Руската армија кажува збогум на крпите - време е за чорапи

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
. Вољата на Америка и Англија да по секоја цена го победат фашизмот и германиија се тие кои беа пресвртница во втората војна, да беше на чело на Англија некој пронацистички водач и да победеа во америка изолационистите - историјата ќе беше сосем понаква.
Нема воља батка, и нема непресметани чекори, има 3 јаки страни, 2 се грабаат во коштец, третата добива. Е сега Хитлер напрема Русија бил доста јак и доколку ја победел, би имал моќ поголема од почетната, а со тоа би ја угрозил доминацијата на САД и Британија.

Значи да бил Хитлер послаб, а Русија да напаѓала, тогаш оружјето ќе одело кај Хитлер. Едоставно им се отворила можност и тоа и го направиле. Тоа била фаталната погрешна пресметка на Хитлер.

Но има уште една интересна прикаска за помошта на САД, на Швајцарска граница во 43-44 се сретнале Хајнрих Химлер и еден еврејски конвертит кој сакал да откупи 1.000.000 евреи од Германците. Тоа што го побарал Химлер за возврат, било да и се даде на Германија воени возила (невооружени). Планот бил да се праќаат Евреите во Португалија со воз. Колку што ми е познато, една композиција полна со Евреи е стигната во Португалија. За жал оваа приказна неможам да ја потврдам со никаков извор.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 22:17 ---
Пред итоварувањето во Нормандија предходи Битка за Британија, За Атлантикот (сигурно не било шала да се исчисти од околу 1000 Гемански подморници), Северна Африка, Капитулација на Италија и воздушните битки.
И секако Битката на Пацификот против Јапонија која било еднакво тешко да се порази како и Германија. Ако не и бетер фанатици биле Јапонците, се бореле до последен по тоа островите.
Види сега, Британија и САД биле неприкосновени поморски сили. Јапонската морнарица била противтежа некаква, но сепак не доволна. Никогаш не би ја подценил сојузничката морнарица и нивниот допринос. Но едно мора да ти е јасно, на морето завршува нивната моќ. Да не ратувала Германија против Русија, сојузниците никогаш не би успеале ниту да се приближат до Француска обала, а не пак да се искрцаат.

Сосема е неважно чие оружје користеле.

Нема воља батка, и нема непресметани чекори, има 3 јаки страни, 2 се грабаат во коштец, третата добива. Е сега Хитлер напрема Русија бил доста јак и доколку ја победел, би имал моќ поголема од почетната, а со тоа би ја угрозил доминацијата на САД и Британија.

Значи да бил Хитлер послаб, а Русија да напаѓала, тогаш оружјето ќе одело кај Хитлер. Едоставно им се отворила можност и тоа и го направиле. Тоа била фаталната погрешна пресметка на Хитлер.

Но има уште една интересна прикаска за помошта на САД, на Швајцарска граница во 43-44 се сретнале Хајнрих Химлер и еден еврејски конвертит кој сакал да откупи 1.000.000 евреи од Германците. Тоа што го побарал Химлер за возврат, било да и се даде на Германија воени возила (невооружени). Планот бил да се праќаат Евреите во Португалија со воз. Колку што ми е познато, една композиција полна со Евреи е стигната во Португалија. За жал оваа приказна неможам да ја потврдам со никаков извор.
Не можел да победи, да не бил Хитлер, на секој друг би му било јасно дека ќе заглави поради огромниот простор и селењето на фронтот далеку од Германија а со тоа и големи проблеми во логистика.
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 22:28 ---
Види сега, Британија и САД биле неприкосновени поморски сили. Јапонската морнарица била противтежа некаква, но сепак не доволна. Никогаш не би ја подценил сојузничката морнарица и нивниот допринос. Но едно мора да ти е јасно, на морето завршува нивната моќ. Да не ратувала Германија против Русија, сојузниците никогаш не би успеале ниту да се приближат до Француска обала, а не пак да се искрцаат.

Сосема е неважно чие оружје користеле.
А зошто не? Сите фактори биле во корист на САД, од производство на оружје до бројност, се истоварија во Нормандија затоа што го уништија предходно Луфтвафе и Германската Морнарица.

Никој не носи партенки во реалниот живот. И партенките не се прават од "стари чаршафи", туку од сосема друга материја.
не е точно-
прво еве ти пример дека може да се направат и од чаршав
и второ -заради пријатноста при носењето некои ги носат и во реалниот живот- мимо касарните
само треба умешност во обмотувањето на стапалата

028761638-big.jpg

028761636-big.jpg

028761653-big.jpg

А зошто не? Сите фактори биле во корист на САД, од производство на оружје до бројност, се истоварија во Нормандија затоа што го уништија предходно Луфтвафе и Германската Морнарица.
Ако е така, тогаш ќе се истовареја во Нормандија и ќе ги победеа без да ја вооружуваат државата против чиј режим војуваа 20тина години претходно и која им стана непријател после војната.

Кога ја окупирале чешка, сите чешки фабрики за оружје почнале да произведуваат оружја и опрема за германската војска, така беше и со франција и со југославија и со полска... руди, електрани, фабрики, работна сила, земјоделски производи... да го освоеа русија во германски раце ќе паднеа 1400 големи фабрики за авиони, тенкови, топови.... рудници за јаглен, нафтни извори, електро централи десетици милиони работници, неисцрпни извори за храна, минерали, .....

Армијата се дели со илјадници партенки

Армијата реши да се ослободи од единственото нешто што некогаш спасуваше војнички нозе од мазоли и мехури - партенките. Министерството за одбрана објави за продажба над 70 илјади војнички партенки од ткаенина "американ" и уште толку од "бархет". Партенките се од резерви, кој веќе не е потребен на армијата, бидејќи таа замени старите кубинки со нови НАТОвски. Тие може да се носат и со чорапи.
7 Декември 2010
во Бугарија војската до кога ги користеа портјанките-?

Кога ја окупирале чешка, сите чешки фабрики за оружје почнале да произведуваат оружја и опрема за германската војска, така беше и со франција и со југославија и со полска... руди, електрани, фабрики, работна сила, земјоделски производи... да го освоеа русија во германски раце ќе паднеа 1400 големи фабрики за авиони, тенкови, топови.... рудници за јаглен, нафтни извори, електро централи десетици милиони работници, неисцрпни извори за храна, минерали, .....
Сето тоа е неспоредливо во однос на она што го произведува САД и Британија и СССР особено после 1942/43. И во оружје а уште повеќе во суровини, особено нафта која и тогаш била клучна, само САД произведувал 25 пати повеќе нафта од Германија.
http://en.wikipedia.org/wiki/Military_production_during_World_War_II#cite_note-10

И сите тие освоени теритирии стануваат товар после некое време затоа што секаде се јавува герила и трошоците на војната растат.

не е точно-
прво еве ти пример дека може да се направат и од чаршав
и второ -заради пријатноста при носењето некои ги носат и во реалниот живот- мимо касарните
само треба умешност во обмотувањето на стапалата

028761638-big.jpg

028761636-big.jpg

028761653-big.jpg
Тие сигурно и од весник може да се направат, но тоа не се вистински партенки. Вистинските се прават од "американ" и "бархет". До сега во животот сум видел само еден човек да оди некое време со партенки и "кубинки", и тоа на планина. Еден Металист. Подоцна ги замени со термо-чорапи. Други луѓе не сум видел. А таму од каде што ги земаш овие фотографии, луѓето си ги ставаат само за да покажат како се користат. Реално не ги носат.

Русија беше сојузник на германија и во 1939 и во 1940 и во поголемиот дел на 1941. Кога Англија, франција, полска, југославија, грција, белгија, холандија, норвешка... крвареле и се бореле против Хитлер. Хитлер и Сталин биле сојузници и заедно ја нападнале полска...

Какви сојузници бе Лет...
СССР и нацистичка Германија беа крвни непријатели долго пред нацистичката инвазија врз СССР. Единствено Хитлер сакаше да си олесни да не војува на 2 фронта, склучувајќи пакт за ненапаѓање со Сталин. Планот на Хитлер беше јасен - да се доближи до советските граници окупирајќи ја Полска, Естонија, Литванија, Летонија. СССР реагира навреме, спречувајќи го Хитлер во намерата.
Она што потоа се случуваше беа подготовки на двете страни за да го прекршат пактот кој го склучија... беше само прашање на време кој прв ќе нападне... дали Сталин Хитлер или обратно...
Забрзаното навлегување на Германците во Русија се должи на фактот што цела Руска граница беше наредена со офанзивно оружје спремно за освојување и остварување на сонот на Сталин - Европа под негова контрола.

Какви сојузници бе Лет...
СССР и нацистичка Германија беа крвни непријатели долго пред нацистичката инвазија врз СССР. Единствено Хитлер сакаше да си олесни да не војува на 2 фронта, склучувајќи пакт за ненапаѓање со Сталин. Планот на Хитлер беше јасен - да се доближи до советските граници окупирајќи ја Полска, Естонија, Литванија, Летонија. СССР реагира навреме, спречувајќи го Хитлер во намерата.
Она што потоа се случуваше беа подготовки на двете страни за да го прекршат пактот кој го склучија... беше само прашање на време кој прв ќе нападне... дали Сталин Хитлер или обратно...
Забрзаното навлегување на Германците во Русија се должи на фактот што цела Руска граница беше наредена со офанзивно оружје спремно за освојување и остварување на сонот на Сталин - Европа под негова контрола.
E Дур се спремаа да прекршат пакт, 10 години соработуваа на воен план, во СССр се обучуваа и тестира германските тенкови, , војници и офицери се обучуваа, правеа пактови, договори за граници и заеднички мападнаа и поделија една независна земја. То се гледа а не емоциите.
1939, 1940, 1941 година Англија ( и други земји ) се бореа против злото на човештвото - нацистичка германија, во тоа време СССР си беше сојузник приател на таа германија, си потпишуваа пактови се договараа си разменуваа роба и производи. Кога 1941 година геманците ја пегазија русија, кога во првите месеци уништија сите тенкови авиони, заробија или убија милиони руски војници, кога цели армии и дивизи се предаваа... му текна на сталин дека итлер е лош и запишт на цел гллас кон англија и америка ПОМАГАЈТЕ БРАЌА, ИЗГИНАХМЕ!!

Русија беше сојузник на германија и во 1939 и во 1940 и во поголемиот дел на 1941. Кога Англија, франција, полска, југославија, грција, белгија, холандија, норвешка... крвареле и се бореле против Хитлер. Хитлер и Сталин биле сојузници и заедно ја нападнале полска. Сталин ја нападна и Финска (но доживеа катастрофални загуби, уште тогаш беше јасно дека на русија како на воена сила - не може да се рачуна) Сталин и советите бараа помош. Да беше освоена русија (СССР), војната ќе завршеше, на Хитлер никогаш не му бил цел запад или север... само исток, и во мајн кампф тоа го изложи, освојување на исток, создавање на “животен простор“ за германската раса. Англија Франција (и попатните држави) беа непланирани и несакани фронтови за Хитлер. Хитлер беше во секој момент спремен да потпиши мир со Англија, читај ги Сеќавањата од третиот Рајх на Алберт Шпер за да ја сфатиш идејата и политиката на Хитлер. Англија и Америка можеа мирно да седат и гледаат како го снемува СССР, хитлер не сакаше никогаш ни да му се меша во интересите на Англија, на нејзиното право да контролира океаните и прекуокеанските колонии. Вољата на Америка и Англија да по секоја цена го победат фашизмот и германиија се тие кои беа пресвртница во втората војна, да беше на чело на Англија некој пронацистички водач и да победеа во америка изолационистите - историјата ќе беше сосем понаква. Но да не должам, помош му се дава на тој што ја бара и му треба, Америка до 1944 година се бореше на пацифик, во индонезија, африка, италија, франција.... Русија до 1944 се бореше на сопствената земја, Американци и англичани патуваа иљадници километри далеку од своите домови да ги поразуваат германците во други држави и континенти, русите не можеа да ги избркаат од сопствената земја.

USSR ne beshe sojuznik na Germanija, imashe samo dogovor za nenapagjanje koj shto dogovor Hitler ne go pochituvashe, pa pojde so Barbarosa i na krajot nemashe kade. Sojuznishtvo i trgovski vrski/stokovna razmena ne e isto. Sojuznici so Germanija bea Italija, Shpanija, Bugarija i nekoi drugi sitni ribi. USA gledashe na sekoj nachin da se vmesha vo vojnata od svoi interesi, i do togash ja snabduvashe Germanija so nafta(preku Shpanija), biznisot so Germanija si odeshe bez problem.
USSR vo tie godini beshe siromashtija, dve decenii od Revolucijata ne bea dovolni da stane nekoja super sila.
I samiot velish deka USSR beshe prioritet na Hitler i samo na toj nachin Germanija mozheshe da ja odrzhuva voenata mashinerija, osvojuvanjeto na izvorite na nafta, gas, minerali na Germanija i bea neophodni.
Zatoa i go otvori Istochniot front so site raspolozhlivi sili, dodeka ostatokot od Evropa se obiduvashe so partizansko vojuvanje, taka shto osven UK armijata nemashe nishto poseriozno da se zakanuva. UK si vodeshe druga politika. Ostanaa Germancite vo USSR do krajot, pa ostanaa i vo ostatokot od Evropa i ke ostanea da ne beshe kontraofanzivata od Istok, toa samiot go velish, a USA i UK ke vojuvaa do beskraj so Germanija.
Na USSR i beshe potrebna pomosh da ja istera vojnata do kraj, jas toa ne go poreknuvam, ama vo odbranata na Moskva vo Dekemvri 1941, sovetskite Katjushi bea vistinsko iznenaduvanje za Hitler, i Germanskata armija beshe vratena na nekoi 300 km od Moskva. Se vide deka i Germanskata armija mozhe da dobie po nosot.
Pomoshta shto ja naveduvash vo brojki beshe programa t.n. Lease-Loan, od Canada i USA i iznesuvashe nekade okolu 50 milijardi vrednost, od koi UK dobi 31 milijarda, USSR 11, Francija 3 i.t.n , a USSR pochna da dobiva vo 1942 otkoga USA i USR stapija vo sojuz.
2001 godina Rusija definitivno go otplati toj dolg.
I uste ova ke go kazham...Me nervira koga ovie ovde vo North America vo sekoja prigoda i proslavi i godishnici od Golemata Pobeda ednostavno go minimiziraat pridonesot na USSR i 20-te milioni zhrtvi shto gi dade. Ovde ushte zhiveat so onaa "Cold War" psihologija i mislat deka celta na WW II beshe genocidot nad Evreite i samo na tie zhrtvi im se oddava dostojna pochit..Ama shto ke pravish, propaganda, se najlosho za Istochnoto Carstvo koe ete i posle se, odoleva i ke odoleva, za nivna zhal. Za WW II imam tolku.
E sega, temava e za Ruskata armija shto pochala da nosi chorapi demek, kolku bila bedna ili e toa kuriozitet ne znam shto e namerata.
Sakam neshto da kazham za concepcijata na Golemite sili NATO (chitaj USA) i Ruskata armija. Shto pravi NATO? Ke sprovede sankcii kon nekoja utepana nacija, ke ja istoshti do kraj, i na kraj so bombi od 10 000 metri( pa duri vrshat direkten prenos) ke ja vrati vo kameno doba.( Olbrajt samata kazha deka smrtta na poveke od 500 000 deca vo Irak, kako rezultat od sankciite se isplatija, demek toa beshe mudar poteg..kakva monstruozna lichnost, neverojatno, Hitler mozhe voda da i nosi.) Ete toa e koncepcijata na modernite Osloboditeli, dragi moi.
Od druga strana pak, Ruskata Armija toa go pravi malku poinaku.. Vleze vo Gruzija i za 24 chasa Gruziskat armija veka ja nemashe...Precizno unishteni voeni objekti so minimalni, i dali voopshto, civilni zhrtvi, po kratka postapka i ednostavno, bez golema galama. Dodeka svetot dozna shto stanuva, rabotata beshe zavrshena...Taka toa go pravi Mechkata pa "ko voli nek izvoli". Akcija za voenite uchebnici.

P.S.
Ovde zboruvam za Ruskata Armija, da ne ja meshate so nekogashnata USSR armija.

USSR ne beshe sojuznik na Germanija, imashe samo dogovor za nenapagjanje koj shto digovor Hitler ne go pochituvashe, pa pojde so Barbarosa
Пред почетокот на втората војна постоеа интезивни соработки меѓу СССР и ннацистичка Германија, шо во економија шо во воени работи, но конкретно за сојузништво, Кога Германија ја нападна полска, западните земји (Франција, Англија Канада, Австралија) и објавија војна на германија, британските бродови направија блокада на морските патишта и теретните германски бродови впловија во руското прстаниште Мурманск од каде робата со воз е транспортирана до ленинградското пристаниште а од таму за германија, а во исто време русите ја одбија молбата на поолската влада за тренспорт преку нејзината земја, пре и да влеезат германските трупи во Варшава, Молотов им го честита на германците воениот успех а на 17сти септембар и советските единици ја нападнаа Полска. Па сега кажи ми како се викаат две земји кои си помагаат во време на војна а му одмагаат на неприателот си честитаат еден на друг на воени успеси и заеднички воено напаѓаат една земја.?

Na USSR i beshe potrebna pomosh da ja istera vojnata do kraj, jas toa ne go poreknuvam, ama vo odbranata na Moskva vo Dekemvri 1941, sovetskite Katjushi bea vistinsko iznenaduvanje za Hitler, i Germanskata armija beshe vratena na nekoi 300 km od Moskva. Se vide deka i Germanskata armija mozhe da dobie po nosot.

Во првите 3 месеци русите изгубиа речиси сите тенкови и авиони, 18.000 тенкови (по некои проценки 20.500) беа уништени, на цел лзападен и југозападен фронт (огромна територија) русите останаа со 660 тенка од кои само 200 помодерни срени и тешки тенкови, мислам дека рускиот генерал Коњев кажа дека во еден момент меѓу германските единици и Москва имаше само 40 современи тенкови. Првата помош дојде од Англија, првите 200 англиски тенка стигнаа во октомври 41ва (2 месеци по нападот на германија) и тоа иако и Англија се наоѓаше во тешка ситуација о веднаш беа упатени кон Москва, во декември 41ва 40% тенкови кои ја бранеа Москва беа британски, првите битки британските тенкови ги имаа во ноември 41 (136сти тенковски батаљон) кој кај волга ги бранеше пприодите кон Москва, 140 британски авиони во декември 41ва ја бранеа москва (останатите од првата тура 700 авиони беа распределени по други фронтови) а каќушите дојдоа многу покасно, кога германија ја нападна русија, имаа само 40 каќуши.

shto ja naveduvash vo brojki beshe programa t.n. Lease-Loan, od Canada i USA i iznesuvashe nekade okolu 50 milijardi vrednost, od koi UK dobi 31 milijarda, USSR 11, Francija 3 i.t.n , a USSR pochna da dobiva vo 1942 otkoga USA i USR stapija vo sojuz.
Lend Lease е програмата и таа почна веднаш кога германиј аја нападна русија и траеше до крај на војната,

Od druga strana pak, Ruskata Armija toa go pravi malku poinaku.. Vleze vo Gruzija i za 24 chasa Gruziskat armija veka ja nemashe...Precizno unishteni voeni objekti so minimalni, i dali voopshto, civilni zhrtvi, po kratka postapka i ednostavno, bez golema galama. Dodeka svetot dozna shto stanuva, rabotata beshe zavrshena...Taka toa go pravi Mechkata pa "ko voli nek izvoli". Akcija za voenite uchebnici.
Чеченија?

Пред почетокот на втората војна постоеа интезивни соработки меѓу СССР и ннацистичка Германија, шо во економија шо во воени работи, но конкретно за сојузништво, Кога Германија ја нападна полска, западните земји (Франција, Англија Канада, Австралија) и објавија војна на германија, британските бродови направија блокада на морските патишта и теретните германски бродови впловија во руското прстаниште Мурманск од каде робата со воз е транспортирана до ленинградското пристаниште а од таму за германија, а во исто време русите ја одбија молбата на поолската влада за тренспорт преку нејзината земја, пре и да влеезат германските трупи во Варшава, Молотов им го честита на германците воениот успех а на 17сти септембар и советските единици ја нападнаа Полска. Па сега кажи ми како се викаат две земји кои си помагаат во време на војна а му одмагаат на неприателот си честитаат еден на друг на воени успеси и заеднички воено напаѓаат една земја.?

Во првите 3 месеци русите изгубиа речиси сите тенкови и авиони, 18.000 тенкови (по некои проценки 20.500) беа уништени, на цел лзападен и југозападен фронт (огромна територија) русите останаа со 660 тенка од кои само 200 помодерни срени и тешки тенкови, мислам дека рускиот генерал Коњев кажа дека во еден момент меѓу германските единици и Москва имаше само 40 современи тенкови. Првата помош дојде од Англија, првите 200 англиски тенка стигнаа во октомври 41ва (2 месеци по нападот на германија) и тоа иако и Англија се наоѓаше во тешка ситуација о веднаш беа упатени кон Москва, во декември 41ва 40% тенкови кои ја бранеа Москва беа британски, првите битки британските тенкови ги имаа во ноември 41 (136сти тенковски батаљон) кој кај волга ги бранеше пприодите кон Москва, 140 британски авиони во декември 41ва ја бранеа москва (останатите од првата тура 700 авиони беа распределени по други фронтови) а каќушите дојдоа многу покасно, кога германија ја нападна русија, имаа само 40 каќуши.

Lend Lease е програмата и таа почна веднаш кога германиј аја нападна русија и траеше до крај на војната,

Чеченија?

Ептен бегате офтопик, дај отворете нова тема.
Додека сме на муабетот, уште во 1942 Мајнштајн увидел во што се впуштаат и дека стратегиски нема да ја поразат Русија никогаш, ама Фирерот си увртел нешто во главата.
Џабе германските тенкови биле како Мерцедес, кога 1000 фичовци ќе ти го ебаат Мерцедесот.

Кога 1941 година геманците ја пегазија русија, кога во првите месеци уништија сите тенкови авиони, заробија или убија милиони руски војници, кога цели армии и дивизи се предаваа... му текна на сталин дека итлер е лош и запишт на цел гллас кон англија и америка ПОМАГАЈТЕ БРАЌА, ИЗГИНАХМЕ!!
Му рекол зајакот на магарето ушко. Па тој Сталин има на душа повеќе Руси одколку Хитлер. Уште повеќе Сталин ги има на душа и оние Руси кои ги праќал неспремни на германските М42. Режимот под кој е Русија во тој момент е најмалку Руски. И неможеш да кажеш дека Хитлер војувал или претходно бил во Сојуз со Русија.Тоа е Советска ера, ера на интернационализам.

Тоа што сега се случува е будење. Едноставно спореди ја првата Чеченска војна со втората и после и петдневната војна во Грузија. Разлика има огромна. Во сите сегменти на воена технологија можеби не е конкуретна (иако забрзано се приближува), но во клучните сегменти на одбрана, како што е противвоздушниот систем и надмоќта во ракетната технологија ги прави доста сигурни на тлото каде што се сега.

На крајот на краиштата, нуклеарниот арсенал ги прави не само сила за почит, туку сила на која и се плашат. Таа територија што ја држи, не е земена од некои си индијанци вооружени со стрели, туку од најмоќниот народ во историјата, Турко-Монголите кои 1500 години биле неприкосновени во Азија, ја држеле со векови Кина, 200 години Индија, 1000 години Персија и Арабија, Индокина. Русите не само што ги поразиле, туку и ги покориле Турците. Казахстан е срцето на сите Турски империи.

Така да секое јадење гомна за инает и омаловажување на моќта на Русија, преку слика на Советската ера, со истите муабети, колку тенкови изгубиле и колку авиони добиле е нон сенс. Втората светска војна според жртвите е Германско „Словенска“ војна. А што се однесува до Франција(и останата западна Европа), доколку го видиш етничкиот состав на жртвите што го дала, од 500.000 жртви во втора светска војна во Франција 90% се Евреи. Може да се каже дека Французите успешно ги исчистиле Евреите со помош на Хитлер. Влегол Хитлер, речиси без никаков отпор и бил пречекан од Виши како Французин да е и фино лепо му биле испорачани Евреите.

Приказните дека Франција се борела против Хитлеровата окупација се пародија. Италијанците имале неспоредливо појака герила од Франција :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom