Туѓо мислење - голем товар и опсесија

• Креатор на темата Креатор на темата Supermennn
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи за што разговараме и за каква ситуација се работи. Секое мислење вреди да се разгледа и да се изгради став врз тоа мислење
Најмногу зависи со кого разговараш,дали имаш доверба во таа особа.

Туѓи мислења? Цареви сме кога ги даваме, мразиме кога ги добиваме. Има лица кои очекуваат и прифаќаат туѓо мислење, пошто кој ќе ти мисли сега на тоа, а за други таков интелектуален ангажман сепак е преголем предизвик, па секоја помош е добредојдена.
Од една страна пречи, затоа што туѓото мислење може да биде дрско, безобразно наметнување, па и омаловажување на страната која и не прашала. Од друга, и добронамерниот совет (а колку сите нас не бива да средуваме и оправаме туѓи животи и грешки, да анализираме, да теоретизираме и едноставно е тажно што така и толку добро не можеме да се грижиме за себе) е даден од друга перспектива и оттаму се' изгледа поинаку, полесно и поедноставно, додека оној кој го добива „мислењето“ просто се гуши од идиотизмот и го јаде туѓ срам поради нечија глупост. Од трета, на некои луѓе просто им треба добар вербален шамар за да се освестат, кој можеби ќе им помогне (а можеби и не) да се извлечат од таму каде што пропаднале.

A од кај знаеш дека туѓото мислење е исправно и вистинскиот пат за тебе,а твоето не е?Единствено го слушам мислењето на моите блиски љуѓе.
Aбе некојпат и мислењето на најблиските не значи дека е исправно...

Како викаат америте "Туѓото мислење е како говно сите го имаат", истиов проблем го имам но добро е што го препознаваш, тоа е прв чекор и најбитен за решавање на проблемот, со време вежбај да гледаш се со резерва и од дистанца, и да не ти е гајле кој што мисли

Не ме интересира туѓото мислење. Сконцентрирај се на твоето и не му ја секирај за другите.

Имај свое јас, јебига.

Секој што изјавува дека не го интересира туѓото мислење, лаже. Можеби не дозволува да му влијае ама е претенциоано да се изјави дека не го интересира.
И јас можеби ќе се изјаснам дека не ме интересира ама таму некаде во малиот мозок ќе го процесирам и ќе ми се мота како информација... Обично во главата си мотам аргументи „за“ и „против“ во врска со информацијата. Ова секако најмногу зависи од самиот извор.
Она што секогаш ме „фасцинирало“ е со каква леснотија луѓево осудуваат и етикетираат. Мнозинството е угушено во сопствената досада и „богатиот“ друштвен живот им се сведува на снифање по facebook.

Секој што изјавува дека не го интересира туѓото мислење, лаже. Можеби не дозволува да му влијае ама е претенциоано да се изјави дека не го интересира.
И јас можеби ќе се изјаснам дека не ме интересира ама таму некаде во малиот мозок ќе го процесирам и ќе ми се мота како информација... Обично во главата си мотам аргументи „за“ и „против“ во врска со информацијата. Ова секако најмногу зависи од самиот извор.
Она што секогаш ме „фасцинирало“ е со каква леснотија луѓево осудуваат и етикетираат. Мнозинството е угушено во сопствената досада и „богатиот“ друштвен живот им се сведува на снифање по facebook.
toa e karakteristika na opstestvoto, socijalna norma ili nekoj slicen termin imase.

site znaeme za pijani angliski/britanski turisti/tinejdzeri. imav eden gostin od irska, i bas go pravevme muabetot,
vo tinejdzerski godini ako ne odis na nekoj fancy ostrov na odmor, da se pijancis do gubenje svest, nesto ne e ok so tebe.

kaj nas, za zal, kako i mnogu drugi raboti e pre-ekstremno, mada znam individualci koi do nekoe nivo uspevaat
da se trgnat od toa. moe mislenje e deka ova e mnogu poizrazeno kaj lugje koi nemaat nesto interesno/predizvikuvacko vo svojot zivot,
pa naogjaat nekoja zanimacija/uteha vo ova.

vo Svedska sum, pocetok na 3ta godina, tuka e isto ekstremno, ama vo druga nasoka - na nezamaranje.
kako doagjaat obleceni za na rabota, jas taka ne bi odel na niva da rabotam. ama nekako poleka poleka,
gi sogleduvam i prifakjam prednostite na vakov sistem, sekoj si ja gleda negovata rabota, i generalno tolku
e zafaten/ispolnet so toa, so nema vreme da mu go pravi esapot na drugite.

moze toa e eden faktor so opstestvoto e pofunkcionalno. moj stav e deka moze da se ottrgneme od toa,
zavisno od okolinata.

Проблемот се јавува кога ќе чуе и некој трет, тука веќе ти ја разбранува сликата која се обидуваш да ја оставиш во надворешниот свет. Ако не си алертен ќе те погоди можеби и резултатот ќе биде во уште поголемо јачање и оклопување. Голема грешка е што родителите не ги учат децата на резистентност кон ова, и самобендисаноста се сматра како лоша особина што е во голема мера погрешно. Основна форма на љубов што човек треба да ја поседува треба да биде кон самиот себе.

Ја еве ретко осудувам и етикетирам некого, дури и да ме нападнал вербално. Некако пичкарски го сфаќам се ова, пре би му скршил раце и нозе отколку да пробам со овие срања.

Проблемот се јавува кога ќе чуе и некој трет, тука веќе ти ја разбранува сликата која се обидуваш да ја оставиш во надворешниот свет. Ако не си алертен ќе те погоди можеби и резултатот ќе биде во уште поголемо јачање и оклопување. Голема грешка е што родителите не ги учат децата на резистентност кон ова, и самобендисаноста се сматра како лоша особина што е во голема мера погрешно. Основна форма на љубов што човек треба да ја поседува треба да биде кон самиот себе.

Ја еве ретко осудувам и етикетирам некого, дури и да ме нападнал вербално. Некако пичкарски го сфаќам се ова, пре би му скршил раце и нозе отколку да пробам со овие срања.
Веројатно е и до самиот карактер...Јас ако не сакам некого толку не можам да го сокријам ставот што нема потреба од било каква изјава. Во секој сопствен микросвет имаш луѓе кои почитуваш и група на останати.
Мислењето на тие од првата група го примам сериозно, сите останати не ги перцепирам.
Тие истите од првата група и доколку слушнат чудесно „мислење“ ме познаваат доволно добро за да можат да направат филтер.
Основниот проблем е да дојдеш до стадиум со изграден круг на доверба околу себе.

Веројатно е и до самиот карактер...Јас ако не сакам некого толку не можам да го сокријам ставот што нема потреба од било каква изјава. Во секој сопствен микросвет имаш луѓе кои почитуваш и група на останати.
Мислењето на тие од првата група го примам сериозно, сите останати не ги перцепирам.
Тие истите од првата група и доколку слушнат чудесно „мислење“ ме познаваат доволно добро за да можат да направат филтер.
Основниот проблем е да дојдеш до стадиум со изграден круг на доверба околу себе.
Кај жените е малку другачие, у некои средини потребно е туѓото мислење односно слика за тебе :D

Кај жените е малку другачие, у некои средини потребно е туѓото мислење односно слика за тебе :D
Така е, ама стои и фактот дека самодоверба и став се голем процент од привлечноста..

... јас мислам дека туѓото мислење навистина е оптовар и опсесија доколку е непознат изворот, затоа што најчесто се мисли на негативно туѓо мислење, но кога ќе се дознае изворот, односно кој тоа јавно го искажува негативното мислење, а како личност, карактер не вреди, веќе тоа туѓо мислење не преставува товар, туку напротив се претвора во хумор или сожалување односот кон тоа туѓо мислење!
... затоа е многу важно да се знае од кого е тоа туѓо мислење, доколку е ОК карактерна личност, тогаш многу полесно може да се поправи и од наша страна за да се ублажи тоа туѓо мислење, кое најчесто е негативно затоа ни е и товар!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom