Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Нема статики, затоа и бараш, знаеш што околности беа, знаеш дека според вера попишувале, знаеш дека немаше албанска држава која се заинтересирала за тоа, а знаеме на другата страна имавме машинерија за асимилирање.
http://www.top-channel.tv/lajme/artikull.php?id=296266#tab
Уште една следна емисија од Марин Мема, сега за Охрид.
Уште ја нема целосна на јутјуб, ќе коментирам тогаш.

Тоа сакав да знам, да видам за што точно полемизираме. Затоа и правите медиумска пропаганда, немате докази, а приказните треба да се конструираат. Фала ти иначе за линк до емисијата, ќе биде доставена во соодветните институции и медиуми.

Затоа што веќе се интегрирани кај македонското општество, мешани бракови, младите веќе не се искажуваат како албанци, додади ги и нашите меѓуетнички односи, и јас не би го искажал мојот идентитет и потекло, најискрено тврдам. Меѓуетничките односи се најголемата причини зошто јавно не го искажуваат тоа..

Во вакви објаснувања можеме да очекуваме да веруваат љубителите на Џери Спрингер дебатите.

Свесен си дека сето ова време непречено постоеле Македонци Муслимани, свесен си дека постоеле и Албанци Католици, но ти велиш дека оние кои имале проблеми со асимилацијата биле православните Албанци, под притисок на “македонската машинерија за асимилирање“ .... со нудење бракови и работа :ROFLMAO:

Мене и не ми смета толку великоалбанската игноранција, но стварно не знам како тврдите дека сте веродостојни почитувачи на историјата, а притоа не знаете ни кои Албанци биле членови на президиумот на АСНОМ и кои биле членови на народниот фронт за Македонија.
Притоа можам да се сложам дека имало “нефер“ вработување во 1945 година, државни чиновници можеле да станат само оние кои учествувале во антифашистичката борба и привилегирани биле членовите на комунистичката партија. Ама оваа дискриминација била воспоставена врз сите народи, а не против “православни Албанци“.

Не мора да се отвара нова тема.[DOUBLEPOST=1428315645][/DOUBLEPOST]
Тоа сакав да знам, да видам за што точно полемизираме. Затоа и правите медиумска пропаганда, немате докази, а приказните треба да се конструираат. Фала ти иначе за линк до емисијата, ќе биде доставена во соодветните институции и медиуми.
Кој поголем доказ сакаш од жив човек кој вика дека мајчин му е албанскиот?
Сакаш да веруваме повеќе во академијата на науки на Београд, Скопје, Софија??????? Ти се молам, знаеме дека такви пописи и статистики прво ќе удираат кај македонците, ама тие *вешто* ги игнорирате.

Нема што, емисијава е јавна, го имаш кај сајтот на телевизијава, по фејсбук, по нашиве портали.
Во Грција новинаров е прогласен персона нон грата.
Во вакви објаснувања можеме да очекуваме да веруваат љубителите на Џери Спрингер дебатите.

Свесен си дека сето ова време непречено постоеле Македонци Муслимани, свесен си дека постоеле и Албанци Католици, но ти велиш дека оние кои имале проблеми со асимилацијата биле православните Албанци, под притисок на “македонската машинерија за асимилирање“ .... со нудење бракови и работа :ROFLMAO:

Мене и не ми смета толку великоалбанската игноранција, но стварно не знам како тврдите дека сте веродостојни почитувачи на историјата, а притоа не знаете ни кои Албанци биле членови на президиумот на АСНОМ и кои биле членови на народниот фронт за Македонија.
Притоа можам да се сложам дека имало “нефер“ вработување во 1945 година, државни чиновници можеле да станат само оние кои учествувале во антифашистичката борба и привилегирани биле членовите на комунистичката партија. Ама оваа дискриминација била воспоставена врз сите народи, а не против “православни Албанци“.
Темава е православните албанци, мислам дека тоа е јасно, се разбира, во ова тема за овој проблем ќе се пишува.
Јас не сум историчар, но сигурен сум дека многу повеќе од тебе ја почитувам историјата, ти си како религиозните, не заклучуваш според доказите, туку бараш докази за твојот заклучок, секогаш така.
Македонците продолжија таму каде застанаа србите, не реков дека сте нешто машинерија, далеку од тоа. Затоа денеска прснатини се јавуваат, не сте асимилатори, се гледа, чим почна со вие ние...

Тоа што не знам ни јас, ниту било кој рандом македонец дали некој албанец бил член на Асном тоа е моја слабост, но тоа доволно кажува дека државава работеше до денеска да се прикрие албанското во Македонија.
Затоа денеска некој ќе се зачуди кога му викаш дека Св Наум е албански храм, градена од албански ктитор.
Ако ти си историчар тогаш и ти имаш одговорност за прикривањето ан историјата.
Никаде по часови на историја не учевме дека пред доаѓањето на турците со Охрид владееле над 200 год албански семејства, сега ќе се чудат...

За мене доволен доказ се живите луѓе кои зборуваат албански како мајчин јазик, ти барај статистики, но биди доблесен, кога бугарите ќе ти даваат пописи кај други теми да ги признаеш нив како валидни.

Последно уредено:
Кој поголем доказ сакаш од жив човек кој вика дека мајчин му е албанскиот?

Се разбира, затоа што е толку очигледно ова погоре, кој би смеел да се посомнева во вашата пропаганда?
Чим се финансираат вакви емисии, се разбира дека интервјуираните мора да послужат на великоалбанските историски проекции, иначе како ќе се создава непостоечката верзија за непостоечките граници и териоторијални претензии.

Можам и јас видео да снимам кое ќе го “докаже“ спротивното тврдење и после што? Затоа реков, немој со “Џери Спрингер“ стил фингирани емисии.

Не треба да се специјализираш во deceptive practice и доволно е да се погледа историјата:

It is a fundamental mistake to see the enemy as a set of targets. The enemy in war is a group of people. Some of them will have to be killed. Others will have to be captured or driven into hiding. The overwhelming majority, however, have to be persuaded.
--- Frederick Kagan, "War and Aftermath," Policy Review, Aug 03

Public sentiment is everything. With public sentiment nothing can fail; without it nothing can succeed. He who molds public sentiment goes deeper than he who enacts statutes or pronounces decisions. He makes statutes or decisions possible or impossible to execute.
--- President Abraham Lincoln

One cannot wage war under present conditions without the support of public opinion, which is tremendously molded by the press and other forms of propaganda.
--- General Douglas MacArthur

The real target in war is the mind of the enemy commander, not the bodies of his troops.
--- Captain Sir Basil Liddell Hart, Thoughts on War, 1944

The printing press is the greatest weapon in the armoury of the modern commander.... In Asia we were so weak physically that we could not let the metaphysical weapon rust unused.
--- T.E. Lawrence

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
--- Arthur Schopenhauer

PREPARING THE NATION FOR WAR

In summer 1939, as Hitler and his aides finalized plans for the invasion of Poland, the public mood in Germany was tense and fearful. Germans were emboldened by the recent dramatic extension of Germany's borders into neighboring Austria and Czechoslovakia without having fired a shot; but they did not line the streets calling for war, as the generation of 1914 had done.

Before the German attack on Poland on September 1, 1939, the Nazi regime launched an aggressive media campaign to build public support for a war that few Germans desired. To present the invasion as a morally justifiable, defensive action, the German press played up “Polish atrocities,” referring to real or alleged discrimination and physical violence directed against ethnic Germans residing in Poland. Deploring Polish “warmongering” and “chauvinism,” the press also attacked the British for encouraging war by promising to defend Poland in the event of German invasion.

Заради ширењето омраза и всадувањето на непостоечка историја во албанската јавност, емисијата и сличните на неа треба да се осудат и забранат, затоа што сигурно не помагаат во намалување на тензиите и продолжуваат да ги бојат Македонците како непријатели и како историски должници.

Се разбира, затоа што е толку очигледно ова погоре, кој би смеел да се посомнева во вашата пропаганда?
Чим се финансираат вакви емисии, се разбира дека интервјуираните мора да послужат на великоалбанските историски проекции, иначе како ќе се создава непостоечката верзија за непостоечките граници и териоторијални претензии.

Можам и јас видео да снимам кое ќе го “докаже“ спротивното тврдење и после што? Затоа реков, немој со “Џери Спрингер“ стил фингирани емисии.

Не треба да се специјализираш во deceptive practice и доволно е да се погледа историјата:

It is a fundamental mistake to see the enemy as a set of targets. The enemy in war is a group of people. Some of them will have to be killed. Others will have to be captured or driven into hiding. The overwhelming majority, however, have to be persuaded.
--- Frederick Kagan, "War and Aftermath," Policy Review, Aug 03

Public sentiment is everything. With public sentiment nothing can fail; without it nothing can succeed. He who molds public sentiment goes deeper than he who enacts statutes or pronounces decisions. He makes statutes or decisions possible or impossible to execute.
--- President Abraham Lincoln

One cannot wage war under present conditions without the support of public opinion, which is tremendously molded by the press and other forms of propaganda.
--- General Douglas MacArthur

The real target in war is the mind of the enemy commander, not the bodies of his troops.
--- Captain Sir Basil Liddell Hart, Thoughts on War, 1944

The printing press is the greatest weapon in the armoury of the modern commander.... In Asia we were so weak physically that we could not let the metaphysical weapon rust unused.
--- T.E. Lawrence

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
--- Arthur Schopenhauer

PREPARING THE NATION FOR WAR

In summer 1939, as Hitler and his aides finalized plans for the invasion of Poland, the public mood in Germany was tense and fearful. Germans were emboldened by the recent dramatic extension of Germany's borders into neighboring Austria and Czechoslovakia without having fired a shot; but they did not line the streets calling for war, as the generation of 1914 had done.

Before the German attack on Poland on September 1, 1939, the Nazi regime launched an aggressive media campaign to build public support for a war that few Germans desired. To present the invasion as a morally justifiable, defensive action, the German press played up “Polish atrocities,” referring to real or alleged discrimination and physical violence directed against ethnic Germans residing in Poland. Deploring Polish “warmongering” and “chauvinism,” the press also attacked the British for encouraging war by promising to defend Poland in the event of German invasion.

Заради ширењето омраза и всадувањето на непостоечка историја во албанската јавност, емисијата и сличните на неа треба да се осудат и забранат, затоа што сигурно не помагаат во намалување на тензиите и продолжуваат да ги бојат Македонците како непријатели и како историски должници.
Се финансираат вакви емисии? Сериозно? Од мој џеб ваква емисија можам да финансирам. Овој е само новинар кој нашол осетлива тема, која има материал.

Братот, ние не сме во војна, ни граници нема да се сменаат, нема никакви индиции кои го покажуваат тоа, ова не е пропаганда, барем јас лично не ја гледам како таква. Ние треба да лечиме рани.

Вие македонците најмногу од сите треба да знаете како е да му негирате некому идентитет.

Не признавањето на историјата на соседот, прикривањето факти, историски личности, историски настани, деформирањето на историско наследство, тоа придонесува за всадување омраза.
Ајде тоа порано го правеле, такви биле околноситете, сите во балканот го правеле, сите сакаа чисти држави. Но денеска сето тоа треба да се обелодени, не за казнување, туку зближување и прифаќање.....

Ќе дополнам после, сега морам да одам.

Се финансираат вакви емисии? Сериозно? Од мој џеб ваква емисија можам да финансирам. Овој е само новинар кој нашол осетлива тема, која има материал.

Братот, ние не сме во војна, ни граници нема да се сменаат, нема никакви индиции кои го покажуваат тоа, ова не е пропаганда, барем јас лично не ја гледам како таква. Ние треба да лечиме рани.

Вие македонците најмногу од сите треба да знаете како е да му негирате некому идентитет.

Не признавањето на историјата на соседот, прикривањето факти, историски личности, историски настани, деформирањето на историско наследство, тоа придонесува за всадување омраза.
Ајде тоа порано го правеле, такви биле околноситете, сите во балканот го правеле, сите сакаа чисти држави. Но денеска сето тоа треба да се обелодени, не за казнување, туку зближување и прифаќање.....

Ќе дополнам после, сега морам да одам.
Убави зборови али начинот на кој ги прави човекот емисииве всадува исто така омраза(доволно на социјалните мрежи да видиш како реагираат). Мислиш во албанија не се деформира историското наследство? Колку православни албанци во албанија имаат македонско потекло? Кој ја напиша албанската химна? Кој го напиша првиот албански роман? Во колку албански цркви има македонски симболи(Немој да ми кажеш дека Филип бил албанец па затоа има македонски симболи во албанија како што викаат многу албанци)? Зошто Марин Мема не прави една емисија за колку припадници на албанската влада имаат македонско грчко италјанско турско или влашко потекло? Зошто Марин Мема не прави една емисија за како е тоа можно во Р. Албанија да нема турско малцинство? И после кажи ми ти дека сте биле најчист народ на балканов и следци на илирите...Сепак народот не е крив ни албанскиот ни македонскиот ни никој фашистиве што не владеаат со векови си пропагандираат и народот сиромав ги слуша им верува нема вистина нема љубов..може негде има!
денес охрид
10464082_10205449563070410_7534327038940329753_n.jpg

Последно уредено:

Не знам во кој паралелен универзум живееш, за да не ги гледаш индициите кои самите ги демонстрирате преку барања за прекројување на граници и парамилитарни дејствувања. Во последниве 25 години го видовме целото портфолио на великоалбанските напори за вовлекување на Македонија во шемата за дестабилизација и расцепување.

Нема потреба затоа зад сезонско и наменско прикривање зад мултикулти говори.

Албанската историја воопшто не е ни предмет на некаква расправа од гледна точка на македонските интереси, тоа сте вие кои иницирате нови верзии на нашата историја, со игнорирање на сите досегашни докази и калемење на нова историја која треба да им одговара на политичко-територијалните интереси на Албанците денеска.

Вие не покревате кампања за “заедничка историја со Македонците“ туку за “македонска машинерија за асимилација“, за “македонско окупирање на древни албански земји“, за “неавтохтони славо-Македонци“, за “албанизација на античката македонска историја“ и трансформирање на античката историја во алатки на територијална експанзија која немате како да ја оправдате.

Континуирано перете мозоци на својата албанска јавност, со цел демонизација на Македонците и обележување како историски непријатели.
Кон што води тоа не морам да објаснувам, доволно е јасно од цитатите кои ги дадов за пример или нацистичката пропаганда.

Какви бре православни Албанци на кои им бил албанскиот јазик мајчин јазик?!?
Па во Албанија немало Албанци - сета била македонска (топонимите се верен доказ, а тие останале македонски и покрај турското владение).
И во Грција после 100 години грчка страховлада ретки се тие кои што знаат македонски јазик. И поради тоа што тие го говорат САМО грчкиот јазик не се по автоматизам и Грци. Едноставно, тоа се Македонци на кои “мајчин“ јазик им е грчкиот јазик.
Ако некој го говори ПОКРАЈ македонскиот јазик и албанскиот јазик, не значи дека истиот е Албанец (православен) туку дека тоа е само напросто - Македонец кој го говори И албанскиот јазик...

Какви бре православни Албанци на кои им бил албанскиот јазик мајчин јазик?!?
.

Постоеле православни Албанци, постојат и денес и мајчин јазик им е албанскиот. ОК?
Не ја промашувајте поентата на албанската пропаганда, според бугарската шема за негирање на Македонците.
Не знам како човек поинаку да ви објасни, дека се работи повторно за пласирање тези како оние кои се декларираат како Македонци, всушност биле обесправени Албанци или Бугари.

Бидејќи постоеле поголеми јазично-верски разлики меѓу нас и Албанците, тие сега пронашле шуплина која ја пополнуваат со албанизирање на православието во Македонија, преку додавање на албански предзнак на православните храмови и поедини индивидуалци од историјата.
Тоа треба да им овозможи предуслов, односно изговор, за понатамошна територијална експанзија во регионите кои досега никако не можеле да ги поврзат со великоалбанските проекции.

Нека си ги поврзат прво во Албанија регионите со Албанската кауза, пред да помислат на македонските региони ;)

Не знам во кој паралелен универзум живееш, за да не ги гледаш индициите кои самите ги демонстрирате преку барања за прекројување на граници и парамилитарни дејствувања. Во последниве 25 години го видовме целото портфолио на великоалбанските напори за вовлекување на Македонија во шемата за дестабилизација и расцепување.
Албанците имале мотив, имале причина за секој испукан куршум, можеме секако за детали да разговараме, имаа грешки, но процесот е сосема праведен и природен.
Човечко право е рамноправноста, разбуди се, не живееме во минатото.
Државате има најголема одговорност зошто дел од населението сака да се отцепи, замисли од држава која е далеку понапредна од Албанија или Косово, мора нешто овде да не штима.
Не може од народ кој државата ги гледа како дошљаци и шпонови да бара лојалност, лицемерно е.

Јас не се кријам, јас сум овој. Тоа што темава ја гледаш како пропаганден материјал доволно кажува за тебе, да кажеме параноја, не е, повеќе е терање своја пропаганда, таквите како тебе терате муабет целиот свет непријател на македонците, сите ви се криви, албанците секако, секогаш дежурни.
Јас како прво не сум против асимилирањето, да имше успешни асимилиации во Балканот милиони животи ќе се спасеа, но се согласувам тие асимилации денеска да се употребуваат за позитивен контекст, за зближување, а не како што вие викате, албанците дошле овде во 19 век, не може да има православни албанците итн.
Албанската историја воопшто не е ни предмет на некаква расправа од гледна точка на македонските интереси, тоа сте вие кои иницирате нови верзии на нашата историја, со игнорирање на сите досегашни докази и калемење на нова историја која треба да им одговара на политичко-територијалните интереси на Албанците денеска.

Вие не покревате кампања за “заедничка историја со Македонците“ туку за “македонска машинерија за асимилација“, за “македонско окупирање на древни албански земји“, за “неавтохтони славо-Македонци“, за “албанизација на античката македонска историја“ и трансформирање на античката историја во алатки на територијална експанзија која немате како да ја оправдате.

Континуирано перете мозоци на својата албанска јавност, со цел демонизација на Македонците и обележување како историски непријатели.
Кон што води тоа не морам да објаснувам, доволно е јасно од цитатите кои ги дадов за пример или нацистичката пропаганда.
Тоа е тоа, некои кои прашуваа зошто јавно православните албанци јавно не го искажуваат својот идентитет ете го одговорот.
Таа симболичка бројка на православни албанци е клучен елемент за процесот на експанзија на албанските ветени библиски теротории, што да кажам, браво...
Зар воопшто не оставаш простор да целава работа со православните албанци да се само за зближување на нашите народи?
Не знам, можеш кај првиот пост на темава да го видиш старецот Бранко Манојловски кој бара соработка и помирување. Тој немаше врска со ДУИ, самиот излезе, иако рече дека ризикувал се.
Можеби целава работа не се прави за македонците, туку нам, на албанците ни треба ова, за прифаќање на другата вера.
Јас нив и торбешите ги гледам како мост, ти секако не...

Баш затоа сакам да го покренам, за заедниката историја, која е прикриена, за таа која ти викаш дека немаме докази. И да ја нема, треба да ја измислиме, ни требаат заеднички истории. Но како што гледам ти имаш друга намера, албанците се закана за тебе.

Не знам, можеш кај првиот пост на темава да го видиш старецот Бранко Манојловски кој бара соработка и помирување.

Да го споменам дека и Кољо Дијаманто е православен Албанец.

Бранко Манојловски > Кољо Дијаманто

Албанците имале мотив, имале причина за секој испукан куршум, можеме секако за детали да разговараме, имаа грешки, но процесот е сосема праведен и природен.(секоја држава има право и обврска да ја штити својата целокупност, територијален интегритет, живот и безбедност на своите граѓани - и што е тука спорно што пукавме во вас? И лесно си поминавте (со таков грб што го имавте), можевте многу полошо да поминете... Баш ме интересира - доколку Македонците решат со оружје во рака да се отцепат од Албанија или Србите од Косово, како ќе реагираат властите во тие земји?).
Државате има најголема одговорност зошто дел од населението сака да се отцепи, замисли од држава која е далеку понапредна од Албанија или Косово, мора нешто овде да не штима.
Не може од народ кој државата ги гледа како дошљаци и шпонови да бара лојалност, лицемерно е.

МАКЕДОНЦИТЕ имале мотив, имале причина за секој испукан куршум, можеме секако за детали да разговараме, имаа грешки, но процесот е сосема праведен и природен.
Не може од народ кој државата ги гледа како дошљаци и шпонови да бара лојалност, лицемерно е...
Во Македонија има многу дошлаци (уште повеќе во неслободните делови) ама никој не е како вас, туку сите се горе-долу лојални граѓани на оваа држава.

Нема статики, затоа и бараш, знаеш што околности беа, знаеш дека според вера попишувале, знаеш дека немаше албанска држава која се заинтересирала за тоа, а знаеме на другата страна имавме машинерија за асимилирање.

Има сатистики, постирав дела од Ориенталниот институт во Сарајево ама не важи тој/тие попис изгледа, башка како ќе разликуваш Албанец од Македонец по личните имиња (оти еве по религија неможело) како Богдан, Димитар, Перо, Славко, Трајко а да не почнам да зборувам за топонимите...

Македонија може да асимилира друг народ во некоја епизода на Стар Трек или сега модернво Walking Dead.[DOUBLEPOST=1428411533][/DOUBLEPOST]
Затоа денеска некој ќе се зачуди кога му викаш дека Св Наум е албански храм, градена од албански ктитор.

Па ќе се зачуди дека тресеш глупости.
Убаво се знае историјата на овој манастир, ктиторот (представен на фрескоживопис) и подоцнежните фрескоживописи и иконостас.

Дури и Албанците во Албанија и Македонија кои се занимаваат со византологија истото ќе ти го потврдат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom