана?
Ти не правиш бизнис со државата, туку со бизнисмени. Ако ја оставиме суетата и соработуваме со Македонски бизнисмени од Егејска Македонија, без разлика што пишува на декларациите, тоа пак ќе биде бизнис помеѓу двајца Македонци. Како би се ширеле идеи, ако ние како народ немаме контакт меѓусебно. Не е само да пратиш политичар таму....
--- надополнето: 21 јули 2013 во 22:49 ---
Јас пак во тоа гледам друго,целта ги оправдува средствата.Не е битно како важно тоа што решија направија,ги добија и Струга и Кичево,а тоа е порака до секоја македонска власт сега и во иднина,дека секоја конфротација со нив е пораз за нас.
Тоа е пораз за нас, ама Пирова победа за нив. Они за да не победат, политичарите треба да платат еден куп пари за чартер летови и автобуси. Ако не научиш од поразот, тогаш никогаш нема да научиш. Тие автобуси и авиони ни ја кажуваат фактичката состојба на теренот, а таа не е баш на нивна страна, нема баш воља кај Албанскиот народ во Македонија да иде од западот за секои избори и за секој попис.....

Убаво да е така,ама ние како народ секогаш вршиме подвојување.Иако поминаа 60 и кусур години од Граѓанската војна во Грција сеуште целосно не ги интегрираме бегалците и родените тука со потекло од Егеј,сеуште правиме разлика како да се марсовци а не наши браќа по етничка линија

Види вака, пропагандата што ни се водела во минатото од типот клето Македонче се гледа директно во твојата реченица. Значи престанете со такви стереотипи. Ко да сме ванземаљци...

Тоа нормална појава кај сите луѓе. Во време на голема немаштија, после набргу војната се дојдени во државава можда (да речеме) 200.000 бегалци и како директна последица се намалил стандардот на народот, нормално е што ги гледале подоко.

А за сега како мислиш не ги интегрираме? Треба некаква посебна интеграција да има за нив? Треба да им дадеме посебни облеки и да имаат предност во редот во банка? Јас имам другари, колеги егејци не гледам во еден сегмент дека не се интегрирани во нашава држава. Јас незнам за какво подвојување збориш.

Тоа подвојување и игнорирање доведува до ситуација да многу од нив самите да се декларираат нешто друго каде повеќе би биле прифатени.Истиот случај е и со Македонците муслимани,со тоа што ние ги сметаме за нешто туѓо допринесуваме самите ние они да се приклонуваат кон албанскиот етнос.

Тоа подвојување и игнорирање доведува до ситуација да многу од нив самите да се декларираат нешто друго каде повеќе би биле прифатени.Истиот случај е и со Македонците муслимани,со тоа што ние ги сметаме за нешто туѓо допринесуваме самите ние они да се приклонуваат кон албанскиот етнос.

А кога на овие поделби што ти убаво си ги спомнал и си ги опишал уште кога ќе ги ставиме и другите ХХХХ поделби помеѓу Македонскиот народ во Република Македонија се доаѓа до еден степен на максимална раситнетост и непостоење на народот ... честопати си го имам сам на себе поставувано прашањето дали во оваа држава има народ ... Македонски народ ... Македонци ... или има само индивидуи кои носат на челата некакви партиски траки(црвени/портокалови, сини...) и се гледаат око под око меѓусебно!

Плус јас сум млад човек и знам какви се младиве генерации бидејќи нормално претежно контактирам со млада популација и факт е дека младиот Македонец е воспитуван и се воспитува во мулти-култи космополитски дух (да ги сакаш и гледаш подеднакво сите и да не правиш делби по некакви етнички, верски или расни линии).

Па и јас сум воспитан во тој дух нормално како и сите/повеќето други околу мене таков бил системот па и сеуште е, образованието пред се, а и домашното воспитание !

Македонецот е најкосмополитски и најмултикултурно воспитан и настроен човек на Балканов па и пошироко - факт. Вво споредба со Гркот, Бугаринот, Албанецот па и со Србинот, Хрватот, Бошњакот и.т.н. кои се буквално националистички дивјаци и крвопии во споредба со нас Македонците кого никого (од малцинствата) ниту сме протерале, ниту убиле, ниту пак сме асимилирале!

Абе јас го разбирам подвојувањето, ама тоа не е одлика само на Македонците. Види што се случува во Либија, Сирија, Египет итн. Све е тоа братоубиствена војна.

Додека не сватиме дека ние не сме ексклузивци за една таква ситуација, нема ни да сватиме дека против таа ситуација има лек. Тоа е проблемот кај нас.
--- надополнето: 21 јули 2013 во 23:41 ---
Македонецот е најкосмополитски и најмултикултурно воспитан и настроен човек на Балканов па и пошироко ... факт ... во споредба со Гркот, Бугаринот, Албанецот па и со Србинот, Хрватот, Бошњакот и.т.н. кои се буквално националистички дивјаци и крвопии во споредба со нас Македонците кого никого(од малцинствата) ниту сме протерале, ниту убиле, ниту пак сме асимилирале !
Еве немора да одиш подалеку земи ја најчитаната книга на светот, библијата. Отиди на едно од последните 3 поглавја наречени „книгите на Макавеите“ и прочитај какви све не гнасотии правел Македонскиот цар Антиох 4ти Епифан. Ајхман и остали еврејомрсци од него земале инспирација.

Сега некој ќе ме осуди, но прочитај малце како Самоил ги казнувал градовите кои му пружале отпор (Лариса на пример).

Има примери побајаги за Македонската бруталност, дури и према самите себеси, тие што ги спомна се мали деца во однос на тоа колку ние можеме и знаеме да бидеме гнаси :)

jamajka: Мене не ме интересира кој и што напишал во библијата, јас зборам од мое лично ~30 годишно искуство.

Македонецот на Балканов и денеска, а и наназад во вековиве, е како мала и беспомошна овца опкружена од неколку големи и крвожедни волци ... факт!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom