Воена интервенција на Франција/ЕУ во Мали

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
А не мислиш дека се само изговор за окупација ?

A што фајде ќе видат западните сојузници доколку ја окупираат и оваа земја Мали која е пустинска земја без излез на море/океан, во која нема капка вода, а плус мислам дека и не се нешто богати со нафта ........... зборам за Мали !
А за Ирак, Либија и остали сите знаеме ......... нафта ...

A што фајде ќе видат западните сојузници доколку ја окупираат и оваа земја Мали која е пустинска земја без излез на море/океан, во која нема капка вода, а плус мислам дека и не се нешто богати со нафта ........... зборам за Мали !
Мислам дека треба да провериш со кои природни ресурси е богата оваа држава и ќе ти стане јасно :)

Мислам дека треба да провериш со кои природни ресурси е богата оваа држава и ќе ти стане јасно :)

Нешто ми мириса на НеоКолонијализам или само така ми се чини ... :confused:

391349_412216448862732_2127075236_n.jpg

Eve so sto raspolaga Mali

Нешто ми мириса на НеоКолонијализам или само така ми се чини ... :confused:
Еве имало погоре во темата кој бил клучниот ресурс.

Taoudeni_Basin_Map.gif

Абе Мали некако ќе ја поделат, на прв поглед се гледа кај ке оди границата, но Мавританија како ли ќе ја делат, видете нафтата колку незгодна позиција завзема.

Него додека е мирно да ја посетиме Мавританија, ми мириса на барут, чуствувам дека во блиска иднина нема да има човек кој не слушнал за неа.

леле бе овие говедава кај не се пикнаа
уф ама ми се одвратни људи

Сега проверив на вики ............ државата Мали имала големи резерви на злато, трета по ред во Африка после ЈАР(Јужна Африка) и после Гана ............ сега ми е јасно зашто таму мешаат прсти Френки и Енглези .............. :icon_lol:

Сега проверив на вики ............ државата Мали имала големи резерви на злато, трета по ред во Африка после ЈАР(Јужна Африка) и после Гана ............ сега ми е јасно зашто таму мешаат прсти Френки и Енглези .............. :icon_lol:
и сега ни е јасно зашто има радикализам и остало

Французите се воено не спо соб ни!
Историски потврдено (II С.В.)
Ја посраа ептен у Сомалија, пред некое време (се обидеа да ослободат заложници :pos: ), а сеа, во Мали и покрај бомбардирањето и интервенцијата, исламистите им лапнаа еден град.

Од нив воено понеспособни, како нација, се само жабарине.
Поради тоа што е суперсила Франција во првата Индокинеска војна ја чинеше 30000 загинати и трошоци од 11.5 милијарди долари после катастрофата кај Диен Биен Фу, француските сили се повлекле од северниот дел, отстапувајќи го на Виет Мин.

Абе сила се бе Французите но Регионална во Конкуренција на Шпанија и Италија...

Скоро секоја војна после Наполеон била катастрофа за Французите. Дури и генијот Наполеон е катастрофа сам за себе со поразот во Москва.

Во Првата светска војна, главните битки се водеа на Француско тло. Франнцузите беа и тоа како поддржани од Британците, подоцна и од Американците, а Германија уште на стартот на војната изгуби сојузник - Италија. Воглавно, Германците се бореа сами.

После првата светска војна, Франција изгради одбранбена линија на границата со Германија, што подоцна испадна комплетен неуспех.

Во Втората светска војна, Германците за релативно кратко време ја окупираа Франција.

Во денешно време, најголемо Француско воено промашување им е носачот Де Гол...

Франција им кажува на исламистиве да прават конфликт, самата држава Мали после на нив им се обраќа за помош. Тие доаѓаат да им "помогнат" и трајно им ги заземаат ресурсите. Исход: Западни фирми прават пари во бестрага, еден куп народ со испран исламистички мозок се испотепува помеѓу себе, исто толку и невини цивили. После целата приказна се бара нова држава каде ќе "помагаат во заштита на демократијата"

Франција им кажува на исламистиве да прават конфликт, самата држава Мали после на нив им се обраќа за помош. Тие доаѓаат да им "помогнат" и трајно им ги заземаат ресурсите. Исход: Западни фирми прават пари во бестрага, еден куп народ со испран исламистички мозок се испотепува помеѓу себе, исто толку и невини цивили. После целата приказна се бара нова држава каде ќе "помагаат во заштита на демократијата"
Баш во тој стил. (y)

Поради тоа што е суперсила Франција во првата Индокинеска војна ја чинеше 30000 загинати и трошоци од 11.5 милијарди долари после катастрофата кај Диен Биен Фу, француските сили се повлекле од северниот дел, отстапувајќи го на Виет Мин.

Абе сила се бе Французите но Регионална во Конкуренција на Шпанија и Италија...

Скоро секоја војна после Наполеон била катастрофа за Французите. Дури и генијот Наполеон е катастрофа сам за себе со поразот во Москва.

Во Првата светска војна, главните битки се водеа на Француско тло. Франнцузите беа и тоа како поддржани од Британците, подоцна и од Американците, а Германија уште на стартот на војната изгуби сојузник - Италија. Воглавно, Германците се бореа сами.

После првата светска војна, Франција изгради одбранбена линија на границата со Германија, што подоцна испадна комплетен неуспех.

Во Втората светска војна, Германците за релативно кратко време ја окупираа Франција.

Во денешно време, најголемо Француско воено промашување им е носачот Де Гол...

France has participated in 168 major European wars since 387 BC, out of which they have won 109, drawn 10 and lost 49: this makes them the most successful military power in European history. -Niall Ferguson

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom