Повторно црн Велигден

• Креатор на темата Креатор на темата _Филип
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Нема врска изгасен ли е, не ли е изгасен за кочниците.... Механички са сврзани... Ако е у лер и запален, и изгасен исто коче...

Финтата е да не е избацен на некој долниш, оти ништо живо не го запира... А па ако са и одделени кочниците, как шо си мислам спрема сезоната шо е на орајне, не ми се ни мисле..... :confused::confused::confused::confused:

Поим немам околу механикава, но ниту јас не би пуштила нешто така моќно како трактор да си се тркала надоле, па уште и толку товарен... :S
Не можам да се помирам дека толку малку размислуваат луѓево.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 16:16 ---
не трчајте со обвинувањата дали е крив возачот на тракторот или некој друг.. не се знае зашто е настаната несаканата случка - ако било уздолница од терет потешко кочи тракторот може и тоа да е - толку многу деца сепак е терет... - тракторот може да се преврти и ради приколката ако го занесе на страна - што може да напраи возачот во тој случај? - почекајте ке кажат што поточно се случило па ке видиме кои се причините за превртувањето

Па наредните трактористи би било пожелно да разберат дека во приколка не се пренесуваат деца.
Не се сено, не се лубеници.
Деца се. Ако ти се занесе приколката и уништиш лубеници, штетата е неспоредливо помала него кога ќе изгубиш човечки живот.

сите знаете како треба, најверојатно на вас никогаш нема да ви се случат несреќи, колку за пример зар има овде на форумов некоја будала што нема поминато улица не на пешачки или нема дадено трепкач каде ќе сврти, или возено над дозволена брзина....? браос ке живеете без проблеми цел живот и ке умрете од длабока старост..........како бе можете такви сра*а да тресете. Разбирам дека ова е форум, и треба да се дискутира секој да го каже своето мислење, но зар некој сакал ова да се случи...едноставно се случило, зар човекот што возел сакал да се случи ова да биде одговорен за смртта на млади животи....(се кладам дека попрво би се убил отколку да биде одговорен за вакво нешто)....најверојатно се се случило поради тоа што човекот додека возел добил срцев удар и следело што следело потоа... информации од лекарите е ова мислам....како може да зборите дека некој си заслужил вакво нешто...ако се случи на вашите деца или браќа сестри така и тогаш ли така ќе кажете, безмозочни суштества.......

Читам коментирате како родителите не им организирале коли, таксикиња, комбиња...Не размислувате малце дека тие родители можеби немаат финансии за тоа? Па повеќе од половина Македонија се возат вака на трактори, на нас од Скопје и од поголемите градови можеби ни е чудно, али ништо не знаеме за да објаснуваме.

Не судете однапред кога благе везе немате зошто дошло до несреќата. Можеби возачот воопшто не е крив.

Читам коментирате како родителите не им организирале коли, таксикиња, комбиња...Не размислувате малце дека тие родители можеби немаат финансии за тоа? Па повеќе од половина Македонија се возат вака на трактори, на нас од Скопје и од поголемите градови можеби ни е чудно, али ништо не знаеме за да објаснуваме.
Па не мора да отиде на мај, уџум, за да му треба превоз. Ќе се соберат на блиската ливада, или во двор. Пак ќе кажам, деца се. Ако немаш финансии, нема да си ги пуштиш децата по секоја цена да се возат во приколка, зошто морало да одат на излет. За се што ни се случува сами сме си криви.

Поим немам околу механикава, но ниту јас не би пуштила нешто така моќно како трактор да си се тркала надоле, па уште и толку товарен... :S
Не можам да се помирам дека толку малку размислуваат луѓево.
Значи да дообјаснам....

15 деца да има са 750-800 килца горе доле, и приколицата е около 500-600... Тракторо само глава е около 1 тон... Коа е на надолница, самата приколица со децата озгоре со помош на гравитацијата бутат на тракторо и забрзува ного повеќе, отколко да е без приколица.... Изместува се тежиштето на целата композиција и најголем притисок има на задните гуми на тракторо....

Е сега, тракторите не са ного силни како машини (колите имат ного повеќе којнски сили), ама оти са бавни, и целио вртежен момент се користе како влечна сила, не за брзини... И човеците шо сакат да возат брзо трактор, физички не можат да извадат којнски сили, различен менач за да одат побрзо, бират ја најлесната, најевтината и најопасната варијанта... Избацен на надолнина, за да се осете ветаро....

Арно ама тава е ного опасно, коа е само главата, а не па да има прикулица да го бута одзади.... 1 тон плус да додава инерција не е мала работа...

Кочниците по принцип на тракторите са механички, и силни..... Блокират тркало моментално.... Нема АБС тука, нема електронско контролирајне на притисоко.. Чиста Механика..... Второ, тракторо има посебни кочници за левата задна и за десната задна... Посебни се, оти за орајне ного полесно се команде со кочници и полесно се флева у бразда со кочници + волан отколко само вртејне со волан... Истото е и ако се прска со атомизер/прскачка, полесно се флева низ редови со кочници... ЕДноставно ако сакаш да вртеш на лево, стискаш лева кочница, блокира ти го левото тркало и има ного мал радиус на вртејне.. на еден начин како да црташ кругове со шестар... После завршувајнето на работите препорачливо е кочниците да се спојат, и со еден притисок и двете наеднаш да кочат за да не занесува лево десно тракторо коа се коче.... Познавам човеци шо у живото немат си ги споено кочниците... Или шо цел век менат гуртни само на едното тркало...
Затава коа се менат гуртни на трактор, се менат или двете страни.. Ако едната страна не е истрошена, има си штелове, шо регулират гуртните за да може па исто рамномерно да кочат.

Друго.. По надолнина коа се спушташ, особено ако е стрмна, кочници се користат у најкритичните ситуации, и се притиска најлесно шо може за да не блокират задните гуми.. У моменто коа блокират задните гуми, завршено е... нема запирајне, гумите блокирани, а тракторо ќе продуже да се влече како санка, само шо нема да може да се команде со волано, туку самата подлога ќе го носе, и само Господ знаа дека ќе застане....

Затава никојпат не се избацува трактор на надолнина, а се остава у брзина и се користе основно машинското кочејне како главен фактор, кочниците како помошен коа тракторо и ако без гас, забрзува заради инерцијата... И најважно од се, никојпат задните гуми не смеат да блокират...

Ако е бил тракторо избацен, ако е немал споени кочници, или са биле споени, а само едната е работила, и е блокирала.... Тракторо се е истранил или на лево, или на десно.. Обрнал се е, пригмечил го е шоферо.. У истото време, и приколицата е завлечена на истата страна, и она се е ударила у тракторо, обрнала се е, и сите деца са нагмечени у главите и граднио кош... (моја претпоставка, не знам какви и са повредите на децата)... Јако и срце на тија човеци шо са ги вадиле од под приколицата.... :place::place::place:

Јас сам слевал со трактор по 8 кубика дрва (сметај 4-5 тона со се прикулица) од планина, по чукари, ридове, бездни, карпи, и сам се посерувал од страх да не пукне некој синџир, или некоја гуртна, или да завлече, па да ме собират со правосмукалка по планината... требе ного пазејне, ного осет, и трезна глава за возејне трактор... Дете од 15 години, нема ни осет ни искуство ни па трезна глава...

пс... Некојпат и самите трактори избацуват од брзина коа са под голем притисок на инерцијата... Ама овај не е бил толку ного товарен да дојде до такво нешто...

мака ми е шо го пишам вај пост, ама сакам да објаснам од моја перспектива и тракторски шоферлк од 15ина години... :(

како прво, на темава се зборува за сообраќајка во кои се повредени мали деца, така да муабетот ти е сосема оф-топик.
Ако ги нема Големиот бат и Шуп Дог, ќе ги има Пинк ТВ и Дадо Полумента. И да ги тргнеш од ТВ, пак ќе најдат друго нешто. Глупи луѓе било како ќе најдат глупави начини за разонода. Да не очекуваш да фатат книга во рака да прочитаат ако немаат срања на ТВ?
Патем, на истиот телевизор ги имаат либералните американски срања од типот на Discovery Channel, History Channel, National Geographic итн итн, ама они тоа не гледаат, затоа што не е до американското, туку до нивото на нивниот интелект без разлика од која земја е срањето. Такви познати личности како Кардашијани и такви емисии како Големиот Брат постојат затоа што има публика за нив, да не се они, ќе бидат некои други на исто такво долно ниво.

П.С. Америка ти е најзатупена конзервативна земја на светов, ни л од либерали немаат.
Како прво, многу ми е мило ако “навистина“ Америка е најзатупавена и најконзервативна земја, а би сакал и Македонија да е иста(y)

Како второ, јас не сум ја утнал темата, туку кажувам што се доведува до вакви сообраќајки и трагедии и тоа се на овакви празници или петок и сабота(y)

Како трето, тоа е проблемот што на телевизија денес имаш само 3 канали нормални, а 3 000 канали ненормални коишто ти проповедаат ненормални вредности, дрога, убиства, проституција, курви, дрољи, дегенеративни Црнчуги, Мексиканци, криминал, педери, лезбејки. На кој и канал да завртиш на телевизија се тоа гледаш. Тоа и јас зборувам дека кога ќе забраниш се тоа да се емитува на телевизија нема ни да постои.

Роднини и пријатели имаат?Имаат..Јас секогаш пред да отидам да славам од претходните години секогаш сум се обезбедувала и за одење и за вракање.И не само јас,сигурна сум и дека некој друг исто вака постапува...Иако порано мојата фамилија беше послабо финансиски обезбедена.
Дали со роднини дали со пријатели или комшии секогаш сум била безбедна...Треба секогаш да се има во себе резервен план..Секогаш.Што праиме ако секоја година се случуваат вакви грозоморни настани?Кај ке биде крајот?
И ова нека биде поука и не само овој настан туку и оние од претходно...Алкохол не додека возиш или пак не влегувај во автомобил кај што има човек во пијана состојба..Секогаш сум го практикувала тоа.
Вистина е дека не знаеме но јас никогаш не би оставила мое дете,малолетно да се снаога кога ке се врака од некаде...Aко треба ке отидам по него,ке позајмам автомобил што и да е...За да сум сигурна дека ке се врати живо и здраво...

Како трето, тоа е проблемот што на телевизија денес имаш само 3 канали нормални, а 3 000 канали ненормални коишто ти проповедаат ненормални вредности, дрога, убиства, проституција, курви, дрољи, дегенеративни Црнчуги, Мексиканци, криминал, педери, лезбејки. На кој и канал да завртиш на телевизија се тоа гледаш. Тоа и јас зборувам дека кога ќе забраниш се тоа да се емитува на телевизија нема ни да постои.

Сакаш да кажеш дека до пред појавата на телевизијата не постоеле убиства, проституција, криминал и хомосексуалност? Сите овие работи се појавиле пред 6-7 децении?
Трескаш глупости и си целосно офтопик, како и обично. Заборави само уште Евреите да ги спомнеш.

Абре луѓе овој празник не се ни „слави“ вака ... земете пример од државите ко гејлада Франција Русија итн ..

Сакаш да кажеш дека до пред појавата на телевизијата не постоеле убиства, проституција, криминал и хомосексуалност? Сите овие работи се појавиле пред 6-7 децении?
Трескаш глупости и си целосно офтопик, како и обично. Заборави само уште Евреите да ги спомнеш.
Фала ти што ме просветли:(
Постоело, ама таквиот начин на живот не бил ни 2% од севкупната популација. Јас со моите генерации на 15 години се забавувавме со сок, кикирики, чоколадо, си легнувавме во 9 сат, гледавме детски емисии, девојките изгледаа нормално, се однесуваа нормално, а не како денес 16 годинишни девојки да се облекуваат како најголеми курви и дрољи и да се прибираат дома во 2 сат сабајле попупијани со 5 кура испушени.Они биле еднакви и еманципирани. Да , супер ! Нека си живеат така, супер, ама 50 км подалеку од мојот женски род во фамилија!

Тие твои теории и идеологии оди продавај им ги на тие “ rasta girls “ и другите неперотини и гадурии од Градски Парк коишто не слушнале за сапун во животот! Они ќе те слушаат со задоволство !

Фала ти што ме просветли:(
Постоело, ама таквиот начин на живот не бил ни 2% од севкупната популација. Јас со моите генерации на 15 години се забавувавме со сок, кикирики, чоколадо, си легнувавме во 9 сат, гледавме детски емисии, девојките изгледаа нормално, се однесуваа нормално, а не како денес 16 годинишни девојки да се облекуваат како најголеми курви и дрољи и да се прибираат дома во 2 сат сабајле попупијани со 5 кура испушени.Они биле еднакви и еманципирани. Да , супер ! Нека си живеат така, супер, ама 50 км подалеку од мојот женски род во фамилија!

И каква врска има ова со темава?
Дечко, овде се дебатира за сообраќајна несреќа предизвикана од 65-годишен човек, а за тоа дека жените се курви, знаеме, го имаш тоа потенцирано едно сто пати, само не знам како успеа да го поврзеш со овој трагичен настан.
Дај имај малку почит кон загинатите и повредените и престани да замараш.

Сака да каже дека до сега, низ децениите, набројаните девијации никој не им ги сервирал на децата, како нешта на кои треба да се угледаат (како што е случај денес). Немало соодветни медиуми, но најбитен е духот на времето. Значи духот на времето, не дозволувал такво однесување (некој да ги сервира како пожелни и најнормални тие девијации), а и технолошките параметри на човековиот развој од тоа време, не дозволувале практично да биде возможно тоа да се спроведе (- непостоење на масовните медиуми).
И пред 50 години имаше масовни медиуми, но ова фалично влијание не беше како денес. Поради духот на времето (во тие, претпоставени 60-ти)

се сложувам дека ова на прва е оф-топик

Значи да дообјаснам....

15 деца да има са 750-800 килца горе доле, и приколицата е около 500-600... Тракторо само глава е около 1 тон... Коа е на надолница, самата приколица со децата озгоре со помош на гравитацијата бутат на тракторо и забрзува ного повеќе, отколко да е без приколица.... Изместува се тежиштето на целата композиција и најголем притисок има на задните гуми на тракторо....

Е сега, тракторите не са ного силни како машини (колите имат ного повеќе којнски сили), ама оти са бавни, и целио вртежен момент се користе како влечна сила, не за брзини... И човеците шо сакат да возат брзо трактор, физички не можат да извадат којнски сили, различен менач за да одат побрзо, бират ја најлесната, најевтината и најопасната варијанта... Избацен на надолнина, за да се осете ветаро....

Арно ама тава е ного опасно, коа е само главата, а не па да има прикулица да го бута одзади.... 1 тон плус да додава инерција не е мала работа...

Кочниците по принцип на тракторите са механички, и силни..... Блокират тркало моментално.... Нема АБС тука, нема електронско контролирајне на притисоко.. Чиста Механика..... Второ, тракторо има посебни кочници за левата задна и за десната задна... Посебни се, оти за орајне ного полесно се команде со кочници и полесно се флева у бразда со кочници + волан отколко само вртејне со волан... Истото е и ако се прска со атомизер/прскачка, полесно се флева низ редови со кочници... ЕДноставно ако сакаш да вртеш на лево, стискаш лева кочница, блокира ти го левото тркало и има ного мал радиус на вртејне.. на еден начин како да црташ кругове со шестар... После завршувајнето на работите препорачливо е кочниците да се спојат, и со еден притисок и двете наеднаш да кочат за да не занесува лево десно тракторо коа се коче.... Познавам човеци шо у живото немат си ги споено кочниците... Или шо цел век менат гуртни само на едното тркало...
Затава коа се менат гуртни на трактор, се менат или двете страни.. Ако едната страна не е истрошена, има си штелове, шо регулират гуртните за да може па исто рамномерно да кочат.

Друго.. По надолнина коа се спушташ, особено ако е стрмна, кочници се користат у најкритичните ситуации, и се притиска најлесно шо може за да не блокират задните гуми.. У моменто коа блокират задните гуми, завршено е... нема запирајне, гумите блокирани, а тракторо ќе продуже да се влече како санка, само шо нема да може да се команде со волано, туку самата подлога ќе го носе, и само Господ знаа дека ќе застане....

Затава никојпат не се избацува трактор на надолнина, а се остава у брзина и се користе основно машинското кочејне како главен фактор, кочниците како помошен коа тракторо и ако без гас, забрзува заради инерцијата... И најважно од се, никојпат задните гуми не смеат да блокират...

Ако е бил тракторо избацен, ако е немал споени кочници, или са биле споени, а само едната е работила, и е блокирала.... Тракторо се е истранил или на лево, или на десно.. Обрнал се е, пригмечил го е шоферо.. У истото време, и приколицата е завлечена на истата страна, и она се е ударила у тракторо, обрнала се е, и сите деца са нагмечени у главите и граднио кош... (моја претпоставка, не знам какви и са повредите на децата)... Јако и срце на тија човеци шо са ги вадиле од под приколицата.... :place::place::place:

Јас сам слевал со трактор по 8 кубика дрва (сметај 4-5 тона со се прикулица) од планина, по чукари, ридове, бездни, карпи, и сам се посерувал од страх да не пукне некој синџир, или некоја гуртна, или да завлече, па да ме собират со правосмукалка по планината... требе ного пазејне, ного осет, и трезна глава за возејне трактор... Дете од 15 години, нема ни осет ни искуство ни па трезна глава...

пс... Некојпат и самите трактори избацуват од брзина коа са под голем притисок на инерцијата... Ама овај не е бил толку ного товарен да дојде до такво нешто...

мака ми е шо го пишам вај пост, ама сакам да објаснам од моја перспектива и тракторски шоферлк од 15ина години... :(

Сега многу подобро разбирам, но во суштина го реков истото, само на мој ,,прост,, начин.
Тракторот е наменско возило, а колку што јас знам во намената не се вклучува транспорт на луѓе/деца.
Самата помисла дека некој сака да осети ,,ветер,, со трактор ми е повеќе и од смешна.
Познавам човек што го прегази празна приколка од трактор - па знам и какви последици имаше после тоа.

Настрана од сето ова, жална е целава ситуација.
Сфаќам дека децата немале поим на што се нафаќаат, но човекот (греота е сега да збориме за него, но сепак има уште такви како него) би требало да знае што прави.

Криво ми е што деца настрадаа заради банална работа.
И да преживеат, колкави се шансите дека животот понатаму ќе им се одвива нормално, дека нема да имаат физички последици - трајни?
Повеќе луѓе се смеат кога ќе помислат ,,еее, трактор, шо може трактор да ти направи, ништо страшно,,. Најчесто тие луѓе не ни виделе трактор.

Треба да сфатат сите дека нема зезанција со тие работи, тракторот не е патничко возило и очигледно, ја нема потребната заштита при транспорт на луѓе.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 17:49 ---
сите знаете како треба, најверојатно на вас никогаш нема да ви се случат несреќи, колку за пример зар има овде на форумов некоја будала што нема поминато улица не на пешачки или нема дадено трепкач каде ќе сврти, или возено над дозволена брзина....? браос ке живеете без проблеми цел живот и ке умрете од длабока старост..........како бе можете такви сра*а да тресете. Разбирам дека ова е форум, и треба да се дискутира секој да го каже своето мислење, но зар некој сакал ова да се случи...едноставно се случило, зар човекот што возел сакал да се случи ова да биде одговорен за смртта на млади животи....(се кладам дека попрво би се убил отколку да биде одговорен за вакво нешто)....најверојатно се се случило поради тоа што човекот додека возел добил срцев удар и следело што следело потоа... информации од лекарите е ова мислам....како може да зборите дека некој си заслужил вакво нешто...ако се случи на вашите деца или браќа сестри така и тогаш ли така ќе кажете, безмозочни суштества.......
И јас можеби не сакам да удрам човек, ама возам 200 km/h низ град. И што дека не сакам?
Поентата е дека треба да размислиш пред да направиш нешто.

Никој не заслужил вакво нешто, греота и за човекот, и за децата, но ова е пракса која МОРА да престане.

Значи, да, наместо да казнуваат џандариве зошто без овластување возиш кола на татко ти, дали било 10 и 15 или 11 и 05, треба да се казнува и тоа добро да се казнува, се што вози алкохолизирано.
Не знам дали овој пиел или не пиел - но не беше само оваа несреќа вчера.

Такви пијандури беа во кола седнати, па пола саат од Велес до Скопје срцево мислам ми стоеше.

Или вози, или пиј. Не може, не може и не може двете да ги правиш.
Размислувај дали возиш луѓе или лубеници.
Разгледај го ризикот.

А не како чемо, лако чемо. Не играме џамлии, за човечки живот се работи.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 17:51 ---

Па добро, и јас немам пари можеби да си платам превоз до море за 1ви мај, дали тоа значи дека треба автостоп да одам и да ризикувам?
Или подобро е смачкано дете, од дете кое не било на излет за 1ви мај?

Нема оправдување за ставање на свое дете во опасност. Ниту незнаењето не е оправдување.

Значи да дообјаснам....

... :(

Многу добар пост, сликовито објаснето. Сега веќе ми е јасно многу добро што се случило. Многу жално за децата.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom