Кој би требало да е прв?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
114
Имате брат/сестра кои се поголеми/помали од вас. Според некое непишано правило најстариот од децата треба прв да се мажи/жени. Но, времето изминува помалиот од децата има веќе долгогодишна врска, и планира да ја круниса со брак, за разлика од него, постариот од децата нема дури ни партнер, а и не е заинтересиран во блиска иднина да побара некој. Дали доколку помалиот реши да влета во брак пред постариот тоа би било срам за семејството? Дали постариот тоа никогаш не би му го простил? Дали помладиот треба да чека додека постариот не најде нешто за сериозно? Што ќе се деси доколку постариот никогаш не се омажи/ожени - дали заради него истата судбина треба да го снајде и помалиот? Што мислите вие? Дали доколку вашиот помал брат/сестра има сериозно врска и сака да ја круниса со брак, а вие немате ни врска, би му дозволите да го направи тоа? Зошто да, зошто не?

Ma zasto da ne,pa negov zivot,nekogas rabotive vo zivotov neodat po sakaniot redosled,kako za vakvite ubavi nesta taka i za neubavite,taka da nema nekoj redosled na kogo koga mu doslo vremeto za takvo nesto,nemozam da napravam da me ceka mene cel zivot ako sum najstara,a so ako uopste ne se omazam i toj/taa star/a ergen/moma.

FUCKING brothers

ja imam 13 godini i imam postar brat koj celo vreme me tepa.Neznam zosto no ja sum mu kako bokserska vreka
huhu :pos2:

vaka me tepa :tapp:

:zlo::zlo::zlo::zlo::zlo::zlo::zlo::zlo::zlo::zlo:

:lud: :duel: :lud:

The`bItCh напиша:
Имате брат/сестра кои се поголеми/помали од вас. Според некое непишано правило најстариот од децата треба прв да се мажи/жени. Но, времето изминува помалиот од децата има веќе долгогодишна врска, и планира да ја круниса со брак, за разлика од него, постариот од децата нема дури ни партнер, а и не е заинтересиран во блиска иднина да побара некој. Дали доколку помалиот реши да влета во брак пред постариот тоа би било срам за семејството? Дали постариот тоа никогаш не би му го простил? Дали помладиот треба да чека додека постариот не најде нешто за сериозно? Што ќе се деси доколку постариот никогаш не се омажи/ожени - дали заради него истата судбина треба да го снајде и помалиот? Што мислите вие? Дали доколку вашиот помал брат/сестра има сериозно врска и сака да ја круниса со брак, а вие немате ни врска, би му дозволите да го направи тоа? Зошто да, зошто не?
Одговорот на сите болдирани прашања е НЕ. Нема некое правило кој брат/која сестра би требало прв/а да си ја круниса врската со брак. Мене не би ми сметало помалата сестра да се омажи пред мене, а верувам ни на постарата сестра не би и сметало ако јас прва се омажам. Мислам, тоа се глупости кај семејствата со застарени сфаќања.

Јас сум постара сестра. И на пример, јас немам партнер, а брат ми веќе планира свадба, зошто мојот брачен статус би му пречело? Не гледам ни најмала причина тоа да го попречи неговиот брак. Како што кажаа погоре, одамна се изгуби редот на таквите работи.

Kолку ич не ги рецкам тие работи. Па што е важно кој кога ќе стапи во брак? Треба и тука да има правила? Тој што сака си се зема, па без оглед дали бил најстар или најмлад, а нема шанса некогаш да замерам на таква глупост, како најстара ќерка во моето семејство.

Ima red :) Sestrami pomalata ima decko 4 godini i nema sansi da smeej da se mazi pred mene , posle mene gospod da ne mozi da me omazi i jas da ostanam stara cupa?)))))))))
Bejte be so ve gledam smesno , kako nemalo red , sekoj so srekata , negde pobrzo , negde pokasno:)

ragazza напиша:
Ima red :) Sestrami pomalata ima decko 4 godini i nema sansi da smeej da se mazi pred mene , posle mene gospod da ne mozi da me omazi i jas da ostanam stara cupa?)))))))))
Bejte be so ve gledam smesno , kako nemalo red , sekoj so srekata , negde pobrzo , negde pokasno:)

Ти ако стигнеш да не се омажиш и да останеш стара чупа јас ќе станам обратен!!!!

А ред нема никаков,секој кога ќе му дојде времето-на некого порано,на некого покасно!!!

јас имам постар брат и ќути што не му текна да се замонашува зш ако идевме според правило ќе останев неженет цел живот :):):)

Самото прашање од темава е стеротип. Можеби така било порано, ама сега не верувам дека голем е бројот на семејствата што своите деца ги женат/мажат според некој ред. Не можеш ред да поставуваш со вакви работи, никогаш не знаеш кога ќе ти тропне бракот на врата. Еве јас сум постара од брат ми скоро 14 години, но од кај да знам дали тој нема пред мене да ја најде среќата? Ништо не се знае.
И што ако постариот/та син/ќерка не се ожени/омажи прв/а? Тоа би било срам за семејството? Глупости. Ако помалиот сака да се жени не смее затоа што има постар брат? Што ако постариот не планира во најскоро време да ја круниса врската во брак? Помалиот треба да е жртва и да си чека?
Глупости. Кој како ќе си ја најде среќата, така нека си дејствува.

Зошто толкава глупост?
Во кој век живееме?
Да чекаш постариот да се ожени прв?
Врска нема,не знам од кај ви е ова извадено,ама зошто би постоеле такви стереотипи и предрасуди.Колку што ја знам,денес никој не ни помислува дали смее да се омажи пред братот/сестрата,а не да праша дали смее пак или не дај боже да осети грижа на совест.Барем кај нас има еден добар дел каде малите се мажат/женат многу порано од старите поради X причини(дете на патот) и сл...така да денес никој никој не прашува...А и глупаво би било да чекаш некој да се ожени пред тебе,зошто,кога нема потреба ,така може и никогаш да не дочекаш:nesum:

Шала на страна,не сме во турско,глупост голема,зошто некој да си гази на среќата заради некои З обичаи и предрасуди

Бог да чува, не! Имам помал брат, и ако најде некоја со која сака да се ожени пред јас да најдам, нека му е на здравје. Нека се жени со мој благослов. :) Не гледам каде е тука проблемот?

Sith

The`bItCh напиша:
Ne, nikako!:nenene: Spored mene toa nema vrska koj e najstar a koj najmlad, ako postariot brat ne se ozeni ne znaci deka i pomladiot treba da ostane nezenet!:ne: Ne e toa nikakov sram za semejstvoto, naprotiv. Ako pomladiot brat e vo vrska i vrskata mu odi nakaj brak, ne bi trebalo da ne se ozeni poradi sto postariot brat ne e zenet. Taman rabota!

Баш напротив не ме ни чуди и да би постоело вакво ограничување сеуште на просторов на Македонија.. Ред...
Порано мислам и се уште важи правилото и поговорката старите што ја кажуваат за смртен случај по ред да е..така исто и се наложуваше за брак..
Не ми пречи мене лично воопшто кој на која возраст се венчава, било помали или постари. Секој со својот к'смет без љутиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom