Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 27.366
- Поени од реакции
- 36.551
Немам намера ниту јас да се повторувам, и генерално нема потреба од тонот на дискусијава.
Секогаш има исклучоци. Пример со македонски филм, каде безбедноста е непостоечка, не е показател за целокупната состојба. Скринер (по дефиниција, кои гледам ги љубиш) не е нелегална копија шверцана од член на филмската екипа. Скринерите се за критичари и некои други категории, за да го оценат филмот и да напишат критики (и со тоа да го изрекламираат филмот).
Фактот си стои, доста години наназад на интернет нема копии на скринери од дигитален извор. Се додека не испаднат тие филмови на двд/блу-реј.
Нормално можеби јас не знам за што зборувам и ти пошто подобро знаеш, без проблем ќе најдеш копии на скринери што се од дигитален извор, од филмовите што ги наведов погоре како пример.
Не.Јас имав двд од еден македонски филм, додека истиот уште не беше на кино репертоарот. Лично ми го даде еден од екипата што работеше на постпродукција. Јас можев да го конвертирам во xvid, mp4 или кој и да е формат, и да го закачам на интернет. И така ќе го имаше филмот во квалитетна копија, од дигитален извор, уште пред да заигра на кино. И тоа ќе беше скринер, а не камрип. Од почит кон авторите не го направив тоа.
Да живеев во Холивуд, можеби ќе ги имав во таква верзија и филмовите кои ги именуваш. Како што впрочем и ги имаат многу што се таму. И од исти причини не ги поставуваат на интернет.
Доволно оспорено?
Секогаш има исклучоци. Пример со македонски филм, каде безбедноста е непостоечка, не е показател за целокупната состојба. Скринер (по дефиниција, кои гледам ги љубиш) не е нелегална копија шверцана од член на филмската екипа. Скринерите се за критичари и некои други категории, за да го оценат филмот и да напишат критики (и со тоа да го изрекламираат филмот).
Фактот си стои, доста години наназад на интернет нема копии на скринери од дигитален извор. Се додека не испаднат тие филмови на двд/блу-реј.
Нормално можеби јас не знам за што зборувам и ти пошто подобро знаеш, без проблем ќе најдеш копии на скринери што се од дигитален извор, од филмовите што ги наведов погоре како пример.