Кој би требало да е прв?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
А зошто мислам дека семејство со вакво правило треба туто комплето у лудница ?

Нема везе еве ја сум постариот брат и не би ми криво братми да се ожени пред мене,туку напротив бил бил радосен пошто ќе си станам Чика Милан. Исто така и за сестрами која е помала од мене.
Никој не си знае кога ќе се ожени/омажи така да не би требало тоа никому да претставува некаков комплекс дека е срамота помалиот да се ожени пред постариот.:toe:

На кој му дојде прв време,тој нека скока у тавче.Нема врска тоа.Јас сум постара од сестра ми,и сега ако јас не се омажам треба да значи и таа дека не треба?Апсолутна глупост е тоа останата од комунизмот.

Јас имам постар брат што веќе е оженет...ама пак да си кажам мислење...Кој прв ќе се ожени нема врска..Но сега сепак зависи тоа и од родителите знам примери кога родителот не му дозволува на помалиот син да се ожени се додека не се ожени постариот...па овој можеби ќе оди со девојката уште пет години го чека постариот да се ожени....,и гледај на крај девојката на помалиот и здосадил таквиот живот и му удрила контејнер...Чисти глупости....

Не мислам нема врска ова постар помал и дека срам за семејството,тоа се некој турски обичаи не европски стандарди :pos::pos:.Кој како со врмето како ке му се погоди,ама уопште мислам дека нема тука срам за семејството ако попрво се венча помалиот/помалата

Мислам дека тоа нема врска. Јас немам ни брат, ни сестра, но еве општо размислувам. Прво не гледам причина зошто на семејството да му биде срам. Ако помалиот/а брат/сестра решил дека е време за брак и дека сака да ја озакони врската со партнерот/ката, пред тоа да го направи постариот/а, тогаш нема ништо лошо во тоа.
Па ако постариот брат или сестра решат дека не сакаат никогаш да стапат во брак, тогаш тоа требало да значи дека и помладиот/а не треба да се венча? Глупости живи.

Во ваква ситуација кога помалите се женат/мажат порано од своите брака/сестри има еден обичај(адет) да им купат кондури на постарите си брака и сестри за демек да не останат они неженети.:toe:
Јас си се го испоштував адетот:aplauz:

Многу глупо прашање според мене. Кој би требало да е прв? Па што е битно кој е прв, на кого прво му дојде тој. Има некој кој мисли дека мора по некој редослед?

Нема ред тука.На кој ќе му излезе к'сметот прв,тој ќе си рипне во тавче.

Нема никаков ред. Кој како си сака така нека си прави. Нема никаква причина а немам и никаво право да му забранам на брат ми да се жени затоа што јас сум постара и не сум била мажена. И што ако јас не се омажам никогаш??? И тој нема поради мене. Па секој си има свој живот и свое право на избор.

Kakov red toa se gluposti, koj kako si saka, a sto ako sestra mi nema decko i treba da ja cekam prvo da fati pa da idat pa da se zemat pa pooosle jas na red da dojdam. Mnogu smesno spored mene, mozebi taka pravele porano ama 21 vek sme, takvi razmisluvanja se smesni. Ili pa ja akosum postara na glava da mi se kacuva i so sila da se zemam za da ona posle haha

Имате брат/сестра кои се поголеми/помали од вас. Според некое непишано правило најстариот од децата треба прв да се мажи/жени. Но, времето изминува помалиот од децата има веќе долгогодишна врска, и планира да ја круниса со брак, за разлика од него, постариот од децата нема дури ни партнер, а и не е заинтересиран во блиска иднина да побара некој. Дали доколку помалиот реши да влета во брак пред постариот тоа би било срам за семејството? Дали постариот тоа никогаш не би му го простил? Дали помладиот треба да чека додека постариот не најде нешто за сериозно? Што ќе се деси доколку постариот никогаш не се омажи/ожени - дали заради него истата судбина треба да го снајде и помалиот? Што мислите вие? Дали доколку вашиот помал брат/сестра има сериозно врска и сака да ја круниса со брак, а вие немате ни врска, би му дозволите да го направи тоа? Зошто да, зошто не?

:pos2: :pos2: :pos2: Глупости
јас имам помал брат кој како што му чукаат будалите само очекувам некој поубав сончев ден да дојде и да ми каже дека се жени :nesvest: не сумљам у него ама ич и тоа не би ми сметало никогаш,прв-втор каква врска има тоа секој со својата среќа и со својот памет ем ќе ќарам кондури бре ако се ожени пред мене :pos: :pos: :pos:

Ne e sramno. Brak ne e nesto sto se planira. Ako pomaliot resi da pravi svadba, zasto da ne?

Дали доколку помалиот реши да влета во брак пред постариот тоа би било срам за семејството? Дали постариот тоа никогаш не би му го простил? Дали помладиот треба да чека додека постариот не најде нешто за сериозно? Што ќе се деси доколку постариот никогаш не се омажи/ожени - дали заради него истата судбина треба да го снајде и помалиот? Што мислите вие? Дали доколку вашиот помал брат/сестра има сериозно врска и сака да ја круниса со брак, а вие немате ни врска, би му дозволите да го направи тоа? Зошто да, зошто не?

Постаро дете сум во семејството и кога би се нашла во ваква ситуација не гледам причина зошто да мислам дека тоа е срам за семејството. Ме иритираат тие застарени непишани правила дека прво треба постарото дете да стапи во брак, па мажот да биде постар од жената и сл. Секој со својата среќа и судбина. Нема потреба да му бранам било што, ниту пак он мене да ме чека.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom