Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Во Струга при поетските вечери, Матеј зборувал за својот пријател писател Али Подримја кој неодамна умрел.....
Моите зборови за мојот пријател Али Подримја ќе бидат на македонски. Јас сум албанец, е работа на писателите е да го знаат добо јазикот. Затоа се извинувам што зборувам на македонски.........

sekoe tvrdenje moze pogresno da se tolkuva stanuva zbor za SKRETITE OD REKA od selata krakornica bogdevo nicpur belicica brodec vrben bibaj nistrovo i dr. no tie se makedonci odnosno sloveni na koi so sila im e nametnat jazikot na gegite a tie go prifatile za da opstanat na tie prostori a site znaeme sto pravele gegite porano na tie prostori PISKOTNICI SE SLUSAAT OD GALICNIK DO REKA
STO NESRECA GI ZBRA
DAL GRAD POLINJATA ZITORODNI GI BESE FATIL
IL SKAKULCI VROJ SE VDAL
IL SULTANOT PRED VREME ARACLII BESE PRATIL
DA ZBIRAAT ARAC LUT BEZ ZAL
NIT GRAD POLINJATA ZITORODNI GI BESE FATIL....................
TUK KUZMAN KAPIDAN PADNA UBIEN OD GEGA i taka natamu
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 21:20 ---
tocno e toa deka go zborele doma jazikot na gegite no toj jazik edno izvesno vreme e odomakinet kaj niv isto kako i makedoncite vo denesna grcija na primer pavlos voskopulos zbori makedonski no so ocigledni teskotii voclivo e vlijanieto na grckata diktatura vo izminatiot vek (vidite na you tube) a dodeka grckiot go vladee tecno

"We are at blood with the Chifuts (Jews), for they slew our Christ. We are at blood with the Turks because they insult Him. We are at blood with the Shkyars (Orthodox) because they do not pray to Him properly." And strong in this faith, the mountain man is equally ready to shoot or be shot for Him.

http://digital.library.upenn.edu/women/durham/albania/albania-IV.html

Еден член ги спомна Шкретите, искрено никогаш не сум ги приметил порано, или можеби сум заборавил.......

Ме интересира повеќе за нив......ако некој знае повеќе нека постира.....
Некои виакт дека се македонци, но ме интересира како го научиле албанскиот јазик....

А името шкрети има албанско значење, и значи буквално пусто....
Пустина = Shkretëtir....

Читам дека некои српски лингвисти тврдат дека името шкрети потекнува од албанскиот збор Шка, но нема логика името да еволурал од Шка во Шкрети........

puno зборов шкрети на наш дијалект е нешто пусто, нечисто, проклето...

Не би можел некој кој ја следи дискусијата од почеток, да има дилема дали Шкретите се Македонци.

Немам ништо против како се изјаснуваат......ниту имам право...
Но не објасни од каде зборуваа албански?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 21:40 ---
puno зборов шкрети на наш дијалект е нешто пусто, нечисто, проклето...

Можеби е латински збор, но со сигурност тврдам дека вака каков што е албански збор.....
Ме интересира како го преземеле албанскиот јазик?

Можеби е латински збор, но со сигурност тврдам дека вака каков што е албански збор.....
Ме интересира како го преземеле албанскиот јазик?
абе не знам јас ништо за шкретиве само за зборот ти кажувам што значи на наш дијалект

da vi kaze nesto "dedo" skretite si go znaat korenot od kade poteknuvaat i koi se nivnite predci i samite tie vikaat deka bile i ke ostanat makedonci nivnite predci ziveele nomadski stocarski zivot i se naselile vo ovie predeli po kosovskata bitka od oblasta gora
vo nivnite sela kon krajot na 18 ti vek doagaat i se naseluvaat stocari od rec t.e. gegi koi so tekot na vremeto go nametnuvaat nivniot jazik zatoa sto bile privilegirani od otomanskata vlastza sirenje na islamot od koj prva faza bila menuvanje na jazikot a potoa i na verata

za ova postojat dokazi vo edna zbirka na podatoci na eden moj prijatel koj za nekoe vreme ke otpecati kniga za ovoj region
vo taa kniga pisuva koja familija od kade poteknuva fklucitelno i za pravoslavnite i za muslimanite po podatoci sobrani vo period od nekolku decenii od samite mestani odnosno od postarite lugje na toj kraj
SKRET = PUST
SKRT =SKRZAV

Под отоманската импрерија албанците никако не можеле да се изјаснуваат како албанци, па уште помалку албанскиот јазик да бил официален во некој пашалук......
Немало можност па услови за да можело цело население да го менува јазикот, врз кои немало таков притисок......

Би било можно ако шкретите се муслимани, и така би дошло до мешана заедница и некако би дошло до албанизиранње... но христијански се/биле, ако отоманите сака асимилирање, тие би сакале да бидат пред се муслимани, па и турци......

Тоа што денеска шкретите се изјаснуваат македонци никој не може да им го оспори тоа, ако сакаат да се изјаснуваат како такви........ Сепак во Македонија албанците се муслимани, и затоа дури имало омраза меѓу албанците муслимани и христијани.....

Сепак во Македонија албанците се муслимани, и затоа дури имало омраза меѓу албанците муслимани и христијани.....
Типичен мегаломански мозок :)
НЕ !
Вие бидејќи сте крајно нацисти и муслимани па ги присилувате Македонците Муслимани да се пишуваат како албанци .
Вие сте тие што правите бариера помеѓу македонскиот народ.

Типичен мегаломански мозок :)
НЕ !
Вие бидејќи сте крајно нацисти и муслимани па ги присилувате Македонците Муслимани да се пишуваат како албанци .
Вие сте тие што правите бариера помеѓу македонскиот народ.

:facepalm:

Дете веќе ти кажав дека и во форумов можеш да најдеш македонски муслиман и прашај го дали ги присиливаме ние да се запишуваат албанци, или политиката на државата.......

А ортодоксните кои се асимилирани има сведок кој кажува кога присилно им го смениле презимето со тоа и нацијата......

Државата води таква политика така што христијаните ги вовлечува а муслиманите ги отргнва........

:facepalm:

Дете веќе ти кажав дека и во форумов можеш да најдеш македонски муслиман и прашај го дали ги присиливаме ние да се запишуваат албанци, или политиката на државата.......

А ортодоксните кои се асимилирани има сведок кој кажува кога присилно им го смениле презимето со тоа и нацијата......

Државата води таква политика така што христијаните ги вовлечува а муслиманите ги отргнва........
Е стварно ме навреди со ова дете :)
Абе сега ми се правиш поголем оџа од оџата демек по разни форуми немам сретнато коментар на албанец кон македонец муслиман ( абе со мене ќе клањаш што ти е ) или пак колку бати лично македонец муслиман ми има кажано дека албанци му се налутиле поради тоа што бил во добар контакт со христијаните сега лично знам ти најде да ми кажеш туку едно е јасно јавна тајна водите вие за се немора да се правите жртви сега . Во Македонија тешко да најдеш "албанец христијанин" ама во албанија до ден денес македонците неможат да си ги повратат презимињата мораат да им завршуваат на И или на У
http://www.youtube.com/watch?v=5eguKzGg1os Еве чист пример со србите што им правевте по ништо не се разликуваат вашиве таму од фашистичка грција.

posto sekoj si go znae potekloto i korenot i sopstvenite predci nanazad so vekovi po toa i si go formira i svoeto nacionalno cuvstvo no arnautasenjeto kaj ovie lugje zaprelo uste vo prvata faza a prva faza e menuvanje na jazik ili vera
PUNO VSUSNOST OD KADE POTEKNUVAS TI DA VIDIME STO NOSIS TI VO TVOJATA KRV KOI I OD KADE SE TVOITE PREDCI
ne makedonski muslimani tuku makedonci muslimani
ako stanuva zbor za makedonski muslimani vo taa grupa spagjas i ti odnosno muslimanite od makedonija ALBANCI TURCI BOSNJACI I MAKEDONCI MUSLIMANI
zboruvam za privilegiranje a ne za vlast pa i pasite so albansko poteko za sluzben jazik go koristele turskiot no defakto na terwen situacijata e taa deka albancite se glavniot bedem vo otomanskata imperija za zapaden balkan

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom