Напади на верски храмови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Fail2
  • Време на започнување Време на започнување
Следниов текст е напишан од презвитер Ивица Тодоров, парохиски свештеник при каменуваната Ц. О. „Св. Георгиј“ Чаир

...

Камен на СОПНУВАЊЕ, или кој на тебе со КАМЕН ти нему ЛЕБ

Веќе континуирано, месечно неколку пати, црквата „Св. Георгиј“ во населбата Чаир и црквата „Св. Никола“ во населбата Скопје Север се цел на вандалско однесување на помлади, па и повозрасни (од 17 во 25 години) припадници од нашите албански соседи со муслиманска вероисповед.
Тоа вандалско, непријателско однесување се препознава со фрлање на камења и плукање кон храмот (црквата), дворот, па и кон оние кои се внатре во храмот или дворот, а и со извикување на навредливи зборови (каури - неверници, псовки на основа на вероисповест и етничка припадност, попе магаре, овде ќе биде џамија, учк, учк . . .и друго).

Сите овие нешта беа толерирани и христијански опростувани, а се во името на соживотот, во името на нашите докажани пријатели муслимани од сите етникуми, во името на разбирањето дека децата се деца, па без разлика кои се. Еве, пред месец дена, кога по оградата на црквата „Св. Георгиј“ беше на неколку места испишано „учк“, по совет на добронамерните полицајци (еден беше Македонец, а другиот Албанец) ние веднаш ги пребојадисавме тие места за да не создаваме револ кај македонската и христијанска страна.

Но, изгледа дека некој нашата христијанска одговорна добронамерност, разбирање и отвореност за соживот започнал да ја разбира како слабост. И затоа, во понеделник, на 29 април 2013, околу 9 часот наутро - додека во црквата „Св. Георгиј“ се одвиваше Литургијата на предосветени дарови, како молитвен вовед во Страдалната седмица од Великиот Пост - од страна на 7/8 малолетници од албанска националност (според сведоците - тоа се ученици на О.У. Цветан Димов од 7 и 8 оделение) БЕШЕ КАМЕНУВАНА ВЛЕЗНАТА ВРАТА НА ЦРКВАТА. Внимавајте, БЕШЕ КАМЕНУВАНА ВЛЕЗНАТА ВРАТА НА ЦРКВАТА! Не портите на црковниот двор, туку ВЛЕЗНАТА ВРАТА НА ЦРКВАТА (ХРАМОТ). Каменувањето беше пропратено со навредливи зборови (каури, неверници, умрете Македонци, попе магаре, псовки на албански и македонски - заб. моја - барем тука се почитува двојазичноста).
И ако до сега премолчувавме и ги покривавме нештата, се поради добронамерноста и СОЖИВОТОТ, овој чин е НЕВОЗМОЖНО да го премолчиме затоа што истиот не е само чин, туку е СИМБОЛ, па, со сигурност може да се каже дека е и ПОРАКА (една од многуте) ОД ЕДНА ФАШИЗОИДНА национал - религиозна идеологија.
Ако досега поради СОЖИВОТОТ оправдувавме и опростувавме се, сега поради истиот СОЖИВОТ ова го АЛАРМИРАМЕ до сите наши сограѓани - без разлика на вера и националност, до сите државни институции, до сите политички партии, до сите невладини организации за човекови и верски права, до сите оние кои се залагаат за ДОБРОТО НА МАКЕДОНИЈА - АЛАРМИРАМЕ - за да не се случи наместо КАМЕЊА, следниот пат да бидат фрлени БОМБИ! При што овој АЛАРМ не важи само за црквите „Св. Георгиј“ и „Св. Никола“, туку и за сите цркви кои се во опкружување од припадниците на албанскиот етникум со муслиманска вероисповест (уште веднаш барам прошка од домаќините албанци муслимани кои со слични злодела немаат врска - горенапишаното не важи за нив)!

И за крај, ние како христијани (мислам на оние кои сериозно ја практикуваат својата вера) секогаш - кога ќе се случи нешто лошо - првин вината ја бараме кај себе. Но, во овој случај, за што да се чувствуваме виновни, за тоа ли што вратите на нашата црква секогаш се отворени за сите, без разлика на национална или верска припадност. За тоа ли што секој што побарал храна, облека, совет, заштита, разговор, помош - без разлика на национална или верска припадност - ЈА ДОБИЛ! За ова можат да посведочат сите наши соседи и сограѓани, без разлика дали се од населбата Чаир, Бутел, Шутка или од подалеку!
И за самиот крај! Камењата што беа фрлени кон вратат на храмот можат да станат сериозни „камења“ на „сопнување“ за многумина! Но, нам, како христијани, како ученици Христови и свештенослужители на Неговата Црква (заедница на верниот народ), не ни е тоа целта. Овој текст нема за цел да обвинува, туку да повика на РАЗУМНОСТ, на по будно, одговорно и сериозно ГРАДЕЊЕ НА СОЖИВОТОТ од сите ФАКТОРИ кои се ОДГОВОРНИ ЗА ТОА! Затоа што без СОЖИВОТ сите нас - кои живееме во оваа наша Македонија - не очекува кошмар и агонија!
А на тие што ги фрлија камењата - мислам на ОНИЕ кои малолетните незрели деца ги ПОТИКНАЛЕ, ИСФАНАТИЗИРАЛЕ и ЗЛОУПОТРЕБИЛЕ да го направат овој осквернувачки чин, подготвени сме и понатаму наместо камен да им подариме леб (Матеј. 7, 9). Затоа што како ХРИСТИЈАНИ ние знаеме дека на злото НЕ СМЕЕ ДА МУ СЕ ВРАТИ СО ЗЛО, така само ќе го умножуваме злото и ќе го осилуваме нашиот заеднички духовен непријател - сатаната/ шејтанот!

Севишниот наш Небесен Отец на сите нам да ни прости и мудрост и МИР да ни дари, да бидеме ЛУЃЕ, а не НЕ - ЛУЃЕ!

Ми текнува пред неколку години коа јадев бан на богзнае колку време на некоја си глупа тема за некојси базен што одбил два-тројца Албанци зашо биле гнасни и овие од тоа напраија расизам.
Ми текнува дека тогаш многу јасно се изјаснив дека од оваа вера и народ треба да се прави сапун.
Не ми верувавте. Демек многу дрско, многу црно.
Сеа?
Уште мислите дека не треба да ГОРАТ ВО ЛОГОР? И деца, и жени и инвалиди ко принц и дардан и мардан и сите. Заб да не остане од нив. Ништо.
Или ја сум луд?

P.s Неможам да напишам Ш И П Т А P? lol

Ми текнува пред неколку години коа јадев бан на богзнае колку време на некоја си глупа тема за некојси базен што одбил два-тројца Албанци зашо биле гнасни и овие од тоа напраија расизам.
Ми текнува дека тогаш многу јасно се изјаснив дека од оваа вера и народ треба да се прави сапун.
Сеа?
Уште мислите дека не треба да ГОРАТ ВО ЛОГОР? И деца, и жени и инвалиди ко принц и дардан и мардан и сите. Заб да не остане од нив. Ништо.
Или ја сум луд?

Пкажи му ја на кучето коскат и цел ден ќе иде по тебе.

Ние како заедница покажавме торба и кучиња се собраа и нападнаа, покрај нив и наши волци фатија што можат.

Не се виновни Албанците, туку власта, па пред години од мосад имаше предупредувања дека "нешто се спрема" и ете бидна смилковци, но за жал тоа е само почеток и ќе се запрашате зошто??

Што мислите што ќе направат 18-25 годишни лица кои немаат ниту основно образование, а се "молат" во џамии(околу 6-8) каде со пример им пуштаат видеа со моќ за браинвашинг на која и зајтгејс би подзавидил, од видеа од Босна,Сомалија,Ирак, Авганистан и IDF во израел им презентираат како Христијаните убиваат невини муслимани во договор со евреите(бидејќи они го направија 9/11) за да САД направи таратур во Ирак и Авганистан(вториов е религиски толерантен и доказ за толеранцијата на Исламот-Уништувањето на Буда со Динамит.

Моментално властите знаат што и каде се случува, нои се сликаат кога ќе откријат бункер со современо оружје и за прв пат ЕКСПЛОЗИВИ, па добро нели има гранична полиција па да ги фати, со буџетот на МВР можеш да набавиш, радари за движење беспилотни летала а не кога веќе пренеле цел арсенал и тоа еден откриен се перчат пред Јавност-ами колку бункери се неоткриени???

Они се толку информирани што знаат дека во гостивар функционира ќелија која планира експанзија, ама нека чекат да заминат уште невини млади животи.

Така лоботомираните орки ќе добијат не една, не едве туку дууууриии 72 девици па и хју хефнер ќе завидува.

Само нека чекаат.

А вас ќе ве фатат со 0.7 гр марихуана и казна ќе платите и ќотек а некои и по 3 месеци ги лежат, но овие ги оставаат, па ајде каде е државата, кај се оние кои го апсеа Љубе,Бојку,Велија да ги фатат и овие спектакуларно со видео бе, оти кога ќе биде касно под касно мислам на ланчана реакција која вклучува насилство покрај на етничка туку и верска основа, тек тогаш ќе дојдат куп муџахедини кои ќе ни го донесат Бејрут во Скопје.

Уште 2001 имаше елементи на верска војна значи не само за територија, од етничко чистење до уништување на манастири стари 6 века кои турците не ги уништиле на крај некои токму од тука да го сторат тоа(и повеќе) за да бидат амнестирани и наградени.

Напишал „Голема Албанија“ на црква во тетовско

jovanbogoslovotusiste.jpg

Во с. Отушиште, тетовско, во неутврдено време на надворешниотsид од „тремот“ на црквата „Свети Никола“, непознат сторител со црвен спреј испишал графит „Биг Албанија“. Се превземаат мерки за оркривање на сторителот.

Понеделник, 20 Мај 2013 18:19
Ограбена е црквата-параклис „Св. Ѓорѓи Победоносец“ на ул.„Ѓорѓи Капчев“ во Горно Лисиче, општина Аеродром.

24Untitled-1.jpg
Како што информира Гоце Трпковски, претседател на Црковниот одбор на Горно Лисиче кражбата најверојатно се случила ноќеска.
- Кражбата ја забележавме попладнево бидејќи денеска црквата не работи. Многу е оштетена влезната врата. Обиени се касите на иконите. Земени се пари од продажба на свеќи и од иконите, или од 100 до 200 евра, изјави Трпковски.
Во моментов екипа од МВР врши увид на местото.

ВАНДАЛСКИ ЧИН ВО СКОПЈЕ

Осквернавена црквата Свети Спас кај Калето

Осквернавена е црквата Свети Спас во Скопје, кај скопското Кале.
mkd-52625.jpg

Според полицијата, непознати вандали вчера рано утрото се обиделе да го урнат ѕидот на овој верски објект кој е изграден во осумнаесеттиот век. Вандалите не успеале во намерата, но ѕидот бил оштетен од удари со тврд предмет.
Полицијата работи на случајот и трага по сторителите на овој вандалски и нецивилизиран чин.
Инаку, оваа црква каде што е сместен и гробот на револуционерот Гоце Делчев, беше осквернавена и во септември лани, кога непознат сторител искрши три прозорци од верскиот објект.

Локацијата на православните храмови кои се цел на нападиве (над 80% во Западна Македонија) убаво си кажува кој е одговорен за овие настани.
Покрај нив како што пишав погоре и МПЦ треба да превземе одговорност,но треба да е јасно и дека извршителите се од една националност ..

Па секако дека над 80% се во западна Македонија, затоа што нема во источна цркви со вредни икони... извршителот е крадец, националноста не е битна, невработенста го прави своето....

Па секако дека над 80% се во западна Македонија, затоа што нема во источна цркви со вредни икони... извршителот е крадец, националноста не е битна, невработенста го прави своето....
Да не си грешка малку?

Да не си грешка малку?
Пиши една?
--- надополнето: 22 мај 2013 во 20:03 ---
Сеа?
Или ја сум луд?

тоа што што веќе две недели ти стои постов кажува доволно за членовите овде кои не те пријавиле досега.....
Да знаеш дека умоболноста се лечи, не пати цел живот!

а за некое чудо, ете никој во западна Македонија не рекол џамија да опљачка, таму нема ништо вредно за никого, или па пак некого пробуваме глуп да правиме овде, а Зоране ?

а за некое чудо, ете никој во западна Македонија не рекол џамија да опљачка, таму нема ништо вредно за никого, или па пак некого пробуваме глуп да правиме овде, а Зоране ?

Само ако лустерите се покачуваат на берза......

Само ако лустерите се покачуваат на берза......

сакаш да ми кажеш дека нема апсолутно ништо вредно во една џамија што може да се продаде, ако ништо друго нема од озвучењето може да направи асална пара “невработениот криминалец без вера и националност’’. Дали треба владата покрај тоа што замижува на нивниот криминал да воведе и социјални пакети за оваа ранлива категорија ?

Зоки, можда во твоето село си еден од попаметните па си мислиш дека како што ги бушиш инцестните другарчиња, можеш и нас овде да не тарашкаш, ама си се подјебал машко, не иде тоа така. Со ова продавање соживот со лицемерие и фолирање нигде нема да дотераме.

сакаш да ми кажеш дека нема апсолутно ништо вредно во една џамија што може да се продаде, ако ништо друго нема од озвучењето може да направи асална пара “невработениот криминалец без вера и националност’’. Дали треба владата покрај тоа што замижува на нивниот криминал да воведе и социјални пакети за оваа ранлива категорија ?

Зоки, можда во твоето село си еден од попаметните па си мислиш дека како што ги бушиш инцестните другарчиња, можеш и нас овде да не тарашкаш, ама си се подјебал машко, не иде тоа така. Со ова продавање соживот со лицемерие и фолирање нигде нема да дотераме.

Имаше муслимани кои крадеа по џамии, глупи нешта - звучници........Колку може да кошта тоа?

Колку може да кошта една икона?

Владата не треба да замжува пред криминал, јас неколку пати сум пишал дека мене не ми треба крадец албанец, не само заради тоа што знам дека вие зе ми задевате овде, туку и заради тоа што тој албанец ќе ме краде и мене.......
Јас треба да се бунам ако евентуално владата замижува кога албанците крадат, јас се дискриминирам овде, не вие......

Сиромашните и неработените се по потенцијални за да станат крадци, затоа секоја држава се плаши од невработеноста......

Африм не обидувај се да ме профилираш, не мачи се, пиши по ПП ако те интересира нешто, сепак сме луѓе....

И ме интересира дали ти пречи затоа што пропагирам соживот или затоа што лицемерно го правам тоа?

Имаше муслимани кои крадеа по џамии, глупи нешта - звучници........Колку може да кошта тоа?

Колку може да кошта една икона?

Владата не треба да замжува пред криминал, јас неколку пати сум пишал дека мене не ми треба крадец албанец, не само заради тоа што знам дека вие зе ми задевате овде, туку и заради тоа што тој албанец ќе ме краде и мене.......
Јас треба да се бунам ако евентуално владата замижува кога албанците крадат, јас се дискриминирам овде, не вие......

Сиромашните и неработените се по потенцијални за да станат крадци, затоа секоја држава се плаши од невработеноста......

Африм не обидувај се да ме профилираш, не мачи се, пиши по ПП ако те интересира нешто, сепак сме луѓе....

И ме интересира дали ти пречи затоа што пропагирам соживот или затоа што лицемерно го правам тоа?
една икона може да кошта многу посебно ако се работи за резба

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom