Македонски песни во немакедонски филмови

• Креатор на темата Креатор на темата Klinton
  • Време на започнување Време на започнување

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.899
Поени од реакции
4.617
Локација
дома
Можеби темава припаѓа овде ама јас сакам да се концентрираме на македонските песни
значи инспириран од најново гледаниот филм Redemption (2013) некаде на 15:40 минути од гледањето во филмот имаше песна со чист македонски јазик.
Текстот одеше како „дај ми Боже крила соколови“ или слично, а немаше никаква врска со нашето поднебје, некој едноставно одлучил да ја стави.
веќе познато е во филмот 300 се користеше „Зајди зајди јасно сонце“ како саундтрак, што е доста иронично, со оглед дека е грчка приказна, а исто така на Есма песната се користеше Чаје шукарие во Борат филмот.
Дали некои други имате вие сретнато?
кои се филмовите, кои се песните?
--- надополнето: 14 јули 2013 во 17:12 ---
во контекст за 300

Можеби темава припаѓа овде ама јас сакам да се концентрираме на македонските песни
значи инспириран од најново гледаниот филм Redemption (2013) некаде на 15:40 минути од гледањето во филмот имаше песна со чист македонски јазик.

Еве ја песмата ориџинале :icon_lol:.

--- надополнето: 14 јули 2013 во 17:17 ---
Малка мома бога моли :icon_lol:.

Ја имам приметено песнава и незнам колку е македонска ако има некој поупатен нека објасни баш ме интересира.
1:15:40

Комбинација од две песни кои се користат во филмот првата е бебешка заспивна Расти расти се вика, а втората е Зајди зајди. Двете се македонски песни.

--- надополнето: 14 јули 2013 во 18:53 ---
.

Ете гледате колку е богата македонска култура (музика,народни носии,обичаи,народни кујни и др.) се друго да не ги набројам ,а ние посебно македонски форумџии само хејтање и тролање и се им нешто не чинат ебаве македонштина ццццц
Туку треба да зачуваме посебно националниот идентидет само така постоиме .

,,Ќутејте ним да слушне комшилукот'' :icon_lol:

Нашите песни имаат душа... така да не ме изненадува СЛУЧАЈНО да сретнам македонска песна во високобуџетен странски филм.. зошто нашиве портали радо би го тупеле со Цеца и керка и отколку да информират нешто за македонската музика.

Пајдушко оро во репортажа за Албанија - од 1:18

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom