Триглицериди

• Креатор на темата Креатор на темата Nessa Alcarin
  • Време на започнување Време на започнување
3 чаши вода т.е. 4 пиев до пред некое време и пошто патувам секое утру по 1 час на работа некој пат ми се случуваше да запрам на улица и позади некој агол да се измочам, така да доколку не ми кажеш некое решение против тоа што ми се моча како луд тешко ова да ке го применам.

за вечера или појадок ај, ке јадам житарици, не е проблем.

каква риба? мора да е свежа и сл. или ок е и онаа од конзерва?

3 чаши вода т.е. 4 пиев до пред некое време и пошто патувам секое утру по 1 час на работа некој пат ми се случуваше да запрам на улица и позади некој агол да се измочам, така да доколку не ми кажеш некое решение против тоа што ми се моча како луд тешко ова да ке го применам.

за вечера или појадок ај, ке јадам житарици, не е проблем.

каква риба? мора да е свежа и сл. или ок е и онаа од конзерва?
Да не е лосос. Друго мислам дека можеш било што, но најбогати со Омега 3 масни киселини се морските риби, па така: ослич, туна, сардина, па и скуша... Нема врска дали е свежа или од конзерва, иако секако - свежата е поздрава.

И не ги заборавај цитроните, многу важни се! Минимум 1 дневно! ;)

Ке пробам, мада сега ја прашав жена ми дали имаме дома овесни житарици и ми рече дека сме немале а и џабе да не купувам бидејки сум ги купил некгоаш ама не сум можел да ги јадам, гадни ми биле. Али ај, ке купам пак па ке пробам уше еднаш. Него имаш да ми препорачаш некоја фирма што не се гадни или се ти е исти гјаол?

Промени ја исхраната и животниот стил, намали на килажата и стрес.
Е ајде кажи ти како да се ослободиме од стрес?? За физичка активност сите знаеме. Инаку и јас имав заебанции со тг и бев и на интернист и на ехо на органи. Интернистот ме препрашуваше што и како сум јадел и сл и ми даде едни апчиња липибор нешто на природна база. Откако почнав да ги пијам го сменив и доручекот и имаше резултати и тоа како. Е сега пред да почнам да ги пијам отидов на ехо и докторт ми кажа дека немам никаков проблем со органите и ми кажа дека се е од стрес. Сега чекам да помине уште еден месец па пак да направам крвна слика без да пијам липибор да видам дали е до доручекпт или до апчињата. А доручекот ми е ленено семе, семки од тиква, овесни снегулки, сончоглед, сусам, чија и цимет измешано со јогурт 1% масленост.

Физичката активност е најдоброто решение за стрес.
Седење дома и на форумот не правите ништо.

Ке пробам, мада сега ја прашав жена ми дали имаме дома овесни житарици и ми рече дека сме немале а и џабе да не купувам бидејки сум ги купил некгоаш ама не сум можел да ги јадам, гадни ми биле. Али ај, ке купам пак па ке пробам уше еднаш. Него имаш да ми препорачаш некоја фирма што не се гадни или се ти е исти гјаол?
Кај нас мислам дека освен тие на Виталија (сега се во сина амбалажа) се продаваат и едни германски, чиј увозник е КАМ, ако не се лажам. Мислам дека тие се за нијанса подобри. За да не ти бидат гадни, еве еден рецепт од мене:

Една банана (или било кое друго овошје, иако со банана е најубаво, со другите овошја е кисело) испасирај ја, стави јогурт (количина по желба) врз неа и убаво измешај ја смесата. На крај додај овесни житарици и на крај и чинијата ќе ја излижеш. :D

Заборавив да ти напоменам: диетата исклучува користење на било какви шеќери, значи на благи работи не смееш ни да помислиш. Можеш само ако ептен не можеш да издржиш да си земеш темно чоколадо, од оние со 75% какао во нив, или мармалади од Виталија кои се без шеќер. Ти го препорачувам тој од малини - совршен е! Избегнувај и млечни производи, освен јогурт со ниска масленост.[DOUBLEPOST=1412595429][/DOUBLEPOST]
Најбогат со омега 3 е лососот и херингата.
Лососот е многу мрсен, не смее да го јаде ако има покачени триглицериди, без разлика што има многу Омега 3. Впрочем - сите морски риби се богати со Омега 3.

Stef, жити мене кажи ми, дали се женет, ако си дали имаш деца, и доколку имаш колку имаш, и што работиш во животот. Не мора баш најтожно ама барем приближно.... па да видам дали ти си компетентен да ми кажува дали да го елиминирам стресот или не...?

Имам клиенти како тебе и знам како е сум бил во твоја кожа, сум бил во такво опкружување и водев фирма.
Но 2 часа неделно секој може да најде време и тој што вика дека нема.

Кај нас мислам дека освен тие на Виталија (сега се во сина амбалажа) се продаваат и едни германски, чиј увозник е КАМ, ако не се лажам. Мислам дека тие се за нијанса подобри. За да не ти бидат гадни, еве еден рецепт од мене:

Една банана (или било кое друго овошје, иако со банана е најубаво, со другите овошја е кисело) испасирај ја, стави јогурт (количина по желба) врз неа и убаво измешај ја смесата. На крај додај овесни житарици и на крај и чинијата ќе ја излижеш. :D

Заборавив да ти напоменам: диетата исклучува користење на било какви шеќери, значи на благи работи не смееш ни да помислиш. Можеш само ако ептен не можеш да издржиш да си земеш темно чоколадо, од оние со 75% какао во нив, или мармалади од Виталија кои се без шеќер. Ти го препорачувам тој од малини - совршен е! Избегнувај и млечни производи, освен јогурт со ниска масленост.[DOUBLEPOST=1412595429][/DOUBLEPOST]
Лососот е многу мрсен, не смее да го јаде ако има покачени триглицериди, без разлика што има многу Омега 3. Впрочем - сите морски риби се богати со Омега 3.
Не сите масти се штетни.
Најголем причинител на триглицериди е стресот и шеќерите.
Јадење на храна богата со диетални влакна и протеини е добро за спречување на болести.
Лососот, крапот, херингата, скушата сите се високо маслени но за луѓе што не се активни е супер избор.
Лососот особено содржи и други витамини и минерали кој спречуваат болести.
Не се согласувам за џемот зашто е полн со фруктоза кој е шеќер и се метаболизира во црниот дроб и не може да се смета како здрав зашто се празни калории.

Ок, ке пробам ајде да стиснам заби и по 30 минути да везбам секој втор ден.

@Zlatikevichius - ај кажи ми колку овес да ставам у таа смеса? 1-2 лажици големи супени...?

ок, благо и онака не јадам, еве сеа пијам кока кола, ја допивам и крај.

кажи ми со кафе и цигари како стои работава? значи не сум некој зависник ама си имам ритуал т.е. 2 макијата дневно и тоа стрикно со црн шекер или натрен и 3 цигари. ама тоа е тоа, секој ден, нит помалку нит повеке. сабаота и недела паузирам.

Црн шеќер ти се празни калории.
Ако сакаш благо земи натрен или стевија.
Цигарите играат улога кон белите дробови, црниот дроб и тироидната жлезда.
Би те советувал да ги откажете за вашето добро.
Но имајте во предвид заради никотинот ќе ви се зголеми апетитот.

Значи тука не те разбрав убаво. Освен тие 2 кафиња у ден ја шекер и не внесувам. Така да сега подобро е нив да ги пијам со црн шекер или со натрен?

Не планирам да се откажам од тие 2 кафиња и 3 цигари дневно. Ритуал ми се и премногу ми се важни. А реално 3 цигари у ден се ништо, повекје ке се загадам сега зимово кога ке почне у скопје грејната сезона.

Не сите масти се штетни.
Најголем причинител на триглицериди е стресот и шеќерите.
Јадење на храна богата со диетални влакна и протеини е добро за спречување на болести.
Лососот, крапот, херингата, скушата сите се високо маслени но за луѓе што не се активни е супер избор.
Лососот особено содржи и други витамини и минерали кој спречуваат болести.
Не се согласувам за џемот зашто е полн со фруктоза кој е шеќер и се метаболизира во црниот дроб и не може да се смета како здрав зашто се празни калории.
Прво, кажа човекот дека не може да биде активен, не знам што толку напнуваш со таа активност. Затоа го исклучуваме јадењето на мрсна храна, get it?
И второ, јас не реков дека мармаладот и чоколадото се здрави и дека треба да гнете од нив ко луд - фруктозата е шеќер од овошјето, полесно се раградува за разлика од скробот или сахарозата, на пример, па затоа е помалку штетен. Затоа му препорачав - ако не може да издржи без благо, да земе мармалад од Виталија кој е без додадена сахароза. ;)[DOUBLEPOST=1412596956][/DOUBLEPOST]
Значи тука не те разбрав убаво. Освен тие 2 кафиња у ден ја шекер и не внесувам. Така да сега подобро е нив да ги пијам со црн шекер или со натрен?

Не планирам да се откажам од тие 2 кафиња и 3 цигари дневно. Ритуал ми се и премногу ми се важни. А реално 3 цигари у ден се ништо, повекје ке се загадам сега зимово кога ке почне у скопје грејната сезона.
Ни јас не се откажав од кафињата, само се навикнав да ги пијам без шеќер. Се уште пијам кафе без шеќер и сега не можам да го смислам ни со зрнце шеќер во него. Пробај и ти. Од почеток ќе ти биде горчливо, но ќе се навикнеш, те уверувам во тоа. ;)

Сахароза = фруктоза и глукоза.
Нема човек што не може да одвои 2 часа за себе.. Јаглехидратите се брз извор на енергија и подобро е да се намалат.
Плус инсулин сензитивноста му е намалена, не му требаат толку јаглехидрати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom