- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 3.848
- Поени од реакции
- 960
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- evangelos.blog.mk
Чорба, што мислиш ти за аргументите на Аквински?
Интересни се, особено за оние што се расположени за филозофирање и ментална гимнастика. Ја мислам дека можел да ги симплифицира малку и да ги илустрира со пример (а може и го има направено тоа, не знам). Што се однесува до убедливоста на аргументите, тоа е субјективно. На теистите им се убедливи, на атеистите не.
Сепак Аквински важи за врвна фигура во филозофијата, теологијата и оформувањето на западната мисла. Аквински го учат и на нашиот филозофски факултет. И затоа малку ми е чудно кога гледам како тука некој онака ко од шала и од ракав ги негира неговите аргументи, му ги наоѓа грешките во тезите за 2-3мин. Импресиониран сум, не знаев дека има толку интелигентни умови на форумов. Предлагам овие побиавања на Аквински да ги скоцкаат во еден уреден текст и да ги достават до Филозофскиот факултет, па може идните студенти од нив ќе учат или ќе ги спомнат во релација со Аквински како контра-аргументи на неговите аргументи.
Инаку мене омилен ми е аргументот од дизајн или поопшто познат како телеолошкиот аргумент, потоа космолошкиот аргумент т.е. аргументот за прима-кауза и неопходност за постоењето на прапричината за Универзумот, која мора да е самобитна. Тоа го постулира Аквински во првите 3 аргументи, али во малку проширена форма.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 19:07 ---
Замисли во капсулата што се движи со голема брзина да стваиме саат на навивање, компјутер со саат, или набљудувач без мозок (извесен телемит на пример). Дали времето поинаку ќе тече отколку во случај кога има набљудувач?
Не. Брзината на течењето на времето (според теоријата на релативноста) е врзано за инерцијалниот систем без разлика дали во него имаш живо суштество, робот, саат и сл. Впрочем парадоксот на близнаците го докажaле со ставање на атомски часовници ставени во авиони и сателити.