Руската армија кажува збогум на крпите - време е за чорапи

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
бар не клечеле некаде по грмушки, туку нашле и за тоа решение :pos: и откако ќе завршеле „работа“ како животните, го покривале со земја , а подвижниот тоалет го носеле на друго место

-EX3k8LWPgo.jpg

Не знам какво смешно намираш во тоа. Заради тежката руска зима, слабите доставки на храни, лекарства и мизериjaта на рускиот фронт пламва дизинтериjа сред германските воjски. Та затоа германските воjници са си цепили гаштите за да не се налага да ги свалjат кога одат по голема нужда заради големиот студ коj стигал -40° градуса.

бар не клечеле некаде по грмушки, туку нашле и за тоа решение :pos: и откако ќе завршеле „работа“ како животните, го покривале со земја , а подвижниот тоалет го носеле на друго место

-EX3k8LWPgo.jpg

на јадење на торта ме фати со сликава :D

Русите биле попаметни, германците не биле глупи ..

germancite bile glupi

Германците се бореа од 1939 до 1945. Против Франција, Англија, Америка, Холандија, Норвешка, Полска , Југославија, Грција... за некои 6 години, изгубија околу 5,5 милиони војници (башка цивили)
Русите се бореа од 1941 до 1945 протв германци и изгубиа речиси 11 милиони војници
Ептен паметни!
русите изгубија во целата војна околу 84.000 тенкови (само во првите 3 месеци на војната 18.000 ) а се претпоставува дека заедно со самоодни оклопни орудија таа бројка е околу 100.000. додека германците на сите фронтови во африика и европа, против сите земји и за подолго време војување изгубија околу 50.000 тенкови, Само во период Јануар - Јуни 1943 (кога на сцената се појави фамозниот Т34, русите изгубија 5800 тенкови наспроти 3700 германски, за цела 1943 (кога во употреба беше Т34, германија на сите фронтови во европа имаше 8000 уништени тенкови а русите (само на своја територија пошто не се бореа на друго место) - имаа 23.500 уништени тенка.
Препаметни!
Во цела втопра светска војна германците изгубихја 116.000 авиони за време од 6 години и борејќи се против Англија Франција Америка, полска, југославија, норвешка, холандија... во европа и африка
Русите само против германија за 4 години изгубија 107.000 авиони
Генијалци!

Германците се бореа од 1939 до 1945. Против Франција, Англија, Америка, Холандија, Норвешка, Полска , Југославија, Грција... за некои 6 години, изгубија околу 5,5 милиони војници (башка цивили)
Русите се бореа од 1941 до 1945 протв германци и изгубиа речиси 11 милиони војници
Ептен паметни!
русите изгубија во целата војна околу 84.000 тенкови (само во првите 3 месеци на војната 18.000 ) а се претпоставува дека заедно со самоодни оклопни орудија таа бројка е околу 100.000. додека германците на сите фронтови во африика и европа, против сите земји и за подолго време војување изгубија околу 50.000 тенкови, Само во период Јануар - Јуни 1943 (кога на сцената се појави фамозниот Т34, русите изгубија 5800 тенкови наспроти 3700 германски, за цела 1943 (кога во употреба беше Т34, германија на сите фронтови во европа имаше 8000 уништени тенкови а русите (само на своја територија пошто не се бореа на друго место) - имаа 23.500 уништени тенка.
Препаметни!
Во цела втопра светска војна германците изгубихја 116.000 авиони за време од 6 години и борејќи се против Англија Франција Америка, полска, југославија, норвешка, холандија... во европа и африка
Генијалци!
Не зборував за војната туку битката во која русите тактички победиле ..

Не зборував за војната туку битката во која русите тактички победиле ..
Тактички? Кога имаш 2 пати повеќе население, и загубиш повеќе војници, тоа не е добра тактика.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 19:26 ---
А во однос на "партенките", тие има доста предности пред чорапите за војниците. Кој одел во касарна и е носел партенки, може да го потврди тоа.

А во однос на "партенките", тие има доста предности пред чорапите за војниците. Кој одел во касарна и е носел партенки, може да го потврди тоа.

- д'лжина 2 педи на три педи и нешто.
- материал -стар чарфаф.
- драјв тест с чехли на минибушкрафт полигона (в хола) - засега успешен.
- усештане при носене - пријатно.
- мнението на околните - праштат ме в заведение, к'дето издават ж'лти книжки.
Тестовете прод'лжават с други д'лжини и п'т'ци.
grin.gif

Никога не е к'сно на научиш нешто ново. Не се знае кога ште ти потрјабва.

interesno e mislenjeto na okolinata:pos:

Ептен паметни!
Препаметни!
Генијалци!

Na krajot na kraishtata Germanskata armija pretrpi shteta od 88% na Istochniot front, koj traeshe 4 godini, na prostor od 1600 km. Samo za sporedba, na Istochniot front bea aktivirani vkupno 400 divizii od obete strani, dodeka na Zapadniot nekade 15 -20. Zapadna Evropa beshe pkupirana kako od shega, toa beshe zagrevanje na Germanskata Armija za Istochniot front...Koi bitki so Francija, Holandija, Anglija...Anglija mnogu ne ja boleshe za Evropa, si go gledashe Gibraltarot i neshto tamu po Severna Afrika. Francija beshe okupirana bez istrelan kurshum, ostanatite vodea nekakva partizanska vojna shto Germanskata Armija ja drzheshe pod kontrola bez nekoi golemi problemi se dodeka ne dobi po nosot kaj Moskva pri krajot na 1941, i tokmu taa bitka go svrte trkaloto na ishodot na WWII. Na krajot na cojnata USSR imashe ogromni zagubi, nekade okolu 14% od vkupnoto naselenie, od koi nekade okolu 9 000 000 vojska, megjutoa imaj predvid deka Germanija beshe najmoderna i najsilna armija na vremeto, bez konkurencija, i nekade okolu 90% beshe unishtena na Istochniot front.
Nemam namera da go omalovazham pridonesot na bilo koja nacija od Sojuznicite, site na svoj nachin pridonesoa da se porazi Germanskata Armija koja na vremeto beshe neshto kako shto e sega USA Army, ama ne e moralno da se potcenuva ulogata i pridonesot na Crvenata Armija.
A tvoite sarkastichni primedbi i komentari vo stilot "genijalci"," epten pametni", "prepametni" i sl., se nevkusni, arogantni... ama shto da pra'ime, "ima gi razni" shto bi rekol Gancho.

Na krajot na kraishtata Germanskata armija pretrpi shteta od 88% na Istochniot front, koj traeshe 4 godini, na prostor od 1600 km. Samo za sporedba, na Istochniot front bea aktivirani vkupno 400 divizii od obete strani, dodeka na Zapadniot nekade 15 -20. Zapadna Evropa beshe pkupirana kako od shega, toa beshe zagrevanje na Germanskata Armija za Istochniot front...Koi bitki so Francija, Holandija, Anglija...Anglija mnogu ne ja boleshe za Evropa, si go gledashe Gibraltarot i neshto tamu po Severna Afrika. Francija beshe okupirana bez istrelan kurshum, ostanatite vodea nekakva partizanska vojna shto Germanskata Armija ja drzheshe pod kontrola bez nekoi golemi problemi se dodeka ne dobi po nosot kaj Moskva pri krajot na 1941, i tokmu taa bitka go svrte trkaloto na ishodot na WWII. Na krajot na cojnata USSR imashe ogromni zagubi, nekade okolu 14% od vkupnoto naselenie, od koi nekade okolu 9 000 000 vojska, megjutoa imaj predvid deka Germanija beshe najmoderna i najsilna armija na vremeto, bez konkurencija, i nekade okolu 90% beshe unishtena na Istochniot front.
Nemam namera da go omalovazham pridonesot na bilo koja nacija od Sojuznicite, site na svoj nachin pridonesoa da se porazi Germanskata Armija koja na vremeto beshe neshto kako shto e sega USA Army, ama ne e moralno da se potcenuva ulogata i pridonesot na Crvenata Armija.
A tvoite sarkastichni primedbi i komentari vo stilot "genijalci"," epten pametni", "prepametni" i sl., se nevkusni, arogantni... ama shto da pra'ime, "ima gi razni" shto bi rekol Gancho.

Русија до 1944 ја бранеа американско англиско и канадско оружје и опрема, целото воздухопловство, сите тенкови беа уништени, во првите 3 месеци загинаа 3 милиони руски војници и унишптени беа 18.000 тенкови, веднаш Англија која беше и самата во тешка ситуација и која се бореше против Хитлер уште кога Русија и нацисточка Германија беа сојузници - прати и авиони и тенкови и гориво и муниција и храна, кон тоа се придружија Американците. Се до 1944 немаше некое озбилно производство и дотур на опрема и оружја од рсуските фабрики, голем дел на СССР беше под германска окупација, заедно со население, градови, фабрики рудници....
Авиони - 14.795
Тенкови - 7.056
Џипови - 51.503
Камиони - 375.883
Мотори - 35.170
Трактори - 8.071
Топови - 8.218
Митролези - 131.633
Експлозиви - 345.735 тони
Градежен материјал во вредност од 10.910.000$
Товарни вагони - 11.155
Локомотиви - 1.981
Теретни бродови - 90
Противподморнички бродови - 105
Торпедни чунови - 197
Бродски мотори - 7.784
Храна - 4,478.000 тони
Машини и опрема во вредност од 1.078.965.000$
Неметали - 802.000 тони
Нафтени деривати - 2.670.000 тони
Хемикалии - 842.000 тони
Памук - 106.893.000 тони
Гуми - 3.786.000
Чизми - 15.417.000

Во русија, америка и англија ги поразија германците

- д'лжина 2 педи на три педи и нешто.
- материал -стар чарфаф.
- драјв тест с чехли на минибушкрафт полигона (в хола) - засега успешен.
- усештане при носене - пријатно.
- мнението на околните - праштат ме в заведение, к'дето издават ж'лти книжки.
Тестовете прод'лжават с други д'лжини и п'т'ци.
grin.gif

Никога не е к'сно на научиш нешто ново. Не се знае кога ште ти потрјабва.

interesno e mislenjeto na okolinata:pos:
Тоа е друго нешто. Јас зборував за војници. Никој не носи партенки во реалниот живот. И партенките не се прават од "стари чаршафи", туку од сосема друга материја.

Со партенки нозете не се вмирисват при подолго носење, перат се лесно, сушат се брзо, не спарват нозете, изработуваат се лесно, не се дупчат толку лесно како нормалните чорапи и имаат десетици други предности - за војници.

Нели не си мислиш дека наместо партенки ќе им дадат термо чорапи од по 15 евра на војниците? :)

Тоа е друго нешто. Јас зборував за војници. Никој не носи партенки во реалниот живот. И партенките не се прават од "стари чаршафи", туку од сосема друга материја.

Со партенки нозете не се вмирисват при подолго носење, перат се лесно, сушат се брзо, не спарват нозете, изработуваат се лесно, не се дупчат толку лесно како нормалните чорапи и имаат десетици други предности - за војници.

Нели не си мислиш дека наместо партенки ќе им дадат термо чорапи од по 15 евра на војниците? :)
Јас бев ЈНА лице и имам поминато доста ширум и попрекум на нашата “самоуправна заедница - ковачница на братството и единството“ Од леплива глина низ Косово, сува земја низ криволак, ридови долини шуми низ централна србија и босна , карпи камења низ далмација.. како и да е , чизма војничка нормално ќе земеш еден број поголема за на зима да можеш и две рала чорапи да ставиш на нога, е сега проблемот е кога на лето носиш тенок чорап (ногата шљапка низ чизма) а се движиш по каменит - карстен терен. Би сакал некако да ти опишам раните и жуљевите кај војниците после 15 километри марш. Едноставно ногата испотена лизга низ чизмата и ја дери кожата. Пола од нив не беа во состојба да се вратат пешки па ги ставивме во камиони. А замисли уште обвиткана крпа да е место чорап.. па нема да издржи на 300 метри по таков терен да не се распартали и развитка низ чизма

Русија до 1944 ја бранеа американско англиско и канадско оружје и опрема, целото воздухопловство, сите тенкови беа уништени, во првите 3 месеци загинаа 3 милиони руски војници и унишптени беа 18.000 тенкови, веднаш Англија која беше и самата во тешка ситуација и која се бореше против Хитлер уште кога Русија и нацисточка Германија беа сојузници - прати и авиони и тенкови и гориво и муниција и храна, кон тоа се придружија Американците. Се до 1944 немаше некое озбилно производство и дотур на опрема и оружја од рсуските фабрики, голем дел на СССР беше под германска окупација, заедно со население, градови, фабрики рудници....
Авиони - 14.795
Тенкови - 7.056
Џипови - 51.503
Камиони - 375.883
Мотори - 35.170
Трактори - 8.071
Топови - 8.218
Митролези - 131.633
Експлозиви - 345.735 тони
Градежен материјал во вредност од 10.910.000$
Товарни вагони - 11.155
Локомотиви - 1.981
Теретни бродови - 90
Противподморнички бродови - 105
Торпедни чунови - 197
Бродски мотори - 7.784
Храна - 4,478.000 тони
Машини и опрема во вредност од 1.078.965.000$
Неметали - 802.000 тони
Нафтени деривати - 2.670.000 тони
Хемикалии - 842.000 тони
Памук - 106.893.000 тони
Гуми - 3.786.000
Чизми - 15.417.000

Во русија, америка и англија ги поразија германците
Им дале за да се борат против Хитлер, дека нив им било страв дека ќе изгубат. Сојузниците искакаат на Нормандија тек кога Руската војска прави преврат на источниот фронт.

Зошто би им дале оружје иначе? За лепе очи?
Руската жртва дадена од Советскиот режим за време на втората светска војна, но и сите жртви дадени од Русите во Советската ера е причина што следните 70 години Сојузниците се доминантна сила во светот. И тие истите кои давале помош се поклонувале кон жртвата што ја дал Рускиот народ и за време на најнепријателскиот период на студената војна, а ти тука покушаваш да ја исмееш таа жртва. Не е воопшто смешно.

Сето тоа настрана... имај во предвид, дека имаме работа со империја, која едноставно имала лоши 100 години. Хитлер ја разбуди Германија за многу помалце, немој да ја потценуваш моќта на Русија. Советската ера која милуваш да ја раскажуваш не е баш пример за моќна и паметна Русија и воопшто Руската политика неможеш да ја мешаш со Советската. Тоа се дијаметрално различни правци.

во Бугарија војската до кога ги користеа портјанките-?

Им дале за да се борат против Хитлер, дека нив им било страв дека ќе изгубат. Сојузниците искакаат на Нормандија тек кога Руската војска прави преврат на источниот фронт.

Зошто би им дале оружје иначе? За лепе очи?
Руската жртва дадена од Советскиот режим за време на втората светска војна, но и сите жртви дадени од Русите во Советската ера е причина што следните 70 години Сојузниците се доминантна сила во светот. И тие истите кои давале помош се поклонувале кон жртвата што ја дал Рускиот народ и за време на најнепријателскиот период на студената војна, а ти тука покушаваш да ја исмееш таа жртва. Не е воопшто смешно.

Сето тоа настрана... имај во предвид, дека имаме работа со империја, која едноставно имала лоши 100 години. Хитлер ја разбуди Германија за многу помалце, немој да ја потценуваш моќта на Русија. Советската ера која милуваш да ја раскажуваш не е баш пример за моќна и паметна Русија и воопшто Руската политика неможеш да ја мешаш со Советската. Тоа се дијаметрално различни правци.
Русија беше сојузник на германија и во 1939 и во 1940 и во поголемиот дел на 1941. Кога Англија, франција, полска, југославија, грција, белгија, холандија, норвешка... крвареле и се бореле против Хитлер. Хитлер и Сталин биле сојузници и заедно ја нападнале полска. Сталин ја нападна и Финска (но доживеа катастрофални загуби, уште тогаш беше јасно дека на русија како на воена сила - не може да се рачуна) Сталин и советите бараа помош. Да беше освоена русија (СССР), војната ќе завршеше, на Хитлер никогаш не му бил цел запад или север... само исток, и во мајн кампф тоа го изложи, освојување на исток, создавање на “животен простор“ за германската раса. Англија Франција (и попатните држави) беа непланирани и несакани фронтови за Хитлер. Хитлер беше во секој момент спремен да потпиши мир со Англија, читај ги Сеќавањата од третиот Рајх на Алберт Шпер за да ја сфатиш идејата и политиката на Хитлер. Англија и Америка можеа мирно да седат и гледаат како го снемува СССР, хитлер не сакаше никогаш ни да му се меша во интересите на Англија, на нејзиното право да контролира океаните и прекуокеанските колонии. Вољата на Америка и Англија да по секоја цена го победат фашизмот и германиија се тие кои беа пресвртница во втората војна, да беше на чело на Англија некој пронацистички водач и да победеа во америка изолационистите - историјата ќе беше сосем понаква. Но да не должам, помош му се дава на тој што ја бара и му треба, Америка до 1944 година се бореше на пацифик, во индонезија, африка, италија, франција.... Русија до 1944 се бореше на сопствената земја, Американци и англичани патуваа иљадници километри далеку од своите домови да ги поразуваат германците во други држави и континенти, русите не можеа да ги избркаат од сопствената земја.

Пред итоварувањето во Нормандија предходи Битка за Британија, За Атлантикот (сигурно не било шала да се исчисти од околу 1000 Гемански подморници), Северна Африка, Капитулација на Италија и воздушните битки и бомбардирања.
И секако Битката на Пацификот против Јапонија која било еднакво тешко да се порази како и Германија. Ако не и бетер фанатици биле Јапонците, се бореле до последен по тоа островите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom