Загрозена безбедност во Скопје - работат ли институциите?

• Креатор на темата Креатор на темата *LION*
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Па нели сме сите исти пред законите, дали треба да ја тужам државата што ме дискриминира со тоа што за за Македонците важат сите закони а за некој друга етничка заедница не важат истите. Зар не е ова прекршување на уставот каде што ни се гарантира еднаквост, или помалите етнички заедници се по еднакви од другите?
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 12:41 ---

Па нели спрема уставот и законот имаш право на непречено движење? Или треба да ја тужиш државава што не ти овозможува право на слободно движење?

Слично размислуваме по ова прашање ! :)
Види во право си се што си напишал, се согласувам во целост ........... и јас како граѓанин на оваа држава се осеќам честопати како од 15ти ред да сум .......... морам да ги почитувам законите во целост, морам да бидам како попче мирно, морам да пазам каде одам, што правам, несмеам никого ни со прст да допрам а камо ли нешто друго, морам да пазам каде палам цигара, каде мочам, каде паркирам кола, морам да пазам да возам исправно, морам да пазам каде ќе плукнам, каде ќе го фрлам отпадокот и.т.н. и.т.н. бидејќи знам дека за мене важи законот ............... но од друга страна секојдневно гледам битанги низ град како прават што си сакаат кршат, тепаат, навредуваат, возат ко луди, се курчат... арно ама за нив не важат законите !
Најтрагично е тоа што и после 20 и кусур години независност сеуште не успеавме како независна држава да изградиме едно асално судство и не успеавме да стокмиме една асална полиција ............ се додека се примаат партиски кадри(од двете најголеми МК партии+рамковци) за судии и се додека во полицијата се вработуваат неспособни и полуписмени цајканчиња вакви ќе ни бидат состојбите во државава !
И не за оваа состојба не се виновни само Албанците, вината повеќе ја гледам во кокошарите кои не владеат со години .............. лани вечерта на изборниот ден дете загина на плоштад никој не одговараше(од повисоките позиции на МВР), каде беше народот помасовно да излезе да протестира против полициската бруталност, пред неколку месеци беа убиени неколку деца кај Смилковското езеро, каде беше народот да излезе помасовно пред влада или пред собрание ......... излегоа само некои 50-100 пилци од 15-16 год. ............ кои беа сурово дочекани од ’’македонската‘‘ полиција со солзавци и со пендреци !
П.С. Ако некого го бива да води држава како што треба нека ја води, ако не го бива нека си поднесе оставка, поедноставно од ова кажано амин, ама што може човек да очекува од едни смрдливи политичари кои немаат ниту еден процент совест, етика и морал ! поздрав

Ако ме прашате мене , јас сум бил сведок на повеќе случаи кога албанците биле жртви , а само еднаш сум видел македонци да бидат жртви , и тоа неколку години пред 2001-ва , кога во автобус со едно 80% македонци , помала група млади македонци упатуваа вулгарни навреди према албанците кои се наоѓаа во автобус (меѓу кои и јас како дете), македонците слегоа во претпоследната станица , позади нив слегоа и тие неколку албанци што беа повозрасни (20 годишни?) , изби тепачка , а провокаторите завршија наземја.

Никој не може да ме убеди дека само македонците се жртви , ви кажувам дека со мои очи имам видено повише моменти кога албанците биле жртви него македонците.

Треба да има казни за сторителите , кога ќе знаат дека другарот, соседот, роднината им е казнет заради физички напад , онда секој ќе размисли пред да го стори истото.

Случајот во Припор е врвот , околу 15 напаѓачи имаше , ниеден не беше казнет , а беа сериозно повредени неколку ученици и ученички.
Кога они не се казнија , зошто да не пробаат и другите да организираат таков напад.

Ако ме прашате мене , јас сум бил сведок на повеќе случаи кога албанците биле жртви , а само еднаш сум видел македонци да бидат жртви , и тоа неколку години пред 2001-ва , кога во автобус со едно 80% македонци , помала група млади македонци упатуваа вулгарни навредни према албанците кои се наоѓаа во автобус (меѓу кои и јас како дете), македонците слегоа во претпоследната станица , позади нив слегоа и тие неколку албанци што беа повозрасни (20 годишни?) , изби тепачка , а провокаторите завршија наземја.

Никој не може да ме убеди дека само македонците се жртви , ви кажувам дека со мои очи имам видено повише моменти кога албанците биле жртви него македонците.

Треба да има казни за сторителите , кога ќе знаат дека другарот, соседот, роднината им е казнет заради физички напад , онда секој ќе размисли пред да го стори истото.

Случајот во Припор е врвот , околу 15 напаѓачи имаше , ниеден не беше казнет , а беа сериозно повредени неколку ученици и ученички.
Кога они не се казнија , зошто да не пробаат и другите да организираат таков напад.
Има напади, кој рекол дека нема, ама сторителите веднаш се наоѓаат.
Земи пример од нападот во 22-ка, уште одма ги најдоа сторителите. Слично како и во тој случај така и во другите случаеви може одма да се најдат напаѓачите.

Кажав дека градот е така поставен што Албанците имаат многу поголеми можности за напад.
Кај вас проблемот е што не се само Македонците на удар. И странец да дојде и него ќе го истепате, за разлика од нас кои не се напрегаме многу за такви работи (знам дека тука ќе го ставиш случајот за убиениот Србин во Охрид, али уште од сега ќе ти дадам време да размислиш зошто тој случај ќе ти биде несоодветен пример).
И не само со Македонци, колку тепачки имало досега на Бит пазар меѓу вас?
На крај во зависност од тоа кој е на власт ќе се реагира или не. Затоа секогаш го јадат тие од Групчин од Свиларе што се про-ДПА :LOL:

Не го спомнувај случајот од Припор кога три чисти немаш која беше причината за нападот.
По стоти пат, денови претходно истите тие во автобусот ученици во Зеф Љуш Марку нападнале еден од Македонците. Пријавено во полиција, полицијата не реагира.
Епа овојпат се закачнале со погрешни луѓе и им се случи тоа што им се случи.
СТОРИТЕЛИТЕ ВЕДНАШ БЕА НАЈДЕНИ, ама за малолетници ретко има казни во државава, па само полнолетните добија условна.

Ако ме прашате мене , јас сум бил сведок на повеќе случаи кога албанците биле жртви , а само еднаш сум видел македонци да бидат жртви , и тоа неколку години пред 2001-ва , кога во автобус со едно 80% македонци , помала група млади македонци упатуваа вулгарни навреди према албанците кои се наоѓаа во автобус (меѓу кои и јас како дете), македонците слегоа во претпоследната станица , позади нив слегоа и тие неколку албанци што беа повозрасни (20 годишни?) , изби тепачка , а провокаторите завршија наземја.

Абе не сум Пол Волерс или Аиво оревот, па да ти поверувам во твоите приказни за деца.

Институциите не работа од кога се осамостоивме. Прашајте постар, како било во Југославија, како џандарите тепале и како ти е страв да газиш по тревник и да паркираш каде сакаш, како во шумата со само еден падар, ти е страв гранче да скришиш, а не пак за вакви инциденти

Институциите не работа од кога се осамостоивме. Прашајте постар, како било во Југославија, како џандарите тепале и како ти е страв да газиш по тревник и да паркираш каде сакаш, како во шумата со само еден падар, ти е страв гранче да скришиш, а не пак за вакви инциденти

Тоа е проблемот, инцидентите не се случуваат во некоја споредна улица , туку во главните улици , таму кај што минуваат автобусите или пак навивачите , се случуваат пред сведоци , а велат дека не ги наоѓаат сторителите.

Често ми се случува да прошетам долг пат низ градот, а да не видам полицаец на улица , нормално ли е.

Уште ми зборат за позорникари или како ги викаат , демек ги обезбедија главните точки , па сега уште и слепите улици им останале.

Институциите и денеска си работат, ти ич да не се секираш, само проблемот е во тоа што за некого работат, а за некого или замижуваат или намерно негледаат или добиваат амнезија или едноставно си се прават на Тошо !
И денеска е доста строго(за некого/некои) и денеска оди фрли на тротоар или улица отпушок па да видиш дали нема да те казнат, оди скрши гранче од некое дрво, гази по тревници, скрши нешто, бутни нешто, допри некого со прст, направи некој пакос па да видиш дали лесно ќе си поминеш... ама не за секого/сите важи тоа ........ во СФРЈ законот важел ај да неречам за сите ама за едно 90+% од граѓаните, а денеска нажалост законите важат само за оној најутепаниот слој од општеството ............ а за битангите ги има секаде во секоја нација, колку битанги има и Македонци и секакви ухуху ама и тие се заштитени ко бели мечки, пак обичниот граѓанин го јаде стапот, без демократија, основни човекови права и правда за сите
подеднакво едноставно нема држава !
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:57 ---
Тоа е проблемот, инцидентите не се случуваат во некоја споредна улица , туку во главните улици , таму кај што минуваат автобусите или пак навивачите , се случуваат пред сведоци , а велат дека не ги наоѓаат сторителите.

Често ми се случува да прошетам долг пат низ градот, а да не видам полицаец на улица , нормално ли е.

Уште ми зборат за позорникари или како ги викаат , демек ги обезбедија главните точки , па сега уште и слепите улици им останале.

Да но не е поентата да се бапнуваат Алфи или позорникари во мирни населби/маала ............. туку треба на оние критичните места да се стационираат ........... таму каде што има контакт помеѓу едните и другите ......... на пр. пред основните, а најмногу пред средните училишта кои што се етнички мешани, потоа на критичните автобуски станици, потоа и во самите автобуси особено оние во кои се возат лица од мешан етнички состав и автобуси кои поминуваат низ критичните региони/места ............ ама што тропам глупости па и јас па нели министерот пардон министерката убаво си кажа оти МВР-то не било надлежно за ништо !
Работава е ко преживи причаче ............. :tapp:

Слично размислуваме по ова прашање ! :)
Види во право си се што си напишал, се согласувам во целост ........... и јас како граѓанин на оваа држава се осеќам честопати како од 15ти ред да сум .......... морам да ги почитувам законите во целост, морам да бидам како попче мирно, морам да пазам каде одам, што правам, несмеам никого ни со прст да допрам а камо ли нешто друго, морам да пазам каде палам цигара, каде мочам, каде паркирам кола, морам да пазам да возам исправно, морам да пазам каде ќе плукнам, каде ќе го фрлам отпадокот и.т.н. и.т.н. бидејќи знам дека за мене важи законот ............... но од друга страна секојдневно гледам битанги низ град како прават што си сакаат кршат, тепаат, навредуваат, возат ко луди, се курчат... арно ама за нив не важат законите !
Најтрагично е тоа што и после 20 и кусур години независност сеуште не успеавме како независна држава да изградиме едно асално судство и не успеавме да стокмиме една асална полиција ............ се додека се примаат партиски кадри(од двете најголеми МК партии+рамковци) за судии и се додека во полицијата се вработуваат неспособни и полуписмени цајканчиња вакви ќе ни бидат состојбите во државава !
И не за оваа состојба не се виновни само Албанците, вината повеќе ја гледам во кокошарите кои не владеат со години .............. лани вечерта на изборниот ден дете загина на плоштад никој не одговараше(од повисоките позиции на МВР), каде беше народот помасовно да излезе да протестира против полициската бруталност, пред неколку месеци беа убиени неколку деца кај Смилковското езеро, каде беше народот да излезе помасовно пред влада или пред собрание ......... излегоа само некои 50-100 пилци од 15-16 год. ............ кои беа сурово дочекани од ’’македонската‘‘ полиција со солзавци и со пендреци !
П.С. Ако некого го бива да води држава како што треба нека ја води, ако не го бива нека си поднесе оставка, поедноставно од ова кажано амин, ама што може човек да очекува од едни смрдливи политичари кои немаат ниту еден процент совест, етика и морал ! поздрав

Навистина сум зачуден како може да се чувствуваш дискриминиран ако законите важат за тебе а за мене не важат???????Искрено ме интересира по која логика???
Самите велите дека во Чаир се живее како во гето, но кој е тој ебан албанец кој сака да живее така со своето семејство, сите сакаме да се шетаме нормално низ улиците, без никаков страв да пешачиме до работа итн.............

Овие препусти на институцииите се прават намерно, искрено уверен сум во тоа, камери има насекаде, секогаш има и сведоци кога се случуваат инциденти, зошто не се решаваат проблемите е мистерија за мене................
Криминалецот, престапникот треба да се осудува, кој и да е.........

Самите велите дека во Чаир се живее како во гето, но кој е тој ебан албанец кој сака да живее така со своето семејство, сите сакаме да се шетаме нормално низ улиците, без никаков страв да пешачиме до работа итн.............
.
Ох бре, бре, глеам Албанците у Чаир не можат да пркнат надвор од дома, оти каурски банди тепаат низ Чаир све албанско....
:tapp:

Ох бре, бре, глеам Албанците у Чаир не можат да пркнат надвор од дома, оти каурски банди тепаат низ Чаир све албанско....
:tapp:
Не мора само во Чаир, цела Македонија зборувам, насекаде има негативна енергија.............

Решението е едноставно, организирање голем протест, наоружани до заби со молотови коктели камења палки шипки, запали со се влада и брколинда и кривото куче и лопатарко споменичарски и се по список мамицата да им ебам лоповска, кој остане жив заколи одма на улица искубви тегни како гадафи коа го убија, снимај со камери(за наредните кои ке дојдат да знаат што ги чека) и фрли у вардар да го јадат гомната бе племето да им го ебам скапано на „р“ шо потфаќа, нема друго решение, јас сум најмногу против насилството а сум за фунционални институции, барем оние најбитни безбедносни, судски, медицински.....но кога нема друг начин со овие говеда на власт само тоа е начин.... ова нивното ги премина сите ебани граници на толеранција...
Не обвинувам никој на национална, религиозна, или било каква база, секој нормален и свесен граганин без разлика на се треба да излезе и да се ослободи од тиранијава, да ги тргнеме психотичните будали од власт, вардар е одма позади влада така да нема да биде тешко труповите да се пренесат до вечното гомнарско почивалиште, зошто таму им е ебаното место....
Како може во градски афтобус да влезат копињиња и да прават нереди, а полицијата да не превзема ништо, или да се правда дека трагат по напагачите, кои по сто пати го сториле истиот напад? абе фати одма здрви го од тепање у подрум без разлика кое и чие е направи му грбот и стомакот едно, во наредни десетина години да не може да измоча како шо треба, па пак нека иде да се тепа!
Преку кур ми е веќе од неспособноста и на политичари и на народ севкупно во оваа вукојебина и овој посран град,.....и знам дека тоа нема никогаш да се случи, тие се добро инфилтрирани насекаде, најбитно во медиуми кои ги контролират и уредуват куропушачи и гомнолижачи ака латас и компанија, а колку треба на овој полуписмен народ за да му се испере и така закоравеното мозоче дека треба само нив да ги слуша.......

Протести, масовни протести, секојдневно блокирање на цел град, се додека не добиеме она што бараме......нема откажување по секоја цена....

Корисникот albtе е во потполност во право со овие ставови.
Грешка што скоро сите луѓе ја прават е игнорирање на вистината ако доаѓа од непријател.

Но, треба да се прифати како лут лек и да се бара решение.
(Изворот на исказот не кажува ништо за неговата вистинитост)

M.O. на алб. во протекторатот Косово и во делови од Македонија се совпаѓа.
Да забележиме дека околу 250.000 срби беа избркани од протекторатот Косово.
(N.B.! Ова се случи *додека беше под целосна контрола на О.Н.*. Останува да се запрашаме што ќе им се случува на тие срби кои немаа доволно пари
за да избегаат, откако ќе ги нема О.Н. таму.)

Тој е од овој облик:
Нека разгледуваме населба. Нека во населбата нема алб.
Првиот алб. што ќе ја купи првата Македонска куќа ја плаќа најчесто двократно.
(Може да се расправа дека првиот купувач е потпомогнат, т.е. е нечиј агент (следи од здрав разум))
Слично се случува додека не се најмалку 20/100. Штом почнуваат да се 20, 30, 40 / 100,
истите алб. почнуваат поинаку да се однесуваат - засилено.
(т.н. метод на пес - покажување сила *само кога може*; комплемент на храброст).

МВР („ние немаме одговорорност за законите“ - јанкуловски, 2012) не помага при веќе сѐ почестите
напади од страна на алб. (кои е познато дека се движат во група од не помалку од 5) и секогаш
напаѓаат 1 до 2. Тие се со оружја, често и огнени.
Бидејќи апаратите на државата не им се на располагање на Македонците, тие планираат што побрзо да си одат од таму.

Кога веќе се 50/50, почнуваат со притисок од секаков размер да влијаат врз останатите Македонци во општината.
Тоа значи - на пример - редовно кршење по 2-3 прозора (таа идеја е едноставна: МВР не се загрижи за убиство, па сигурно не ни за нечиј прозор),
редовно тепање на децата, старците, изнемоштените, помалку бројните (кои не можат да вратат), итн.

Постапуваат слично и со единствена цел - бркање на Македонците, кои се оставени беспомошни (во смисла - без помош од државата).

Да претпоставиме дека меѓу нив има некој што не сака да биде избркан од дома.
Тој *НЕ* може да се одбрани сам, бидејќи е нападнат од (секогаш) поголема група, секогаш со оружје.

Се наметнува решението: да се земе оружје во рака и да се браниш сам.

Законот за оружје е пример за тоа што се случува кога еден технички ретардиран човек ќе почне да пишува закони.
На кратко: *НЕМА* да добиеш дозвола за оружје.

А ако се решиш да „пронајдеш“ оружје (без дозвола), МВР тука некако магично се активира (дадено дека си Македонец) и веднаш
си уапсен и товарен соодветно.

Според тоа, бидејќи сите имаме еден живот, тие што немаат друг излез (а многу се), продаваат сѐ и бараат спас.
Сега веќе цената е можеби 1/10 или помалку од својата првична вредност.

На кратко, тоа е метод на т.н. тивко етничко чистење.
(Значи, не како србите - масакрирање, не како хрватите - бркање 1/2 милион срби, туку многу посуптилно. Со иста цел, како и да е.)

(Последните методи употребени на протекторатот Косово рангираат од убиства на неколку фамилии од српски села, до убиства по еден член од една фамилија
- т.е. начин на испраќање на порака. Пораката србите ја примија и веќе, како што напоменав, 250.000 ги избркаа од протекторатот Косово.)

Проценките се дека и слични бројки се избркани од западна Македонија, иако секогаш се под името „раселување“.

Тоа е подло избран термин кој сугерира дека од што премногу им било убаво, само си отишле, а не заради претходно наведените причини.
До тие што го користат терминот и распространуваат, Insha'Allah и вас да ви биде толку убаво во населбата каде што сте, пред да си одите.

За поупатените, ова е многу јасно и познато. Ве молам имајте трпение кога зборувате со луѓе кои *не им се познати овие работи*.
Јасно дека ништо од ова не е комплицирано, затоа најпрво да се(ги) информираме соодветно, па подоцна да се бараат покрупни решенија.

Едно нешто што е смешно е оправдувањето дека „нешто ќе се случи“ и слични заговори некако како да го минимализираат значењето на убиствата и редовните
малтретирања од страна на алб. врз Македонци, во Македонија; т.е. „тие прават така, затоа што некој им дал дозвола и им кажал“.
Не знам како резонираат овие т.н. луѓе, но дали ако е тоа така, не се бројат нашите мртви тела, Македонски, кои лежат искасапени во своите почетни 20?
Понекогаш не мора сите да коментираат, посебно не на вакви чувствителни теми, посебно не со такви ставови - кои не само кажуваат доволно за капацитетите на личноста, туку и даваат еден вид оправдување.

Навистина сум зачуден како може да се чувствуваш дискриминиран ако законите важат за тебе а за мене не важат???????Искрено ме интересира по која логика???

Овие препусти на институцииите се прават намерно, искрено уверен сум во тоа, камери има насекаде, секогаш има и сведоци кога се случуваат инциденти, зошто не се решаваат проблемите е мистерија за мене................
Криминалецот, престапникот треба да се осудува, кој и да е.........

Мојот пост се однесуваше општо за сите, не зборам во тој смисол Македонци VS Албанци ...
Јас само напишав дека правдата за некого е слепа, а за некого не е слепа ............. инаку да има и Македонци битанги(криминалци/мафијаши) пред кои полицијата замижува, криминалци/мафијаши има во секоја нација, мојот пост не беше насочен во насока само контра Албанците, незнам ти како си го сфатил постот !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom