Електричните автомобили ќе можат наскоро да се возат и во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Локација
На Венера
Веб-сајт
www.facebook.com
Општина Центар и ЈП Паркинзи на Општина Центар се во преговори со Агенцијата за енергетика за поставување на полначи за електрични возила и велосипеди на пет локации на најфрекфентните места во централното градско подрачје на Скопје, пишува Build.mk.

Според информациите објавени на интернет – страницата на Агенцијата за енергетика, првата локација на која ќе биде поставен полнач за електрични возила и велосипеди ќе биде монтажниот паркинг во Капиштец. Подетални информации за оваа идеја засега не се соопштуваат.
Ниту еден македонски град во моментов нема изградено инфраструктура за непрекинато функционирање на електричните автомобили.
За разлика од земјава, во соседните балкански држави поактивно се работи на поставување полначи за овој вид на возила, кои што допрва треба да влезат во масовна употреба во глобални рамки.
Поради непостоењето на соодветна инфраструктура и високата цена, увозниците на познатите брендови на автомобили во Македонија сеуште не нудат можност за купување на вакви возила. Технологијата за придвижување на автомобилите со помош на електрична енергија е стара речиси два века. Во согласност со постоечкото ниво на иновација, едно просечно електрично возило може да помине растојание од 100 до 150 километри помеѓу две полнења на батеријата.
Извор

--- надополнето: 1 март 2013 во 17:25 ---
Според мене мислам дека редно време е да имаме и вакви автомобили во Македонија но од една страна реално гледано назад сме доста време со овие работи ... :confused:

Ке стават л изакон само за такви возила да се вози ? Иначе сепак супер е воа барем ке нема загадување ..

Ке стават л изакон само за такви возила да се вози ? Иначе сепак супер е воа барем ке нема загадување ..

А струјата што се произведува од загадувач? Или тоа нема врска, нека мислат тие што живеат до некој ТЕЦ, било во МК, било во околните држави....

А струјата што се произведува од загадувач? Или тоа нема врска, нека мислат тие што живеат до некој ТЕЦ, било во МК, било во околните држави....
Сепак ..не е исто бе :) :)

И на мене тоа не ми е јасно како може сите рекламираат еколошки електрични возила. Па не одат на C2O да го трошат па еколошки да бидат. Сепак и таа струја треба да се произведе...

Ако ни ги донесат ти е автомобили тогаш ќе го видиме господ во гаќи како што ни е скапа струјата :icon_mrgr:

Сепак ..не е исто бе :) :)

Од кој аспект не е исто?
Електрични возила и нивно снабдување со ел.енергија може да си дозволат само трендсетери у Калифорнија, бидејќи есапот од користење на вакви возила е катастрофален, по екологија, по цена на струја(со тоа директно по животен стандард).

Зависи струјата на кој начин се произведува, има еколошки начини на создавање електрична енергија (ветерници, соларни панели, хидро електрани)

Од кој аспект не е исто?
Електрични возила и нивно снабдување со ел.енергија може да си дозволат само трендсетери у Калифорнија, бидејќи есапот од користење на вакви возила е катастрофален, по екологија, по цена на струја(со тоа директно по животен стандард).
E, aj моралм објасни ми како е катастрофален по екологија кога најмногу електрична енергија се добива од нуклеарки и хидоцентрали?

E, aj моралм објасни ми како е катастрофален по екологија кога најмногу електрична енергија се добива од нуклеарки и хидоцентрали?
А ти знаеш дека нуклеарките создават многу поопасен отпад отколку јаглерод диоксид што моментално нема безопасно место за да се складира? Исто се многу штетни за луѓето што живеат во нивна близина. Еве изгледај го овој документарец за безбедноста на таквите централи.
Инаку и податокот ти е грешка. Најмногу струја се добива од јаглен повеќе од 40%. Еве ти линк.

Кај нас 3/4 од енергијата е од РЕК, останатото отпаѓа на сите други централи.

Vidi, ne sum jas nekoj moler, pa da go zboram od pamet ova.
Konceptot na elektricno vozilo e mrtov(sega za sega), se ova sto se pravi e cisto pomodarstvo.
Se dodeka tehnologijata na proizvodstvo na EE e vakva kakva sto e sega i vo ogromen procent se bazira na fosilni goriva, loso ke bide da si pukame vo i taka bolna noga, pa da gi forsirame elektricnite vozila koi ke ja zgolemat pobaruvackata na EE.

Vidi, ne sum jas nekoj moler, pa da go zboram od pamet ova.
Konceptot na elektricno vozilo e mrtov(sega za sega), se ova sto se pravi e cisto pomodarstvo.
Se dodeka tehnologijata na proizvodstvo na EE e vakva kakva sto e sega i vo ogromen procent se bazira na fosilni goriva, loso ke bide da si pukame vo i taka bolna noga, pa da gi forsirame elektricnite vozila koi ke ja zgolemat pobaruvackata na EE.

Ти врска немаш.... очигледно не ги следиш последните трендови! И друго е кога ти чади под нос , а друго кога чади некаде впустелија. ICE Имаат многу помала искористена моќност 30%....другото е безврска ЦО2...електричните мотори имаат 95 % искористеност што значи добиваш 3пати помалку цо2 за иста километража!

Ти врска немаш.... очигледно не ги следиш последните трендови! И друго е кога ти чади под нос , а друго кога чади некаде впустелија. ICE Имаат многу помала искористена моќност 30%....другото е безврска ЦО2...електричните мотори имаат 95 % искористеност што значи добиваш 3пати помалку цо2 за иста километража!

:)))))

Da da, i bateriite se ekoloski

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom