Пет докази на Тома Аквински за постоењето на Бог

• Креатор на темата Креатор на темата Ставрогин
  • Време на започнување Време на започнување
Чорба, што мислиш ти за аргументите на Аквински?

Интересни се, особено за оние што се расположени за филозофирање и ментална гимнастика. Ја мислам дека можел да ги симплифицира малку и да ги илустрира со пример (а може и го има направено тоа, не знам). Што се однесува до убедливоста на аргументите, тоа е субјективно. На теистите им се убедливи, на атеистите не.
Сепак Аквински важи за врвна фигура во филозофијата, теологијата и оформувањето на западната мисла. Аквински го учат и на нашиот филозофски факултет. И затоа малку ми е чудно кога гледам како тука некој онака ко од шала и од ракав ги негира неговите аргументи, му ги наоѓа грешките во тезите за 2-3мин. Импресиониран сум, не знаев дека има толку интелигентни умови на форумов. Предлагам овие побиавања на Аквински да ги скоцкаат во еден уреден текст и да ги достават до Филозофскиот факултет, па може идните студенти од нив ќе учат или ќе ги спомнат во релација со Аквински како контра-аргументи на неговите аргументи.

Инаку мене омилен ми е аргументот од дизајн или поопшто познат како телеолошкиот аргумент, потоа космолошкиот аргумент т.е. аргументот за прима-кауза и неопходност за постоењето на прапричината за Универзумот, која мора да е самобитна. Тоа го постулира Аквински во првите 3 аргументи, али во малку проширена форма.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 19:07 ---
Замисли во капсулата што се движи со голема брзина да стваиме саат на навивање, компјутер со саат, или набљудувач без мозок (извесен телемит на пример). Дали времето поинаку ќе тече отколку во случај кога има набљудувач?

Не. Брзината на течењето на времето (според теоријата на релативноста) е врзано за инерцијалниот систем без разлика дали во него имаш живо суштество, робот, саат и сл. Впрочем парадоксот на близнаците го докажaле со ставање на атомски часовници ставени во авиони и сателити.

Можеме да им го забрзаме процесорот :) Тоа е моменталната претпоставка, trial-error... земи го фактот колку комплексни се тие информации и после колку генерации ќе треба евентуалните грешки да се покажат како лоши за природната селекција да ги отстрани... колку рандом мутации ќе треба на едноклеточен организам да стигне до човек или до птица со крилја со аеродинамика каквa што имаат.... мене ми изгледа премногу насилно, неелегантно објаснување и обид да се маскира нешто што не го разбираме со натрупување милиони милијарди години преку bruteforce. Пак ќе речам, кога некој ќе демонстрира дека таква комплексност може да се креира сама од себе без интервенција преку прости физички закони можеби ќе го сменам мислењето. Вака не го тврдам едното или другото, но оставам отворено.

А за божјите планови и шеми, или нечии онтолошки, метафизички сфаќања, побуди, чувства... едноставно тоа е мајнд сет, различно гледиште на нештата и е субјективно... не може да се потврди или одрече научно, ниту да се отфрли ко безмислица без разлика на твојата интерпретација зошто го прават истото. Такви сфаќања имаат/ле и тие што се запознаени со научните достигнувања, методи, откритија, дури и добивале Нобелови награди. Не може рационално да се објасни и затоа секогаш ќе има несогласување меѓу тие со доза мистика и хардкор рационалистите. Затоа е прашање на субјективизам, еден може да го гледа на светот како се во него да е нешто чудесно, друг како се да е сосем нормално, нема метод со кој ќе може да се каже кој е во право кој не :)

Милиони години, милиони генерации, милиони единки. Процесите во никој случај не се рандом. Животот на планетава имал мање више доволно време да не доведе на ова "дереџе". Тоест, очигледно не довел. :) А еволуцијата е евидентна. Генетиката и антропологијата ни овозможиле да разоткриеме многу chunks од нашата генеза.
Со оглед на нашите болно кратки животни векови, желбата да просведочиме еволуција на едноклеточен организам во човек ќе ни остане неисполнета.

Nema nikakvi dokazi za bog opsto a kamoli za bogovite toset religiite verite vo kolku gi ima niz istorijata i denes. mnogu e ednostavno no neustesno Bog e aksioma ne se dokazuva no istoto toa kazuva deka konkretnite religii se covecki interpretacii. Sega dur sme zivi (iako pojma neame zapravo kako e toa mozno da ima nesto na mesto nisto) sme nemokni a ne pak posle smrtta da imame sloboda da izlezeme od teloto zakopano 2 metra pod zemja ili bez razlika udaveno rasparceno tn. moze da se rece deka ne birajki go ova konkretno postoenje oblikot na zivot vremeto i bukvalno se na sto sme svedoci isto taka ke imame i prodolzuvanje no vo istoto nema nikakov dokaz osven ako ne bide evidenten kako i segasnovo postoenje.

Во ред, одиме на следниот чекор...

Имаш чекори... добро... ама јас немам желба да кажам се па ќе кажам нешто

Кога прв пат почна да комуницираш со "бог"?
Имав 16 години и размислував логички она што може да носи здравата логика е дека не постои Бог, има толку многу докази дека нема ништо. Некое време (можда откако почнав да размислувам на темата) го мислев тоа без никаков страв и без грижа на совест и чиста од се што би можело да ми донесе потсвесна некоја реакција пошто бев дете одев в црква еднаш за велигден во главно за да го барам симпатијата низ народот. Значи немаше нешто што можеше да ме удри потсвесно па да се исплашам. Во еден момент и го кажав тоа на мајка ми, мајка ми жива демократија рече јас верувам ти ако сакаш. Баш истото сега го мислам јас за вас овде.
Меѓутоа после тој момент се случија чудни нешта. Нешта што не би ги дискутирала со атеисти. Секој треба да си се сопне на сопствениот камен. Ако ги штитам децава премногу утре нема да се силни во животот, така и ние ако не згрешиме нема да собереме искуства. Човек еднаш се крсти со вода еднаш со оган, мислам дека прерано поминав низ огнот. Сигурна сум дека не бев и не сум сама. Знаев нешта за религијата што никој не ми ги кажал нигде не сум ги читала или видела и никогаш не ме интересирале.

Како дојде до сето тоа?
Како го разликуваш тој глас од останатите гласови на твоите мисли?
Не се гласови чувства се, чувството е силна љубов и обично има многу трпение во ситуацијата... ако после некое време откако нешто ќе сториш се сетиш дека немало трпение и давање време, туку некоја брзина со која сам себе си се убедуваш нешто што побрзо да постигнеш - ѓаволот е. Бог секогаш дава време и трпение и ако осетиш дека ти е жал за некој кој би ти ги ископал очите - тоа е она што те тера да ти биде жал. Во секој од нас атеист или од некоја вера има борба внатре меѓу она што е добро и она што е лошо и многу е тешко да се остане човек понекогаш. Без разлика како ги викаш и дали веруваш во приказната што со раѓање си ја затекнал дома кај твоите (дали е ислам или православие било што) постојат. Важно е да му даваш сила на доброто, приказната сама ќе ти се каже.

Имам чувство дека фрлам букви во ветер... нема да ме разберете

Имаш чекори... добро... ама јас немам желба да кажам се па ќе кажам нешто

Кога прв пат почна да комуницираш со "бог"?
Имав 16 години и размислував логички она што може да носи здравата логика е дека не постои Бог, има толку многу докази дека нема ништо. Некое време (можда откако почнав да размислувам на темата) го мислев тоа без никаков страв и без грижа на совест и чиста од се што би можело да ми донесе потсвесна некоја реакција пошто бев дете одев в црква еднаш за велигден во главно за да го барам симпатијата низ народот. Значи немаше нешто што можеше да ме удри потсвесно па да се исплашам. Во еден момент и го кажав тоа на мајка ми, мајка ми жива демократија рече јас верувам ти ако сакаш. Баш истото сега го мислам јас за вас овде.
Меѓутоа после тој момент се случија чудни нешта. Нешта што не би ги дискутирала со атеисти. Секој треба да си се сопне на сопствениот камен. Ако ги штитам децава премногу утре нема да се силни во животот, така и ние ако не згрешиме нема да собереме искуства. Човек еднаш се крсти со вода еднаш со оган, мислам дека прерано поминав низ огнот. Сигурна сум дека не бев и не сум сама. Знаев нешта за религијата што никој не ми ги кажал нигде не сум ги читала или видела и никогаш не ме интересирале.

Како дојде до сето тоа?
Како го разликуваш тој глас од останатите гласови на твоите мисли?
Не се гласови чувства се, чувството е силна љубов и обично има многу трпение во ситуацијата... ако после некое време откако нешто ќе сториш се сетиш дека немало трпение и давање време, туку некоја брзина со која сам себе си се убедуваш нешто што побрзо да постигнеш - ѓаволот е. Бог секогаш дава време и трпение и ако осетиш дека ти е жал за некој кој би ти ги ископал очите - тоа е она што те тера да ти биде жал. Во секој од нас атеист или од некоја вера има борба внатре меѓу она што е добро и она што е лошо и многу е тешко да се остане човек понекогаш. Без разлика како ги викаш и дали веруваш во приказната што со раѓање си ја затекнал дома кај твоите (дали е ислам или православие било што) постојат. Важно е да му даваш сила на доброто, приказната сама ќе ти се каже.

Kje te razbere samo onoj sto pominal idoziveal slicni iskustva.
Drugite kje te ismevaat.

Ти ја разбра? :D

Jas poprvo ke kazam deka nema da ja ismevam.

Placeboto ne e lek, no vo X situacii bilo korisno.

Ako nekomu seto toa go pravo posreken, podobar, popozitiven, a so samoto toa i pozdrav, togas e sosema vo red toa. Covekovoto telo e seuste so mnogu nepoznanici, kako i interakcijata negova so energijata.

Jas poprvo ke kazam deka nema da ja ismevam.

Placeboto ne e lek, no vo X situacii bilo korisno.

Ako nekomu seto toa go pravo posreken, podobar, popozitiven, a so samoto toa i pozdrav, togas e sosema vo red toa. Covekovoto telo e seuste so mnogu nepoznanici, kako i interakcijata negova so energijata.

Каков лисец си ти. Ццц...Девојчево ќе помисли дека си чисто злато од човек а ти превара невидена :pos::pos::pos::P
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 12:06 ---
Во секој од нас атеист или од некоја вера има борба внатре меѓу она што е добро и она што е лошо и многу е тешко да се остане човек понекогаш. Без разлика како ги викаш и дали веруваш во приказната што со раѓање си ја затекнал дома кај твоите (дали е ислам или православие било што) постојат. Важно е да му даваш сила на доброто, приказната сама ќе ти се каже.

Не мора да си верник за да го правиш она што мислиш дека е добро или правилно. Не е потребна сила како Бог за да си добар човек.
Бог од Библијата во кој ти веруваш масакрирал цели народи како хананејците и ги терал луѓето да му жртвуваат гулаби на храмот негов затоа што мирисот му бил благопријатен.
Тоа не е богот кој ќе те направи добар човек, дефинитивно.
Тоа е истиот бог од Куранот и Тората.
Полн со завист и човечки особини.
Обратно од тебе, јас бев верник некогаш, ја читав Библијата и исто така "комуницирав" со Бог верувајќи дека сум пратен од него за да им помогнам на лугето и итн итн...
Знам како се чувствуваш или во најмала рака мислам дека знам.
Немој да мислиш дека сум скрос игнорамус на тоа што го зборуваш :)

Каков лисец си ти. Ццц...Девојчево ќе помисли дека си чисто злато од човек а ти превара невидена :pos::pos::pos::P

ќе си се најдеме :)

Не мора да си верник за да го правиш она што мислиш дека е добро или правилно. Не е потребна сила како Бог за да си добар човек.

Се согласувам со ова, каков и да е ставот важен е човекот и неговите дела.

Бог од Библијата во кој ти веруваш масакрирал цели народи како хананејците и ги терал луѓето да му жртвуваат гулаби на храмот негов затоа што мирисот му бил благопријатен.
Гулаби? оти овој дел не го имам прочитано, сретнато нигде? Немам време сега да ја испревртувам библијата, кога ќе ги оправдам сите свои постапки ќе почнам да ги осудувам туѓите, само веројатно во мојте оправдувања ќе ги најдам и туѓите оправдувања. Нема да се осмелам да ги преиспитувам Неговите постапки, ако сака сега нека ме збрише одлуката е Негова.

завист?

Црвениот болд - А нели сум злато од човек?

Црниот блд - гнасна инсинуација?
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 13:17 ---

ќе си се најдеме :)

Се согласувам со ова, каков и да е ставот важен е човекот и неговите дела.

Гулаби? оти овој дел не го имам прочитано, сретнато нигде? Немам време сега да ја испревртувам библијата, кога ќе ги оправдам сите свои постапки ќе почнам да ги осудувам туѓите, само веројатно во мојте оправдувања ќе ги најдам и туѓите оправдувања. Нема да се осмелам да ги преиспитувам Неговите постапки, ако сака сега нека ме збрише одлуката е Негова.

завист?

Moni само да ти кажам пред да навлезеш у диксуија со ветераниве атеисти на форумов, дека се што ќе ти негираат е всушност негација и спротивставување на она што е напишано во Библијата (или Куранот), а апологетите христијански велат дека треба да биде разбрано буквално.

Значи моменти од типот сврти го и другиот образ, или плаќање за силување на нечија ќерка во сребреници, оправдување на робови, и еден куп други работи, подлежат на тотална ревизија.

Црквата си зема за право, како (само)прогласена десна рака на Христос, да има ексклузивно право врз толкувањето на Библијата и обучување на верниците, токму според нејзиното толкување.
Исламот тука не го ни споменувам, оти тој е на најниско ниво на сакалата. Лоботомија максимална.
(Врти сучи, морав да си кажам пак за него:P)

Работите кои секоја единка ги чувствува, како во случајов ти, ги има доживеано на своја кожа, секако дека никој нема право да ти ги спори, а најмалку да ти кажува поради какков каузален однос се случиле.
Изборот е твој.
Ако сметаш дека каузата за тие случки е Бог, онаков каков што ти го замислуваш, и сметаш дека е, е сосема коректно и прифатливо. БАрем за мене, и уште повеќе, го почитувам тоа, одобрувам и поздравувам.

Христијанин = човек кој го почитува Христовото учење.

Ако ова е дефиницијата за Христијаните, тогаш доаѓаме до моментот дека Христовото учење е нешто кое многу наликува на утопистичкиот МАрксов највисок степен на развој на едно општество - комунизмот.

Сите се еднакви пред Бога (а не пред некоја друга човечка единка) - моќна парола, која дава приоритет на секоја човекова единка да има еднакви услови на земјава, а сепак сите заедно сплотени пред некоја повисока цел (или ентитет, што и да некој подраззбере под тоа), во случајов Бог.

Хомосапиенсот е далеку од ваков однос, и распоред на силите на планетава. Затоа е утопија, комунизмот, и затоа Христос е распнат, неразбран до ден денес, и којзнае до кога.

Затоа е тежок и трнлив патот до рајот, читај еднаквоста, и моментот кога животот на еден човек ќе биде најбитното нешто на оваа планета, и се ќе оди во прилог на максимално олеснување на неговиот престој на земјава, читај хедонизам. Затоа е најтешко да се исчисти човековиот ум од еден куп таканаречени смртни гревови.

Црквата, всушност има најмногу отстапено од ова погоре напишаното, и ја има институционализирано религијата и со тоа уништено нејзиното вистинско значење.

Затоа и има еден куп атеисти, луѓе кои се пред се против Црквата и нејзиниот приод кон Бог, кому му доделува еден куп антропоморфни особини (несвојствени за еден таков супермоќен ентитет) во согласност, нели, со буквалното толкување на Библијата.
Затоа и се негира од страна на атеистите таквиот антропоморфен приод кон Бог, и затоа велат дека имаат други концепти за Бог.

Бог ќе го најдеш во себе, и ќе си воспоставипш контакт, како што ти си сторила. Не ти помогнал свештеник во тоа, нели? Затоа и си успеала, на некој начин, да тоа сознание го искористиш за позитивен став во животот.

Црвениот болд - А нели сум злато од човек?

Црниот блд - гнасна инсинуација?
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 13:17 ---

Moni само да ти кажам пред да навлезеш у диксуија со ветераниве атеисти на форумов, дека се што ќе ти негираат е всушност негација и спротивставување на она што е напишано во Библијата (или Куранот), а апологетите христијански велат дека треба да биде разбрано буквално.

Значи моменти од типот сврти го и другиот образ, или плаќање за силување на нечија ќерка во сребреници, оправдување на робови, и еден куп други работи, подлежат на тотална ревизија.

Црквата си зема за право, како (само)прогласена десна рака на Христос, да има ексклузивно право врз толкувањето на Библијата и обучување на верниците, токму според нејзиното толкување.
Исламот тука не го ни споменувам, оти тој е на најниско ниво на сакалата. Лоботомија максимална.
(Врти сучи, морав да си кажам пак за него:P)

Работите кои секоја единка ги чувствува, како во случајов ти, ги има доживеано на своја кожа, секако дека никој нема право да ти ги спори, а најмалку да ти кажува поради какков каузален однос се случиле.
Изборот е твој.
Ако сметаш дека каузата за тие случки е Бог, онаков каков што ти го замислуваш, и сметаш дека е, е сосема коректно и прифатливо. БАрем за мене, и уште повеќе, го почитувам тоа, одобрувам и поздравувам.

Христијанин = човек кој го почитува Христовото учење.

Ако ова е дефиницијата за Христијаните, тогаш доаѓаме до моментот дека Христовото учење е нешто кое многу наликува на утопистичкиот МАрксов највисок степен на развој на едно општество - комунизмот.

Сите се еднакви пред Бога (а не пред некоја друга човечка единка) - моќна парола, која дава приоритет на секоја човекова единка да има еднакви услови на земјава, а сепак сите заедно сплотени пред некоја повисока цел (или ентитет, што и да некој подраззбере под тоа), во случајов Бог.

Хомосапиенсот е далеку од ваков однос, и распоред на силите на планетава. Затоа е утопија, комунизмот, и затоа Христос е распнат, неразбран до ден денес, и којзнае до кога.

Затоа е тежок и трнлив патот до рајот, читај еднаквоста, и моментот кога животот на еден човек ќе биде најбитното нешто на оваа планета, и се ќе оди во прилог на максимално олеснување на неговиот престој на земјава, читај хедонизам. Затоа е најтешко да се исчисти човековиот ум од еден куп таканаречени смртни гревови.

Црквата, всушност има најмногу отстапено од ова погоре напишаното, и ја има институционализирано религијата и со тоа уништено нејзиното вистинско значење.

Затоа и има еден куп атеисти, луѓе кои се пред се против Црквата и нејзиниот приод кон Бог, кому му доделува еден куп антропоморфни особини (несвојствени за еден таков супермоќен ентитет) во согласност, нели, со буквалното толкување на Библијата.
Затоа и се негира од страна на атеистите таквиот антропоморфен приод кон Бог, и затоа велат дека имаат други концепти за Бог.

Бог ќе го најдеш во себе, и ќе си воспоставипш контакт, како што ти си сторила. Не ти помогнал свештеник во тоа, нели? Затоа и си успеала, на некој начин, да тоа сознание го искористиш за позитивен став во животот.

Се согласувам со тебе општо
А заклучокот што го донесов откако те прочитав е неочекуван и гласи

вие сите на темиве за духовни нешта имате премногу слободно време и немате реални проблеми, блазе си ви народе блазе си ви :)

Ми ја задавивте темата...

:(

Што да прајме по мое мислење тој Тома Аквински ти е како Сизиф сличен
и секој што ќе проба да докаже духовна равенка со световни мерки исто
туркаш камен по планина до горе по глава ти паѓа и пак.... и со векови... и тој имал премногу време

Замисли во капсулата што се движи со голема брзина да стваиме саат на навивање, компјутер со саат, или набљудувач без мозок (извесен телемит на пример). Дали времето поинаку ќе тече отколку во случај кога има набљудувач?
Набљудувач без мозок е оксиморон генијалче, исто како светла темница на пример. Но ти веројатно си пример за исклучокот во правилото. Што е тоа што ќе набљудува? Компјутерите, часовниците и се останато се екстензија или алатки на набљудувачот, тие не набљудуваат.
Ама напредуваш што е важно, си научил каде се става прашалник.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 15:11 ---
Да, зависи од набљудувачот како тече времето, ама не зависат од него физичките закони по кои простор-времето се однесува.Тие се независни од набљудувачот.
Следствено на тоа, простор-времето постои, не е измислица или креација на умот.
Муабетот не беше за физичките закони, ниту пак дека биле измислица на умот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom